Přítelova dcera je zlá a rozmazlená

21. bře 2021

Ahoj holky, ráda bych šlyšela vaše názory na přítelovu dcera a i rády, protože já defacto nemám s výchovou žádné zkušenosti. Přítelovi umřela exmanželka, takže u sebe máme děti pořád. Má tři děti, holku (16), kluka (10) a dceru (5). S těmi mladšími vycházím v pohodě, ale ta nejstarší je s prominutím hrozná 🐄, pořád odmlouvá, když po ní něco chci, tak jí to musím říct nejmíň desetkrát aby to udělala, chová se ke mě fakt příšerné, třeba včera jsem uvařila špagety a syn přítele řekl že jim to často vařila jejich máma a ona hned žačala řvát že kradu recepty jejích matky. Musím se přiznat, že ona mi hned byla nesympatická, ( samozřejmě jsem to nikdy nedala najevo) ,je to taková ta barbie, pořád je na mobilu, přítele a i svoje babičky ma omotane kolem prstu.

mamikry
21. bře 2021

Umrela ji maminka a je v nejhorsi etape dospivani, chudak holka spis potrebuje podporu nez kritiku.

jade85
21. bře 2021

Holka v pubertě, umřela jí maminka, táta žije s ženskou, který je nesympatická...no, myslím, že se slečna chová naprosto adekvátně situaci.

autor
21. bře 2021

@mamikry Mě zase zemřel tatínek, když mi bylo 12 a máma si doma taky přivezla chlapa který mi nebyl sympatický a takhle jsem se teda nechovala. Těm mladším dětem přece taky zemřela máma, kluk kvůli tomu chodí i k psychologovi a prostě se takhle vůbec nechovají.

bara88
21. bře 2021

Víš jak se musí cítit,v tomto věku holky potřebuju mámu nejvíc a ona jí nemá.

autor
21. bře 2021

@jade85 Kdyby se takhle chovali všichni co jim někdo zemřel, tak je na světě peklo.

veru181
21. bře 2021

Zkus být trpělivá, každý je přece jiný a každý tak hroznou ztrátu nese jinak.

jade85
21. bře 2021

Autorko a co chceš slyšet, že holka je zlá a ty jsi v náhradní matka roku?
Sakra, našla sis chlapa se 3 dětma, které jsou teď v opravdu složité situaci. Jsi dospělá, tak snad se nad nějaký puberťácký chování dokážeš povznést, ne? Holka potřebuje podporu, trpělivost a přijetí, ať se chová jakkoliv.

veronikav31
21. bře 2021

V 16 letech je to adekvátní reakce na vzniklou situaci.predpokladam,že s mámou si byly blízké,mohla k ní přijít pro radu, obejmutí...ztratila tu jistotu,místo toho má macechu co jí nesnáší.je to puberta,místo řešení školy, lásek, oblíkání s mámou řeší napruzenou (z jejího pohledu) macechu. Jo a jinak 10x věci říkám i své 5 lete dceři,má první predpubertu, do toho syn období vzdoru-super kombinace. A uvědom si,že holka je v pubertě a ztratila v máme oporu,místo toho má napruzenou macechu,podle toho se chová.chce to čas, trpělivost.co kdyby ses ji zeptala zda s něčím nechce pomoct? Nevím teda kolik ti je,ale já se zajímám o módu,sport atd.(bude mi 40)

ruzenka95
21. bře 2021

S prominutím, ty na mě působis taky jako hrozná 🐄 a nebo troll. Nevím co chceš slyšet.

autor
21. bře 2021

@jade85 Tak očekávám nějaké rády , jak sní začít vycházet. Už mě to fakt otravuje a kazí mi to i vztah s přítelem.

treasurka
21. bře 2021

A co jsi udělala pro to, aby to doma lip fungovalo?

bara88
21. bře 2021

Tak jedna rada je ta , že by ses o ní měla přestat vyjadřovat jako o krávě

mamikry
21. bře 2021

Pak byste ji mela o to vic chapat, kdyz sama vite, jak tezke je nekoho takhle blizkeho ztratit. Mozna, ze vas nevlastni tatinek by o vasem chovani taky mluvil jinak, nez jak ho vnimate vy. Navic kazdy tak velkou ztratu proziva jinak. Nekdo se uzavre, jiny rebeluje, dalsi se hrouti. K tomu jeste tech 16 let, vrchol puberty, hledani sebe sama.

autor
21. bře 2021

@treasurka Tak chovala jsem se k ní milé, snažila jsem se sním sblížit, kupovala jí dárky.

veronikav31
21. bře 2021

Ptala ses ji zda s něčím nechce pomoct? Nebo že bys byla ráda,aby ti s něčím pomohla.zkusilas ji zapojit do chodu domácnosti?kredit do mobilu si kupuje sama nebo chodí říct tátovi?kde třeba ráda-za běžných situací nakupuje?-treba koupit poukázku

bara88
21. bře 2021

Dárkama si skoro dospělou holku nekoupíš , to může fungovat tak na ty mladší

pexi
21. bře 2021

V první řadě bych byla trpělivá. Zkus se na to dívat z jiného úhlu pohledu. Ona se na někoho potřebuje dost možná zlobit, a ty jsi k tomu po ruce...
Ať je to tak nebo tak, ty jsi ta dospělá, která by se měla povznést nad situaci a dopřát jí čas. Pokud si nevíš rady, co společně navštívit rodinnou poradnu?

elencze
21. bře 2021

Reakce, kterou popisuješ, je úplně normální, chtělo se jí brečet, vzpomněla si na mámu, na její špagety, "sere" ji, že ji někdo nahradil (a to ji v tomhle věku bude štvát pěkně dlouho, navíc, když jsi asi o dost mladší než táta - dedukuju dle věku dětí a toho, že ty žádné nemáš), tak začala řvát. Navíc v současné situaci, kdy před tebou nemůže ani ona utéct do školy, za kamarádkami, oddechnout si někde. Pokud k ní přistupuješ, jako že je kráva a je ti děsně nesympatická, tak na tom vztah fakt nevybudujete. A jediná rada. Nevychovávej - nejsi její rodič, můžeš se pokusit být kamarádka, nebo alespoň tolerovaná teta, ale rozhodně ne někdo, kdo ji vychovává.

gracinka7
21. bře 2021

Buď můžeš vařit podle jiného receptu, nebo touzes postavit tak, žes jí chtěla známým receptem udělat radost.
Budeš muset být trpělivá, holka to nemá lehký. Zkus si k ní najít cestu.
A že ty seš takhle nechovala... Co když jo, jen už si to nepamatuješ?

mimi1004
21. bře 2021

Už jen to, že ona je pro tebe "holka" a mladší "dcera" o něčem vypovídá. Dcery jsou to pro tvého přítele obě, nejen ta mladší. Je ji 16, umřela ji maminka, musela se přestěhovat k otci a jeho partnerce, nikam nemůže a vše je zavřené. Věk a situace na prd. Chápu, že to štve i tebe, ale vyjadřovat se o ni jako o nesympatické kravě a přitom chtít radu, na mě nepůsobí, že tu radu opravdu chceš a máš snahu něco změnit. Ti mladší tě snadno přijmou jako novou náhradní mámu, ale ona potřebuje spíš už kamarádku. Anebo máš ještě jednu možnost - najít si někoho bez dětí.

zelenaesmolda
21. bře 2021

Tvl dej si par facek,chudak holka.

bara88
21. bře 2021

a nějak nechápu proč u těch starších máš napsané kluk a holka a u mladší dcera,ty starší dcera a syn nejsou nebo co?

klokanka31
21. bře 2021

Je v nejhorším věku, to bývá každý náladový, protivný, má názory úplně opačné než ostatní. Tys určitě nebyla jiná 🙂 ona to má o to horší, že by potřebovala mámu, ale ta umřela... 😞

klokanka31
Autor odpověď smazal
Zobraz
klokanka31
21. bře 2021

Ale táta je táta, a máma je máma. Když umře táta, je to hrozný, ale říká se že když umře máma, je to jako by byl konec všemu... 😞

klokanka31
21. bře 2021

@elencze A ještě když od sebe nebudou asi bůhví o kolik let... Tam výchova nepomůže, ale spíš vybudovat kamarádství.

zelenaesmolda
21. bře 2021

@klokanka31
a uprimne kdo by se chtel nechat v 16 vychovavat od "macechy"?

tulikiss
21. bře 2021

samozřejmě jsem to nikdy nedala najevo.... to jsou jenom kecy.... otcova manzelka si taky dodnes mysli, ze nam prece nikdy nedala najevo, ze nas nema rada a presto jsme to od prvniho dne z ni citili.
chudak holka. z celeho tveho prispevku uplne vidim jak te nejvic sere ze jim maminka umrela a ty je ted mas na krku a musis je mit porad doma a kazi ti tvuj vysneny vztah. jen ty, jejich otec a dobudoucna miminko a teda obcas pretrpet deti na navsteve. ale holcicko s tim musi pocitat kazda, kdyz si najde chlapa co ma deti a co neni uplnej smejd, ze kdyz se neco stane s matkou, tak to bude on kdo se postara.

codal
21. bře 2021

V pubertě jsou protivný i děti k vlastním rodičům natož k nevlastní matce, navíc po takhle těžké životní zkušeností a ještě v téhle debilní době. Věř mi, ze pro ni je to těžší než pro tebe, ty jsi tady ta dospělá, která by se měla umět nad to povznést a ne o ní psát, že je to rozmazlená kráva. To jsou hodně silná slova vůči dceři partnera, kterého údajně miluješ. Ty bys měla jít, říct jí, že tě její reakce mrzí, můžete si o tom zkusit promluvit nebo řekni partnerovi, ať to s ní probere, ale ty se budeš muset smířit s tím, že máš doma puberťačku a její chování je zcela adekvátní k jejímu věku a situaci. Ty se obrň trpělivostí, láskou a pochopením!

klokanka31
21. bře 2021

@zelenaesmolda Určitě nikdo 🙂