icon

Přítel nechce svatbu. Jak byste to vyřešily?

5. lis 2020

Ahoj, s přítelem máme v nejbližší době naplánovano snažení o dítě. Já bych chtěla předtím svatbu, ale přítel odmítá. Jednou už byl ženatý a nedopadlo to vůbec dobře. Musel vyplatit svoji ex. A říká že znovu už takové věci řešit nechce. Najednu stranu hoi chápu.. ale zase se mi zdá že bych já neměla žádnou jistotu. Jak byste to vyřešili?

Strana
z3
smudlinka10
9. lis 2020

Ja se vdala a k cemu mi to bylo, skoncilo to rozvodem a ted bych se do dalsi svatby nehrnula. Jestli s tim casem prijde pritel, tak pak to budu resit. Ale zadne tlaceni a nic podobneho by na me nefungovalo.

suzanna123
9. lis 2020

Několikrát tu zaznělo, že dítě je větší závazek než svatba. S tím naprosto souhlasím, akorát pro mě to byl jeden z důvodů, proč se nevdávat (a jo, zeptal se 🙂). Prostě jsem to brala, že kdybychom to nemysleli vážně, tak si ani nepořizujeme děti. A pokud by jeden z nás chtěl odejít, tak pro mě jsou teda větší důvod za ten vztah kopat ty děti a ne papír, který není zas až takový problém zrušit. Na druhou stranu, pokud bychom navzdory dětem chtěli jít od sebe, tak bych to ani jednomu z nás nehodlala znepříjemňovat papírem a couračkama po soudech... Samozřejmě chápu, že manželství má určitá pozitiva, ale určitě bych se do něj nehrnula, abych měla jistotu nebo byla chráněná. Z toho mám spíš osypky. Co teda mě štve je, že nemám s dětmi společné jméno, to bych určitě doporučila nechat po matce - akorát já to svoje dost nemám ráda, takže jsem ani nechtěla, aby se jmenovaly po mně.
Každopádně tohle píšu jen jako jiný úhel pohledu, chápu, že pro někoho svatba důležitá je a že k chlapovi, který ji nechce, cítí nedůvěru a nehodlá bez toho postoupit na další level. Zkus mu říct, že děti by se rozhodně jmenovaly po tobě (důvodů pro to je spousta) - to je zase nepřekousnutelný pro spoustu chlapů... A třeba se zkusit dohodnout, za jakých okolností by byl ochoten se oženit (předmanželská smlouva atd.).

orisek56
9. lis 2020

@suzanna123 no ono to můžeš i přesunout na obrácenou stranu... Děti se nebudou jmenovat po tatínkovi, když budou po mamince. Prostě pořád ta rodina nebude se jménem vcelku. Ale jasné, každý preferuje něco jiného. Pro mě svatba a manželství byla a je stěžejní. Vdávala jsem se v 6 měsíci, než jsme všechno připravili, ale nechtěli jsme "mimomanzelske" (oznaceni ber s nadsázkou) dítě ani jeden. Takže chlap sám měsíc po oznámení tehu přišel se zasnubakem.

suzanna123
10. lis 2020

@orisek56 označení vezmu klidně doslova - že jsou moje děti mimomanželské je pro mě zhruba na stejné úrovni jako jestli se narodily v Praze nebo mimo 🙂 Prostě nepotřebuju schválení kohokoliv na to, abych s někým tvořila rodinu. A jo, stejné jméno je příjemné, ale je to víceméně prkotina. Navíc kdyby mi o to tak šlo, není problém, abych si ho změnila (nehledě na to, že jsou i manželé, kteří stejné jméno nemají). Ale o tom tahle diskuze není - jen jsem chtěla reagovat, že manželství neznamená automaticky zodpovědnost a není to záruka ničeho.

Strana
z3