icon

Právní nárok otce na vídání dítěte mimo domov

16. led 2025

Zdravím, omlouvám se za dotaz, ale nějak jsem narazil na tuhle diskuzní stránku a chci se zeptat na názor. Jsem chlap, mám syna 2 roky, partnerka mě podvedla a odešla odeme, ten ji následně odkopl. Jezdím po EU jako stavební dozor elektráren (stavby, rekonstrukce...) Díky tomu mám slušnou výplatu, do ČR se vracím dle náročnosti práce, ale většinou to vychází, že přijedu na 3-4dny po 15-20 dnech. Tuhle práci jsem dělal i předtím. Soudně máme péči na "domluvě", vzhledem k mé pracovní vytíženosti, alimenty stanovené na 13500 + výlohy nad rámec. Když přijedu do ČR, chci si syna vzít, ex to zakáže a dovolí styk jen u ní doma. Nesmím jej vzít ani k mým rodičům. Mám nějaký právní nárok vídat se s dítětem i mimo jeho domov? Ano, napadlo mě i změnit práci a být zde v ČR stabilně, jenže lokalita (moravskoslezský kraj) není úplně příznivá pro dobré platové podmínky. Takže by pak klesly nejspíše i alimenty. Takovou částku, bych nebyl schopen hradit kdybych měl plat 30-40tis když vezmu v potaz kolik stojí nájem a energie. EXPartnerka tlačí na změnu práce ale o tom, že bych žádal o snížení alimentů nechce ani slyšet. Samozřejmě, že bych chtěl synovi dopřát vše, ale buď to budou finance nebo můj čas. No a teď "babo raď".

Strana
z2
j.a.n.i
17. led 2025

@suzanna123 Budu se vyjadřovat k cemu chci a ne, tak samozřejmé to zas neni. Záleží vzdy na situaci a stávající výši alimentů.

suzanna123
17. led 2025

@j.a.n.i tak zrovna v uvedeném případě to samozřejmé je 🙄

j.a.n.i
17. led 2025

@suzanna123 S nasimi soudy neni samozřejmé vůbec nic.

vendulis
18. led 2025

Ahoj to je mi lito, ex manzel me sestry ke v podobne situaci, chvalim ze davas opravdu tak vysoke alimanty, aniz bys jej casto videl. Ona cjce po nem ken penize a zamezuje mu vidat se s detmi. Nebo tedy, polud neda pozadovanou sumu, nebude moct byt s detmi. Zajimalo by me mysleni techto zen. Deti nebudou mit otce. Se sestroucz tohoto duvodu nejsem v kontaktu. Delej co chces vem si pravnika a promluv s nim.

linusha
18. led 2025

To se těžko radí. Taky bych šla cestou ultimáta. Buď syna uvidím dle toho jak budu v ČR nebo žádám o snížení alimentů. Což pro dvouleté dítě máš extrémně vysoké alimenty. Rodiče se každý mají podílet rovnoměrně, takže ať se na mě nikdo nezlobí ale výdaje za 2lete dítě neni 27 tis za měsíc.

lucieevita
18. led 2025

Já mám 4 letou dceru a chápu tvou ex, ale je to vydírání. Ty máš nárok klidně na celou dobu, co tu jsi si malého k sobě vzít. Řešila bych na ospodu. Určitě. Ona tě opustila, tak jí musí být jasné, že se o syna budete střídat. Tak to mají všichni, kdo se rozejdou a mají děti. Alimenty má královské. Jestli tě práce baví, snažila bych se tu dobu, co jsi v ČR si užívat se synem. Vzít si ho na celý den, na noc třeba vrátit - i když ani to nemusíš. Střídavá péče je o tom, že se střídáte, smutno je že začátku všem. Jak probíhá u ní? To je tam jako dozor a ty jsi tam celý den? Neumím si to představit. Nesmíš ho vzít na výlet?

suzanna123
18. led 2025

@lucieevita já ji teda nechápu. Pokud otec dítěte není magor, je to prostě otec dítěte a není důvod, proč by neměli mít vztah. Člověk by měl počítat s tím, že když si pořizuje dítě, tak ten, s kým si ho pořizuje, bude jeho rodič i když nebudou partneři. Chápala bych, kdyby se bránila střídavce, ale být svobodná matka, tak jsem i ráda, že se jednou za čas o dítě postará i někdo jiný.

j.a.n.i
18. led 2025

@suzanna123 To je sice pravda, ale v tom starani se by mel byt alespon nějaký rád a ne ze si prijede a ted jsem tu, mam cas a ty se po... To cloveku zrovna moc neulehci.

ai30
18. led 2025

@suzanna123 Jake vyhrozovani? Ja mu normalne radim, at si o tu stridavku zazada. Mne se totiz kudla v kapse otvira i zen, ktere povazuji dite za svuj osobni majetek. A jak jinak ji chces vysvetlit, ze pro nej neni mozne zaroven udrzet stavajici alimenty a chodit casteji? Bud vysoke alimenty a ona mu ale naopak musi vyjit vstric v tom, ze si nebude dite uzurpovat, protoze 'by to bez nej smutkem nezvladla', nebo soudem stanovena stridavka a tomu odpovidajici alimenty.

j.a.n.i
18. led 2025

@linusha No, ale pak se maji tedy rovnoměrně podilet i na peci a ne mi dítě, když se to zrovna hodi.

suzanna123
19. led 2025

@ai30 on tu ale nikde nezmínil, že by o ni měl zájem a sama píšeš, ať jí to dá jako ultimátum, aby dostal, co chce, takže by to byl akorát nástroj k vyhrožování. A jak jinak jí to vysvětlit - no tak, jak píšu výš. Pochybuju, že by jí jakýkoliv soud přiřkl takovéhle alimenty a určitě ne v případě, že by musel změnit práci a snížil se mu příjem, aby malou vídal pravidelněji. Takže by madam měla pochopit, že otec dítěte nemá jen povinnosti, ale i práva. A že ty povinnosti můžou vypadat taky dost jinak než vypadají teď, pokud nebude ta dobrá vůle fungovat oboustranně.

teenyel
20. led 2025

Tak ted to tu asi pekne schytam, kdyz vidim ty reakce, ale komentar si bohuzel odpustit nemohu. Kdo z komentujicich vi, jak vztah probihal? A to oboustranne? Jak v danem vztahu fungovala komunikace mezi prispevatelem a jeho ex? Toto cele muze mit x faktoru. Resim nyni totez, jen z opacne strany - ja jsem za tu potvoru, ktera nechce nechat odvazet syna (16 mesicu) otcem. A duvody? Rozhodne v tom neni nic o tom, ze bych chtela ex zpet (diky, ale ani kdyby k nemu pridali x zlatych cihel). Velice dlouho jsem se snazila komunikovat, dlouho jsem apelovala na sliby (co mi tvrdil on, nikoliv s cim bych prisla sama. A ano, byla jsem hloupa, naletela na recicky o zmene prace a lokace, protoze on "hrozne chtel rodinu, se kterou bude", jinak bych s dotycnym ani dite nemela). Nikdy sveho slova nedostal, nikdy s nami jako rodina nezil, tudiz se ani aktivne nepodilel na peci. Nepodvedla jsem ho, ale rozhodla se to s nim ukoncit (uz pred rokem). Zustal zit 2 hodiny od nas, tudiz fungoval jako vikendovy otec, pricemz ob vikend jsem jeste deti musela balit a prevazet ja tam. Fungovani se mi rozchodem znacne usnadnilo. Ovsem dohoda o financich potrebnych po dobu meho rodicaku padla jeste predtim, nez jsem otehotnela. Bylo vytycene minimum pro fungovani s ohledem na nutne zivotni naklady, na kterem jsem pochopitelne musela trvat i po rozchodu. Do toho padly zatajene exekuce, ktere vysly na povrch velmi nevhodnym zpusobem, k tomu zodpovednost ze strany otce je dost miziva (pokud nekomu pripada normalni vozit deti bez bezpecnostnich prvku napr.v podobe autosedacek, pripoutane, po dalnici a jeste ve 130 km/hod koukat na videa a myslet si, ze je to takto naprosto v poradku, pak se s takovym clovekem neshodnu a rozhodne budu delat vse pro to, abych dite takovemu cloveku do auta posadit nemusela). Dalsi faktor je vyvojova faze separacni uzkosti, ktera je u deti v tomto veku pomerne bezna, takze vlastni prostredi mu dava pocity jistoty, kdyz matka odejde z dosahu. Dalsim duvodem je, ze nevidim duvod, aby male dite melo nest nasledky za to, ze jeho otec si udela rodinu daleko, takze proc by sakra melo to dite pendlovat, travit hodiny a hodiny v aute, a proc by to malo casu s otcem melo travit z tak velke miry v aute? Pres noc prozatim nemuze byt vubec rec, jelikoz otec trpi necim, co po dobu vztahu odmital i pres velke a opakovane apely z me strany resit. Chrapani - ale opravdu ne nejake mirne, ale takove, ze v dobe, kdy jsme byli spolu, tak budil me i maleho, ale vzbudit jeho placici syn nedokazal, s tim jsem mela problemy i ja jako dospely clovek. Syn se v noci budi a jelikoz tento problem stale vyreseny nema (nescetnekrat jsem ho zadala o navstevu spankove laboratore, ale misto toho mi bylo rikano, abych si vzala spunty do usi, coz logicky nebylo s ohledem na male dite, ktere jsem slyset potrebovala, mozne a vedlo to k jeho prestehovani do obyvaku na konci vztahu jiz na trvalo), nedokaze mu v noci poskytnout potrebnou peci. Zrovna nyni jsem takto v noci kvuli malemu vzhuru, za dnesni noc jiz podruhe. A co se tyce toho, ze ma nekdo potrebu v takovych pripadech kontroly? Usudek jen na zaklade toho, ze dotycna trva na styku v miste bydliste ditete? To muze byt tez uplna hloupost. Ja rozhodne nemam potrebu kontroly, za zadkem jim nestojim, rano maleho predam, pripravim mu tu predem vsechny potrebne veci a bud se snazim nekam vypadnout, nebo se minimalne zavru do loznice, abych jim dala prostor a nebyla rusivym elementem. Samozrejme maji k dispozici i bezne vybaveni jako kocar apod, tudiz to neni ani o tom, ze by museli byt zavreni tady, ja jen informuji, pokud se neco ze synovi strany zmeni v ohledu jeho denniho rezimu, jinak at si program zaridi dle libosti. Jestli tady, nebo vyrazi ven, neresim to. A ze se dite po otci sape a ma radost? Jasne, muze mit. Treba muj maly ma takto radost z jakehokoliv chlapa. At uz je to kolega s pritelkyni, co se zastavi na kafe (cekaji mimco, tak jezdi ted casteji), nebo i kdyz to byl uplne cizi hodinovy manzel, ktereho jsem pred casem musela objednat na slozeni skrini, ktere byly tezke a svepomoci jsem to fyzicky sama nemohla udelat. I po tom zcela cizim muzi, ktereho videl prvne v zivote, se sapal. Nebo na dovolene mi jeste lezouci lezl za cizim tatinkem na detske diskotece, kam jsme chodili kvuli dceri. Vzdy jsem ho odnesla a behem chvile tam lezl znovu a chtel mu sundavat pantofle (nastesti z toho meli vsichni zucastneni legraci, protoze me bylo uz lehce trapne). V domacnosti zadneho chlapa nema, takze jsou pro nej zrejme chlapi vzhledem i odlisnym hlasem necim zajimavym. Takze to, ze to dite se po nekom sape jeste nemusi nutne znamenat, ze je to o konkretnim cloveku. Omlouvam se, pisi to dost na tvrdo, ale vlastni zkusenost...tim vsim chci jen rici, ze je snadne soudit, jaka je ex vycurana mrcha, ale kdo z nas vidi vsechny souvislosti dle jednoho prispevku, kde ani neni uvedeno, jak daleko oba rodice ziji? Starsi dcera ma jineho otce, nyni je ji 9 a rozvedli jsme se v jejich 3,5 letech. Jeji otec zije ve stejnem meste, na vychove se podilel od jejiho narozeni velmi aktivne a fungoval jako otec na 100%. Tam jsem nikdy nemela potrebu jakkoliv soudne nastavovat podminky styku, mame od rozvodu na dohode a funguje to naprosto bez problemu, vychazime si vstric a cim je dcera starsi, tim nechavame vic na ni, aby si sama rikala. Zde nakonec doslo i k podpisu dohody, ve ktere je styk omezen na misto bydliste do veku 3 let s predpokladem nasledne upravy. Zaroven je v dohode uvedeno, ze nad ramec me povinnosti se zavazuji, ze 1x za 2 mesice v 1 predem domluveny den povezu jeho otci maleho k prarodicum, aby byl zachovan kontakt s prarodici, kteri tez ziji 2 hodiny odsud. Dopoledne ho tam vylozim, pozdeji odpoledne s ohledem na jeho denni rezim zase vyzvednu. A verte neverte, ale castka za alimenty + do 3 let veku maleho i na me v ramci dorovnavani nutnych vydaju, je vyssi, nez zde uvadena. Vse slo k soudu podepsane jako dohoda. Samozrejme jsem tez poslouchala, jak musi byt jen po mem atd, ale jo, ja se klidne smirim s takovymi recmi, protoze vim, ze se pouze snazim jednat v zajmu co nejvetsiho komfortu maleho. Nic vic, nic min. Jinak bych dobrovolne svou domacnost neprenechavala jeho otci a nesnazila se ji po dobu jejich casu opoustet, nebo si nevymezovala jen prostor mezi 4 stenami loznice. Pro me to take neni zrovna prijemne, nebo komfortni, ale kdyz dojde na rozpad, proste mi prijde vic v poradku, kdyz z komfortni zony vystupuji rodice v zajmu minimalniho dopadu na dite. At uz se jim to libi, nebo ne. Takze zde bych videla jedine - pokud tam ex chce byt a kontrolovat, pak si vytycit podminky ve smyslu "chces, aby styk byl tady? Pak nam dej soukromi. Nezvladne to syn cely den? Dobre, zacneme na hodine/dvou/trech (dle ditete) a postupne budeme prodluzovat cas.". Samozrejme pravni narok na odvazeni by byt mohl, tudiz uprava styku soudne je moznosti, ale spis by to bylo asi na dukladnem uvazeni, zda by to doopravdy bylo prinosem pro toho maleho, nikoliv jen "polechtani" ega otce, ze dosahne ceho chce bez pozitivniho prinosu pro dite, navic s dost pravdepodobnym scenarem v podobe boje s ex. Zda ji jde o jeji ego ci ma nejake jeste nevyrcene objektivni duvody (ktere i kdyby treba rekla, tak se tu nikdy nemusime dozvedet - muj ex by rozhodne vsechny me duvody nikde neuvedl, ackoliv je zna)...to mohou vsichni cizi lide jen spekulovat. Nechci se dotycneho anonyma nijak dotknout, tak snad nebude brat osobne a vztahovat vse na sebe. Tento sloh je spis myslen jako vhled z druhe strany, kde se nedavno resila podobna uprava styku i s vyssi castkou vyzivneho. Lide by nemeli soudit na zaklade jednostrannych informaci bez osobni a hlubsi znalosti konkretniho pripadu, konkretnich lidi apod....

Strana
z2