Pes kousl 2leté dítě
Zdravím, jsem hodně nešťastná. Máme na zahradě pětiletého psa, kterého máme moc rád včetně dvouletého syna. Jenže syn jej dlouhodobě provokuje, když má divokou náladu, já ho samozřejmě okřikuju a když to přehání, tak i silně plácnu přes ruku nebo zadek.
Jenže dnes jsem to neuhlídala, dávala věci do pračky a nevšimla si, že oba odešli do vedlejší místnosti, kde pes jedl granule. Syn mu je pravděpodobně chtěl vzít, za chvilku přišel s pláčem, pes ho kousl do paže. Po ošetření ale chtěl opět za psem jít.
Absolutně nevím co dělat, co bude dál s jejich vztahem. Pes to udělal kvůli pocitu ohrožení, nebylo to zničehonic. Ale bojím se, že pokud syn doteď nepochopil, že se k psovi musí chovat hezky, tak to lepší nebude. A už vůbec nevím, jestli se pes nenechá znovu vyprovokovat a kvůli větší blbosti ☹

Vetsinou tu nemam striktni nazory a chapu vsechno, ale takovehle psy k malym detem nepochopim nikdy 🙂 napsat jsem to musela, omlouvam se. Ale pes je proste zvire jakkoli muze byt vycvicene apod a dite je jen dite jakkoli muze byt vychovane nevychovane. Za me tecka. A nechat je o samote je uz tuplem k nepochopeni. Asi stejne jako jsem trvala na plot kolem jezirka, tak bych byla striktni i vuci psum u malych deti. Nevim, co tu mam jinak davat za radu 😄hezky den
@sudylichozrout tak o tom ani potom. Ale já kdybych teď hypoteticky měla psa a chtěla ho dát pryč, tak nemám komu. Rodiče mají starého psa, který se s jiným nesnese, prarodiče jsou už staří a psa by nezvládli, tchýně pracuje na plný úvazek ve směnách, švagrová psa má, brácha pracuje u tří zaměstnavatelů a doma občas ani nespí a ti moji kamarádi, kteří psa chtějí, tak už jednoho (dva, tři) mají. Většina by psa nechtěla, ale to je určite ovlivněný tím, že mám kamarády hlavně ze školy a z práce a že všichni máme šest a více služeb měsíčně. Mám čtyři psomilné kamarádky a fakt mi denně na facebooku visí fotky tak deseti psů s různě dojemnými příběhy. Denně. Takže jsem fakt přesvědčená, že dát psa pryč není tak snadné a že je dost velký riziko, že ten pes skončí poměrně hnusně. Třeba má autorka “lepší” okolí a psa se někdo ujme.
Tohle se mne stat, tak bych psovi rychle nasla novy domov.
Nemuzete stoprocentne uhlidat, aby pes byl oddelene, staci mala chvilicka a nestesti je na svete.
Me samotnou malem pes v 13 letech mohl zabit. Sla jsem do kramu, na protejsi strane vychazel ze sve zahradky pan. Jeho nemecky ovcak mu proklouzl brankou a okamzite se stekotem se vydal za mnou s cilem me zabit - sel primo po krcni tepne. Stesti jsem mela v tom, ze byla zima, takze me dost chranilo obleceni. Oprela jsem se o lampu a rukou chranila krk a oblicej. Pes mi roztrhal obleceni, vyrval z ruky kus masa, pak jsem mela uz jenom sramy na trupu a nohach.
Jeho majitel mel co delat, aby ho ode me odtrhl, byt doma jeho zena, mohlo to dopadnout hur.
Opravdu netusim, jaky duvod mel pes, ze me takto napadl, ale od te doby mam ze psu strach a nikdy bych s ditetem vetsiho psa nenechala.
Ja jsem psa nijak neprovokovala a nevsimala si ho, u prcka uz clovek nikdy nevi, psa necim vyleka, omylem na nej slapne a muze to dopadnout spatne.
@ravien Jenže to, že ty neznáš důvod neznamená, že pes ho nemá. Třeba zrovna kolem něj denně chodila slečna, co mu mlátila klackem do plotu. A ejhle, slečna jde po ulici, tak co by si s ní nevyřídil příkoří, které mu způsobovala. Psi fakt nejsou sami od sebe šílený krvelačný bestie..
@hansed me tezko presvedcis 🙂. za me maji byt nektera plemena zakazana. nektera pro svou utocnost, nektera pro pripadne nasledky kousnuti. takove psi by mel mit jen zkuseny chovatel, ktery si prosel kurzy a ma povoleni na chov. a ne kazdy idiot. a to, ze takove idioty na ulici clovek potkava ve vetsine, je holy fakt.
@marketa11112 Tak to můžeme rovnou zakázat jezevčíky, kokršpaněly, křížence středního vrůstu, pudly a německé ovčáky. Protože tihle psi ve statistikách vedou. "Bojová" plemena jsou až někde na chvostu.
@kajalka jenže pomijis jeden důležitý fakt...když tě pokouse jezevčík, kokr, jork...budeš ty i dítě pokousana, ale prezijes. Kdežto tyhle bojovy hovada kousnou opravdu jen jednou. A nemáš většinou šanci. Takže tento argument je bezpredmetny. Bojova plemena, stručně řečeno, jsou zbraní v rukou svych držitelů. Upřímně se divim, že jejich držení neni státem více regulováno.
@zmrz_lina nemas pravdu. u psa staci spatna nalada (holt dnes dostal do misky o tri granule mene nez jindy),nekdy nevedomi popud majitele (u nekterych psu si musis davat sakra bacha na gesta), nekdy vune cloveka ci pohyb, ktery se psovi nelibi i presto, ze clovek je daleko , pohyb k nemu nesmeruje, nekdy staci vysici cip obleceni a pod. ale nikdo mu v te chvili nic nedela, neprovokuje ho, nevsima si ho. takze utok je v tu chvili bezduvodny.
me samotne se stalo, ze na ceste proti me, dcerce v kocarku a synovi,ktereho jsem vedla za ruku, stal z niceho nic veliky pes. jen mi probehlo hlavou, jak natocit kocar, kam rychle zahodit syna a cim se v tu chvili branit. pomalu jsme vycouvali, pes sel kousek za nami , ale vzdal to. nastesti. ale opravdu nevim, jak v takove situaci clovek muze skoncit. ten pes vazil asi tak jako ja. a opravdu jsme nemeli snahu mu nic udelat. on se ale tvaril jinak. mit v tu chvili zbran, klidne ho zastrelim a majitele s ni pak poradne zbiju. protoze tohle neni normalni.
psi mam rada, ale 100% se jim verit neda. mela jsem doma 7 psu naraz , malych,ale smecku. stejna rasa a kazdy byl jiny. rada jsem mela vsechny a mam, ale vzdy priroste k cloveku nektery vic, prave proto jaky je. postupne vekem a na ruzne nemoci z preslechteni nam vymiraji, posledni dva roky byly vyzivne. priznavam, ze jsem obrecela jen jednu fenku. dnes vim, ze me to ceka jeste brzy jednou, muj nejstarsi 15 -lety na tom neni dobre. zustanou tu dva posledni, otec a syn. vsichni nasi psi byli pratelsti, milovali deti, nechali by si libit kde co. a presto nikdy nebyli s detma bez dozoru. jednoho jsem dokonce temer separovala, byl pratelsky az moc a deti se ho baly. a ano, pes viciti a vi, kdy ma navrch a kdy si muze dovolit neco vic. a kazdy pes toho vyuzije. proto ja psi drzim zkratka. v pripade nutnosti je pes potrestan. vudce smecky jsem tu ja a nejede pres to vlak (ve smecce se psi ,,trestaji,, i mezi sebou a vzdy je nekdo v hyerarchii vys). nikdy na me pes nesmi vystartovat, kousnout, vrcet a pod. vyjimka lehkeho okusovani a pratelskeho zavrceni je pri hre. ale nikdy to nesmi pouzit mimo ni. v me pritomnosti nikdy nesmi pes ukazat nevrazivost k cloveku, se kterym mluvim. nikdy. pokud majitel nevola o pomoc ci neda vyslovny povel k vlastni obrane.
jinak srovnavat psa a dite? jak tu sem tam nekdo srovnava? to je silene. clovek versus cokl? me deti psovi nesmi udelat nic, ale kdyby ho nechtene slaply a pes na ne vyjel, prizabiju ho. proste nesmi!
jinak u nas jsou vsechna zvirata na doziti. nedavam pryc ani zvire, ktere je celkem k nicemu. manzel se smeje, ze u nas doziji i slepice. agamy jsme meli klidne a skvele. syn na ne mohl sahat, bez reakce. fretku videl syn jen pres mrize klece, neskutecne kousava bestie. a ne, nesla prevychovat, kousavost fretky dedi. fredy se u nas dozil temer deseti let, coz je u fretek dost. poustela jsem ho , ale ozbrojena chlupatyma papucema a silnyma kalhotama. ten zmetek prokousl vse. papouska jsme meli 12 let. ubytovala jsem u nas oklovanou chudinku na umreni. a nikdy se neprestal bat, at jsme se vsemozne snazili. ke konci zivota uz me jen stval, ze delal bordel. presto tu dozil. uzasne jsou rybicky, plavou si , mlci a nedelaji bordel 🙂). obcas maji mlade . super zvire. suchozemska zelva, krom sviceni, zeleniny a trosku vody, nic nepotrebuje. deti ji hladi a pozoruji. spokojeni jsou vsichni. venkovni kocour. obcas se prijde podivat, nazrat, pohladit. dobre. nesrovnavala bych ho s krvelacnou kockou nasi sousedky, ktera utoci vzdy zezadu, necekane, na cokoli co se hybe. ale jak starne, vyrusta z toho. ted se uz sotva hybe, tak k nam chodi jen lenosit. nejvic vzdy utocila na svou majitelku. no a psi. u nas sedm kousku naraz. nejlepsi vychova u nejstarsiho , prvniho. clovek mel nejvic casu. pes, ktery miloval zivot, doslova. pes, ktery mi po 15 letech odchazi a me to velmi mrzi. pes, ktery byl nekolikrat napaden (pitbulem, krizencem vlcaka a jezevcika) a i pri svych deviti kilech se ubranil. pes, ktery se mnou zazil mnoho. ano, mam ho rada. ale kousnout mi dite? tak se neznam. postupne nam ze sedmi psu, zemreli uz 4. a to behem dvou let. vsichni ve veku kolem deseti let, infarkt, mozkova prihoda, zaludek, vrozena vada. vzdy ze dne na den, vecer pes ok, druhy den.... neudelas nic. slzy jsem prolila jen jednou, pro malou uzasnou amalku. ostatni jsem mela take rada, ale tolik me to nevzalo, a stydet se za to nebudu. vim, ze i smigl odejde brzdy do psiho nebe a jsem s tim smirena. odchod zvirat deti berou jako samozrejmost. vysvetluji to starim, nemoci, nebem, ze zviratka je hvezdicka. a tim, ze tu jsou dalsi, tak to nijak neresi. az povyrostou, bude to treba jine. ted jsou jeste male.
kazdopadne mezi psi jsem vyrostla, psa mit vzdy doma budu, ikdyz vim, ze uz ne v tak hojnem poctu. ale vim, ze nikdy nedopustim, aby muj pes nekomu ublizil. vzdy budu delat vse proto, aby pes byl pod mym dohledem. za ty roky , jsme naucena, mam pocit, ze mam oci i na zadech 🙂. ale nikdy nepochopim lidi, kteri to tak nemaji. a s jejich nezodpovednosti s e setkavam casto.
chapu i strach zakladatelky. ano, mela psa hlidat,radeji zavrit dvere , nikdy nenechavat s ditetem samotne. dite musi vedet, ze nesmi psovi ublizovat ci v pritomnosti dospeleho na psa nesmi sahat. pes musi vedet, ze dite ma nechat byt, valet se v pelechu a nikdy nesmi zautocit. obrana psa pri nechtenem slapnuti na nohu je zaupeni a uskok, nikoli zavrceni a ohnani se. nepochopim ty, co zde pisi neco jineho. ted ma pani dve moznosti. bud se obrnit, psa i dite se snazit dovychovat. nebo psovi najit novy domov. zalezi na tom, jak moc na psovi lpim. schvalne pisu lpim, stejne jako na veci. ne , neni to vec, je to zvire. ale je to ,,jen ,, zvire. neni to clovek, neni to muj manzel, matka , ani dite. je to jen pes. nekteri maji trosku zvrhle hodnoty. :(
@kajalka statistika se meni, meni se oblibena plemena u lidi. statistika z roku raz dva je hodne zkreslena. dnes je mnohem oblibenejsi pitbul, staford a jejich krizenci nez v roce, ktery uvadis.. psi tohoto typu (pridala bych i dalsi plemena), nema mit v rukou fetak, idiot,, stara babicka o berlich, pripadne dite.
kazdopadne nejde jen o to, ktery typ psa pokouse nejvice lidi, jde take o nasledky kousnuti u tech, co prezili. . tezko najdes znetvorene dite, ktere kousnul maly pes, ale u velkeho plemene , navic takoveho, ktery ma pud kousat a neprestat, pripadne jde do krece, tam jsme nekde jinde. take by jsi musela statistiku umrti porovnat se statistikou pokousani a statistikou poctu psu. takova snad ani neni. ale na ulici vidim teda hruzy. nedavno u skoly manzel vynadal jedne pritrouble mamine, at si cokla jaksi uvaze na provaz a nepousti ho mezi 4-lete deti. kecy typu, on nic nedela, me zvedaji ze zidle.
@sahrazad1 souhlasim. take jsem pro regulaci nekterych plemen. patri do rukou zkuseneho chovatele, ktery bude mit urcite zkousky a kurzy, bude se o psa radne starat a prevezme veskerou zodpovednost.
@kajalka tohle je alibismus, navic pokud pouzivas sto let starou statistiku. nech se kousnout od nekolika typu psu, at vidis ten rozdil. budes asi prekvapena, ale sila stisku mordy je opravdu rozdilna. a nejde jen o velikost zubu. kazdopadne vliv ma v tu chvili i bojovnost psa. jezevcik je v urcitou chvili sice vztekla mrcha, ale parkrat ho odkopnes a da si rict. odkopni staforda, ktery ti pujde po krku a prevalcuje te uz jen svou vahou, nastav mu ruku, urcite prijdes minimalne o kus svalu, kdyz ne o ruku celou. pusti ti ji totiz jen ve chvili, kdy s e bude chtit zakousnout o kousek vedle.
vychova ma samozrejme na psa vliv, nezodpovednost lidi, pes bez kosiku, voditka, nizky plot , nepozornost, dnes velke sebevedomi lidi a dalsi. ale v povaze psa je neco dane, byl k necemu vyslechten a tim argumentuji ja. ze dne na den z nej tezko bude neskodny beranek se stiskem jako krava.
jezis, omlouvam se za chyby. pisu rychle. viciti/ vyciti je vyzivne...
@marketa11112 Ale my se tady pořád točíme na nějakých přiblblých statistikách o psech, ale tohle všechno je jen a pouze o lidech!
@bayt muze, to vis , ze muze. ne vzdy je psovi ublizeno. zautoci proste proto, ze chce. pes si moc dobre uvedomuje svou velikost a dle toho utoci. vychova psa ma velky vliv na jeho pocit sily. ale pes neni blbec a moc dobre vi, ze sila a kousnuti se da pouzit. ty to tou vychovou muzes usmernit, ale nekdy pes byva silnejsi nez pan. casto. nekdy nestaci ani ta skvela vychova, protoze pud a povaha psa, je dana. nekdy muzes delat cokoli a stejne ten pes bude zmetek. tohle je stejne u vsech zivych bytosti.
@kajalka neni. znala jsem skveleho hodneho jezevcika. ve stari se zcvoknul a kousal vsechny kolem sebe. zrovna u jezevciku je to zname. ten tohle proste v povaze ma. jezevcik neni zrovna mazlicek. to zrejme nekterym nedochazi. plemena psu se rozdeluji prave dle povahy a vyslechteni, vyuziti pro nejaky ucel. a jen blbec dle toho nevybira psa pro svou potrebu. nechapu, ze tohle lide nechapou. je jasne, ze pes, ktery potrebuje behat, bude v panelaku chudak. je jasny, ze pes , ktery potrebuje bojovat, bude flustrovany z toho, ze nemuze. kazdopadne malemu psovi se clovek ubrani, lehce ubranis dite a nasledky nebyvaji tak fatalni.
jinak ti slavni krizenci, ve vetsine pripadu s nimi docineni maji. dalsi slavni jsou krizenci jezevciku a vlcaku. z techto dvou povah jsou vzdy svine. a opravdu neni argumentem statistika z roku 2002, kdy ,, bojova,, plemena u nas teprve zacinala. dnes je jejich obliba uplne jinde. naopak treba ovcaku dnes nikde tolik jako driv nenajdes. tam obliba hodne odpadla.
@widowblack Snad pes do ohrady, ne dítě do ohrady. Pes je zvíře. Dite je snad přesnější.
chudák pes, matka to zvoře, nehlídá děcko, psa nevychovaj a musí z domu 🙂)))
@kajalka proste tvrdím, že člověk si má pořídit takové plemeno psa, které zvládne. A má na něj čas. Tady naprosto nechapu zakladatelku, že tohle řeší tady na foru, resp. Že NEVÍ CO MÁ DĚLAT, když ji pejsacek pohryze dítě! To je ujeté! O plemenech....jezevcici jsou známí palicaci, a potřebuji pevnou ruku. Ale tak snad, kdyz nějaké zvíře chci, zjistim si max informaci o něm. Mě by se taky libil chrt, jenže jsem nikdy psa nemela, a tak jsem zvolila radeji jiné plemeno, ktere zvládnu. A samozřejmě plati, ze musim mit na psa čas.
@zmrz_lina tak v tom případě jsou hloupi. Protože jak říká ten známý kynolog, ten latinoamerican, nevim jméno, největší prusvihy a problémy pramení z toho, že lidé pristupuji ke psum jako k lidem, a ne jako selmam, kterymi jsou. Pes má jist posledni, do dveri posledni, hraní urcuje panicek, vsechno urcuje panicek, a ne to zvíře. Když se tohle neděje, je na problémy zaděláno.
@sahrazad1 To co píšeš, je roky zakořeněný mýtus. Náš pes klidně může jíst první, ze dveří taky letí první, ke hraní mě taky často přesvědčí, klidně si může spát i na gauči, atd atd. A přesto naprosto jasně ví, kde je jeho místo a kdo doma velí. To není o dodržování pouček, to je prostě o autoritě, vyzařování a sebevědomí vůdce.

@drep Myslím, že člověk, který přiváže psa v lese, nebo se ho chce zbavit nějakým podobně idiotským způsobem, patří do kriminálu. O tomhle se vůbec nemusíme bavit, to je naprosto zvrácené. Ale jinak mám pocit, že lidé si berou z útulků hodně pejsků. Brácha už si takhle vzal dva třeba. A vlastně si myslím, že ani do útulku pejsek nemusí, věřím, že by se v okolí našel někdo, kdo by si ho "adoptoval" na přímo 🙂