Problém ve škole. Jak byste to řešily Vy?
Ahoj holky, dneska mě volala ze školy třídní ucitelka že dcera(5trida) postupně za nějakou dobu prodala holce ve škole sliz za 2000kc ( jen uvedu že ten sliz na škole holky prodávají ve velkém, doma ho udělají a pak mezi sebou prodávají) Věděla jsem že ho prodává ale nikdy jsem u ní takovou částku nevidela. Dcera mě řekla že ten sliz ta holčina po ní chtěla mockrát vyrobit. V pondělí jdeme s manželem do školy a budeme to řešit. Jen jsem se chtěla zeptat jak by jste takovou situaci řešily? Jen chci říct že dcera není žádný vylupek, od první třídy má vyznamenání. Doma máme dobre vztahy a ve škole s kamarády taky vychází dobře. A neschází ji nic, vše co potřebuje má, sliz vyrabela a prodávala proto že to prej dělaly i jiné holky tak mě to řekla.
@hankaviki navic se bavime o pripadu,kdy se s tim slizem obchodovalo ve velkem cely mesic a obchovalo s tim vetsi mnozstvi deti!!! To meli vsichni ucitele klapky na ocich,ne zadneho to nezajimalo a pritom jsou to dospeli lide a maji mit rozum.A o to jde,ted jde o sliz a priste bude co?Zlamane hnaty,rozbite hlavy???Tohle neni ojedinely pripad,kdyby byl tak nereknu.
@marcicek84 Nechce se mi s tebou hádat, takže šetři těmi otazníky, vykřičníky a zlámanými hnáty.
@hankaviki dle paragrafu 22 b skolskeho zakona ma ucitel povinnost predchazet rizikovemu chovani ditete,to se zjevne nestalo
@hankaviki presne je v tom paragradu 22 b napsano,ze pedagog ma povinnost zabranit vsem formam rizikoveho chovani zaka...coz asi obchovani se slizem je,kdyz to dela vice deti a jeste kdyz v tom jsou penize.Toz tak,za me jasny pripad.
@marcicek84 Dle meho urcite chyba u vsech. A uprimne aby dite s necim obchodovalo neni v poradku. To melo napadnout nejen ucitele ale i rodice maji na teto chybe stejny podil.
Souhlasim s tim ze hazet vinu na starsi je nesmysl. I kdyz je starsi porad to je dite. A jak pisete zas takovy vekovy rozdil to neni.
Jinac proc by rodic nemohl reagovat na to co se ve skole deje a co schvaluje ? Ja kdybych to vedela a nelibilo by se mi to tak bych se sla poptat.
@marcicek84 Jinac docela na hlavu. Dospele nenapadne ze by z toho mohl byt maler ale od patacky ocekavaji ze neco takoveho mohla predvidat.
@verunka11221 tak to jo,zeptat se na to jit jde,ale nikoho v danou chvili nemusi napadnout,ze z toho bude takovy big problem.Ano je to na hlavu ze patakovi to ma dojit,kdyz to nedoslo v teto chvili ani jednomu z dospelych. I rodic tretaka bude nasrany,chapu ho,ale jako rodic pataka muzu vydat rodici tretaka max.zbyle suroviny na vyrobu slizu vc.navodu...
Za me ale skola nemuze prenaset svou odpovednost na jedno ci druhe dite,uz se stalo,patacka je nestastna a je potrestana uz dost,tretak asi taky dostal za usi,kazdopadne mi prijde ze treti strana a to skola ma snahu se z toho vyvliknout.
@marcicek84 No to chapu to se stava. A proto by se dospeli meli nad sebou zamyslet. Je to nenapadne ale zhruba desetiletou slecnu to jako melo napadnout?
Jinac s tou skolou mate pravdu. Je sproste vinu hazet na dite. Meli to utnout hned jak se na to prislo. Obchodovani neni hra a do skoly tohle nepatri. Kdyz budou priste hrat karty o penize tak je taky nechaj?
Snažím se na to dívat objektivně a ze všech 3 stran. Takže takové malé shrnutí. Páťačka je podnikavá, umí vyrobit něco, co ostatní ne, umí to i prodat. Fajn, na tom není nic špatného a vypovídá to o tom, že je šikovná. ALE... Na druhou stranu... Pokud systematicky něco prodává, vydělává, podniká, měla by mít živnostenské oprávnění (samozřejmě ne ona, ale její rodiče). Proti ní mluví to, že takto vydělávala na mladších žácích (když to zjednoduším, tak mladší = slabší), že to dělala ve svůj prospěch (lepší by bylo, kdyby to dala do nějakého jarmarku, jak tu někdo psal a přispěla na dobrou věc) a že to dělala na půdě školy. Otázka je, co je ve školním řádu, možná je podobné kšeftování přímo zakázané, jestli ne, možná se to bude řešit na radě rodičů a tak. Takže páťačka by měla být poučena o tom, co to znamená podnikání a vydělávání peněz, že to má nějaká pravidla, která se mají dodržovat, třeťačku by měli poučit, jakou hodnotu mají peníze a že nemůže utrácet tolik za takové blbosti, a škola by se k tomu taky měla nějak postavit, protože takto na její půdě a v době, kdy má za žáky zodpovědnost, nemá pohlídanou kvetoucí černou šmelinu.
Těžko říct, co se z toho nakonec vyvrbí, páťačky mi je trochu líto, protože se to může obrátit proti ní, přitom určitě nechtěla někomu ublížit a udělat průser. Nejvíc asi záleží na rodičích třeťačky, co z toho udělají a kam to poženou... Snažila bych se je pochopit, podnikat na půdě školy a vydělávat na mladších žácích není úplně OK 😉
@llluckaaa ale kdyz mas prijmy z prodeje do urcite castky a neni to soustavna cinnost na to zivnostnak nepotrebujes,tohle byla urcite nahodila akce. Ale pokud rodice tretacky maji na to dat holce kapesny 2000 Kc bez pouceni,tak je zrejme chyba i u nich a muzou si to tahnout kam chteji,ale ja byt na miste rodicu patacky jdu to resit do reditelny,zrejme jde o to,ze rodice tretacky chteji penize po rodicich patacky ale ty nejsou kdyz to utratila za suroviny na vyrobu slizu a sliz dala prave tretacce,tedy udelala to,oc byla tretackou pozadana...jak jsem psala muze dostat max.zbytek surovin a recept na vyrobu slizu...a ano pokud to neni ve skolnim radu a ucitele jen necinne prihlizeli,tak to je pak vina skoly a rozhodne bych sve dite branila a to coro moro bych udelala ja.Prijde mi,ze hledaji obetniho beranka...Patacka nevydelavala sama,delalo to o dost vic deti,nemuze byt potrestana sama a navic kdo tam ten napad dones,ten prvotni iniciator bude urcite nekdo jiny...
Kazsopadne bych se branila zminenym paragrafem a povinnostmi pedagoga,ktery v danem pripade selhal...neresil to tam nikdo,az si nekdo zacal stezovat...
@marcicek84 perfektně napsáno. Kdyby třeťačka neutratila 2 tisice ale 2 stovky, jak dlouho by trvalo, než by se stal průser u někoho jiného? Proč to ma odnést 10 letá holčička, která dělala to, co ostatní? Jak dlouho se to ve škole dělo?...... Na učitelku bych mela plno otázek a byla bych naštvaná, že chtějí hodit odpovědnost na děcka a jejich rodiče. Já jsem v práci měla taky zodpovědnost celých 12 hodin vyjma přestávky za statisícové zakázky na mašině. Práce učitelky se nestopuje, když zazvoní. Šla bych do ředitelny a šla bych tam vzteklá 😁
@marcicek84 Tak to sice souhlasím, že když to není soustavná činnost a nejsou z toho velké peníze, tak není potřeba živnosťák, ale tady už je to trochu na hraně, taky už to soustavnou činnosti zavání a ty částky taky nejsou úplně malé, bavíme se o 2000 za měsíc u jedné holky, ale kolik toho bylo u dalších děcek, jejichž rodiče to neřeší? A že to dělá i někdo jiný ještě neznamená, že se to dělat může a je to tak správné. Na právě by byla škoda, kdyby z toho byl exemplární příklad a odnesla to zrovna tato holčina. Já netvrdím, že to není problém rodičů té třeťačky, která vyhazuje větší peníze za blbosti, ale podle je ten problém ve škole a na straně té, která to prodávala. Strategie toho, že budu "prodavačku" hájit zuby nehty a obviňovat jen ostatní (školu a druhé rodiče), že za to můžou oni, podle mě není dobrá. Protože v tom namočení jsou a můžou to odnést právě tím, že někdo bude šťourat do toho, jak dlouho to prodává, komu všemu to predávala, jaké měla příjmy, jaké náklady, proč kšeftuje ve škole... Lepší by bylo vyjít vstříc a prostě udělat nějaký kompromis a domluvit se, aby se to už neopakovalo.
@llluckaaa podle zakona se dani az prijmy nad 6000 Kc,v tom bych byla v klidu,at si stouraji,ale kdyz to dela decek vic a je to skolou tolerovano,nemuzou to hodit na patacku a prave z ni udelat exemplarni pripad...to bych hnala vys klidne i na skolni inspekci a nadrizene organy a dle zmineneho paragrafu by to skola neustala, mmch jaky je komromis v teto veci?jednem chybi 2000 kc a druzi je nemaji,protoze se za to nakoupily suroviny na sliz a vyrobil se sliz ktery uz neni,mozna zbyly nejake suroviny na vyrobu.Urcite neni kompromis delat ustupky na ukor jednoho zaka,aby z toho neco decko melo,musel by se mu prokazat umysl a ono je nezletile,velmi tezko prokazatelne.Jinak strategie je rict rodicum,tretacky ze taktez pochybili a nejvic v teto veci selhala skola a ze velmi tezko urcit 1 vinika z vyse uvedenych duvodu a ze by se to spis melo resit v reditelne,ne ze ucitele se zbavi zodpovednosti a rodice reste si to mezi sebou. Vubec bych se nenechala manipulovat,vsak skola moc dobre vi,ze kdyby to slo dal,ze to neustoji a nekonec se vyresi tak,ze nikdo nic,coz v teto veci a vzhledem k okolnostem je spravedlive.Nenechat se zastrasit a skola to musi utnout to obchodovani.
@marcicek84 No a ty teda víš, kolik ji stály suroviny, jakou měla marži, kolik na tom vydělala. jestli to dělala několik měsíců a kolika dětem to prodávala? Já ne, to tu napsané není, ale zisk z toho podle příspěvků očividně měla. Prostě obchodovala ve škole, se souhlasem rodičů. A ano, škola by to měla řešit, těžko říct, co mají v tom školním řádu a jestli je to výslovně zakázané. Tohle vypadá, že se v podstatě z blbosti udělá obří aféra, která ale neprospěje vůbec nikomu.
Hele, stát se to může každému, jak vidím naše děti, tak bych mohla klidně být rodičem prodejce i nakupujícího. Já bych to třeba řešila tak, že bych nechala pro druhé rodiče svůj kontakt a snažila se s nima domluvit mimo školu, aby mému dítěti nic neprodávali a nebrali si od něj peníze. Ve škole bych upozornila učitelku, aby tyto kšefty zatrhla všem a výslovně to zakázala. Prodávat cokoliv v prostoru školy bez souhlasu školy něco mladším žákům podle mě správné není. A já bych to teda ani svému dítěti nedovolila a ani bych mu to netolerovala. A že nějaké nápady a debaty, jak vydělat na ostatních dětech, u nás taky už proběhly 😉
Holky... Já se nestačím divit.... Z obchodování děti, kde v závěru ani jedno dítě prostě nemělo rozum a nedomyslelo, co dělá, se zde dostanete až k EET. To už mně teda přijde dost mimo mísu a i to chválení, že je pěkné jak v 10 letech umí krásně obchodovat. Jako přijde mi divné, že doma během měsíce dítě utratí 2000, přijde mi ale i divné, že jedno dítě chodí nakupovat a vydělá si 2000 a taky si toho nikdo nevšimne. Víte kolik by musela koupit surovin, aby to bylo za 2000? To by bylo fakt hodně slizu. Všichni se tady podivují nad kupující dívkou, ale nikdo se nepodivuje, že dítě v 5. třídě utratí 2000 (ačkoliv je sama vydělala). Tady chybí nějaká finanční gramotnost na obou stranách... A to, že hlavním viníkem je škola... No nevím. Já si myslím, že je dobré, že učitelka, chce, aby si to rodiče vysvětlili. Ještě tam nebyli, těžko říct, co ti druzí po ní chtějí. A tady se to šíleně nafukuje. Napadá mě i, kdybyste z toho vypustili tu školu - dívky si sliz prodaly před vstupem do školy. Tak kdo a jak by to řešil, kdo by byl viník, kdyby právě odpadla ta škola. 🙄 Doufám, že autorka nám pak napíše, jak to dopadlo.
@ewkad ano zbytecne je do toho zapetena na skola a dle meho proto,ze kdyby tretacka ty penize utrarila mimo skolu,tezko si jeji rodice pujdou stezovat do obchodu vratte mi penize.Muj nazor je rodice tretacky vyuzivaji skolu k tomu,aby vymohli po rodicich patacky penize zpet.A nebo si stezovali na skolu a ta s to resi s rodici patacky takhle aby skola a ucitele byli z obliga a to se mi nelibi.
@llluckaaa sliz se prodava v obchode za 50-150 Kc dle jeho velikosti,pokud tretacka jej koupila pro celou tridu napr. 30 deti,neprijde mi ta prodejni cena stanovena patackou 70 Kc za sliz mimo misu.To bys musela napsadnout cenu u vsech prodejcu slizu kolik je co vyslo a proc to prodavaji za tolik a tolik.Patacka nikoho neokradla,EET neni u drobnych zivnostniku,to je takova kravina a do 6000 kc to neni ani zivnost,navic od zacatku roku je to treti mesic,tedy patacka tuhle castku v prijmech urcite neprekrocila.
Mi prijde absurdni to,ze skola nezakrocila a hazi vinu na jednoho nezletileho zaka,ktery peotoze je o 2 roky starsi mel mit rozum. A peoc nemeli rozum ti ucitele a delali,ze to nevidi.
To by by pak ani v obchode nemohla prodavacka prodat diteti mladsimu 18 ti leta ani cokoladu nebo lizatko,protoze deti by mohly utratit moc penez,ktere maji od rodicu, to je kravina na n-tou.
Patacka z toho ma stejne malo rozumu jako tretacka. A mit za zle 10-ti lete holce, ze nevyhodnotila, ze ta 8-mi leta, ktera mava tisicema, z toho nema rozum, je dost nefer. A myslim, ze dcera se musi citit strasne, takze bych ji branila jak lev. Jedine co by me ale zajimalo, jak s penezi nalozila.
Já ale absolutně nechápu, kde jste došly k závěru, že chtějí hodit vinu jen na 1 dítě? Já z příspěvku pochopila, že zavolala učitelka, aby se rodiče dostavili do školy a vše si vyříkali - chce slyšet i názor druhé strany. To, že se z toho škola chce vykroutit vzniklo až v této diskuzi. Autorka nikde nepíše, že by škola chtěla vyloženě dívky trestat, sama naopak píše, že z toho žádný postih mít nebude. Ale tady se tvoří závěry, co škola zanedbala. Jak jinak to má řešit, než že si pozve oboje strany? Jedna přišla s obviněním, tak ta druhá má prostor pro to se bránit. Kdyby škola hned napsala, že dává důtku tak chápu to rozčarování. Ale z toho prvotního příspěvku chápu to, že obě strany dostanou prostor pro to říct svou verzi a vzájemně dojít k nějakému rozumnému řešení a uznání chyby na všech třech stranách. A navíc autorka sama napsala, že ví, že dcera prodávala sliz kamarádkám. Takže tam se asi jedná i o větší peníze, než jen o 2000 Kč od jedné dívky. Mně ale ta částka přijde opravdu trošku nafouklá. Neumím si představit to množství (pokud teda cena nebyla opravdu nebyla kolem 100 Kč a více).
@ewkad přesně to jsem chtěla napsat. Zakladatelka nikde nepíše, že to škola chce hodit na prodejkyni, pouze si zve rodiče do školy. Což mi příjde lepší, než kdyby rovnou někoho trestala.
kdyby tady některé nepsaly, jak by vlastně byly na podnikavou dceru pyšné, tak se tu neřeší živnostňák a EET.
Běžet do školy rovnou naštvaná, s myšlenkou, jak budu před učitelkou mávat paragrafy, nic nevyřeší.
@ewkad Ale to ja tak nemyslela, ze ji chce nekdo trestat. Ale umim si predstavit jak traumaticke musi byt pro takhle male dite uz jen to, ze se kvuli nemu svolava schuze a resi se to. A sama autorka psala, ze dcera place a je z toho spatna. Takze pokud by to ucitelka resila tak, ze napise rodicum zpravu do bakalare, tak ok.... Ale kdyz se kvuli tomu zvou rodice do skoly, tak bych rozhodne dceri dala najevo, ze za ni stojim. Vsichni zname tyhle detske krivdy, ktere v sobe mate cely zivot 😁
@pink_unicorn Vy třeba ne, ale v těch 3 str. je několikrát zmíněno to, že se hned hází vina na dívku a proč by měla být potrestána ona, když to dělají všichni na škole, atd. Můj příspěvek byl věnovaný obecně více pisatelkám zde ;) První příspěvek byl o tom, že jsou rodiče pozvaní do školy (asi aby se to celé vysvětlilo), tady se z toho udělala bublina a přijde mi, že některé příspěvky v mamince jen vzbudí opravdu "agresi". Určitě bych šla do školy s připravenými argumenty, ale ne nalítnout do ředitelny, ohánět se paragrafy, atd. To my přijde zbytečné vyhrocení situace, která by se mohla řešit v klidu. A ke škole - zde vidím třeba chybu toho, že se to řešilo před víkendem, šíleně dlouhá doba pro děti i rodiče. A s tím stáním za dítětem, určitě ukázat, že své dítě podporuji, věřím mu, že to nebylo myšleno špatně (maminka psala, že o prodávání věděla a neměla s tím problém). Spíš dceři vysvětlit, že 2000 je opravdu hodně peněz, a proto si o tom ti druzí rodiče chtějí pohovořit.
@ewkad bylo napsano,ze jsdo do skoly kde se to bude resit a ze manzel nebo otec patacky zadne 2000 Kc nikomu vracet nebude (cili jak by k tomu dosel,asi to uz muselo byt predestreno skolou).
Sve dite bych branila jako lev ale samozrejme dle situace nejdriv bych pouzila logicke argumenty ale pokud by nepomohlo a chteli by z meho ditete udelat ten exemplarni pripad klidne bych to vyhrotila az na paragrafy,ta patacka je z toho spatna,z tretaka se dela obet...ani jedno dite neni vinik nebo obet obe jsou nezletile neni mozne mit z toho ve skole postih,skola se musi zamyslet nad tim,jestli maji dobrou organizaci o prestavkach a ucitele si museji vice vsimat a ne prehlizet a resit az nastane problem
@marcicek84 Ale to, že by z dítěte chtěli udělat exemplární potrestání, se psalo až v diskuzi a psal to někdo odsud, autorka nikde neuvádí, že ji hrozí postih. Naopak sama píše, že učitelka řekla, že z toho nic mít nebude. Jedni rodiče přišli se stížností a druzí rodiče dostali prostor k tomu, aby chování své dcery obhájili. Ano za své dítě bych taky bojovala, ale člověk k tomu musí znát veškeré skutečnosti a ne, že nalítne naštvaný do školy a začne paragrafy, kde byli učitelé, proč jste tomu nezabránili, atd.. Jsem asi divná, ale mně prostě přijde zvláštní, že jedno dítě v 8 letech má přístup k takové částce a druhá věc, dítě v 10 letech obchoduje s věci se svolením rodičů a je to v řádech tisíců (zmiňuje se zde částka 2000 od jedné slečny a pak, že maminka ví, že to prodávala kamarádkám, takže asi více lidem). Jde zde hlavně o to, vyříkat si to s rodiči, vracet 2000 je asi hloupost (vůbec jen dokázat tuto částku, nebo vrátit 2000 za veškeré množství slizu - což asi by reálné nebylo), ale chápu, že prostě chtějí vše uvést na pravou míru... A s tou organizací, takový kroužek dětí vzadu ve třídě, holky si povídají, a najednou proběhne výměna dvacky za sliz. Takovou věc ani dozor nemusí postřehnout, spíše se dohlíží na věci jako je lítání, strkání. Vím, že bylo psané, že to funguje ve velkém, takže tady bych spíš řekla, že škola nepředpokládala, že děti na prvním stupni mají přístup k takovým penězům. Nevím, kolik lidí by napadlo, že se tím na 1. stupni fakt dá tolik vydělat (mě třeba ne). Pokud někoho ano, asi by to svému dítěti neschvaloval.
@marcicek84 Ty všechno házíš na školu, nelíbí se mi to. V první řadě za chování dětí jsou zodpovědni rodiče. Ti si doma musí zorganizovat děcka, a ne pak být překvapeni, že jim učitelka volá, že si jejich dítě vydělalo 2000 Kč.
Dokážu si představit, že kdyby učitelé začali zasahovat do těchto obchodů se slizem (nic o tom nevím, jsem na mateřské, učila jsem před dobou slizovou), tak rodiče se stejnou vervou, jakou tu předvádíš ty, naběhnou na učitelku, co se jim jako montuje do jejich miláčka a jeho obchodování se slizem. Najdou příslušné paragrafy, které by se jim hodily do krámu a utlučou jimi školu.
Přečetla jsem celou diskuzi a řekla bych, že to tady zbytečně šponujete ad absurdum. Ve škole se stalo něco, co jedni rodiče chtějí nejspíš řešit, tak se přizvou druzí rodiče, aby se vyjádřili. Přijde mi to správné. Přeci škola nebude něco řešit o nás bez nás.
A jen k tomu, že dva roky rozdíl mezi dětmi není nijak zásadní - to teda nevím. Rozdíl mezi myšlením osmi a desetiletým dítětem mi teda velký přijde. Zajímalo by mě, když by tu byla ta diskuze obrácená, tj. vaše osmileté dítě si koupilo od páťačky sliz za neúměrnou cenu, jak byste reagovali.... určitě ne, že není rozdíl mezi věkem, ale že ta páťačka moc dobře věděla, co dělá.
Do školy bych rozhodně nešla už do předu našvaná a připravená na ostrý "boj" za své dítě. Jak už tady někteří výš psali, žádná ze čtyř stran není bez viny, každý by měl uznat svůj podíl a ideálně z toho vyvodit nějakou přednášku o hodnotě peněz ve škole. Myslím, že by to bylo i super téma. Nemyslím, že by z té dcerky od zakladatelky tématu někdo dělal obětního beránka a chtěl jí exemplárně potrestat pro "výstrahu" ostatním. Za svým dítětem bych taky stála, ale určitě ne stylem - mé dítě je svaté, za vše může škola.
@hankaviki no jo ucitelka,nejlip nemit za nic zodpovednost,ze a rvat ze platy jsou male a je treba je zvedat,porad stavkovat apod.,mozna by bylo dobre taky za ty penize vedet jake jsou povinnosti pedagoga a ne se z nich vykrucovat.Jenze bohuzel pokud obchodovani se slizem deje na pude skoly kdy ja rodic na sve dite v teto dobe nemuzu dohlednout a ucitel je tam od toho,ze ten dohled je jeho povinnosti tak to bohuzel je vina skoly.
Ty deti jsou porad nezletile,ani jeden z dospelych si zde neuvedomil dusledky sveho chovani ale 10 lete dite si to uvedomit jako ma???S tim zase nasouhlasim ja.
V kazde praci je nejaka zodpovednost?Proc ji jako nema mit pedagog??? Kdo se zde pritomnych dam ucitelek cili,moc dobre vi,ze to je jejich zanedbana odpovednost. A nejlip abychom my rodice si ty parafy neumeli najit a oni si mohli trestat decka jak chteji bez ohledu na spravedlnost. Protoze za me v teto kauze neni jeden vinik,jde o koletivni vinu a proto nemuze mit postih je jedno dite.
@marcicek84 proč to tady pořád dovádíš do extrémů? Nikdo tady nepíše, že je vina na jedné straně, jen ty ... na straně učitelek.
@marcicek84 No to je (ubohé) jednání... Takhle útočit, jen protože paní napíše, že je učitelka. Kdyby tu větu vynechala, psala byste jinak. (Možná zde zmíním @78marcela má ke školství krásný článek na vlastním blogu). Maminka sama psala, že ví, že dcera sliz prodává. A to je snad jedno, jestli na půdě školy nebo před školou. Prostě tohle chování schvaluje. Asi ani ona sama nepředpokládala, že to šlo do takových částek. Tak jak to nepředpokládali učitelé, že by se ve škole točili tisíce. Nebo mi řekněte, že maminka schválila obchodovat dceři s takovými penězi a špatně je zde to, že se to dělo ve škole. Protože sama to viděla, nic s tím nedělala a přišlo jí to jako normální. (Mně by to taky přišlo, protože jsem si do teď myslela, že se sliz domácí výroby prodává kolem 20 Kč).

@hankaviki ucitele snad o prestavkach maji mit nad detmi dohled,jako to mi snad chces rict,ze kdyby jedno dite druhemu lamalo ruku tak to neni vec ucitelu?Vse co se deje ve skole je veci ucitelu a maji zajistit nad detmi dohled...u nas to probiha tak,ze o prestavkach musi byt vsechny deti na velke chodbe a 2 ucitele hlidaji co deti delaji,zadne dite neni bez dohledu,takze je to i organizaci v dane skole a to taky neni vec rodice ale vec skoly