icon

Pokoj pro nevlastního syna: Je nutný vlastní prostor?

7. únor 2024

Ahoj,

Mam 2 dcery, každá má svůj pokoj. No a partner má jednoho syna. Kterého má 1x za 14 dní na víkend. V době už není žádný volný pokoj. Jako jo, mám pracovnu, ale vzhledem k tomu že v 99% času pracuji z domu tak te se odmítám vzdát. Mi přijde zbytečné mu zařizovat pokoj a hlavně se mi nelíbí varianta že by 10leta dcera měla pokoj s 4letou. Jako kdyby ho měl v trvale péči nebo ve střídavce, tak by jsme asi nějakou variantu museli najít, ale takhle 🤷‍♀️ abych to uvedla na pravou míru. Partner i já si myslíme, že je to zbytečné, partnerova ex řekla, že pokud nebude mít svůj vlastní pokoj, bude dělat vše proto aby se nevidali. Toto řešíme ještě před společným bydlením. Stěhovat se bude on ke mě. Jak by jste to řešily vy? Žárověn je tu někdo kdo je v postavení té matky a mohl by mi říct názor na to? Moje dcery, taky nemají u otce vlastní pokoj, ale on bydlí sám a v době kdy přijedou k němu spí ony v ložnici a on v obýváku. Nevic je bez partnerky a dalších děti. Takže to z mého pohledu nemám šanci usoudit. Nic méně ony jsou s otcem tak 1x za měsíc (je kamionak a málo kdy je doma)

Strana
z6
autor
7. únor 2024

@biciklissie jo to byl i můj záměr, že tu část co někde vidět ve videohovoru bych i vymalovala do modra (nebo netuším jakou barvu preferuje, tak do té), gauč už tam je a prázdná skříň taky. Nějak jsem si myslela že se do jedné nevlezu. 😅 Jediná nevýhoda je, tak jak už jsem psala v jednom z komentářů, že je pracovna "bokem" jde se do rovnou z předsíně.

autor
7. únor 2024

@irmamala no ono vlastně nikdy nikdo nebude spokojený 🤷‍♀️ já mám taky rozvedené rodiče, taťka bydlel s přítelkyní v 2+kk spala jsem v obýváku a jediné co bylo "moje" byla skříň. Jezdila jsem tam ráda a fakt mě netrapilo že jednu noc za čas spím v obýváku.

radecka1
7. únor 2024

Ať si zařídí pracovnu jako svůj pokojíček a ty tam budeš pracovat, když tam nebude. Vždyť to ani nemusí vědět, že tam pracuješ, když je u vás jen o víkendu. Jeho plakáty ti snad vadit nebudou. Vymalovat bych nechala barvou, s kterou i ty budeš souhlasit. I u vlastních děti v jejich pokojíčku bych nenechala vymalovat na černo nebo oranžovo jen proto, že to tak chtějí. Manžel taky pracuje u dětí v pokojíčku a ty s námi žijí celou dobu, ne jen 4 dny v měsíci.

teenyel
7. únor 2024

Popravde? Jak uz tu zaznelo "mame te radi, prostor ti doprejeme, pokud na tom trvas, dam ti tam nastenku a ves si na ni co budes chtit, jestli to pomuze, ale jsi velkej kluk, proste aktualne nemam na prestavbu, aby se udelal cely dalsi pokoj". Chces nechces. Od ex bych to brala jako vrchol. Ja mam dceru (8,5 roku), manzel 2 kluky (skoro 8 a 11,5 roku), spolu mame 4,5 mesicniho prcka. Stridame muj dum a manzeluv byt dle potreby (je to 2 hodiny od sebe). U nej maji 3 deti spolecny pokoj 3x4 m, u nas ma dcera pokoj 3x3m (malej jeste spi vsude s nami v loznici). U nas vzdy deti spi na gauci a dcera nadsene s nimi, takze je pak naopak jeji pokoj nevyuzity. Kluci vazne nejezdi kvuli pokoji, ale kvuli tatovi, brachovi i me dceri. Deti se maji radi, tesi se na sebe a drzi se pohromade i kdekoliv na dovolenych, vyletech atd. Ani by me nenapadlo, ze by me manzelova ex tlacila do neceho takoveho. A uz vubec, ze by se kluci (ani jeden z nich) nechali takto manipulovat.

moudivlacek
7. únor 2024

pokud nebude s ex rec, a branila by styku se synem, sla bych pres soud, tomu pracovna opravdu vadit nebude (pokud tam nebude spat na zemi s igelitkou), vzdyt co je rodin ctyrclenných co bydlí 1+1, 2+1, kde tez deti nemaji vlastni pokoje, je to blbe, ale pokud ten prostor neni, tak se mohou vsichni stavet na hlavu a proste samostatny pokojik nebude, je nutne, aby se citil dobre, ale tohle mi prijde jen jako vydirani od ex a to bych se urcite nedala

zuzkasim
7. únor 2024

Jako průchoďák bych dala dceřin prostor, protože ta ho bude využívat většinu času. On v podstatě okno nepotřebuje, pokud to nejde řešit jinak, jen si zatáhne závěs na to spaní. A projít kolem spící nevlastní sestry večer, když půjde spát, snad také zvládne. Akorát tu jeho prodlouženou večerku ho budete muset bavit, nebude moct být v tom pokoji. Ale máme to taky tak, v pokoji jsou sourozenci 6 let od sebe, mladší jde spát o půl deváté, starší si přestěhuje svůj notebook do obýváku a buď čučí na blbiny nebo dělá něco do školy či do skautu. Kolem 23. hodiny se pak přesune spát do společného pokoje. A dělá to tak denně, žádný víkend 1x za 14 dnů.

kompleta
7. únor 2024

@kaml24 ale vzdyt to uz dela

autor
7. únor 2024

@radecka1 ono ty plakáty tam vadit budou, minimálně 3x do týdne mám videohovor s klienty nebo s jinými orgány, které k mé práci potřebuju (konference a tak) na zdi mám své certifikáty, osvědčení a podobně. Mohl by mít svůj koutek (právě s těmito věčma - plakáty, hry a podobně), tam kde ho měla mladší dcera. Nevím jak vy, ale já k práci mám ráda svoje prostředí. To bych rovnou mohla pracovat v kuchyni a šanony, lejstra a podobně se taky v kuchyni nikam neulozi. A k tomu vymalování - starší chtěla mít fialovou bílý pokoj a má ho, protože to chtěla. Jasně že bych nepracovala v době kdy bude u nás, obecně se snažím nepracovat o víkendu pokud něco fakt nehoří, ale pořád potřebuju zachovat svůj pracovní prostor - stůl, notas, skříň + ta zeď v dohledu kamery. Já si myslím, že když mi zařídím prostor pro učení, spaní a soukromí tak by to mělo být dostačující.. Aspoň do doby, než budou finance na předělání podkroví.

autor
7. únor 2024

@zuzkasim Joo ten závěs nezní špatně, druhá věc je jestli s tím bude souhlasit on. No uvidíme, jak to dopadne 🤷‍♀️ už to řešíme přes měsíc a u všeho najede někdo nějaké "ale"

radecka1
7. únor 2024

Napsala jsem ti jak bych to udělala já. Nazvala bych to jeho pokoj, ať má jeho maminka klid. To, že tam budeš mít svoje šanony a diplomy Ti snad zakázat nemůžou a zamykat si to asi taky nebude, aby se to celý měsíc nemohlo využívat. Připomínky mít může, vy se mu můžete snažit vyjít vstříc, ale ani on, ani jeho matka si nemůžou diktovat, jak to u vás bude. Jste omezeni prostorově/finančně, tak není možné splnit vše. Tak ať zkusí říct, co by mu vyhovovalo a zkuste mu vysvětlit, co z toho je reálné.

autor
7. únor 2024

@radecka1 mě na tom nejvíc fascinuje, že do teď nebyl problém s tím že neměl svůj pokoj. Partner má garsonku a po rozvodu v ni bydlel i s přítelkyní (kvůli které se rozvaděl) a její dcerou, potom sám. Ten problém nastal až teď.

radecka1
7. únor 2024

Protože to nespíš není o pokojíčku, ale o dělání problémů mezi expartnery.

miryp
7. únor 2024

Ať vám expartnerka předloží zákon, který určuje, že je oprávněna bránit styku ve chvíli, kdy dítě nemá u druhého rodiče vlastní pokoj. Nic takového neexistuje a ani OSPOD tomu nebude nakloněn. Dítě musí mít kde spát, musí mít prostor, kde se může vzdělávat a kam si může dát své osobní věci. Naprosto na pohodu je varianta gauče a skříňky v pracovně, kam mu nikdo ten víkend nebude lézt.

moudivlacek
7. únor 2024

@radecka1 to je evidentni, proto jsem psala tu variantu pres soud, byt je to ta posledni moznost, ale oni by stehovali vsechny cleny a pak by zas byl problem, ze pokojik je maly, pruhozi, ne dostatecne svetly, blby odstin modre.... pochopila bych ex, kdyby syn nemel kde hlavu slozit a spal nekde pod schody, ale otcova partnerka navrhla asi 5 variant, jak to vyresit a uz z principu to ex bojkotuje, je to smutne, kluk by byl urcite u taty spokojen, tak nac mu to kazit

jancazao
7. únor 2024

Jsme od sebe s exmanželem už 7 let. On se několikrát stěhoval a děti nikdy neměly svou postel ani skříň.
Napřed s ním spaly v manželské posteli. Věci vždycky jen v taškách a tak to po návratu vypadalo. Teď už k němu nejezdí, ale když se sestěhoval s nynější přítelkyní, která má taky 2 děti, naše děti spaly na zemi na matracích, taky na nich jedly, protože oni nemají jídelní stůl.

autor
7. únor 2024

@jancazao jo tak to je na prd, svou postel a skříň a místo v koupelně by měl ve všech případech. Jen není v mých silách mu zařídit celý samostatný pokoj. To by mě habma pleskala, kdybych mu nezařídila důstojné spaní a všechno u nás.

gdpr
7. únor 2024

Co tak na víkend raz za 14 dní dat dcéry k sebe a on bude sám? To by bolo najjednoduchšie a nemyslím si, ze tie cca 4 noci v mesiaci by bol až taky problém aby mali spoločnú izbu na noc

ai30
7. únor 2024

Asi byses ale jako dite tvarila jinak, kdybys ty spala na gauci v pruchodaku a dcery tatovy pritelkyne mely kazda vlastni velky pokoj..
Plakaty se daji vyresit tak, ze je bude mit zavesne (existujou na to takove drevene listy) a proste jednou za 14 dni svesite osvedceni a vyvesite plakaty. Ono vsechno jde, kdyz se chce, ale mam pocit, ze tady to chceni na obou stranach drhne.

nnnadja
7. únor 2024

Reknu ti to tak. Syn nema taky pokojik,spi na gauci v obyvaku a uz k tatovi kvuli tomu nejezdi. Myslim si,ze pikoj by mel mit.

autor
7. únor 2024

@ai30 její dcera i jejich společná - každá svůj pokoj, já a, ségra jsme spaly v obýváku. A chápala jsem i já, že je zbytečné mít pokoj kvůli pár dnů v roce. Ta pracovna, byla až jako poslední možnost, mohl sdílet pokoj s mojí nejmladší, mohl ho mít pro sebe v době kdy přijede. A ani po měsíců dohadování a házení klacku pod nohy ze strany jeho matky už je neochota i ne mé straně. Jasně má mít místo kde spát, místo jde si uložit věci - to vše je ve všech případech zajištěno.. Ale proč bych měla představovat celou pracovnu, kvůli spánku.. Nějak nevidím důvod, proč by mělo jezdit dítě (ke komukoliv) na víkend aby bylo pak zavřené v pokoji. Když přijede za otcem, předpokládám že spolu budou trávit čas (tak jako je tomu do teď, ať už hory, lyže, voda, bazény, kolo, společně pečou vaří..) Fakt mi hlsvs nebere k čemu je celá místo prispusobrna pro to dítě, které v ní reálně bude jen spát. Jasně opět se vracím k tomu, že v obýváku, nebo na zemi ho spát nenechám. Ale myslím si že k posteli lampička, 1-2 plakáty okolo postele - jestli si aktivně hraje s hrackama nevím, většinou máme společné aktivity a na vánoce chtěl hru na PS4. Kdybych měla peníze nazbyt tak už se dávno řeší podkroví, kde bych právě chtěla i pokoj pro starší, ať není v takovém krcalku (i když si to vybrala sama). Jenže nemůžu dělat vše naráz, teď byla střecha, další na řadě je výměna kotle. Pokud se nic nevysere tak bude následovat to podkroví. Tam budou pokoje 2-3 a jeden z nich měl být původně pro hosty. Tak bude pro "hosta", pokud mě ovšem neodvezou do té doby z jeho matky.

autor
7. únor 2024

@gdpr nechce být v trapné růžovém pokoji 😅🤦‍♀️

ai30
7. únor 2024

Tvuj tata mel 2kk a dcera pritelkyne a jejich spolecna dcera mely obe vlastni pokoj? Takze ty, tvoje sestra, tata a jeho pritelkyne jste spali v tom kk? 😀 Husty.

autor
7. únor 2024

@ai30 ne pak v domě.

autor
7. únor 2024

@ai30 sice mi to přijde jako nepodstatné, ale dobře v době kdy se dali dohromady bydlel taťka v malém bytě (ona dceru měla, spíše neměla dceru ve stridavce) po tom co se jí podařilo otěhotnět koupili dům a získala dceru do své péče.

barulina
7. únor 2024

Takhle, ex nemá co říkat jak to u vás bude. Důležité je aby měl svůj prostor a kde spát. Toť vše. Takže skříňku, třeba i ten gaucik v pracovně. Ex si může vymyslet pak kolik chce, tohle ji soud smete ze stolu. A pokud bude chtít brojit dítě proti otci, bude to vždy něco, ikdybyste mu udělali pokoj zvlášť. Takže já osobně bych v pracovně udělala jeho koutek, rozkládací gauč, jeho skříň, jeho povlečení a pod.

rejalin
7. únor 2024

A co tedy zkusit využít tu pracovnu a prostě tu část se stolem schovávat za nějakou tu zatahovací zeď? Když tam bude on, tak zatahnout, aby měl pocit svého, a když tam budeš sama, tak třeba nechat roztažené, abys tam nebyla stísněná? A tu jeho část vymalovat a zařídit dle jeho vkusu. Mně přijde šílené držet si ještě další byt jen proto, že ex je kráva..

izz76
7. únor 2024

Je to jen vydírání,protože ex se zřejmě nelibi,ze chlap se bude stěhovat k tobě. Samozřejmě bych zajistila aby kluk mel o v čase u vás soukromí a pohodlí,ale jak jak to vyhovuje mě. Pokud je prostor v pracovně,tak bude v pracovně,jestli chce mít plakáty,tak maximálně na nějaké nástěnce,nebo třeba na vnitřní straně dveří u skříně.

autor
7. únor 2024

@rejalin Joo, takhle jsem to chtěla.. Napadl mě paravan nebo něco takového na "oddělení" toho jeho. Jenže opět tu je ta věc s ex, že když ji tohle prezentoval, když přijel (dokonce měl v mobilu fotky i s nakresem) tak ona hned volala a vrestela, že moje děcka jsou rozezrane a jejího syna chci vystipat od otce "ona si hledá nového otce pro ty svoje, naš syn je jí jen na obtíž" ne není mi na obtíž, kdyby byl chovala bych se jinak. Je fakt, že teď mi už leze krkem vymyslet kloudne nápady a jsem už protivná (ne na něj) z toho že vse co udělám je špatně. Ona navrhla ať koupíme větší dum 😅

autor
7. únor 2024

@barulina jo, ono to tak nejspíš dopadne, že bude v pracovně. Stejně se s chlapem, hned potom co se ke mě nastehuje, chce soudit o zvýšení alementu její slova "nebudeš živit cizí, to dáš radši všechny peníze mě. Navíc si zvednes životní standard" takže ať se klidně i soudí o pokoj pro syna 😅 - tím nechci teď vyznit, že nemá platit na dítě a pokud soud uzná, že má vyměřeno málo, tak je jasné že bude platit víc (proti tomu nic nemám). Jen mi vadí ta její formulace toho všeho.

moudivlacek
7. únor 2024

dobrá pinda, pardon, ale tam je opravdu problem nekde jinde, nez v samostatnem pokoji...

Strana
z6