Přítel nechce svatbu. Jak byste to vyřešily?
Ahoj, s přítelem máme v nejbližší době naplánovano snažení o dítě. Já bych chtěla předtím svatbu, ale přítel odmítá. Jednou už byl ženatý a nedopadlo to vůbec dobře. Musel vyplatit svoji ex. A říká že znovu už takové věci řešit nechce. Najednu stranu hoi chápu.. ale zase se mi zdá že bych já neměla žádnou jistotu. Jak byste to vyřešili?
A zase obráceně, tlačit ho do něčeho taky není správné. Pokud to tak má, a ty to máš opačně, bude mezi váma velký problém. V tomhle totiž neexistuje kompromis.
Řekla bych partnerovi, že když on se mnou nepůjde na úřad kvůli svatbě, tak já s ním nepůjdu na matriku vyřídit papíry ohledně otcovství, tudíž dítě bude mít automaticky příjmení po mně.
A ještě tu nezazněla jedna výhoda manželství - ekonomická: Při daňovém přiznání je možné dostat od státu vrácenou daň až do výše cca 25 000 - v době, kdy ty budeš na rodičáku a nebudeš vydělávat. A v případě smrti jednoho z manželů má ten druhý nárok na vdovský důchod.
By me zajimalo, kolik z tech, co rikaj, ze svatbu nepotrebujou, by se rado vdavalo, jen je nikdo nepozadal.. :D
Souhlasím, že dítě je mnohem větší závazek než svatba.
A jak pořád říkám, dítě se má jmenovat stejně jako matka. To ona s ním většinou chodí k lékaři, do školy .... A líbí se mu, že jsme rodina, kde si všichni jmenujeme stejně (příjmení). 😁
Neboj, jemu se to třeba "vrátí" na dětech, až budou větší. Náš má 5 let a teď se pořád ptá tatínka, proč se mamka jmenuje jinak a kdy se bude jmenovat stejně. 😀 Pořád a před všema. 😀
@mamikry no ono to není až tak pravda jak říkáš, u tý svatby jde třeba o to, že když se tatínkovi něco stane - tak pisatelka nemá žádná práva na jakékoli informace, a co když se mu něco stane v době když bude těhotná (třeba na začátku) a jeho rodina se s ní třebas rozkmotří a dědictví po něm rozfofruje (dědí jen narození potomci, nebo by se popřípadně dědictví muselo zmrazit, dokud nebo pokud se dítko narodí) do toho budou žádat test otcovství a z čeho jako bude budoucí maminka a dítko žít a taky možná kde nikoho nezajímá ( co na tom že doted vlastně budovali společně).
@zlorenka I žena může přece požádat. 😄 Moje kamoska třeba by se hrozne rada vdavala, dává to všemožnými způsoby na jevo. A ne ten její se furt k tomu nemá. Tak možná se rozhoupe sama. 😁❤️
@95newmommy2020 dyť jo,já to taky udělala. Jsme zasnoubeny už 8let 😣 svatbu plánuju přes 2roky a nic. Měli jsme se brát na synovo 1.narozeniny,jenže chlap přišel o práci a celkově o tom jen mluvil,ale snaha žádná. Takže šperky,co jsem si na tuhle příležitost pořídila prostě někomu dám 😟
@kmarie81 To se ale vse da osetrit i bez svatby. Podle toho, co jsem vycetla, pokud se partnerovi neco stane a nebude schopen uvest sam osoby, ktere chce informovat, informace se mohou podat osobe blizke, coz je podle definice i osoba zijici s partnerem v trvale domacnosti. Rekla bych, ze se to da osetrit i souhlasem od notare, ale nevim jiste. Tak se da resit i vec pripadneho dedictvi, tady lze sepsat zavet ve prospech partnerky. S cim soulasim je, ze bude obtizne dolozit otcovstvi, ale i to se da priznat na urade kdykoli behem tehotenstvi. O co partnerka prijde, je vdovsky duchod, to ano. Jakou ma partner rodinu, to nevim a byly by to jen spekulace. Kazdopadne obehat urady pro vsechny tyhle veci zabere vic casu nez vyridit svatbu. 😉
@mamikry samozřejmě že může napsat závěť. Jen si myslím, že jestli má strach spojit s ní právně život, ale nebojí se společných dětí, tak je to trochu scestné. Přijde mi to podobný jako by někdo odmítl poctivý masový vývar, protože je vegetarian, ale dobře udělaným steakem z vysokýho roštěnce by teda nepohrdl 🙂
Jsem rozvedená a mám 2 děti. Se současným partnerem jsme mluvili o svatbě snad na 2. rande 🙂 Teď čekáme společné dítě a i když já bych klidně vydržela, až se narodí, přítel chce svatbu ještě před porodem 🙂 Jsem za to samozřejmě ráda, protože tím dává najevo, že o nás všechny 4 vlastně stojí 🙂
@mamikry já opsala jen to co napsala tazatelka. Nikde sem ani sluvkem nenaznačila, že by se o případné dítě i tazatelku nestaral nebo že by bez svatby nebyly štastní, jen sem podotkla, že je tu i ta smutná stránka věci, kterou bohužel nikdo nemůže moc ovlivnit a to třebas případnou smrt a její následky.
Vadilo by mi to. Co je tohle za dobu, kdy chlapi mají pocit, že je svatba větší závazek, než si pořídit díte??!!! Určitě bych dítěti nechala svoje příjmení. Nechtěla bych se jmenovat jinak než můj potomek.
Svatba pro mě není důležitá ani teď po svatbě a kdyby ji muž odmítal, bylo by mi to fuk. Když jsem otěhotněla, tak muž říkal, že bychom se měli vzít, já měla před atestací a dost jiných starostí, takže jsem to odmítla zařizovat a vzali jsme se teď, dceři jsou dva, protože pro muže to bylo důležité. Vztah nebuduje ani prstýnek ani příjmení, ale dva lidé a je fuk, jestli se jmenují stejně. Zároveň tedy nejsem na příjmu muže závislá ani jako těhotná/matka, protože bych se dokázala uživit sama, takže nemám ani tu ekonomickou motivaci. Právo na informace má ten, kdo se prohlásil za osobu blízkou, nemusí být oficiální manžel, dostkrát jsem podávala informace sousedce, protože pacient nikoho jiného blízkého neměl.
@drep máš pravdu papír lásku nedělá, ale je to stejné, jako bys napsala že matku nebo otce nedělá kolonka v rodným listů, což je sice pravda, ale vážně byste se na takový případ koukali stejně, tj. Tatínek by řekl že chce dítě, chce být jeho otec ale nechce se upsat na matrice, protože to už jednou udělal a teď platí aliky. Ono totiž dodací list a rodný list je za mě obdobný papír, kde se právně "upises" že máš závazek k jiný osobě. Proto je na stejném papíře a vydává ho stejná instituce.
@orisek56 no veškerý jeho majetek před svatbou přece není ve společném jmění manželů, tudis žádné vyplacení z něho nehrozí, ale cokoli pořídí spolu na hromadce a bude placeno z jeho účtu - co na tom že se dohodli že třebas všechny obyc režijní věci jako jídlo drogerie půjdou z jejího účtu - a on bude platit ty movity veci, tak by se při rozchodu mohlo stát, že ji kopne do zad... A pošle pryč s holou zadnici
Na jednu stranu mám kolem sebe tak 50% párů, kteří sezdaní nejsou a mají děti. Nevím ale, jaký mají vztah, zda svatbu plánují či naopak chtějí být jen na hromádce z nějakého zvláštního důvodu. Spíš většina tu svatbu plánuje později, až třeba děti víc vyrostou, až se vyřeší finance, bydlení apod.
Na druhou stranu je zajímavé, že tvůj partner už rovnou říká, že až se rozejdete, nechce platit - tj. jako kdyby už předpokládal, že tam ten rozchod bude. Taková věta by se mi tedy nelíbila. Když s někým zakládám rodinu a budu hnízdo, tak chci vědět, že to bude s největší pravděpodobností napořád, že nemáme zadní vrátka, že neplánujeme za x let zdrhnout. Finanční věci se dají upravit v předmanželské smlouvě (i když je fakt, že ne na 100% se na ní potom prý hledí u soudu, co jsem tak zaslechla) a odděleném jmění manželů. On se většinou ten chlap docela chová jinak, když nechce svatbu a udržuje si stále zadní vrátka, znám jeden příklad. Jo, člověk nikdy neví, jak vztah dopadne, rozvodů je opravdu plno, ale nejde moc vstupovat do vztahu a s rozchodem hodně počítat, musí to člověk zkusit se vším všudy, jinak ho to hrozně brzdí.
@mafulin chlapi mají pocit, že je svatba větší závazek, protože pro ně je. Po rozchodu se (když na to přijde) pro ně dítě může stát jen trvalým příkazem na účtu (a pro některé ani to ne). Závazek je to potom hlavně pro ženu, která má většinou dítě v péči. Ale bývalý má samozřejmě pořád právo dítě vídat. Takže shrnuto, on skoro o nic nepřijde, má peníze, volnost a dítě. Žena nemá tolik peněz (nic si na rodicaku nevydělala, tak co by chtěla, že), s dítětem na krku je poněkud limitovana na trhu práce a i vše ostatní se podřizuje péči o dítě. Kdežto svatba sebou nese i ekonomický závazek. A to potom bolí, když mají přijít o část "svých" peněz/ majetku a dát je té, se kterou už nebudou žít. Z toho se koneckonců dodnes nevzpamatoval ten zakladatelky přítel. Já neříkám, že to tak mají všichni, ale stačí tady pocist v diskuzích, jaký je pro některé dítě obrovský závazek a jak často by ženy rády odesly z nefungujícího vztahu, ale nemají ani vindru.
Já nemít svatbu, nemám děti. Být mámou mě nelákalo. Těžké rozhodování, když se přítel po 10 letech vztahu vyjádřil. Hodně to se mnou zamávalo. Na druhou stranu. Teď vím, že svatba není to nejdůležitější. Ale mám super chlapa, co by i bez svatby byl můj pan úžasný.
A já ho toho chlapa chápu. Jsem vdaná nějakých 9 let, a i když se s chlapem milujeme, tak jsme si mockrát povídali o tom, co by bylo, kdybychom šli od sebe. A i jsem mu řekla, že může být v klidu, že bych se taky znova nevdávala. Je to děsnej voser. Jestli s ním chceš zakládat rodinu, jaký jistoty ti dá svatba?
@drep to určitě ne. Jde spíš o to, že je poměrně častý model, že chlap vydělává, peníze dává třeba do nemovitosti,auta a celkově se investují a ženin příjem ( třeba rodicak) jde na chod domácnosti (jídlo, oblečení). A když se rozejdou, jde žena s holým zadkem, protože do těch hodnotných věci přece investoval on své peníze. Kdežto, když se rozvedou, musí jí vyplatit polovinu toho, co v manželství nabyli. Takže má žena alespoň nějakou šanci něco dostat, když už třeba nevydělávala, protože vychovávala děti. Píšu žena, protože to tak je častější, ale může být samozřejmě i naopak. Manželství je mimo jiné prostě i ekonomická ochrana toho, kdo je ekonomicky slabší.
Tak v dobe predmanzelskych smluv ma.zbytecn eobavy,ale je treba se domluvit fer,at se nestaras o deti a pak neodejdes s holym zadkem...pokud jde jen o tohle,tak se to resit da...

Jednoduchá matematická rovnice. Pokud se k tobě nechce "prikovat" do konce života manželskou zodpovědnosti, nemuzes očekávat, že se do svého konce života "prikova" zodpovědnosti k vašemu dítěti. Ten, kdo utíká od všeho co znamená zodpovědnost, určite obětování, či omezení se( i když pro mě manželství je nejen svátost, ale jsem se svým mužem šťastná a naplněná) bude utíkat pořád a od všeho... I jen podvědomě.