Odlišná příjmení po svatbě - máte zkušenosti?
Ahoj holky.. první vás uvedu do mé situace - s přítelem čekáme mimčo, chtěli jsme se první brát, ale pak přišlo hned po prvním pokusu těhotenství a já se nechtěla vdávat se špekem, ale pak až s pupíkem. Takže teď už mám pupík, a přítel přišel najednou s tím, že má termín svatby (za necelých 14 dní). OK, super! Ale.. už dříve jsem narážela na to, že chci mít své příjmení, to on vůbec nechtěl slyšet, a už vůbec ne že děti budou po mě nebo že by se měl přejmenovat on, bral to jako dobře mířený vtip. Prostě to zůstalo otevřené.. teď jsem tuto otázku otevřela znovu, zase o tom nechtěl nic slyšet a myslel si asi, že jenom tak žvaním, abych ho ve sradně vytočila. Ale - 1) mám moc ráda své příjmení, je hezké, 2) jeho příjmení není ani z poloviny tak hezké jako moje, 3) mám (svůj vlastní vnitřní) problém s tchýní a přišlo by mi strašně protivné se jmenovat jak ona (při vyslovení jejího příjmení si vybavím největší drbnu na světě, která se se*e do všeho, po čem je jí houby atd.. znáte ty tchýně).. Pročítala jsem diskuze, 1. část holek si zvykla na nové, 2. část toho dodnes lituje. Obávám se, že bych byla 2. skupina.
Dnes jsme byli na úřadě vyplnit dopředu papíry a já se při podepisování, že budu po partnerovi, rozbrečela a nešlo to zastavit... nakonec to skončilo tak, že si nechám zatím své, a případně někdy v budoucnu si ho změním na příjmení zbytku rodiny, ale bylo to za dost silného skřípání zubů partnera (nečekal, stejně jako já, že z toho vznikne tak trapná situace, kdy se nás ptali, jestli se opravdu chceme vzít, když nejsme dohodnutí na jméně)..
Nemám zrovna práci, ve které bych měla velké jméno, s otcem (nositelem mého příjmení) se nevídám, mamka se jmenuje po novém manželovi (dokonce se těšila, až se zbavím příjmení po mém otci), sestry se jednou taky vdají a nikdo nebude jak mé rodné.. ale mě je ta změna z výše uvedených důvodů prostě strašně proti srsti.. vím, že budou drobné komplikace s rozdílným příjmením ve vztahu matka-dítě (každé jinak) + kecy od přítelovy rodiny + okolí, ale s tím počítám a dle mého nikdo z nich do toho nemá co mluvit .. svatba (pouze se svědky) bude za víc jak týden, takže čas na změnu tam ještě je, ale já si to prostě nedovedu představit..
Chci se zeptat, zda jste byla některá v mé situaci (ostatní situace, kdy je to ženě jedno nebo se těší na manželovo příjmení - to je situace jiná!! a na ně se neptám) a jak to nakonec u vás dopadlo, zda jste zůstaly s rodným, zda toho litujete, nebo litujete toho, že jste nakonec podlehli všem jen ne svému přání.. moc děkuji za vaše zkušenosti!!
@maru9 Já jsem taky hodně přemýšlela, jak se budu nakonec jmenovat. Nechtěla jsem se jmenovat jako tchyně (i když kvůli tomu jsem to rozhodnutí opravdu neudělala), navíc vůbec jsem to nebrala tak, jako že je to dnešní "móda" a chtěla jsem být důležitá.......ale mé přesvědčení je to, že si beru svého muže a né tchýni, proto jsem si vzala i příjmení jeho -bez ová, né příjmení tchýně 😉
Samozřejmě jsem brala v potaz i to, abych nebyla jako Karolina Hošek, nebo Ema Smetana, ale je i německy znějící 😉
Navíc já můžu říct, že jsme "opravdu" rodina (nechápu, jak tento status někdo zmiňuje v souvislosti s příjmením, to jako ostatní, co se stejně nejmenují jsou méně rodina????!!!!) - abych to dokončila 😀 , máme spolu dva krásné kluky a opravdu se jmenujeme všichni stejně - tak jen pro pobavení 😵 😀
@espada lide, kteri jsou v cirkvy a opravdu verici a vzajemne si notujici si o tom si jiste radi popovidaji...to vsak nemeni nic na tom, ze zacinat rozmluvy o nabozenstvi je proti spolecenskemu dekoru. Pokud nejsi ve specificky zamerene skupine lidi, kde se to naopak treba ocekava.
@espada bohuzel, jen proto, ze lide maji postaveni a ucastni se rautu a ruznych udalosti minenych pro elitu jeste neznamena, ze se tito lide umeji chovat a znaji zaklady spolecenske etikety. Coz dost potvrzuje i to, co jsi napsala. Vidlak zustane vidlakem i s penezi a pristupem na rauty.
@maru9 Zcela Ti rozumím! Ve své podstatě jsme se s partnerem stále nevzali jen proto, že já se odmítám vzdát svého rodné příjmení... Mám to tak, že s tímto příjmením jsem se narodila a asi tak i umřu. Pokud na mě někdo dělá psychický nátlak, že v tom malej bude mít hokej, že se maminka jmenuje jinak, tak to beru jen jako hru na city, už i já si pamatuju, že na ZŠ se mnou seděly ve třídě minimálně 3 děti, jejichž matky se jmenovaly jinak, než ony, jednoduše prostě proto, že se třeba znova vdaly. Nikdy to nikdy neřešil. Já sama jsem učitelka, byla jsem třídní několika stovek dětí a v nynější době se třetina matek jmenuje jinak, než jejich děti. Je to každého věc. Já mám třeba ke svému příjmení velmi pevný citový vztah, jelikož jsem jediná dcera svého otce, tak se mnou zanikne i naše příjmení, tudíž ho chci uchovat co nejdéle. Váže se mi s ním úcta k našemu rodu a nerada bych se ho vzdávala. Syn se samozřejmě jmenuje po partnerovi a pokud se někdy vezmeme, tak samozřejmě tak, že já si ponechám své dívčí příjmení. Dvě příjmení rozhodně nechci a v nepřechýlené formě to je děs. Myslím si, že to je rozhodnutí každého z nás, takže se nenech odradit ostatními...
Taky jsem si neumela predstavit ze se budu jmenovat jinak..bylo mi lito ze zanikne me prijmeni jsem jedine dite meho taty 🙂 na nove prijmeni jsem si zvykala cca rok pak uz uplne v pohode a ted po 11letech manzelstvi mi paradoxne me rodne prijmeni nejde uz ani pres jazyk...jsem moc rada ze jsem si jmeno zmenila a cela rodina se jmenujeme stejne...kdyz jsem byla v porodnici nebo nekde na uradech tak mi proste prijde divne kdyz samozrejme oslovuji zenu dle jmena ditete nebo manzela a ona vzdy ale ja se jmenuji xy ne xx 🙂
@espada vsichni clenove elity jiste ne, ale znacna cast ano a koneckoncu...pises to sama. Kdyz se nekdo neumi chovat, kdyz nekdo nechape, ze urcita temata jsou nevhodna pro konverzaci, tak se to ani jinak nazvat neda, nez vidlactvi.
A celkem me prekvapuje, ze zaklady etikety neznas ani ty.
@maru9 ahoj. snad tě to tady ještě neodradilo číst všechny komentáře :o) Já ti napíšu svojí zkušenost...
Před necelými šesti lety jsem hystericky brečela na rameni svojí nejlepší kamarádky, že se nechci jmenovat jako ta příšerná píča, která je matkou mého muže. V té době jsme měli vztahy opravdu vyhrocené a kdykoliv jsem slyšela to příjmení, tak mi bylo fyzicky špatně... Ta představa, že se tak jmenuju taky ve mně vyvolávala nepříjemné emoce a cítila jsem se šíleně... Můj muž byl tenkrát chotný nechat mi celkem bez řečí moje příjmení, ale děti chtěl po sobě a přes to vlak nejel... Je poslední v rodě, no, já ho chápala... Takže jsem nervila, brečela, a zoufala si, co budeme dělat.
No a moje kamarádka se na mně podívala a řekla "hele, OK, ty se jmenovat po tchýni nechceš a já to chápu... Ale co když budeš mít dcery? A ty se budou jmenovat ne po svojí matce, která je porodila, ale po tvojí tchýni! Kdykoliv uslyšíš jejich příjmení, tak to bude příjmení tchýně a ne tvoje! S tim se vyrovnáš? Ty si na nové příjmení časem zvykneš a budeš brát jméno vaší rodiny jako své vlastní, ale pokud si ho necháš jiné, tak to bude jako by rodina byla tvé tchýně a ne tvoje"...
Měla recht holka... Já tedy nakonec souhlasila a jsme všichni stejně. No a mám dvě dcery, tak jsem fakt ráda, že se jmenujeme stejně. Je pravda že první rok jsem se občas oklepala když jsem své nové příjmení slyšela, ale nakonec jsem si na něj zvykne a tedka mi přijde divné mé původní :o)
Držím palce, at tvé rozhodnutí, at už bude jakékoliv, je to správné... Já tě fakt chápu...
p.s. čeho fakt lituju - měla jsem si prosadit přijmení bez -ová...Měla měla měla!!! To bych byla vyloženě spokojená a v pohodě 🙂
@nonnni Omlouvam se, ze se do toho taky vlozim. Je pravda, ze podle pravidel etikety by se o tomto tematu nemelo konverzovat. S cizimi lidmi je asi nejlepsi si povidat jen o pocasi 😀 . Proste reci o nicem. Ale tady na foru na tom nevidim nic spatneho. Protoze kontroverznich temat se tu resi mnoho a kdyby spravci meli smazat vse, co je proti etikete, tak tu zmizi polovina mozna i vice diskuzi. A @brokovich zacala kritizovat prispevek zde.
@espada kdyby se tě někdo zeptal co si myslíš o interrupcích jen proto, že zmíníš, že jdeš v neděli do kostela a ne na procházku, byl by tím neomalencem on. Tak to bylo myšleno, zjevně si nepochopila pointu, což konec-konců potvrzuješ i svou poslední větou - ano, jistěže dokážu posoudit, že toto téma je absolutně nevhodné na společenskou debatu (pokud není na to téma vysloveně zaměřená ta akce) a diskuze o interrupcích by mě opravdu nezajímala, byť mám na to taky svůj názor. Ale sdělovat ho u společenského setkání s cizími lidmi nemám potřebu. Navíc nevím proč mám z tvých slov silný pocit, že právě ty patříš k té zaslepené skupině ortodoxních věřících, kteří mají na věc zřejmě hodně vyhraněný názor, takže bych na tu toaletu asi běžela, ne šla. Jestli se pletu, tak se omlouvám 😵 Ale neznám moc lidí, (opravdu) majících postavení a úroveň a zároveň jedním dechem dodávajících, že by se zapojili do diskuze o potratech... Zjevně se pohybujeme každá v jiných kruzích.
Těší mně, že si zavítala na můj profil, byť tvé úmysly byly zjevně dost nízké, ale tak každý jsme nějaký, ... 😉 Tvá poznámka o mé KZ z července, kdy jsem napsala, že hoši z ISIS jsou vymaštěné hlavy, protože ve svých zvrácených plánech chtějí do chalifátu zahrnout i Chorvatsko mířila přesně kam? Mít obavy v době, kdy 90% MK plánuje dovolenou a předpokládám, že ještě vyšší procento si myslí o jejich hlavách totéž, co bylo napsáno, se někoho dotkne? Nebo snad patříš k jejich fans a nějak se tě to dotýká???
Abys to chápala správně - nebylo to myšleno jako otázka, nemusíš odpovídat
@maru9 Ja jsem si prijmeni zmenila. Manzelovo prijmeni se mi sice nelibi, moje mi prislo lepsi. Kdyz jsem jen tak z lehka zavedla debatu na prijmeni po svatbe a ze by treba moje mohlo byt lepsi, tak kdyz jsem videla manzelovu reakci, jak byl prekvapeny a zaroven i smutny, tak jsem si rekla, ze to prijmeni proste pro mne neni zas tak dulezite. A o tom, ze bych se jmenovala jinak jsem ani neuvazovala, protoze jsme preci rodina, tak podle mne se mame jmenovat stejne. A jak tu jiz nekdo psal, vsichni automaticky predpokladaji, ze manzele maji stejne prijmeni, takze porad vsehny opravovat. Ja si zvolila tradicni cestu a zvykla si. Vsichni se jmenujeme stejne a to je podle mne dulezite.
@espada "espada @nonnni Takže všichni členové elity jsou vidlaci? Ach jo, ta závist!"
...není nad to, když někdo sám o sobě prohlásí, že je elita 😀 ach jo, holka, ty si kolem úrovně nejela ani z rychlíku. To je tak, když někdo postavení opravdu má a někdo si myslí, že ho má.
Omlouvám se zakladatelce, už nebudu dál tuhle neplodnou odbočku diskuze živit 😉
@nonnni
@brokovich očekávejte na profilu návštěvu na vysoké úrovni za účelem vyšťourání něčeho, co bude záhy použito proti vám 😀 To je takové elitářské 😀
Já bych přítele zkusila přesvědčit, aby si on změnil to svoje. Já nevím, co to s těma chlapama pořád je. Tím, že on si vezme tvoje příjmení, o varlata určitě nepřijde. Myslím, že tvoje pocity jsou legitimní a nepotřebuješ se obhajovat. 🙂 Chlapi se taky neobhajují, berou to prostě jako normu, že se žena přejmenuje po nich, ale jakmile to má být naopak, všichni jsou pohoršení a začnou mluvit o tom, že jméno přeci za hádky nestojí. Ano, nestojí, tak proč si ho tedy ten muž nezmění? 😉
Pokud ti tedy na tvém příjmení záleží, zkuste v klidu, bez hysterických reakcí a slz si o tom popovídat a vysvětli mu, že je to pro tebe hodně důležité a že si ho pak za to budeš víc vážit (a to budeš, ne?).
@zuzineckah a to jeste nezna tvuj terminus technikus antivax džihád 😀 😀 To je teprve vidlacky a neelitarsky projev 😀 😅 😀
@liss_durman mám jich víc, ale to by mě asi z "dobré" společnosti úplně vyobcovali 😀 Nicméně musím říct, že i do společnosti, do které chodím já se občas připlete takový exot, většinou jako krátkodobý přívěšek, a musím říct, že nejednou představuje studnici nekonečné "moudrosti" a zábavy 😀 Ale tohle bude vyšší level, protože téma potratů, náboženství, kojení na veřejnosti a pod., to je jen pro otrlé... 😉
Příslušníci elity jsou i mezi jelity. 😀 Jen jsem netušila, že elita národa se chodi realizovat na MK. 😀 😀
@brokovich 😀 krasne jsi to napsala... Elita naroda..verici...rozvedena samozivitelka...to je opravdu co zavidet 😉
@brokovich @nonni @zuzineckah Dámy jste vedle jak ta jedle. Ale nechaly jste se krásně vyprovokovat. Člověk vám tady napíše pár příkladů a vy z toho hned uděláte jeho profil. Bravo, asi jste spisovatelky románů, ale hodně špatné. Holky se kterými na tomto fóru komunikuji a které jsou normální ví, kdo jsem, co dělám, jak to mám s vírou apod. Domýšlíte si totální blbosti, protože buď neumíte číst příspěvky nebo jste trouby. Obávám se, že první možnost to není. Tak se mějte a hlavně se tak nežerte!
jo holky nežerte se 😀 vždyť o nic nejde, jen o to, že každá máte jiný názor - a co, no, takových je...
@holubice.petra A k tobě holka nemám slov. Vysmívat se někomu, že je rozvedená samoživitelka (protože muž, kterého milovala se ukázal jako nezodpovědný kurevník), je opravdu tak nízké, že je mi z tebe nevolno. Jen aby se ti to taky nestalo. Ono totiž nikdy nevíš. Aby se ti pak taky někdo nevysmál a bodl přímo do srdce! Ty opravdu nejsi slušný člověk. Zamysli se. Výměna názorů je jedna věc, ale tohle...
@espada tomu co te potkalo se nevysmivam vubec...to se muze stat opravdu kazdemu...prijde mi jen smesne ze se povazujes za elitu a osocujes tu ostatni ze ti zavidi...a pritom to co pises neni tedy absolutne k zavideni
@espada další hluboká myšlenka bez hlavy a paty... No nic. Přečti si po sobě ještě jednou své poslední příspěvky a ti bude ti jasné, kdo je tady trouba. Tím, že tady teď fabuluješ a házíš manévre už to nezachráníš. Hezký den.

@espada No ty woe 😀 😀 😀 Se tu s kamoskama popadáme za břicho.... Vysoké postavení, peněz jak slupek a členka církve. ..ty ses dobrej případ. Děvče zlatý, ty me fakt nestves. Naopak, dlouho jsem se tak nepobavila. Díky! 😀
Zakladatelko, už ti tu nebudu prodluzovat vlákno, ale tohle se fakt nedalo... 🙂 😉