Právní nárok otce na vídání dítěte mimo domov
Zdravím, omlouvám se za dotaz, ale nějak jsem narazil na tuhle diskuzní stránku a chci se zeptat na názor. Jsem chlap, mám syna 2 roky, partnerka mě podvedla a odešla odeme, ten ji následně odkopl. Jezdím po EU jako stavební dozor elektráren (stavby, rekonstrukce...) Díky tomu mám slušnou výplatu, do ČR se vracím dle náročnosti práce, ale většinou to vychází, že přijedu na 3-4dny po 15-20 dnech. Tuhle práci jsem dělal i předtím. Soudně máme péči na "domluvě", vzhledem k mé pracovní vytíženosti, alimenty stanovené na 13500 + výlohy nad rámec. Když přijedu do ČR, chci si syna vzít, ex to zakáže a dovolí styk jen u ní doma. Nesmím jej vzít ani k mým rodičům. Mám nějaký právní nárok vídat se s dítětem i mimo jeho domov? Ano, napadlo mě i změnit práci a být zde v ČR stabilně, jenže lokalita (moravskoslezský kraj) není úplně příznivá pro dobré platové podmínky. Takže by pak klesly nejspíše i alimenty. Takovou částku, bych nebyl schopen hradit kdybych měl plat 30-40tis když vezmu v potaz kolik stojí nájem a energie. EXPartnerka tlačí na změnu práce ale o tom, že bych žádal o snížení alimentů nechce ani slyšet. Samozřejmě, že bych chtěl synovi dopřát vše, ale buď to budou finance nebo můj čas. No a teď "babo raď".
Nárok na to vidět syna a být s ním sám samozřejmě máš, ale soud to těžko stanoví, když v tom není pravidelnost. Nárok mají i tvoji rodiče, soud jim může stanovit např. víkend 1x za měsíc, pokud tedy mají zájem. Tvoje ex nemá právo tě tlačit do změny zaměstnání. Poku bys tak učinil, zažádáš o změnu výše alimentů, když půjdeš s penězi dolů. Nevím, co chce, alimenty má extrémně vysoké.
Dej ji ultimatum s tim, ze pokud se nebudes moct vidat se synem, zmenis praci a zazadas o stridavku 50/50, takze kocka bude bez alimentu. To, ze 'nechce slyset' neni zadny argument, tezko budes platit 13tis z 30tis cisteho. Tak at si to rozmysli.
A ty jestli chces soustavneji pecovat o dite, tak proste tuto praci nemuzes delat, to je jednoduche.
Pises, ze jsou synovi 2 roky a ty jsi prakticky neustale mimo domov. To dite te prakticky vubec nezna, v tomhle veku jsi pro nej cizi clovek. Vubec se nedivim tomu, ze ti ho matka nechce dat domu, protoze odvezt takhle male dite od mamy k defacto cizim lidem je masakr predevsim pro to dite.
Chces radu - musis se sam.rozhodnout, zda chces byt tatou se vsim, co k tomu patri, nebo zda budes jen platit aliky. Pokud chces navazat se synem vztah, budes muset prehodnotit praci i na ukor vydelku (coz se ti evidentne snazi naznacit i ex). Pak si se synem vztah vybudujes a budes si ho pravidelne brat k sobe.
@somalicats Jenže ex by dle všeho chtěla i ty peníze, co z té práce plynou.
@somalicats ano, zvažuji změnu práce. Dokonce jsem se po ní už díval, problém je v tom, že nechci mít s ex zlou krev, která nastane když se alimenty sníží. Ona chce at jsem častěji se synem, ale za podmínek které stanoví.
@bramarfi ano, přesně tak.. Žádá abych byl se synem víc, ale pod dohledem. Prý nechce být sama a nemá ráda moji mámu.
@somalicats Promin, ale tohle je uplna blbost, jaky cizi clovek. Dvoulete dite si lidi pamatuje, kor vlastniho tatu, to uz neni zadna akvarijni rybicka. Moje deti jezdily samy od 2,5 let na tyden na prazdniny k babicce, kterou vidaly cca kazde dva mesice a byly uplne happy. Beru, ze to neni standart a u jinych deti by to treba neslo, ale pokud neni syn brutalni mamanek, ktery se mame nehne od sukne, tak by nemel byt problem, aby jel s tatou na vylet, na hriste nebo s nim travil cas u nej doma. (A hlavne fakt nevidim duvod to a priori zakazovat. Pokud by oba videli, ze to nejde, maly jet nechce a cas mimo domov probreci, tak je to uplne jina situace. Ale takto? To zni fakt jen jako rozmar matky, aby nad ditetem mela moc.)
@ai30 teď to aktuálně řeším, takže vím, jak to je. V současné době máme s ex alimenty stejné, jelikož i příjmy byly přibližně stejné. Nicméně jsem těhotná a až přejdu z mateřské na rodičák, příjem se mi sníží cca o 20 tisíc. Tak to si pak mohu nechat moji část alimentů ponížit. Odůvodním to poklesem příjmu a další vyživovací povinností. To samé pokud bych já vydělávala dejme tomu 25 tis a ex 70 tis, je jasné, že i při střídavce 50/50 bude platit víc on mě než já jemu.
@ai30 to, ze to tvoje deti zvladaly neznamena, ze to zvladne kazde dite. Aby bylo jasno, za me ma dite pravo na oba rodice a ja jsem.byla ta, kdo u vlastnich deti inicioval stridavou peci. Ale ty deti sveho tatu znaly. Moje aktualne osmileta by ve dvou letech sama u nekoho, koho vida jednou za mesic, nedala ani den, natoz vikend. Samoze to bude ve chvili, kdy si autor zmeni praci, aby mohl s ditetem travit vic casu, zmena i pro tu matku, mozna bude delat trable, mozna nakonec nebude. Ja ale pisu o soucasne situaci a to je situace, kdy pro to dite ten tata v podstate cizi clovek je, kdyz se s nim nevida casto.
Jinak muj ex si taky upravil praci, kvuli stridavce. Stridame uz 5 let, holky si to uz zacinaji upravovat dle sebe, jak jim to aktualne vyhovuje, no problemo. Protoze jsme se zvladli s ex domluvit jako lidi a hlavne nenutime ani jeden deti do toho, co nevyhovuje jim.
Anonym: pokud se neumite dohodnout, doporucuju mediatora. Je mozne, ze se s treti stranou nakonec dokazete domluvit na schudnych podminkach pro oba z vas.
@j.a.n.i ano, na to dítě co teď čekám se má podílet můj současný muž. Na děti s ex to je mezi mnou a ex. Dnes se to zrovna řešilo a dle advokátky i soudkyně je to možné to snížení. To samé kdyby si on třeba přivodil dlouhodobý úraz (nic mu nepřeji, jen píšu co dnes zaznělo), mohl by si svoj alimenty co by platil mě snížit, jelikož by logicky neměl tolik peněz. Naopak pokud by začal např.podnikat a hodně by se mu dařilo, mohu žádat o navýšení a uspěla bych. Možností je spousta, životních situací taky. Pouze poukazuji na to, že střídavka 50/50 opravdu automaticky neznamená stejné alimenty. Dítě má nárok na životní úroveň svého rodiče i když je u rodiče druhého. To přesně dnes zaznělo.
@somalicats No jasne, vzdyt to pisu. Ale podle me je jeste dost prostoru mezi 'cizi clovek', coz tata ani v tomto pripade zdaleka neni a 'zustat u nekoho na vikend'. Jestli to chapu spravne, tak on se synem nesmi vubec opustit byt matky, o prespavani neni rec. A to je podle me naprosto neprimerene.
Ex je vychcaná jak mraky. Prachy solit, to jo, ale běda jak nebude po jejím. Nárok samozřejmě máš, pokud máte vše pouze o dohodě, tak jí navrhni úpravu péče a výši alimentů přes soud. Třeba ji sklapne čelist. Jinak tvoje pracovní vytížení mi nepřijde nic neobvyklého.
doporučuji poradnu, zavolat na ospod, oni poradí kam zajít.. řešila jsem to přes charitu a jeji nabízenou poradnu, následně přes ospod a soud.. pokud se rodiče nejsou schopni dohodnout, je fajn to nastavit jasně a s razítkem..
pokud jsi svepravny, tak nevidim duvod proc musis byt po dohledem. Jinak tvoje ex asi nikdy neslysela, ze i prarodice maji narok vidat sve vnoucata. Praci bych nemenila, penize jsou potreba a u vas si zase asi tak moc vybirat nemuzes, za dobry penize. Pokud s ex nebude domluva a ona bude jen diktovat, dala bych si to soudne urcit i vidani prarodicu s detma. Ja jen zasnu, ze prachy ji nesmrdi, ale ptidelovat ti cas s deckem ji jde. Ano mas narocnou casove praci, ale zase ona ma nadstandartni alimenty, vzdy je to neco za neco..
Děkuji za odpověď. Jak budu v ČR zajdu na ospod. Syn mě zná a ví kdo jsem. Voláme si přes videohovory, když mě vidí osobně dere se za mnou a je šťastný. Ex ho asi bere jako rukojmí, nevím. Prý mu nechce motat hlavu že bude čas trávit jen se mnou. Zároveň dodává že by to bez něj smutkem nezvládla.
Normalne te citove vydira. Ospod a soudni uprava styku. Aby v tom soudnim rozhodnuti bylo i napr.to, ze si dite muzes brat sam ( a treba i pres noc) a nemusis s nim byt pod dohledem ex. Toto se vyzaduje pouze u problemovych rodicu, jako jsou alkoholici a fetaci, kteri by diteti mohli byt i nebezpecni, kdyby nebyli pod dohledem.
To je teda koza rohatá fakt. Jestli najdeš práci v ČR - hůř placenou, ihned si zažádej o snížení alimentů, taky přece musíš platit své jídlo, výdaje za bydlení, ona tě jen vydírá a má mocnou zbraň, na kterou slyšíš - SYN. Vůbec bych se ohledně alimentů na ni neohlížela.
Její problém, že nemá ráda tvou matku, opět, hoď to do ignor mode.
Jestli ti brání ve styku se synem, že s ním nemůžeš jít sám (aby nebyla ona sama, hahaha, ať si najde nabíječe a sama nebude), zajdi na úřad, asi OSPOD nebo klidně i policii (měj v ruce dokument ze soudu, že máš na syna nárok), co jiného ti zbývá. Akorát ty úřady mají na všechno hromadu času…
To, že by to bez syna smutkem nezvládla, to si ale měla rozmyslet před tím, než tě podvedla...
No a nechce ona ta exka náhodou zpátky a snaží se umést cestičku hraním na city, jak jste se synem dohromady šťastná rodinka?
Určitě mas právo být se synem i mimo jejich domov a ona s tim nemuze udelat vubec nic. Btw prava na styk s vnukem mají i Tvoji rodiče a tudíž i oni mohou soud požádat o úpravu tak, aby se s ním pravidelně vidali. O tom ostatním uz bylo napsáno viz výše, tak jen krátce. Asi bych sla cestou ultimáta: bud se budu vídat dle práce a Ty mi to umožníš anebo ok, vrátím se do CR, ale zapomeň na tyhle alimenty, okamžitě pidam navrh na snížení. 13000 wau! Já mám na 17ti lete dítě 3000 🤣🤣🤣 takže klid a urcite rodičům řekni o jejich právech. Oni tu úpravu styku mohou podat na soud sami za sebe a vídat se s vnukem, i když Ty budeš v zahraničí.
@j.a.n.i proc se vyjadruješ k něčemu, o čem evidentně nic nevíš? Samozřejmě, že další závazky jsou důvodem ke snížení alimentů.
@ai30 to je super rada. Mně se vždycky obrací kudla v kapse, když tu holky píšou, jak se neodváží zažádat o zvýšení alimentů, protože jim ex vyhrožuje, že zažádá o střídavku a říkám si, kde se tihle kreténi berou. Netušila jsem, že ji to radí jiné ženské... A jen pro upřesnění - nejsem proti střídavce, ale používat ji jako zbraň, kterou chlap drží ex pod krkem, je hnus.
Zkus se s ní dohodnout. Když to nepůjde po dobrém, řekni jí, že pokud ona není ochotná ustoupit, tak to budeš řešit soudně a ať počítá s tím, že si necháš i přepočítat alimenty. To dítě je vás obou a má právo na rodinu z obou stran.

Ano, máš plné právo vídat syna i jinde než u ex doma. Pokud ti dítě ale předávat nechce, je potřeba upravit péči soudně a nemít to na "domluvě". Požádej o úpravu péče s jasně danými paramentry. Expartnerka je pro iniciaci změny tvé práce nerelevantní: relevantní je tvá volba - pokud budeš chtít být se synem víc a častěji, tvá současná práce je reálná překážka. Ta volba je ale čistě na tobě, se všemi jejími důsledky. Spíše nechápu, proč tě ex tlačí, chápala bych to v případě, kdy by žádala, abys byl se synem víc. Ona žádá, abys byl se synem víc, ale jen u ní?