Otec je počítačový hráč. Máte to doma taky?

11. říj 2020

Ahoj holky. Můj manžel je počítačový hráč. Dřív mi to teda vadilo taky, že u přiblblých her strávil klidně skoro celý volný čas. Ale zvykla jsem si, že náš společný čas se smrsknul víceméně jen na společné nákupy. Ale ono to trvá i když máme mimčo. Jako když je doma a řeknu mu, tak malou přebalí, nebo nakrmí, ale je vidět jak se klepe k počítači. Máte to doma taky?

bassetlady
11. říj 2020

Snad jste nečekala, že s dítětem to bude lepší? Pořídila jste si dítě se závislákem a je jedno, jestli je to chlast, tráva, prášky na spaní nebo hry. Dát mu nůž na krk, že bude hrát max hodinu denně nebo ho kopněte do zádele. Sám od sebe zřejmě nepřestane.

lolidolly
11. říj 2020

mám to doma úplně stejně.... myslím, že se to nikdy nezmění
Manžel nemá problém když ho o něco poprosím atak....ale je vidět, kde jsou priority...
Nejradši by nás poslal třeba na měsíc pryč, aby měl klid...to otevřeně řekne a zároveň, že nás samozřejmě hrozně miluje!!! :D no.....moje nervy

jako_mala_holka
11. říj 2020

Manzel taky hraje, ale neni to zadny extrem a navic jsem si ho takoveho brala, necekam, ze by ze dne na den byl jiny, miluju ho takoveho, jaky je... taky nejsem dokonala 😀 jasne, kdyby diky tomu zanedbaval jine veci, to by byla jina, ale takto... kazdy ma nejaky konicek

andyskarsgard
11. říj 2020

Já to mám taky, teď jsem těhotná a podle mě to bude dělat i pak. Bez PC to nezvládá. Je programátor, je tam nonstop. A hlavně je nervni když řeknu že rwk ke moc dlouho.

odula
11. říj 2020

@andyskarsgard a hlavně... Onlineovka se nedá pauznout 😄

zuzkasim
11. říj 2020

Jakože nejedete na dovolenou bez PC? Nesportuje? Nejde s váma na procházku? Nehraje si s dítětem? Mě to normální nepřijde a určitě bych nikoho takového nechtěla vedle sebe, je to neskutečně smutné...

monikaclothes
11. říj 2020

@bassetlady Souhlasím.

codal
11. říj 2020

Bohužel jsi věděla, s kym máš tu čest, bylo hodně naivní si myslet, že se to s dítětem změní.Minimalne jste si o tvém očekávání měli promluvit, než jste si to dítě pořídili. Měli jste mluvit o tom, jak si soužití s dítětem a společnou péči představujete. Měla jsi mu dát jasně najevo, že pokud spolu budete mít dítě, tak svou zálibu omezí. Teď bude hodně těžké ho donutit k tomu, aby s tím přestal nebo to alespoň omezil. Takže teď s ním zkus hodit řeč, říct mu jasně, že takhle teda ne, zkusit vymezit nějaká pravidla, určité dny, hodiny a doufat, že mu to dojde. Tohle je běh na dlouhou trať s nejistým výsledkem. Pokud on sám nemá potřebu s vámi trávit čas a sám od sebe se nechce starat o prcka a jeho prioritou je nějaká debilní hra, tak není moc o čem. Jako relax jednou za čas proč ne, ale každý den??? Místo toho, aby se věnoval tobě a hlavně vašemu společnému dítěti? Jak se jinak podílí na chodu domácnosti???

jjasmina
11. říj 2020

Ex byl to stejný, bohužel tohle se nemění. Ale to asi víš. No teď mám partaka, kterej u pc moc nesedí, asi už jaem věděla , co nechci a kor s dítětem

autor
11. říj 2020

@jako_mala_holka No jo, jenže já na svoje koníčky čas nemám. Když už si postěžuju že bych chtěla mít dvě hodiny pro sebe na svoje zájmy, tak on prý že chodí do práce a chce mít čas na sebe. Ale že já jedu nonstop pět měsíců, to ho nezajímá 😢

codal
11. říj 2020

Pokud to bere takhle, tak ho budeš muset postavit před hotovou věc, tady máš prcka y já odcházím, vrátím se za dvě hodiny, starej se, i já mám právo na odpočinek.Budes mu muset dát nůž na krk, buď my nebo počítačové hry. Domluvit se třeba na jedné hodině denně nebo třeba jednou za dva dny l dvě hodiny max. Je to vaše společné dítě, vaše společná domácnost, váš společný život, který byste měli žít spolu a ne vedle sebe. Pokud rozhovor nepomůže, přestat mu prát, vařit, dělat servis, pokud ani to nepomůže, odejít. Dokud on nepocítí strach z toho, že o vás může přijít, tak nebude mít snahu něco změnit.

rejalin
11. říj 2020

No manžel je také slušný závislák 😁 navíc si ještě dodělává VŠ - programátor, takže má i výmluvu, že pracuje ( ale je to tak 50 na 50 😁). Jako co ti budu říkat, jsou dny kdy mě to neskutečně štve, ale fakt je, že takového jsem si ho vzala. Určitě to není tak, že by nedělal nic jiného, ale musí si denně alespoň hoďku dvě zapařit ( někdy i víc no) 🤷 teď když se narodil prcek, tak mě to vadí trochu víc, hlavně že hraje do noci a ráno ( tak nejdřív v 10) si stěžuje, že je unavený ( což není dobrý nápad vzhledem k tomu, jak často vstávám já k malému), někdy si i jde odpoledne lehnout (grrr).. ale když mu řeknu, jde mi pomoct. Poradit nemám moc co, občas mi ujedou nervy a vytknu mu to, pár dní je to lepší a pak zase stejné.. ale má zase jiné kvality a ty to vyrovnávají ( někdy si to musím opakovat jako mantru 😁) 😊

letalnica
11. říj 2020

@zuzkasim Já taky nejezdím na dovolenou bez PC, ale jen na zahraniční a jen kvůli tomu, abych se dívala na zprávy 🙂 Taky cvok 🙂

andyskarsgard
11. říj 2020

@odula no já nevím co hraje.. Ale raději na něj nemluvím u toho je pak naštvaný.

autor
11. říj 2020

@odula Přesně, a nemůže odejít protože by dostal ban...

autor
11. říj 2020

@zuzkasim My jezdíme na výlety, ale už tam o tom básní, jak si doma sedne s pivem k počítači. Nesportuje, na procházku jde, a nehraje si s mimčem, když se jdu koupat tak pohlídá, povídá si 10 minut, ale pak zas utíká.

autor
11. říj 2020

@codal Podílí se tak že jedem nakupovat a chodí do práce...

odula
11. říj 2020

@andyskarsgard můj si pořídil noise cancelling sluchátka takže 🙉😄

odula
11. říj 2020

Tu situaci by asi chtělo nějak vykomunikovat. Můj je taky gamer, ale hraje pouze a jedině když je všechno hotový, děti vyvyletovany, myčka nandana... A nehraje před dětma.

codal
11. říj 2020

@odula to je přesně ten rozdíl, když tochlap má jako závislost a jako relax. Tvůj muž si u toho odpočine, když je všechno hotový a ne na úkor rodiny.
Pro autorku: jakmile chlap upřednostňuje hru před rodinou, tak je to mega průšvih. A nákup nepovažuji za extra zapojování, ty seš teď na mateřské, tudíž v práci 24/7, on je v práci asi 8/5, takže se prostě bude podílet na chodu domácnosti a na péči o dítě. Je to i jeho dítě, je to i jeho domácnost, to že chodí do práce neznamená, že pak se bude zbytek času válet u compu. Má rodinu! Budeš muset být tvrdá a nekompromisní.

zuzkasim
12. říj 2020

Jak píšu, velmi smutné☹ Děti se nejvíc učí vzorem, vzhledem k tomu, že nejstarší má teď 15 můžu potvrdit, že to platí na 100%, jak v dobrém, tak ve špatném. Tak zkuste možná oba popřemýšlet, co tomu svému potomkovi od malička ukazujete. A nebuďte naivní, že miminko to nevnímá, to nasává jako houba, navíc taky proto, že veškerý čas tráví s váma. Když k čemukoliv sednu na hoďku dvě jako relax, proč ne? Když už od toho nedokážu včas vstát, abych šel rozumě spát, začíná to být problém. A když na to myslím pořád, upřednostňuju to před rodinou a jiným trávením volného času, je to už velmi zlé. Je to závislost jako kterákoliv jiná, akorát není na první pohled vidět, jak strašně to ubližuje. Nevím, jaké máte kolem sebe kamarády a rodinu, jestli je ve vašem okolí toto běžné, ale asi by bylo fajn, kdybyste se oba mohli podívat, že většina lidí žije jinak (ani ty sis vlastně nebyla jistá, jestli už je to přes čáru, jestli bys mu neměla trávení jeho volného času tolerovat) a zkusit se domluvit, jestli to jinak chcete. Pokud se shodnete, že ano, tak na tom začít pracovat. Existují různé poradny pro řešení závislostí, tam mají dost zkušeností. Ale je jasné, že pokud si tvůj chlap problém neuvědomí, nic s tím dělat nepůjde, musí chtít on, nastavit si priority jinde.

autor
12. říj 2020

@zuzkasim Manžel do žádný poradny nepůjde. Jako v mém okolí tohle normální není, já si taky nemůžu jít číst třeba na dvě hodiny přes den, to max. stíhám v mezičase kouknout sem na koníka... A čtení si můžu dovolit až v noci, když malá usne. Jenže on byl takhle vychovaný, už prý někde od 5-6 let ho máma posadila k počítači, a byl tam klidně celý den. Je to moje blbost no, že jsem si ho vzala a udělala si s ním dítě. A to někdy prohodí že by nebylo špatné mít ještě jedno, ale na to může rychle zapomenout. Jsem mu řekla, že pro něj se nic nezměnilo, ale já lítám jak hadr na holi. A nedovedu si představit že bych měla stíhat dvě děti, aniž bych to jedno nezanedbávala.

odula
12. říj 2020

fajn, tak ho netahej do poradny a zkus si s ním promluvit. Vysvětlit mu svoje stanovisko - v klidu, a konstruktivne. Bez nejakyho obvinovani. Ze by ti vyhovovalo, kdyby se zapojil vic, ze ty jsi v praci uplne stejne, mozna vic. To ze ji vykonavas doma neznamena, ze nemakas. A ze bys navrhovala udelat casovej plan. Ze toho je na tebe moc atd atd. Proste k veci a navrhnout konkretni reseni. A pak uvidis s cim prijde on.

autor
12. říj 2020

@odula To jsem se pokoušela milionkrát. A on mi řekne že on chodí udřený z práce, když já mu řeknu že si oddělá 8 hodin, ale já lítám celý den, tak on že má těžší práci, a potřebuje si vyčistit hlavu u piva a počítače. A když má třeba 2-3 dny volno, tak je pořád ještě utahaný z práce a musí odpočívat. A ještě mi řekne že přece pomáhá-vymění za den 2 plínky, jednou za x dní nakrmí. Jo a venčí psa. Ale já tady malou samotnou nechat přece nemůžu, a když jsem mu kolikrát řekla ať hlídá malou a vyvenčím psa já, tak se kroutí že radši jde venčit on.

autor
12. říj 2020

@odula Nedávno měl 5 dní v kuse volno. Tak jsem mu řekla ať se jeden celý den stará o malou on. A nechtěla jsem aby se ještě u toho staral o domácnost. No vydržel to 5 hodin, pak to vzdal. Hlavně že mi pořád říká že by si to se mnou vyměnil.

odula
12. říj 2020

hele jiná možnost než rozhovor není. Možná by pomohlo kdybyste vypadli sami dva, abyste si o tom mohli promluvit opravdu v klidu. dat malou na hodinku, na dve nekomu z rodiny, jestli to nejde, tak treba i overenou chuvu zkusit najit. A opravdu bez emoci. Takhle z toho co pises, tak ten jeden z vas se bud brani nebo utoci. Nebo se brani utokem. Ty jsi vycerpana, to je pochopitelny. Zkus zjistit treba taky proc nechce bejt s malou. Treba se toho proste boji, nebo ja nevim. PRoste ta komunikace je nekdy strasne tezka, ale bez ni to nejde no.

zuzkasim
12. říj 2020

Samozřejmě, že poradnu pro léčbu závislosti, kontaktovat nebude, když si svou závislost neuvědomuje🙂 Tu můžeš kontaktovat třeba ty a mohli by ti říct, jak třeba navést ten rozhovor. Musí to být hodně těžké, když toho člověka máš ráda, v mnoha ohledech si ho vážíš, dokonce s ním máš rodinu, ale při tom víš, že takhle to dál nejde.

autor
12. říj 2020

@odula Já se bojím že je to tím, že on vyrůstal bez táty. A tak vlastně neví jak se pořádný otec má chovat. Ale když si s ním chci promluvit, tak on nechce, ignoruje mě, nebo mě vyslechne, ale neodpovídá. Ve slabé chvilce řekne že by se měl malé věnovat víc, jednou si hledal na netu jak být lepší otec. Ale stejně nakonec jede na té své vlně.

autor
12. říj 2020

@zuzkasim To je ten problém, já si ho už nevážím. Nadělal se mi takových problémů, že už jsem nad ním vlastně zlomila hůl.

odula
12. říj 2020

to je samozřejmě obrovský průšvih (ta absence otce). On třeba má potenciál (už to že se snaží...) ale prostě neví jak a může mít spoustu vlastních nevyřešených traumat... ach jo. někdy je to prostě fakt těžký (všechno - pro tebe, pro něj, komunikace, dostat se přes vlastní stín, přes to v čem člověk vyrůstal, zpracovat vlastní traumata... fakt. Jako kdyby toho normálně nebylo dost) Zkus nad ním ještě hůl nelámat. na rozchod je vždycky času dost. na rozhovor už může být ale někdy pozdě. Zkuste to sami, jak jsem psala. V klidu. v čajovně třeba, ať se nedostane do nálady. 😉