Přítel je závislý na trávě 😞
Ahoj.Ráda bych se vypovídala a přečetla si názory ostatních... Mám přítele(jsme zasnoubeni),celkem jsme spolu přes 4roky.Máme spolu dvě krásné zdravé děti, holčičku a kluka... Vše by bylo dokonalé, kdyby přítel nechodil 6×denně na ,,špeka"!Hulil už když jsme spolu začaly, já taky.Když jsem otěhotněla přestala jsem a nechybí mi to.Naopak přítel hulí víc a víc, bud je v práci a nebo se válí zhulenej na gauči a nic ho nezajímá... Pořád mám pocit že jsem na všechno sama, prostě co si neudělam sama to nemam.Každej měsíc utratí zbytečně za trávu okolo 3tisíc.Už ani nevěřím že bysme na nákou svatbu někdy našetřili, hlavně si ani nejsem jistá jestli si ho chci vzít.Miluju ho, ale bojím se budoucnosti... Až děti vyrostou a budou mít z toho rozum ☹ Slíbil že to omezí, ale když není zhulenej tak je nervní a bez nálady, mám pocit že nám to poslední dobou i trošku ničí vztah 😢 Nevím co s tím dál....Poradte...
@kokoska21 naprosto s tebou souhlasím ... mít takového tátu není pro děti vůbec přínosné ....
@kika_21 máš pravdu v tom, že předělat někoho druhého je těžké - podle mě nemožné a u závislostí to platí asi tisíckrát více. On je podle mě taky velký rozdíl v tom, jaký je "problém" mezi dvěma lidmi, kteří spolu mají děti. Určitě by bylo neuvážené a unáhlené opouštět člověka, který se například nachází v nějaké krizi nebo zkrátka je-li problém, se kterým se dá pracovat, který se dá vyřešit a nijak to neohrožuje děti. Bohužel podle toho, co píše zakladatelka to není zrovna jejich případ...podle popisu je její partner těžce závislý (zatím "jenom" na marihuaně) a s tím se pojí jeho přístup k životu a k výchově dětí. Z mých pracovních zkušeností vím, že žít s takovým člověkem - nesdílím-li jeho životní styl - je téměř nemožné, aniž by partner a děti nestrádaly. Ten člověk nemá náhled, závislý dle jeho reakce není, jak to působí na děti neřeší, partnerku poslal do pí..... myslíš si, že bude svoji závislost řešit? 😅 😅 Chtěla bys s takovým člověkem žít? Můžu ti skoro se 100% jistotou garantovat, že ten člověk svůj život nezmění, ani kvůli dětem, na to už jsem podobných osudů viděla moc, bohužel.....
@koncita Žít bych s ním nechtěla, jak jsem psala, už z hulení sousedů-jde to z bytu na chodbu-mě bolí hlava. Jinak předpokládám, že život v manželství se dvěma dětmi je dost stresující pro člověka nad 20 let, takže pokud není dosud na tvrdších drogách, pravděpodobně nebude ani dál-vyloučit se to nedá. Rovněž se nedá vyloučit něco u mne nebo i u Tebe.Na děti opravdu působíme-ukazujeme jim vztahy mezi sebou, schopnost domluvy, schopnost ustoupit. Já třeba i neschopnost mít extra velký plat-nesnáším práci v kanceláři a snažím se pracovat v terénu, se zvířaty apod.Nároky velké rodiny jsou velké, i na čas, na toleranci, na schopnost se přizpůsobit a kam až zajít, abychom to byli ještě my a dítě bylo samo sebou-co ono chce, ne my apod. 🙂
@kika_21 na děti pusobime, ano. A právě proto by pro mě bylo neprijatelne, aby na ně působil ten nejbližší tímto způsobem....pokud bych to dovolila, sama sebe bych si nemohla vážit. Já vlastně za příspěvek zakladatelky moc děkuji, opět si uvědomila, jak perfektního otce má můj syn i druhé ještě nenarozené dítě. Vím, že i kdyby se něco stalo mezi námi dvěma, perfektním a spolehlivým otcem by zůstal. (Nemyslím situace, kdy může i v pokročilejším věku nastat např. duševní porucha atd, kdy člověk ztrácí svoje schopnosti a nastává defekt osobnosti apod.)
@olga_ já myslím, že vikend nevikend - hulit bude stejně - tráva je droga, at chce nebo nechce
@kolibricek36 No mně je to jasné, proto bych to za moc dobrý nápad nepovažovala. Prostě bych se o ty děti bála. Tak nevím, jak to má @ewuleta (?), ale mít strach nechat děti s vlastním otcem nezní jako dobrá zpráva 😖.
@olga_ já jsem navrhovala, aby dostal bud rodina nebo drogy - bud mu v tom jeho mozku svitne, nebo fakt není oč stát - mohlo by se úplně stát, že by za čas se dostal na dno, a všechny by strhl se sebou - no pokud bude stále hulit tak už pak asi těžko přestane. a fak tbych děti s ním nenechávala - zvlášzt když zakladatelka píše, že pokud není zhulenej tak je nervní - to nemůže dopadnout dobře ...
@kolibricek36 Taky bych mu je nenechala. Zakladatelka se může ještě po nějakou dobu pokoušet ho z toho dostat (teď je na něm stejně materiálně závislá, jak psala), ale zároveň bych se teda nehnala vůbec do žádné svatby. Dala bych si nějaký časový limit po konzultaci s odborníkem na zlepšení situace, a pokud by to nešlo správným směrem, začala bych si prostě otevírat cestu do samostatného života bez zhulence. A teď bych se taky aktuálně zaměřila na to, jestli náhodou nefrčí taky na něčem jiném. To by se situace rovněž změnila.
@weri1 no, mi taky připadá hulení trávy divný - ale nikomu nic neberu - je to jeho volba - ale pak at se nikdo ničemu nediví - a hlavně co z těch dětí roste za generace ...
Hulení trávy normální není, ale když rodiče nemají čas na děti, hulí a píchají si drogy i ty děti, které mají vážené a vzorné rodiče z hlediska obecného mínění.Můj otec byl silný kuřák cigaret, nekouříme proto nikdo, já ,ani sestra, u manžela to samé a tři děti nekouří. Takže negativní vzor.
Ahoj, jen kousek skutecneho pribehu. Pritel od kamosky je taky zavisly a ma uz asi ve triceti ctyr letech diagnostikovanou rakovinu nevim presne asi hrtanu. pokud se tvuj pritel chce prokourit k rakovine muzes mu dat zelenou. V jinych zemich lide na toto umiraji ve 46 letech. Prubeh byva hrozny, ke konci jiz ani nesnasi lide svetlo apod. Taky byste ty penize mohli vynalozit na jine uzitecnejsi veci, nehlede na to, ze deti budou potrebovat vzdy tatu. Mozna trochu drsne. Snad prijde pritel k rozumu. otazkou je zda kouri protoze je zavislejsi nebo nechce resit bezne problemy a radsi se utapi v euforii. Pokud se to nezlepsi volila bych alespon odlouceni kdyz ne primo rozchod.
@kika_21 takže dle tohodle vašeho vzorce naše děti, pokud my nebudem zhulení - budou hulit - drogovat????
no, dovoluji si odporovat - naši nekouřili, nepili, my nekouříme a nepijem, manžely jsme sii vzali sobě podobné - nekouří nepijí, sestra už má 3 dospělé děti, a ty taky nekouří a nepijou a ty mají už své děti - a nikdo z nich neujíždí ....
vše je o výchově .....
@kolibricek36 Já říkám i synovi-když čteš, čti prosím pečlivě. 🙂
@kika_21 jo, já vím, omlouvám se za svou zbrklost - ale jaksi mě toz štve, když děti musí koukat na zhuleného člověka, který jim má být příkladem ....
@kolibricek36 Nápodobně, také mě to štve a u kuřáků také.Jenomže být bez táty není žádný med, doufám, že k tomu dojde pod tíhou okolností- mně děti nic nedarují-počítač, nákupy zbytečného oblečení na malého a shromažďování knih např. Ty jeho mu to také nedarují-neboj, ozvou se, u nás mě kritizuje i 9 letá za moje vady.
@kika_21 jo bez otce vychovávat děti nechci a věřím tomu že budou natolik chytry že jednou mu to vpálí,že je vyhulenec nic víc.A jemu to pak konečně dojde.Třeba když to u něj furt uvidí tak se jim to zhnusí natolik že to ani nikdy nevyzkouší...snažim se je vychovávat jak nejlíp umím, tak snad se to v té výchově odrazí 😉
Přečetla jsem první stránku rad a nápadů a je mi z toho smutno. Ty drogy jsou svinstvo. Ať už těžké, nebo lehké, nevyjímaje alkoholu 😒 .
Podobný případ máme v rodině. Mamky bratr byl celé mé dětství jediný opravdový chlap v mém životě, takový ten "mužský vzor", protože táta byl daleko a ani jeden děda nefungoval jak by měl (snad se mi ta smůla na chlapy podařila prolomit 🙂 ). Byl to atraktivní chlap, soutěžně tančil a vždy měl kolem sebe zástupy krásných a chytrých žen, uměl vzít za práci, brzy se osamostatnil, ale na rodinu nikdy nezanevřel. A je to tak 5 let zpět, co začal hulit. Ikdyž asi hulil i předtím, tak od té doby ve velkém. Rozpadlo se mu manželství, přistěhoval se k nám (v tu dobu jsme s mamkou bydlely a pomáhaly babičce). Po nocích hulil, nespal, vyjedl celou ledničku, ráno zaspal do práce, po čase ho vyhodili, přestal babičce přispívat na bydlení i na jídlo, kradl z kapes peníze, noci trávil s podobnými kamarády a pak najednou jedna exekuční složenka za druhou. Vrchnol byla asi návštěva lichváře. Přijde tak jednou za půl roku, naposledy ve 4 ráno, vzbudí babičku že přišel na kafe, vyspí se a odejde. Žádná zpráva babičce k narozeninám, k Vánocům, nic. Máme zjištěno, že v tom tvrdší drogy nejsou, "jen" tráva a alkohol. Je ukázkovej případ toho, jak si vyhulit mozek. Vidím jeho činnost na facebooku a není den, kdy by nenapsal jak je život krásnej, jak je všechno happy, jak se na něj celej svět směje a jak ho nic netíží. Jeho to netrápilo, on byl přece naprosto v pořádku, ale že ničí vlastní mamku, sestru, tátu, to vidět nechtěl.
Rozhodně bych vám podobný případ nepřála a netvrdím, že tak skončí všichni. Jen je dobré si říct, že i takhle to může být a i v tomhle vám pak můžou vyrůstat děti.
@michaela110 To je ale pořád jen a jen o povaze toho člověka. Třeba už měl plný kecky svého dosavadního života, vzhlédl se v něčem jiném, kde i tráva má své místo a jede si svou sobeckou cestu... Jak už jsem psala, tráva dokáže člověka odkopat-ukázat, co v něm je. Ukázal se, jak se ukázal. A Ty píšeš jen tráva a alkohol-to už je kombinace, kterou nezvládne každý. Tak proč za to může tráva, když ten člověk evidentně od něčeho utíká i k alkoholu...
@ewuleta Teda sorry, ale to chceš děti vychovávat jak? Budeš jim opakovat, že táta je zhulenej, proto se jim nevěnuje atd..., až jednou(kdy jako?) mu to děti vytmavěj? Myslíš, že se mu pak rozsvítí? Těžko. Budeš ta, co je proti němu naočkovala! Co budou říkat ve škole? Buď bude kouřit tak, aby mohl fungovat, nebo vůbec( i takové znám, kdy mamka dupne a taťka nepokouší🙂 nebo hasta la vista...nebo, jak píšeš, budeš pro děti doma "chovat" odstrašující případ....
Chodí s Vámi ven, učí děti něco, hraje si s nimi, máte společné zážitky, dovolené?
@majkoz no sice netvrdím, že jsou všichni stejní, ale příběh @michaela110 není ojedinělý - at už drogy nebo alkohol, vždy je to svinstvo co zatemňuje mozek....
s člověkem který se nepostaví čelem k problémům, nestojí za nic ani život s ním - utíká před čím @ewuleta, ten tvůj - máte zdravé děti, kde bydlet, co jíst, tak tomu moc nerozumím - spíš bych řekla, že to dělá z nudy - tak ho zapřáhni do práce s dětmi a pomoc v domácnosti - pokud to pomůže tím líp ...... ale dle mě asi sotva .... i když můžu se mýlit ....
@ewuleta deti kopiruji, to co vidi doma. Si vem, ze to je jejich nejdulezitejsi cinnost nez nastoupi do skoly. Jak maji byt chytre jak pises, kdyz je tohle u Vas doma normalni? Jiste budou chytre proti ledascemuz, ale ne proti necemu, co vidi kazdy den. Z ceho jineho si maji udelat obrazek nez z toho, jak to mate doma? S kazdym se tahnou vzorce z jeho detstvi, sama bych mohla vypravet a to to u nas nebyly drogy, ale jenom blby workoholismus. Mam neustalou tendenci do nej sklouzavat, a ze se mi to doma jako male nikdy nelibilo...
@ewuleta zijete tedy doma aspon? Ukazujete detem, ze zivot neni jenom o praci a o huleni? Mate oba konicky, mate dobrou praci? Udrzujete ve vztahu romantiku nebo zijete jenom vedle sebe? Jezdite na vylety a na dovolene? Jestli nechces, aby do neceho takovehlo sklouzly, budes detem muset ukazat, ze zivot umi mit i napln, ze neni jen o porezivani, samotenebo ziti VEDLE nekoho. Ze muzes v zivote delat, co te bude bavit, ze muzes sdilet zivot s nekym. Mate tohle doma?
@ewuleta Děti samozřejmě nemusí automaticky začít hulit, může to být taky negativní vzor. Ale dala bych si teda sakra pozor na to, aby se tam ta tráva jen tak nepovalovala, aby nekouřil doma a aby to třeba v nějaké své super veselé chvilce některému z dětí v pozdějších letech "jen tak z pr*" nenabídnul.
A taky bacha na to, komu to ty děti po letech vytmaví. Výchova, nevýchova, můžou se obout i do tebe, žes je v tom nechala vyrůstat. Představa rodičů o tom, co je správné, se od představy dětí někdy dost liší.
Jednou jsem doma našla náboje do lovecké pušky s tím, že to jsou krásné tužky. Ještě dnes si pamatuji , jak na mne otec křičel a jakým způsobem mi vysvětlil, co to je a ať mě ani nenapadne na to sahat. No tužky to nebyly a já měla tužky tak tak ráda. 🙂
@majkoz ano v tomhle funguje, často s dětma jezdíme na výlety, když má dovolenou, hraje si s dětma,pokaždy když není v práci chodí s námi ven, nebo na hřiště... v tomhle je dobrej táta... dokonce se mi povedlo mu zakázat aby nehulil před dětma ani si to před nima nebalil, takže děti s tím vůbec do kontaktu nepřijdou...
No já bych teda nepoužívala odznačení feťák. Není feťák jako feťák. To je takový zcestný název, který zbytečně vyvolává takovou neurčitou paniku v tobě a odpor a neochotu cokoli si uvědomit nebo udělat v té osobě, která ty drogy užívá. Ale spíš si prostě reálně srovnej v hlavě, jestli ti ten člověk tak jak teď je vyhovuje jako partner a otec nebo ne.
Znám dost lidí, kteří takhle hulí/hulili. Ty co přestali hulit na denní bázi z toho vyrostli do 25. Většinou si našli holku, práci, zkrátka něco čím naplnily svůj život a tím pádem je tráva přestala zajímat.
Jestli máte dvě děti a hulí jak předtím, tak se obávám, že jen tak nepřestane.
Z vlastní zkušenosti vím, jak složitě se tohle někomu zakazuje, když to člověk sám v minulosti dělal... To si pak přijdeš jako pokrytec. Ale jak už tady někdo psal, jde i o děti, o peníze pro ně atd. a prostě si se změnila a máš na tyhle věci jiný názor než dřív, tak si za tím prostě stůj a nestyď se na to 😉
Být tebou úplně vypustím z hlavy ten fakt, že hulí, ale napíšu si na papír, co chci aby můj chlap pro rodinu dělal, co je pro mě důležité.... Jaké mám představy o budoucnosti, jak chci aby ideálně vypadal náš den. A pak si napiš na druhý papír, co reálně z těhle věcí, je tvůj přítel schopný dělat a jestli má vůbec zájem o budoucnost, jak si ji představuješ ty. A buď k sobě fakt upřímná. Žádné kdyby hulil jenom obden, tak by dělal to a to... Prostě tak jak je teď, splňuje, co od něj potřebujete jako rodina nebo ne? A jestli ty základní body nesplňuje, tak se na něj prostě vykašli a hlavně si ho proboha neber.
@akankeo ano máme, s dětma jezdíme na výlety, chodíme do bazénu na hřiště...děti nás vidí jak se třeba objímáme,pusinkujem 😀 já jsem na mateřský, mám takový menší přivydělek,ale je to spíš můj koníček, dělám ho z domova, děti mi občas pomáhají, taky ráda cvičím a děti se mnou...malá ráda zpívá tak jí k tomu vedu a zpívám sní...jinak přítel kromě práce koníčka nemá jen to hulení,ale miluje nás a dětem nic nechybí jsou štastny 😉

@ewuleta Tvuj pritel je bohuzel drogove zavisly, trava je droga. Pokud si sam nepripusti problem, nic se nezmeni. Tvoje situace nevypada, ze by se casem zlepsila, naopak. Odejdi, to je jedine, co mu muze pomoci. Treba si pak neco uvedomi. Nicis zivot sobe, ale ver mi, ze ani deti neoceni takoveho tatu... naopak, v nachylnem obdobi , treba puberte, do toho muzou spadnout taky. Nedavej jim takovy priklad do zivota. Radsi at se vidi s tatinkem jen, kdyz je strizlivy, nez tohle!