Pes kousl 2leté dítě
Zdravím, jsem hodně nešťastná. Máme na zahradě pětiletého psa, kterého máme moc rád včetně dvouletého syna. Jenže syn jej dlouhodobě provokuje, když má divokou náladu, já ho samozřejmě okřikuju a když to přehání, tak i silně plácnu přes ruku nebo zadek.
Jenže dnes jsem to neuhlídala, dávala věci do pračky a nevšimla si, že oba odešli do vedlejší místnosti, kde pes jedl granule. Syn mu je pravděpodobně chtěl vzít, za chvilku přišel s pláčem, pes ho kousl do paže. Po ošetření ale chtěl opět za psem jít.
Absolutně nevím co dělat, co bude dál s jejich vztahem. Pes to udělal kvůli pocitu ohrožení, nebylo to zničehonic. Ale bojím se, že pokud syn doteď nepochopil, že se k psovi musí chovat hezky, tak to lepší nebude. A už vůbec nevím, jestli se pes nenechá znovu vyprovokovat a kvůli větší blbosti ☹

@priefi Hele, to si nemyslím, že pes má natolik vyvinuté logické chápání, aby mu došlo, že trestáním dítěte se může dostat o příčku výš. Majitel má být vůdcem, pod ním jsou děti a pod nimi pes a vůdce může trestat jak děti tak psa. Pes si prostě jen spojí prohřešek - trest. Nikoliv dítě má prohřešek - bylo potrestáno - mohu ho tedy trestat i já. To už je těžký sci-fi.
Stejně jako jsou nesmyslné poučky o tom, že nemá chodit do dveří první, spát na vyvýšeném místě, žrát jako první, atd atd.
@kajalka ja ti rozumim. Kazdopadne tohle je z me strany teorie. Psa nemam a neporizovala bych si ho. Nemam na nej cas, ani prostor, mame kocku. Ale s tou je to podobne. Kdyby na ni mely deti alergii (byla by pro jejich zdravi hrozbou), musela by pryc, i kdyz by me to mrzelo. Ale ja bych nastesti mela lidi, kterym bych ji mohla dat.
@sudylichozrout no v pripade alergie by sme aj my museli riesit darovanie rodine.. s tym nic nespravis bohuzial, ked ma dieta neriesitelnu alergiu.. to nie je nicia chyba a bohuzial aj to sa stava casto :(
@ah1234 vzdyt jo, ja psa nemam a nechci mit.
@ah1234 Vsak ja osobne psa ani mit nebudu, v rodine je. Ale ja bych to ani neresila. Resila to zakladatelka - a tak ji jen pisu, ze ja bych se bala. Tot vse. V konecnem dusledku je to na ni. Ps. Pamatuju se, jak pes zabil dite. Jeho matka a majitelka psa toho psa jeste branila. Pro me nepochopitelne.
@ah1234 ano, ja jsem toho sama prikladem. Jako dite jsem byla alergicka a moje nalezena kocka musela pryc. Vzal si ji pribuzny, mel ji moc rad a byla u nej spokojena. Misto toho mama poridila pejska. Alergie mi v puberte zmizla, v dospelosti jsem si poridila kocku zas a mam ji doted.
Vis, ja chapu to, ze pes, kocka, kralicek... Jsou cleny domacnosti. Trhalo by mi to srdce, ale fakt si v tomto stojim za svym. Jednou by pes napadl me dite, at by byla pricina jakakoliv a asi by fakt sel z domu. Opravdu bych se bala. A znovu opakuji, selme do hlavy nikdo nevidi, nemusi to byt o tom, ze dite psa provokuje. Psovi muze svinknout stejne jako cloveku.
Kdyby se mi pes ohnal po decku, okamžitě jde pes z domu. NIKDY NIKDE nenechávat dite se psem o samotě. Mohlo to dopadnout hůř. Pes je proste zvíře, šelma a jestli neprošel výcvikem o to hůř. Vim, jsme národ psíčkařů, ale pes proste neni na úrovni lidi. Neštěstí už bylo dost...
@keicy Jj, presne tak. Proto jsme s nasi kokrspanelkou chodili na cvicak.
@sudylichozrout Když to je o zodpovědnosti každého. Zajímalo by mne, kolik z přispěvatelek má zkušenost s absolvováním alespoň základního výcviku.
@kajalka to netusim. My jsme chodili a vyplatilo se to. Psice nam nikdy nic neudelala, byla fakt hodna a vychovana. Nesockovala jidlo u stolu, poslouchala povely... Bezva pes. Ale bylo to o tom, ze jsme se ji proste venovali a byli uz vetsi, kdyz ji mama poridila. Takze nas vubec nenapadlo, abychom ji postuchovali. Mozna i to je cesta. Poridit pejska, kdyz jsou deti vetsi a maji rozum. Protoze pes ma v ramci rozumu limity a instinkt nekdy prevazi.
@sudylichozrout Vidíš, sama píšeš že jste měli psa, který je_byl vychovaný, hodny. Tak proč by to tak nemohlo být i u jiných. Tady v tomto případě je prostě vyna majitele. Určitě je lepší, si pořídit psa k větším dětem. Ale když už toho psa máš před detma a víš že ty děti mít budeš, tak ho už můžeš s kontaktem k dětem učit. A to samé učit děti od mala jak se k nim mají chovat.
Většina tu píše že mi co jsme milovníci psů, tak je máme snad radši než děti nebo jsou víc. Ale tak to přeci není pro mě je a bude dítě na prvním místě, ale to neznamená že nemůžu milovat i svého psa. Stačí to mít v hlavě srovnané a vychovat si obě strany.
@sudylichozrout V době, kdy byly (a stále vlastně jsou) děti malé, měli jsme starého nemocného psa a následně prdlý štěně. A u obou si děti nechaly vysvětlit, že pošťuchovat je prostě nebudou. Ochranu si zaslouží obě strany. Jak pes před dětma, tak děti před psem (důsledným výcvikem a socializací).
@sudylichozrout tak já dělám výchovu, výživu. Nejsem úplně zastánce výcviku mimo pracovní plemena, ale zas lepší cvičák než nic.
@keicy Domnivam se, ze clovek, ktery s tim nema zkusenosti, coz je 98 procent populace, nikdy nemuze sveho psa vychovat stopro. Vstupuje do toho mnoho faktoru, od casovych moznosti, pres neznalost az po psi oci pejskovy, kterym clovek podlehne. Proto by mel alespon parkrat konzultovat s odborniky, aby vedel, ceho se opravdu vyvarovat, kde nesmi ustoupit a jaky styl komunikace na konkretni plemeno plati. Problem je v tom, ze lide tohle nedelaji, neupozornuji zaroven ani sve deti na to, ze pes neni hracka a pak je nestesti na svete.
Mám celkem bohatou anesteziologickou zkušenost s uspáváním dětí, pokousaných od psa. Vždycky stejný příběh: “já jsem pejskovi vlezla do misky/pelíšku, tahala ho za ucho a podobně”. Dle mě ve 100% chyb dospělých majitelů. Je mi ale fakt líto nevinného psa, kterého majitel neumí vychovat a/nebo ohlídat tak, aby mu nesnědl dítě. Protože řešení dát psa hned pryč znamená, připravit mu kdoví jaký život. Přiznejme si, že lidí, kteří chtějí psa (a ještě takového, který kousl dítě) je tak o dva řády méně než psů, co hledají majitele. Každý den mám plný facebook fotek psů, co je rodina musela dát pryč protože (stěhování, mimino, nehodí se, moc velký). Jediný důvod, který beru, je alergie, ale jinak bych člověku, co se neumí postarat dobře o psa, za kterého je zodpovědný, nevěřila, že se dobře postará o dítě. Máme psa v rodině, starého a už protivného. Dokud je dcera v ohrádce, nemůžou k sobě, až začne lézt, bude striktně v druhé místnosti anebo s ní k rodičům prostě nebudu chodit, ale nikdy by mě nenapadlo dát ho pryč.
Sama mám koně, kobylu, kterou jsem koupila jako 17letou z jezdecké školy, kde jsem na ní asi půl roku jezdila, čili už jako důchodkyni s tím, že u mě bude mít prima důchod. Jasně, že na rodičovské dovolené by bylo fajn nemít tenhle nemalý finanční závazek, ale ve chvíli, kdy bych to nebyla schopná utáhnout, tak prostě začnu pracovat a dítko nechám hlídat, třeba i chůvou. Nikdy bych ji nedala pryč, nedokázala bych žít s vědomím, že jsem ji využila, dokud se mi hodila a pak ji odkopla, když mi začala překážet, protože pro tahle zvířata jsou jatka často snad nejlepší osud, ve srovnání s ostatními, velmi reálnými alternativami. A to podotýkám, že je to vlastně velmi náročné zvíře, těžko jezditelné, žádný miláček. A jednou jsem za ni zodpovědná, stejně za své dítě nebo za své rodiče a pro mě to prostě něco znamená.
@drep Je to chyba dospělého člověka, že to nedokázal ošéfovat, že nedokázal vychovat psa i dítě tak, aby spolu mohli koexistovat beze strachu. Jenomže když už se ten průser stane a pes dítě zraní, co dál? Ty by ses nebála, že to může udělat znovu a třeba ostřeji? Převýchova, resp. dovýchova pejska trvá měsíce, než něco pochopí dvouleté dítko, to také není na počkání...
Já nechápu ty argumenty, že za to je zodpovědná, že ho špatně vychovala a že si za to může sama. Asi to tak je, ale co to teď řeší? Když ho nebyla schopná vycvičit za 5 let, těžko to zvládne teď. Holt to podělala, může si sypat popel na hlavu, ale má zůstat dál žít ve strachu o zdraví dítěte, aby neztratila morální kredit? Holce, která v dnešní diskuzi řeší adopci dítěte všichni "plácají" po rameni, jak je skvělá a zodpovědná, že dítě nehodí do popelnice a když tady někdo napíše, že by dal pryč psa, který by mu napadl dítě, tak je za nezodpovědnou svini 😀
@drep Vzpomnela jsem si: Nas pes taky jednou rafnul. Mela falesnou brezost. Tahala si plysaky do boudy a jedna sestrenice ji tam furt lezla a brala ji to, tahala ji, nedbala na vrceni psa, na nase upozorneni. Uz ji bylo osm let, ale ona ma nejakou dysfunkci a nikdy moc neposlouchala. Pak jsem sla na zachod a slysim rev. Holka mela skrababec pod okem. Tak toho psa jsme pryc nedavali, byla hodna, dozila u nas do smrti...
A pak u babicky pes skrabnul zubama meho syna (5m). Chtel mu servat ve hre ponozku, zakousnul se a syn mel i pres tluste ponozky slinc na noze a plakal. Doted toho psa nesnasim. Mozna budu za hysterku, ale v tu chvili bych ho fakt klidne vyhodila. Je to nevychovatelna bestie i v jinych ohledech. Musel se zbudovat kotec a kdyz tam jsme, pes je v kotci. A lito mi ho vubec neni. A to si troufam rict, ze zvirata mam rada.
@rajecka Je to drsný, ale je to tak... Jinak ač to plácání po zádech moc nemám ráda, tak jsem ji včera také poplácala. Když budu upřímná... Ta holka je už takhle dost v prdeli a to, že jí znovu řeknu, že je úplně pitomá, jí nijak nepomůže. Naopak, je fajn, když uvažuje racionálně a ví, že dítě k adopci dá. Nicméně jsi fakt uhodila hřebíček na hlavičku. Za dítě k adopci, když se "nehodí do krámu" potlesk, za pejska k adopci, když se "nehodí do krámu" odsudek. Je to od některých dam zvláštní pokrytectví.
@sudylichozrout ano, ale odborník nemusí být jen výcvikář, já mám kyno zkoušky etc. A stejně dělám výchovu, že pomáhám klientům 😉. Nebylo to myšleno jakože si každý výchová sám
@keicy Jj, nejsme ve při 🙂
@sudylichozrout jenže přiznejme si, že bezdětných párů, které touží po dítěti a které se poperou o novorozeně bez závažné choroby a z bílého etnika je fakt hodně. Takže dítě se v adopci nejspíš bude mít dobře. O psy nikdo moc nestojí, resp. Ten kdo chce psa, tak už ho má a ten pejsek, co se rodina zbaví skončí v útulku, kde nejspíš dožije. Jestli jim ho útulek vůbec vezme, protože rozhodně nemusí, takže zbavit se psa často znamená přivázat v lese a utýct. A pes není kůň, pes nechce smečku, chce svého pána.
@sudylichozrout No jasně, já to taky nemyslela, jako že s nimi nesouhlasím. Naopak super, že chodí po doktorech a má v sobě nějakou zodpovědnost vůči dítěti. Takže podpora je na místě. Ale přijde mi vtipný, že když někdo uvažuje, že by dal pryč zvíře, tak se zvedne taková vlna odsouzení.

@bayt tak nemaj psa a vyriesene. Bohuzial, zatial co sa dieta si zodpovedna len cast jeho zivota, za psa zodpovedas cely jeho zivot. Bodka. Ked tvoje dieta pokuse cudzi pes, je to ine, ak tvoj vlastny, je to tvoja hanba. Ale hovorim, ty radsej zviera nemaj..