icon

Pes kousl 2leté dítě

atei
11. črc 2019

Zdravím, jsem hodně nešťastná. Máme na zahradě pětiletého psa, kterého máme moc rád včetně dvouletého syna. Jenže syn jej dlouhodobě provokuje, když má divokou náladu, já ho samozřejmě okřikuju a když to přehání, tak i silně plácnu přes ruku nebo zadek.
Jenže dnes jsem to neuhlídala, dávala věci do pračky a nevšimla si, že oba odešli do vedlejší místnosti, kde pes jedl granule. Syn mu je pravděpodobně chtěl vzít, za chvilku přišel s pláčem, pes ho kousl do paže. Po ošetření ale chtěl opět za psem jít.
Absolutně nevím co dělat, co bude dál s jejich vztahem. Pes to udělal kvůli pocitu ohrožení, nebylo to zničehonic. Ale bojím se, že pokud syn doteď nepochopil, že se k psovi musí chovat hezky, tak to lepší nebude. A už vůbec nevím, jestli se pes nenechá znovu vyprovokovat a kvůli větší blbosti ☹

Pes kousl 2leté dítě
Strana
z7
zmrz_lina
12. črc 2019

@sahrazad1 oba dva jsou dost často úplně mimo 😉 preferuji jiný typ výchovy/výcviku.

sahrazad1
12. črc 2019

@kajalka mytus 🙂 tak napíšu jeste neco. Mam dobrého znameho, ktery roky pracoval jako cvicitel psu u naší armády. Ten mi říkal, že pes jasně musi vědět, kde je jeho místo. V kritickém věku kolem dvou let prý jeden chtěl šéfovat. A ten známý se s ním normálně pral, a když ho pes kousnul, kousnul ho taky do ucha až skucel. Od té doby měl ten známý 100 % respekt. Takže asi ani Ceasar Millan, ač je mnohem mírnější než můj známý, nebude tak špatný.

sahrazad1
12. črc 2019

@zmrz_lina ten založený na pamlscich, bonbonkach nebo klikru? U nekonfliktních psu snad, ale jinak je to k ničemu.

zmrz_lina
12. črc 2019

@sahrazad1 když myslíš 😉 můj starší pes je problémový, byť ne zlý, a nic jiného na něj nefungovalo. Ale to je jedno, nemam potřebu nikoho přesvědčovat.

kajalka
12. črc 2019

@sahrazad1 A kdyby byl pes jen o málo drsnější, mohl kamarád přijít taky o ksicht. To je věc, kterou si musíme přiznat, jde hlavně o emoční převahu, kdyby přišlo tvrdý na tvrdý, člověk nemá proti většímu psu absolutně šanci.
Se žádným ze psů jsem zatím nemusela zápasit, možná je to autoritou, možná psí povahou, možná štěstím. Každopádně, a píšu to již po několikáté, základem je oboustranná důvěra a radost ze soužití a to se dle mého nezakládá na pokusech o zápas jakéhokoliv stylu.

veronikajanova
12. črc 2019

No ty pytle, to jsou zas pejskomilky...

kajalka
12. črc 2019

@veronikajanova Tak pokud jsi zkušený majitel psa, jistě taky poradíš 🙂

widowblack
12. črc 2019

@ilonne ne napsala sem to pode sebe spravne - dite do ohradky / postylky aby neohrozilo psa ;) pokud se k nemu neumi chovat !

evaamy
12. črc 2019

co dat psa napr k prarodicum a az mladej trochu povyroste tak si ho vzit zpatky? treba za dva roky? pes nebude u cizich, budete se vidat.

sudylichozrout
12. črc 2019

@widowblack Takze mam doma dvoulete dite, ktere nema rozum a psa, ktery take nema rozum. Koho zavru do ohrady? Dite? To jako fakt? Ty jsi schopna postavit zajmy psa nad zajmy ditete?

ravien
12. črc 2019

@sahrazad1 utracen nebyl. Nejak se to tenkrat zametlo pod koberec. Vlastne pes mi vazne zraneni nezpusobil a uz byl stary, tak ho nechame dozit. Majitel s nim musel na veterinu, dolozit, ze je zdravy, ockovany, to je vse.

Prijde mi docela smutne, jak v dnesni dobe stavi lidi zvire na uroven cloveka. Mam zvirata rada, neublizila bych jim, jsou to clenove rodiny, ale existuje pro me hranice, pres kterou nejdu. Tato situace je jedna z nich, nikdy bych neohrozila sve dite... Pes to udela znova, dnes to bylo, protoze mu dite sahlo do misky, priste se lekne, protoze dite zapne zvukovou hracku a pes se lekne, omylem na nej slapne... a pes se ozene.

ilonne
12. črc 2019

@widowblack chápu. Děti si neporizuj. Raději si ponech psy. Víš, děti budou špatně chápat, že pes je víc než ony....

joripage
12. črc 2019

Děvčata, některá... co ten pes má za možnosti, než dát jasně najevo, že tohle už je přes čáru? Zavrčí, haha sranda, ožene se, haha sranda no a pak už mu nezbývá, než to ukázat tak, aby to bylo pochopeno. Za tohle vždycky může rodič, osoba, která nechá psa samotného s dítětem! Žádné výmluvy, tak to prostě je. Můj pes mouše neublíží, ale pořád je to jen zvíře a dítě je pořád jen dítě, nikdy je nenechávám samotné. Stalo se, že jsem seděla, pes u nohou, malá vedle mě chodila, omylem mu přišlápla šourek a to vyletěl bolestí a jen naznačil zuby, kousek od hlavy malé a to jsem byla u toho! Ublížit nechtěl, jen se bránil, lekl se! Ten pes krucinál neumí mluvit, používá řeč těla a když už není zbytí, musí přitvrdit! Dítě pořád dokola peskuju, že pes se neotravuje, když odpočívá, neublizuje se mu a nechá se nazrat v klidu. Malá je teď pro psa ve 2,5 letech obrovský parťák, mají se rádi a malá má k němu úžasný vztah, on k ní také.

kuliseks
12. črc 2019

@kajalka ja byt matka napadeneho ditete, tak je mi fuk, jaky ma duvod.. proste psi a male deti nejdou dohromady, to je jak dite a nechraneny bazen. Otazka casu.. me hryznul kokrspanel, jen jsem kolem nej sla, nic jineho. A bolest jako kra... kdyz si predstavim,jak musi bolet to male dite vetsi pokousani od bojoveho plemene, je mi na zvraceni. Zvirata mam rada, ale prave si uvedomuju, ze jsou to zvirata a maji zvireci pudy.. a male deti nemaji pud sebezachovy a cit pro jednani se zviraty

widowblack
12. črc 2019

@ilonne 😂 já už mám 11 letou holku , takže bohužel vaší radu už nevysliším. A raději dám dítě do ohrádky ( bezpečí) když si nemůžu ohlídat dítě se psem v jedné místnosti , protože nikdy nevíte co může dítě vymslet a tím vyprovokovat a tím se ohrozit. Znám případ kdy děcko střihlo psa nůžkami do ucha , a pes nic , ale ne každý pes má posunutý práh bolesti. V tomto případě bych to dítě co měla pochválit a psa taky že si spolu hezky hrajou? .... to asi ne ... jinak o já vám dám radu , pořidte si jen dítě a žádné zvíře k tomu . Já si nechám děti a psi kteří se umí k sobě chovat a tolerují se a pokud na ně nevidim tak si budu zabezpecovat dítě tak aby se na psa nedostalo když neumí pochopit jak se k němu chovat. Vy si od dítěte taky nenecháte jen tak ubližovat / tahání vlasů, štípání- taky vykilnete au a dáte mu ruku pryč , bohužel pes neumí mluvit tak zavrčí , a když to dítě na vás opakuje tak ho plesknete no ruce , to pes taky neumí , tak se ožene .... tot k tomu to tématu odemě vše , a jelikož ještě pořád máme svodobu slova , tak prosím Vy tolerujte můj názor a já budu Váš . Hezký den/večer

widowblack
12. črc 2019

@sudylichozrout ne jsem schopná postavit bezpečí , nad zájmy dítěte , a pokud to je chvilkové - vyndání prádla , dojít si na wc atd tak ano , a je jedno co dítě ohrožuje - horká polívka na plotně nebo nedostatený rozum dítěte jak se má chovat . Já tohle naštěstí nikdy neřešila - uměla sem dítě vychovat tak aby se umělo chovat k němé tváři 😉a jak sem psala výše o tolerování názorů , tak i zde o to prosím 😉 hezký den/ večer

hansed
13. črc 2019

@kuliseks bojové plemeno? Takove neexistuje.. jsou terieri, psi pracovni, spolecenska plemena atd., Ale bojova plemena neexistuji...
@joripage presne! Pes komunikuje svym telem, jak ma.usi atd., vrcenim apod. Neni vrceni jako vrceni, spravny majitel psa by to mel znat a rozlisit... Kdyz si nasi dva rotvajleri hraji, vrci na sebe, jiny druh vrceni pouzivaji, kdyz za plotem vidi treba srnku a chteji me na to upozornit. Znam sve psy a znam rec jejich tela, přesto nase deti nejsou NIKDY samy se psem

sylvusska
13. črc 2019

Podle kousnuti rozhodne pes nechtel ublizit schvalne, chtel jen branit svoje a dal to vedet. Kdyz by fakt kousnul a byl agresivni, vypadalo by to uplne jinak. Kazdopadne hlidat ditko, poucovat, ze se pejskovi nic nebere, kdyz ji, tak se na nej nesaha, ze to nema rad a muze se ohnat, ublizit. Mit ditko pod dozorem. Az bude vetsi, pochopi to. Muze se to stat komukoliv. Nam at mame kocky sebevic hodne, kdyz je toho moc, i ta nejhodnejsi zavrci, prska. Je to jejich obrany reflex. Taky se stane u jedny kocky, ze ho skrabne, ze brani jidlo.

bayt
13. črc 2019

@joripage To je pro me bohuzel presne ten duvod, proc bych male deti a velke psy nedavala dohromady.

alcar
14. črc 2019

@widowblack dej toho psa radsi do ohrady, nez to dite proboha!

biedronca
14. črc 2019

Pes varuje. Tady je chyba i na straně člověka, což lidi nechtějí slyšet a raději jednoduše by dali psa "pryč". Hrabat do misky se psovi prostě nemá, na jídlo ma mít klid. Prostě komunikuje - varoval!

sudylichozrout
14. črc 2019

@biedronca Pes muze varovat tisickrat. Presto nesmi ani jednou kousnout. Nikdo nerika, ze to neni chyba cloveka. Naopak, to tu zaznelo mnohokrat. Presto si nemyslim, ze by mel pes zustat v rodine, ten cas, ktery by potreboval k dovychove on i dite, by mohl byt osudny.

oveckaluky
14. črc 2019

@ah1234 Trochu si protiřečíš. Píšeš, že vychovaný pes neublíží, ví, kde je jeho místo a jak se chovat, a zároveň když na tebe někdo volá, že jeho pes nic neudělá, nevíš, jak zareaguje ten tvůj? Tak to on není vychovaný?
Tím nechci rýpat. Psa nemám a právě kvůli dětem mít nebudu, aspoň než dorostou natolik, abych měla na psa dostatek času, a toho s malými dětmi moc není, pokud je nechci šidit, a to já nechci. I u mě je dítě daleko před psem.
A pozor, i pes, kterému se majitel odmala věnuje, je perfektně vychovaný, může začít "stávkovat", mám takový případ v rodině. Sestřenice si s partnerem pořídila štěně, ještě neměli děti. Veškerý volný čas mu věnovali, ten pes byl fakt až neskutečně poslušný... pak přišlo dítě, už na psa neměli tolik volného času a pes se začal "projevovat". Jo, můžete mi říct, že ta výchova byla špatná, ale fakt nebyla. Prostě nikdy nevíte, co se mu honí hlavou. Za mě pes a malé dítě k sobě prostě nepatří.

zelenaesmolda
14. črc 2019

@sudylichozrout
jenze tohle neni tenhle pripad.tenhle pes neni spatne vychovany,jenom si branil svoje.nemuzes cekat,ze dite si ke psu dovoli cokoliv a pes to bude tolerovat...
je treba ty hranice nastavit oboustranne,ne ze za vsechno se bude trestat pes.co ma delat kdyz ho dite otravuje a neda mu pokoj?zcela logicky se brani.kdyby mu chtel opravdu ublizit tak nema syn takovy skrabanec,to bylo jenom varovani "nech me byt".

sudylichozrout
14. črc 2019

@zelenaesmolda Ja se fakt omlouvam, ale tady se neshodneme. Pro me ma me dite vetsi hodnotu nez pes, i kdybych ho mela od stenete. Dvoulete dite je na tom intelektove jeste hure nez ten pes, tezko pochopi, ze neco nema delat. A dospeli nemohou uhlidat vse, i kdyby se rozkrajeli. V tomto pripade bych asi zkusila situaci resit s odbornikem a snazila bych se najit reseni, v tom druhem pripade nikoliv. Tam by cokl proste sel pravdepodobne i s pritelem, pokud by mel pritel namitky.

Prijde mi to ujete. Spousta lidi dava detem prilby i na motorku, malem je obaluji do molitanu, aby se jim nic nestalo a pak ho nechaji klidne ve spolecnosti nebezpecne selmy, ktere nikdo nevidi do hlavy.

diamanta
14. črc 2019

Asi záleží i jak je ten pes velký. Máme starou fenku, totální trdlo nedominantní, každej jinej pes ji nesnáší, sotva jí uvidí, a mě přijde, že ona to snad ani nechápe když na ní vrčejí. Nikdy ani nezkusila zavrčet při braní jídla, ani hračky, prostě to v sobě nemá, ani jako malá. A přesto je to pes, do hlavy nevidím a taky má zuby. Například víme, že když doma s dětma divočíme a třeba je roztočím jako na kolotoči, tak fenka zdivočí a točící věci chňape, klukovi takhle natrhla gatě. Pak nevnímá, co je látka a co už člověk. Líbit si toho jinak nechá dost, útrpně kouká a nechá si cokoliv. Jednou to ale holka přehnala a fenka po ní chňapla. Psa jsem musela potrestat, i když jsem rozuměla proč to udělala a že to bylo z bolesti a že se maximálně kontrolovala, aby to bylo jen výhrůžné chňapnutí. Prostě pes se musí pokárat, vykázat v tu chvíli na zahradu, okamžitě a nekompromisně. A bez přítomnosti psa pak doma pořádně vyčinit dítěti. Nevím jak je to se zdravým dvouleťákem, dcera to udělala mnohem starší, ale má nějaké autistické rysy a jinak než opakovanou zkušeností se moc nenaučí, řeči nevedou nikam. I když můžu být ve stejným pokoji, stejně je těžké ji stíhat, a psa kvůli ní z rodiny nevykážu. Kdyby to byla ale větší, jiná rasa a jiná povaha, možná bych i vykázala, protože dítě nějaké řeči nechápe a učí se jen názorem. Je dobře, že jí to "vysvětlí" naše fenka, a ne pak cizí obří pes.

kuliseks
14. črc 2019

@hansed nemusite slovickarit 😉 ale dekuji za vysvetleni 🙂 presto verim, ze mi lidi rozumeli 🙂

ah1234
14. črc 2019

@oveckaluky Len sa nechapeme, neprotirecim si. My mame stafforda. Su to psi slachtene ako bojove plemena - ale pozor, bojove plemeno neznamena bojove ako si vsetci myslia voci ludom, ale voci inym psom. Tito psi boli praveze slachteni ako maznacikovia ludi, s instinktom zabijat ine bojove plemeno. To len na okraj.
Ja mam psa vychovaneho, on ma pocuva na slovo, gesto. Je to mlady pes - ma cca 3 roky, pomerne dominantny. Takze si zjednava respekt medzi ostatnymi psami. Viem, kedy ho mozem pustit a kedy nie, aby nevznikol konflikt a nemusela som si ho k sebe volat (pocuvne ma skutocne na povel, aj ked sa vyvola medzi psami roztrzka). Pes, ktory je na volno a priblizi sa k mojmu psovi, ktory je na voditku a neprejavi mu patricnu uctu je pre neho istou hrozbou. Takze moj pes sa najezi, ja si ho musim skludnit, podmanit (co teda neznasam robit na ulici, lebo vyzeram, ze psa tyram) a nevychovany pes navolno stale ocuchuje mojmu psovi zadok a ten musi trpiet a poslusne sediet, kym si idiot majitel nepride po svojeho "neskodneho psa". Keby ho necham, tak ano, moj pes na voditku by zacal kludne na psa aj vrcat. Je to prirodzene aj medzi nebojovymi plemenami, psi boli zvyknuty existovat vo svorkach a tam je urcite hierarchia. Niektore psi su submisivnejsie, neiktore dominatnejsie a s tym musime pracovat.
ALE to, ze pes nevyjde s kazdym psom, neznamena, ze je na nom nieco zle. Je to ich instinkt a nema to nic spolocne s ich vztahmi s ludmi, tam je uplne ina hierarchia. Pes si na cloveka nema co dovolovat, je v tomto rebricku nad nim.
To co popisujes ty, ze si mala v rodine nie je o tom, ako mali dotycny psa vychovaneho, ale o tom ako sa k nemu spravali. je to velmi klasicka chyba vo vychove psa - pes mal pocit, ze je pre majitelov "dieta". Proste sameho seba pokladal za rovnocenneho k cloveku. Mali sme na cvicisku pripad, ked doga, maznacik rodiny sa 8 mesiacov spravala pri dietati ukazkovo a ked mu raz dieta voslo do misky, zahnala sa a kusla ho do hlavy. Majitelka psa nedala prec, milovali ho a postavili sa k tomu celom. Hlavny cvicitel u nas im povedal - proste kym nezacnete brat psa ako psa, tak sa bude chovat tak, ako sa chova. Prestali sa k nemu chovat ako k dietatu, vytvorili hierarchiu, ze pes je "pod" dietatom a pes to pochopil - vyssie postavenemu pes neublizi. Tvoji pribuzny mohli mat psa vychovaneho, ze pocuval ich povely, ale nerobil to zo submisivity k panickovi. Takze to nie je o tom, ze psovi "preskoci" ale o tom, ze si tak psa vychovali a odmietli to zmenit. Pes bol zmateny a dozadoval sa rovnakej pozornosti ako predtym - bral dieta za hrozbu. Proste zla vychova a hotovo.
A teraz ti polozim otazku - my sme si zobrali psa z utulku, mali sme ho 1.5 roka, potom som neplanovane otehotnela, to sme sa mali podla teba psa zbavit? A co s nim? Dat ho uspat lebo podla teba "pes k malym detom nepatri"? Alebo keby sa o 8 rokov rozhodneme, ze chceme dieta, tak to zase, mame psa dat utratit? No neviem, je to pre mna nepochopitelny nazor..
Pozri, ja psov milujem, dovolim si tvrdim, ze viac ako vacsinu ludi, neviem si zivot bez nich predstavit, ale su to psi, nie ludia a vacsina majitelov to nechape a potom to dopada, ako to dopada.. lebo to, ze si pes sadni, lahne, pride k nohe na povel, neznamena, ze je automaticky vsetko vo vychove spravne..
Inak tym samozrjeme nechcem povedat, ze dietatu sa ma tolerovat to, ze ide psovi do granul a obtazuje to, to absolutne v ziadnom pripade. Dietatu sa tiez musi vysvetlovt od mala, ze pes je ziva bytost. Kluc je ich nenechat bez dozoru ani v pripade, ze mate 100% "vychovaneho" psa.. dovolim si tvrdim, ze sme pre vychovu nasho Dimiho urobili maximum a aj tak by som ho s dietatom nenechala sameho.

oveckaluky
14. črc 2019

@ah1234 Ale já přece nikde nepíšu zbavit se psa, jenže pes a malé dítě k sobě prostě nepatří. Když už psa máš, je potřeba věnovat se každému zvlášť a nedovolit, aby byli spolu, dokud dítě opravdu nemá rozum z toho, jak se k psovi chovat. Nebo jak už tu někdo psal, dát ho třeba na chvíli k rodičům, pokud je to možné, takže se se psem majitel vídá, ale nehrozí nebezpečí pro dítě. Ale prvotně jsem to myslela spíš na případy, kdy už mladí dítě plánují a psa si pořídí zpočátku místo dítěte. Ale samozřejmě každého věc, tohle je jen můj názor. K mým dětem (těm malým, samozřejmě) zatím psi nesmí. Pokud bychom nějakého měli, šel by prozatím k mamce. A můžou si o mně chovatelé myslet, co chtějí, pro mě jsou prostě děti na prvním místě...

ah1234
14. črc 2019

@oveckaluky to je kazdeho nazor.. ja by som si napriklad psa tiez k malemu dietatu nezaobstarala. Ad jedna je novy pes nevychovany a ad dva by som ani nemala cas na jeho vychovu.. ale kazdeho osobna vec samozrejme ak si na to trufne a zvladne to..
Pes a dieta spolu byt mozu, ale nie sami.. ja dovolujem Riskovi psa pohladkat, pes ho moze oliznut na nohe ci ruke (psi tak prejavuju naklonnost a treba im to dovolit, samozrejme maleho potom umyjem), ale to je tak vsetko.

Strana
z7