Prarodiče se nezajímá o druhé vnouče

volcok87
29. říj 2020

Už dlouho nás to s manželem trápí a já se chci zeptat, jestli mate někdo podobnou zkušenost. Moji rodice si od cca 2 let brali starší dceru na víkendy. Jsou moviti, takže měla i má úplně všechno. Když ji bylo 6 let narodil se ji bratr. A to je kamen úrazu. Já jsem jedinacek, další dítě nechtěli i já byla nehoda. Těhotenství absolutně nezájem, pro dceri se mnou chodila matka na ultrazvuky. Když se narodil, odletěli na dovolenou, takže za mnou nebyli ani se neozvali. Dceru od narozeni si brali do kočárku, syna nikdy. Oba byli nekojeni. A teď k věci. Synovi už je skoro 5 let, holce 11 a je to stále stejne. Co se tyče věci, dostávají oba od mých rodičů stejně, ale dceru si berou na víkendy, na výlety a syna nikdy. Syn je moc hodný, proste normální dítě, žádný sigr. A už je ve věku kdy je mu to líto 🙁tak jsme styky dcery s prarodiči omezili, ale to se nelíbí nikomu. Když jsem s nima o tom otevřené mluvila, řekli ze na to proste nejsou. Ale jak to vysvětlit chudakobi synovi a dceri, která nechápe, ze kdyby byla na jeho miste, taky by ji to bylo líto

emamaira
29. říj 2020

@volcok87 a řešila jdi s psychlogem i tohle? Mohli byste spolu dát dohromady postup, jak to s rodiči řešit.

petaov
30. říj 2020

@volcok87 Starší syn byl taky na mě naštvaný, že tam nemůže jít. Ale snažila jsem se mu vysvětlit, že jemu by se taky nelíbilo, kdyby on nesměl k babičce a mladší syn ano. Už to snad trochu chápe. Každopádně, když se na mě zlobil, tak mi řekl, že i když tam jdou oba, babička se stejně mladšímu vůbec nevěnuje a vždy se ptá, proč přišel i on. Takže už ani nemám chuť je tam dávat oba. Je to její volba. Já hlídání zas tak nepotřebuju. Naši pohlídají, když musím na úřad atd.

levandule_k
30. říj 2020

@volcok87 jediné plus na téhle situaci, je, že je to dobře viditelné, že tam není skryté ustrkování, kdy si toho okolí nevšimne, ale dítě trpí. Takže můžeš zasáhnout. Asi to bude tvůj životní výkon.

inssomnia
30. říj 2020

Mám v okolí i případ, kde se babička věnovala vnukovi jak vlastnímu, ale dceři rovnou řekla, že jestli bude mít druhé, tak už to prostě takhle nedá. Byl to jeden z důvodů, proč druhé dítě už nikdy nebylo. Babička umřela děsivě mladá na rakovinu. A matka nelituje, že nakonec má jen jedno dítě. Takže chápu, že prostě dvě děti můžou být už moc. Na druhou stranu mi babička v tomhle příběhu tady připadá jako kardinální sebestředná... dáma, která si svoji dceru nezaslouží. Buď lepší máma než ona. Dcera ti to asi bude mít za zlé, ale takhle je to špatně pro všechny krom babičky. Pokud manžel umí vystoupit, pokud jsou zlí na syna, tak ať on je ten silný a vykomunikuje konec tohohle divnovztahu. Domluvte se doma, jak to bude, a on ať mluví. Jedná v zájmu tebe a svých dětí, určitě vás miluje. A pro něj to bude jednodušší, protože matka pro něj není autorita, ani.. no máma.
My bydlíme v domě mojí mámy a hodně si pomáháme vykomunikovat nějaké pozice. Občas je to těžké a jako dítě jsem byla zvyklá prostě dělat věci po jejím. Teď už to ale není o mně, ale o mojí rodině, mém dítěti... A zdravější vztah prospívá všem.

avodobols
31. říj 2020

@petaov To muselo být těžké, když tchýně řekla, že žádného.. Přeju vytrvalost v rozhodnutí. Třeba se časem ozve a sama navrhne střídání..

netopejr
15. kvě 2021

Laska se neda vynutit. Rozhodně bych necpala druhe dítě tomu, kdo s nim cas trávit opravdu nechce a rika to. To bych repsketovala. Detem jde delat mraiy hnusnychbl věcí, i kdyz to na oko nebude znat. Z tpho bych mela strach a svemu diteti bych to neudelala, ty ustrky jsou horsi nez smutek doma.
Prarodiče nejsou povinni si brat vsechna vnoucata. Muzou si brat, koho chteji, a ty bud ber nebo neber. Jak bys to delala, kdybys mela 4. Vsichni nebo nikdo? Nebo bys akceptovala, ze si bere jen dceru a tri dalsi vubec, nebo vzdy jen dve nebo max 3, nikdy ne 4.???
A z pohledu dcery: meala super babicku a dedu.... narodil se bracha, doma prestala byt stedobodem, mozna ji to vadi, možna ne a je stastna, ze ma brachu. Ale - a to uz vnima a myslim, ze právě takhle - proc by ona mela prijit o bab8cku a dedu proto, ze se ji narodil bracha?
A co druhá strana - babicka, deda, strycove, tety, sousedi.... Neni zase nekde nekdo, kdo by rad mel chvíli u sebe Tveho syna? Tady ta mira je pres, jasne, ale na druhou stranu k sobe nekteri lide maji bliz a jini daleko. Z ruznych duvodu. Deti jsou ovlivnobmvany v8ce ldimi, a tam, kde je stastne jedno, nemusi byt druhe. Kdyby syn mel take místo, kam by mohl chodit nebo jezdit jen anebo on, tak by to posunulo veci zas jinam.
Rodice nepredelas. Rozumnou domluvu jsi zkusila. To nefunguje. Takze bud utnout, pripravis dceru o prarodice. Nebo najít synovi něco jineho.
Nebo treti dite, budou doma dvě deti, to se hned lip snasi. 😉
Zalezi i, jakym zpusobem dceru ovlivnuji - muzou byt suoer pro ni, ale brachu nechteji.... nebo z ni delaji fiflenu/sebestredno6/arogantní/manyrama ap.trpici slecnu, ktera prebira silene zvyky.... tak pak ne.

sylvusska
15. kvě 2021

Normalne bych se ozvala, ze mate 2 deti, obe maji 2 prarodice, takze zadne rozdily mezi nima, ze chteji oba jet na vylet, oba byt u babicky atd. Ja se takto ozvala vloni u nasich, kdyz si syna nechteli vzit na 3 dny na chatu, ze on snad chce taky mit zmenu... Od ty doby si to nedovolili ( asi nad tim premysleli), rict nebo chtit jen jednoho z nich. Dcera ma ted 5, dyn 3 roky. To stejne ted v breznu u tchanovcu, rekli nam, at tam dceru nechame na noc, ze tam bude jeste synovec, ale syna at si vezmem dom. Samozrejme syn, ze tam taky bude spinkat. Vcelku jsme se chytli - ja a tchan. Ze proste my mame 2 deti ale snad. Ne jedno a rikat nam, ktery si vezmou... ze to radsi at tam neni ani jeden. At to neni druhemu lito. Tchan se pokousel o to, ze snad to je na nich, co zvladnou, koho chteji, ze oni budou urcovat, kdo u nich bude :D Jako haha, to tezko, ze mi bude prarodic diktovat, kdo u nich bude. Takze jsem rekla, ze bud oba a nebo zadny, ze tam budou teda pak nekdy spolu jako 2, kdyz zvladnou teda jen 2. Jako popravde to nechapu toto uvazovani. At si to ti prarodice predstavi na sobe, jak by jim bylo byt tim druhym ditetem.