Peníze - nedostatek a více dětí. Jak na to stále nemyslet?
zdravím nechci moc dlouze se rozepisovat ale chtěla bych si popovídat s někým nebo
probrat to s někým kdo to má podobně a když musí řešit více peníze
má více dětí a jsem z toho frustrovaná a opravdu hodně
jako vím že dětem nestačí moc že jim stačí když se jdeme projít ven nebo tak ale prostě
stačí i pokud jdeme do obchodu nebo tak nemohu jim něco koupit jen tak
trápí mě to
i když vím že to asi řeším moc jen já
manžel do práce chodí ale i tak mi přijde že ty peníze prostě nestačí jako se 4dětmi
co pak kroužky atd?kdyby prostřední syn neměl 3kroužky v rámci školní družiny kdy to jsou zatím jen stovkové uhrady tak by asi ani nechodil
já bych šla do práce hrozně ráda ale hlídání není a nejmenší (10měsícu) má lepší někdy horší
dny i to spinkání je jednou tak podruhé tak
přála bych si řešit něco jiného chci si užívat i ty děti ale když pominu i to že veškerý program
je na mě a že náš táta je prostě gaučák
trápí mě že občas musím řešit jestli jim vubec koupit kokino nebo zmrzku nebo tak
mám třeba kamarádku ta má děti 3 a zase je s nimi pořád sama ale v tom rozdíl není když chlapa mám třeba doma a stejně se dětem věnujijen já
ale není to o závisti to ne ona třeba zase peníze řešit nemusí ale jen mi to přijde moc líto
zase si říkám že mužeme být rádi že všechny ty 4děti jsou zcela zdravé atd
máte někdo radu jak to vytěsnit více z hlavy abych na to nemusela pořád tak myslet?
Paní klea81 by si mela uvědomit že dite se formuje v rodinném prostředí a když jeden z rodičů nepracuje tak si to bere do života.A je to horší než nejít na lyžák.
@shaun40
ano,je treba mit rezervu ale na druhou stranu na co ti ta rezerva je kdyz do ni nikdy nesahnes?
@zelenaesmolda sáhnu když se bude jednat o nákup pračky , ledničky, nebo kotle .Je to na nezbytny výdaj.Nebo třeba doplatek na energie. A sáhla jsem este když jsem si kupovala šicí stroj ale to jsem tam po splátkách vrátila.Já totiž rozlišuji věci které chci ty mít nemusím. A další jsou věci které mít musím.
@zelenaesmolda Dokazes ve sve omezenosti pochopit, ze Shaun je matka samozivitelka se zdravotnim problemem, ktera nechce sahnout do financni rezervy, aby utratila 10tis za tyden na lyzaku?
@shaun40 Prosimte, uz tu Zelenou ignoruj, je to tady znama firma a cely jeji zivot se odehrava na Konikovi, ona toho nenecha. Jasne, ze delas dobre, lyzak neni zadna zasadni zkusenost bez ktere by se clovek neobesel, pokud tam syn netouzi jet, tak je to uplne sumak, jeho zivot to nijak negativne neovlivni. Diky Bohu za lidi jako ty, co maji financni gramotnost a nezijou jen pujckami a uroky. Moc ti preju brzke uzdraveni!
@zelenaesmolda Ono se to těžko vysvětluje. Člověk který má sám příjem hypotéku vydělává dvacet tisíc a 15000kc má výdaje si musí sakra rozmyslet jestli dá 24000kč dětem na lyžák.Taky jsem zažila období kdy mi rok neplatil bývalý manžel a to byl teprve masakr.To te naučí takovu disciplínu ve financích že sama se divíš.
@shaun40 Hele, je úplně pochopitelné, že kvůli lyžáku nesaháš do té rezervy. Ta rezerva se tvoří na to, když selhala nečekaně pračka, lednice, kotel, byla nemocenská atd. Je jasný, že do ní nesáhneš kvůli lyžáku, které tvé dítě nepotřebuje a ani po něm netouží. Kdybys věděla, že tam hodně chce, tak se s ním už předem domluvíš jinak a budete si na to třeba průběžně odkládat do šuplíčku "lyžák", on by si omezil své sladkosti za 400,-, a ty bys mu na to přispěla třeba místo nějakého dárku k Vánocům 🙂 Je dobré, že děti znají hodnotu peněz a vědí, že nemůžou mít vše a mají se rozhodnout, co je pro ně důležitější a co víc chtějí 🙂 Takto tu bude fungovat i v dospělosti.
A jinak teda než vyhodit 12 tisíc za lyžák bych radši koupila stan, karimatky a spacáky a vyrazila v létě s děckama pod stan 🙂
@zelenaesmolda Já ti nevím, přijde mi, že většinou tu razíš takový ty hodně racionální, kolikrát až asociální pravicový “postarej se sám” názory, ok, beru to, ale pak tady radíš někomu, kdo se sám stará, a velmi rozumně a s dobrou finanční gramotností, aby sahal do rezervy kvůli věci nikoliv nezbytné. Rezerva, do který se sahá kvůli zbytnostem, není rezerva. Rezerva je na věci nezbytný, jako jsou náklady spojený s bydlením, pokrytí výpadku příjmu, vybouchnutí spotřebičů jako je lednice, sporák, pračka, kotel, na nedoplatky na energiích. Většinou člověk chce, aby do rezervy sahat nemusel. Nesáhnout do rezervy je super, není to škoda a není to “co z toho života máš” situace. Do rezervy se rozhodně nesahá kvůli zábavě, dovolený a kabelkám. Fakt. Je vidět, že některý věci prostě nemusíš řešit, tak buď ráda a nesnaž se tady svůj životní styl aplikovat na lidi, který mají jiný podmínky než ty.
@shaun40 tvl co se to tu děje... Klobouk dolů, ze si vse zvládla a přeji ti hlavně zdraví... Je naopak super, ze setris a máš rezervu, aspoň když se něco vyskytne nečekanyho, mas do čeho sáhnout... Důležitý je hlavně aby jste byli zdraví a spokojený... Pokud by si padla do dluhu, neboť nemáš rezervu a musela si půjčovat a nestihala splácet, samozřejmě na dětech se to podepsat může narozdil od nejakyho lyzaku.
Já bych ho nenechala doma kdyby jeli všichni to bych mu neudělala. Ale téma lyžák jsme probírali z rodiči na rodičovskémail združeni.A asi polovina jsme se schodli na tom že to není nezbytné nutné .Podpořila nás i paní učitelka. Jestli nejezdíme na hory a neližujeme tak to byt nemusí. Letos nejede 11deti a jsou tam i dobře zabezpečení rodiče kteří to třeba radši utratí na dovolenou s celou rodinou u moře.Meli už druhými rokem jet do Anglie a zájem byl minulý rok 2deti a letos 3deti tak paní učitelka zhodnotila že se nikam nepojede.Nevím asi lidi přemýšlí co jsi pořídi za své těžko vydělane peníze.
@klea81 12 litrů píše @shaun40 , že vyjde ten jejich. Já jsem počítala, že 10 to klidně může být i s výbavou. Když to beru podle toho, kolik stojí týdenní školková akce, kde není žádné placené vstupné, je to blíž a jsou menší náklady na jídlo.
Náklady za lyžák, do toho počítám cestovné, ubytko, jídlo pro 2. stupeň, vlekovné, lyže, lyžáky, hůlky, přilba, oteplováky nebo kombinéza, sněhule... Jestli to máš jen za 3500,-, tak ti něco z toho dotuje škola.
@llluckaaa tak to snad musí jet na ledovec do Alp 🤔naši jedou do Beskyd. Vybavení v tom není takže 3500 za cestu, ubytování, stravu a vlek +1200 půjčení vybavení. Oteplovaky a zimní boty mají naše děti na každou zimu, nejenom na hory. Vždyť chodí třeba bruslit, sankovat, bobovat...
@klea81 Lišit se to může hodně, půjčovné za vybavení klidně naroste navíc, taky se ti ale nemusí podařit ho sehnat v půjčovně a musíš ho složitěji shánět v bazarech.
Hele, já ti nevím, kolik sedmáků chodí ve volném čase sáňkovat nebo bobovat 😀 A možnosti bruslit taky asi nejsou všude.
@llluckaaa no u nás chodí i starší, dcera jede v 6.tride. Bruslit chodí v TV se školou. Zamluveno máme od října a bylo nám řečeno, že je všeho dost, protože každý rok jedou všechny zš z okresu, tak jsou na to připraveni. Dá se půjčit i zadarmo od příbuzných a známých... Takže my takhle ušetřili 500 za lyzaky, k tomu jsme dostaly značkové podkolenky, brýle, kuklu. Líná huba, holé neštěstí 😇
Letos taky řešíme lyžák, 3.500,- ubytování + strava, cesta bude účtovaná zvlášť, doporučení 1.900,- na vleky, u nás půjčení veškerého vybavení 2.000,- (sjezdovky, běžky, lyž. boty, hůlky, vaky, helma). Ještě musíme pořídit šusťáky aspoň dvoje a pořádné rukavice a sněhule. A jsme cca na 10.000,- jen to fikne. Je to drahý špás, rozhodně to nejsou žádné Alpy...
A taky bych kvůli lyžáku nesahala do žádné rezervy. To je taky škola života, že nemůžou mít ty děti všechno.
@klea81 Jsme tedy výjimka, my zimní stadion nemáme. Nechodí se bruslit ani se školou, ani s družinou. Rybníky tu máme, ale podmínky na bruslení jsou v zimě stejně jen chvilku a někdo by je to musel naučit, zatím na to ze strany dětí nevznikl požadavek. Takže zrovna bruslení nás úplně minulo. Ale aspoň v zimě párkrát za sezónu vyvezeme děti na sjezdovku asi 12 km od nás.
Dvoje kalhoty proto, aby si je po obědě nemuseli oblékat mokré?

Na kolik vlastně vyjde ten lyžák pro jedno dítě? Já bych tak počítala, že to může být až k 10 tisícům, když se musí koupit i vybavení (bazarové, pokud nové, tak je to samozřejmě klidně i za 50 tisíc 😀 ).