Problém ve škole. Jak byste to řešily Vy?
Ahoj holky, dneska mě volala ze školy třídní ucitelka že dcera(5trida) postupně za nějakou dobu prodala holce ve škole sliz za 2000kc ( jen uvedu že ten sliz na škole holky prodávají ve velkém, doma ho udělají a pak mezi sebou prodávají) Věděla jsem že ho prodává ale nikdy jsem u ní takovou částku nevidela. Dcera mě řekla že ten sliz ta holčina po ní chtěla mockrát vyrobit. V pondělí jdeme s manželem do školy a budeme to řešit. Jen jsem se chtěla zeptat jak by jste takovou situaci řešily? Jen chci říct že dcera není žádný vylupek, od první třídy má vyznamenání. Doma máme dobre vztahy a ve škole s kamarády taky vychází dobře. A neschází ji nic, vše co potřebuje má, sliz vyrabela a prodávala proto že to prej dělaly i jiné holky tak mě to řekla.
Zkratka jsem zvedava jak tato kauza dopadne,ale byt na miste tazajici maminky neprijdu do skoly nepripravena a zachovam se dle situace.
Ja si taky myslím, že největší díl zodpovědnosti nesli učitelé a škola. My jsme na prvním stupni vyměňovali samolepky a zatrhli nám to během měsíce. Kvůli tomu, ze jsme neřešili nic jiného. Prostor na samolepky jsme měli po vyučování, případně ve družině. A to se tam nejednalo o takovou věc, jako je sliz. Která může ublížit, nektera děcka sou trdla, nalejou to do pití, sní to, zničí si s tim věci. Nase třídní z nas nespustila oči, byla přísná, stacilo aby se skarede podivala, ale fungovalo to..
Převedu-li to do této situace. Učitelky o tech obchudcich museli vědět a pokud ne, podala bych podnět k prošetření víš, protože tohle je selhání. Sestřenice je učitelka na prvním stupni a ví naprosto o všem. Toto by ji neuniklo.
Možná mi napíšete, že přeháním, ale ja bych si celý rozhovor nahrávala. Nerada věci rozmazavam, ale toto je za hranicí. Teď to byly kšefty mezi deckama a peníze, příště si nevšimnou šikany.. další díl viny nese i zakladatelka, ze to nezatrhla, případně neprobrala to s tridni driv a samozřejmě rodiče mladší holčičky, kteri nemeli prehled o jejím kapesnem. Ale decka podle me na vině nejsou, protože musí prave i tyto nepříjemné zkušenosti ziskat, aby věděla.
@sinicka presne,nemam co dodat
@ewkad dcera taky vyrábí sliz, doufám, že ho tedy neprodává 😉 a rozhodně to není levná sranda, je k tomu potřeba spousta přísad, aktivátor, pena na holení, nějaký lepidla ( úplně přesně se v tom neorientuji), věci na zdobení jako třpytky atd. Nedávno jsem ji to kupovala k narozeninám a byla jsem v tom asi za 700,- a to jsem toho nekupovala žádné velké množství. Můj syn taky obchodoval 😉 prodával kartičky Pokémonů v první třídě. Dostal na prdel, vysvětlila jsem mu to. Tak je začal měnit za svačiny. Připadala jsem si jak sociální případ, který nedává dítěti najíst 😀😀😀 já bych to řešila s rodiči. Pokud jsou normální, tak se určitě dohodnete. Pokud to opravdu tak bylo,udělala bych krok, který by uspokojil obě strany. Moje ségra asi ve třetí třídě vyměnila našich snubaky za knoflíky. Pamatuju si jak u nás ta cizí maminka zazvonila a přišla je vrátit. Ségra vrátila knoflíky a dostala na prdel. Vždycky to bylo a bude, děti jsou hold podnikavé
@aneta15
ty snubaky me teda pobavily 😀
@zelenaesmolda nejlepší na tom byla, že ona maminka byla moje třídní. A já nebyla zrovna její oblíbenec 😉 dneska se tomu smejeme ale úplně živě si vybavuju jak máma silela
@aneta15
ty jo tak to bych nechela ucit vlastni dite a ani bych nechtela,aby bylo na stejne skole jako ja.nechtela bych to ani z pozice ditete.
@marcicek84 V pátek zavolají učitelky, že mají rodiče přijít do školy, že to chtějí řešit - ASI V KLIDU ŘEŠIT. Maminka zde napíše svůj problém. A tady hromada lidí vydedukuje, že učitelky nechtějí přiznat chybu. Jak jste nato přišli? Jen z toho, že se všichni aktéři mají dostavit a promluvit si o tom? Jak má mít škola prostor k tomu se taky nějak obhájit, když už dopředu je to jen a jen její vina... Jsou zde názory jako paragrafy a teď dokonce nahrávání rozhovorů :-O No to už mi přijde opravdu přes čáru. Rodiče si všimli, že dcera obchoduje se slizem a schválili to. Schvalovali to do té doby, než se objevila částka 2000 Kč. Ale může za to škola, protože se to dělo na jejich půdě. Taky si zahraji na věštce, protože si myslím, že i kdyby škola řekla, tady to prodávat nebudete, tak by si to děti prodaly před školou a vyříkávali by si to rodiče mezi sebou pak jen.
@marcicek84 protože učitelky vědí, jak to vypadá v praxi, ty tvoje představy, jak jde vše ohlídat. Podle tebe za to může učitelka a hotovo. Jdi dělat dozor na chodbě a pak si o tom promluvíme, cos ne/uhlidala a za co všechno , co jdi udělala jsi jednou nohou v kriminále nebo aspoň na pranýři, kde tě kamenujou matky tvého typu paragrafama a ideálními řešeními. To jak ses tu odkopala, že chci zvyšovat platy a stávkovat, nebudu komentovat. To ať si o tom, cos napsala, udělá každá obrázek sama.
@hankaviki uz jsme off topic,ale kdyz uz jsme mimo,tak tedy kazda prace je o zodpovednosti,i ja mam v praci zodpovednost a nezrikam se ji,co se tyce zvysovani platu,byly zverejneny tabulky ze ucitele maji prumerny plat vyssi nez akademici na vysokych skolach a ti treba krome vyuky maji delat vedu a vyzkum a pres prazdniny nemaji tolik volna,takze by bylo fajn se nad tim zamyslet a taktez se zamyslet nad tim,ze teda asi jako pedagog zodpovednost mam a pokud se mi to nelibi,muzu jit delat praci jinou(ale samozrejme se vzdam vyhod skolstvi),ne kazdy ucitel je dobry,ne kazdy dokaze delat svou praci svedomite a ja netvrdim,ze ta prace je jednoducha,ale opravdu posledni dobou stavkuji jen ucitele a pritom jsou dlouhodobe podhodnoceny i pozice soc.pracovniku a tech bude treba za chvili vic nez ucitelu protoze jako narod starneme a vymirame.Jenomze tito lide jsou potichu.No a jenom ucitele maji ten luxus stavky,vetsina lidi dela u malych firem kde nemas ani odbory ani stavku a funguje to tak,nelibi se ti,muzes jit.Ucitelske platy jiz davno nejsou tak podhodnecene jak je nam predkladano.A tedy si myslim,ze kdyz uz ho beru,nelze se zbavovat zodpovedosti.Ucitele maji oproti ostatnim profesim placeny navic mesic volna,kdyz si ten plat rozpocitas do zbylych 11 mesicu aby ses dostala prumerny plat ve srovnani s nestatni sferou zjistis,ze tak spatne to neni.Takze odkopavaji se ted stavkujici ucitele,kteri sice plat navysovat chteji,ale nechteji nest v praci zodpovednost.
A ja jako rodic pokud pochybi skola,mam pravo se prece ozvat,proc mam mlcet,ze se to ucitelum nelibi ale proc pak ma moje dite byt nestastne a brecet,protoze p.ucitelka nezvladne svou praci???Nebo,ze se potrebuje vyvinit?Pokud to je chyba na vsech stranach melo se to resit uplne jinak,ne ze uz jedno decko uz dostalo sprda od ucitelek bez ohledu na situaci.
A dekuji bohu,ze jsem jaka jsem a nenecham si "srat" na hlavu.To,ze rodice museli drzet usta,ty doby jsou ty tam.Ano,ucitelum se to nelibi,ale co uz,at tedy delaji neco jineho,no jo,ale to by se museli vzdat vyhod skolstvi,ze a to se nikomu nechce,nedivim se,az budu chtit mit volneji,udelam si pedagogicke minimum a pujdu ucit na ekonomku,stejne se vzdelavani a mentoringu novacku venuji i v soucasne praci...jinak nikdo nikoho v dnesni dobe nenuti delat praci,ktera mu nevyhovuje,to plati i o skolstvi,ale uzivi se ucitel i jinak,tot otazka...
@marcicek84 tak sis na mě zchladila žáhu. Snad ti to pomohlo. Hezký den
@marcicek84 ale tady přece nikdo neřekl, že se škola "potřebuje vyvinit" - to píšeš pořád dokola ty, škola pouze svolala všechny "účastníky" a bude se řešit, co s tím.... a ani jsem nečetla, že jedno děcko dostalo sprda od učitelek - tos taky napsala ty. Já teda nejsem učitelka, ale jestli je víc rodičů apriory nastavené na "útok" místo "pojďme se dohodnout", tak teda lituju učitele a chápu, že se moc lidí do školství nehrne.
@ewkad maminka psala,ze ji prijde,ze se hleda vinik a zrejme to ma byt jeji dcera,protoze je starsi...
Pres caru je to,ze zadny ucitel se nezajimal o obchody se slizem a meli se zajimat...
Ano,kdyby to bylo mimo pudu skoly,nic by se neresilo,pac by nebylo co,je to jako by jedno dite v kramu utratilo 2000 a pak si sli ti rodice stezovat do kramu,ze tomu diteti bylo prodano zbozi nebo sliz v teto hodnote.Byla by to zodpovednost tech rodicu co nechani diteti takovou hotovost. Konec pribehu.
Jen v te skole maji pedagogove na deti dohlizet a nikdo se o nic nezajimal,coz chapu rodice tretaka,ze by se mi to nelibilo,ale taky chapu rodice patacky,ze by se mi nelibilo mit dceru v roli obetniho beranka
A porad zadna ucitelka nechape,ze obe jsou nezletile deti a je to hold na dospelych,tedy ucitelich,deti se proste chybama uci.
@martiina_k maminka psala ze kdyz se o tom bavila s dcerou,ze brecela a ze ji tak znicenou nevidela...to nevypada,ze by ve skole nic neprobehlo,to by prece nebyla v takovem stavu...
@marcicek84 to ale pořád nevypovídá nic o tom, že by se škola chtěla vyvinit, ani že chtějí z dcery udělat obětního beránka a exemplárně ji potrestat.
@marcicek84 Kdyby to byla tak lukrativní prace tak je učitelů nadbytek a ti nekvalitní by tam nebyli. Čím to je, že nikdo nechce mít desítky tisíc a měsíce volná, pít si kafíčko a nic nedělat. 🤔 Dnešní doba umožní tak rychle si dodělat vzdelani, že kdyby to fakt byl tak top job, tak pedagogické školy by praskaly ve švech, aby se každý měl dobře jak učitele. Ono to asi až tak super nebude. Proč nestavkuji jiné profese? Proč se za to neperou? To se ptejte jejich odboru. Paní učitelka nezvládla práci? Rodič zde taky nezvládl povinnosti! Rodiče se měli zajímat komu dcera věcí prodává, za kolik a v jakém množství. Viděli to a primárně měli zasáhnout a starat se o činnost své dcery. To samé druhá strana kde dcera bere sliz... Rozhodně škola jen poskytla místo. Pochybuji že někdo předpokládal že obchod půjde do takové částky, jinak by to maminka doma (snad) neschvalili.
@martiina_k no kdyz se ukaze prstem na jine dite,vyvini se ucitel,co kdyby chteli rodice tretaka po skole nahradu skody?A pri uznani viny by to chtit mohli.
Co znamená "vyvini"? 🤔
@marcicek84
@ewkad kazdy nema na to vysvetlovat ucivo detem x let stale dokola,musis to mit jako poslani,ti rozumejsi co je to nebavi se do toho logicky nepozenou,pokud teda jsou schopni se uzivit i jinak,ale pak tam jdou ti,kteri se normalne neuzivi,tak aspon uci.
Soc.pracovnik je zamestance nejakeho domova nebo nemocnice aspod. nemaji jak stavkovat,kdyz neni zamestnancem statu,muzou jen odejit jinam a tak to maji i dalsi profese a zamestnanci firem...
@ewkad kdyz prizna vinu pedagog nebo skola,tak je pak ve hre nahrada skody po teto instituci.Kdyz teda uznaji vinnym jednu nebo druhou stranu tedy jedno z deti nahrada skody se muze zadat po teto strane,tedy po rodicich ditete,to snad je logicke.
@ewkad vyvineni je zprosteni odpovednosti
@marcicek84 tak můžou jít dělat jinou profesi pokud jim něco nevyhovuje. To uz je hold alw u kazde profese jinak. Každý ať dělá co ho baví. Každá práce ma své pro a proti. To tady asi nevyresite. Opravdu mi přijde ubohé říct, že ve školství jsou lidi co se normálně neuživí tak jdou učit. Jako fakt? Vy byste to zvládla z fleku. Tleskam. 👏 Co věta to perla. 👌 Vase nazory svedci o vysokém iq. 👍škola může říct, že pochybyla v nedostatečném ohledání deti. Ale aby škodu nahradila škola? Že by učitelka z těch milionů co vydělala zaplatila ty 2000. Jooo to by asi šlo. 😁
@ewkad proč by dítě v páté třídě nemohlo utratit 2000, když je má? Naše dcera už chce k narozeninám a vánocům peníze a pak si s nimi hospodaří. Přispívá si na skautske výpravy, 1x týdně si může koupit sladkost a zbytek rozdá na charitu, za dárky či pamlsky do psího útulku. A sama pak vidí, jestli hospodaří efektivně nebo se jí peníze rozkutalely moc rychle a příště to může zase vylepšit.
@marcicek84 Neútoč na mě, já nejsem tvůj nepřítel. Ani nechci házet zodpovědnost na 10ti-leté dítě a dělat z něj obětního beránka. Jen píšu, že by si to měli rodiče vysvětlit a srovnat si to i se školou. A ne nakráčet do školy s tím, jak je moje dcera šikovná, že si umí vydělat takové peníze, ta druhá je holt blbá, když si to u ní objednává a kupuje a učitelky neschopné, když si toho nevšimnou a nezastaví je. Několik měsíců vyrábět a prodávat sliz ve škole za tisíce podle mě přes čáru už je a jen doufám, že všichni, co se zúčastní té schůzky, se budou schopni nějak rozumně domluvit, jak dál a nebudou si honit vlastní ega, to sotva prospěje oběma holčinám. Navíc jde v podstatě o úplnou blbost, jenom v tom lítají ty větší peníze ☹
Pokud si clovek dokaze uvedomit dalsi dusledky viny,tak to zas tak banalni pripad a rozhovor ve skole byt nemusi...
Co kdyz rodice tretaka budou chtit penize zpet?
A kdyz rodice patacky ani ona sama je uz nema a vrati je az vrati vsechen sliz?
Sliz je rozdany mezi vsechny zaky 3.tridy,tak nemeli by se spis slozit oni?
Ale proc by se skladali kdyz to byl darek od tretacky?
Zacarovany kruh celkem...
A kazdy by mel pravdu...jenom co rekne skola,my jsme to neuhlidali,protoze jsme se dostatecne nezajimali?
@ewkad na rodil od nekterych ucitelu zde,delam svou praci v praxi a k tomu mam seminare a vyucuju novacky v praci,je to forma prezentaci a praktickych ukolu,pro me funkce navic k normalni praci,zvladam oboje a delam to protoze jsem snad asi jako jedina schopna novacky neco naucit,ostatni jaksi nemaji talent na vysvetleni a ani trpelivost...a mentoring je i o te podpore a vsimani si tech lidi,ne o tom reknu a pak dam pisemku,coz mnozi vyhoreli ucitele po 20 letech uceni delaji zakum,kteri jsou z takovych hodin akorat tak znechuceni...
@llluckaaa no blbost to fakt je,ale bohuzel tam muzou byt ty dalsi dusledky...
@marcicek84 Ano, začarovaný kruh. A cílem je se domluvit tak, aby to co nejméně ranilo obě děti. Takže v klidu. Hlavně aby holky byly v klidu a rodiče mezi nimi nevyvolali nenávist. Vysvětlit oběma stranám, že prostě tato situace byla nešťastná, ačkoliv ji nikdo nemyslel špatně. Vysvětlit, že se jedná o veliké peníze, proto se to řeší. Že 2000 už je prostě velká částka - pro kupující i prodávající. Já nevím, proč se tady tvoří závěry, když ještě ani nikdo neví, jaký postup škola a druzí rodiče zvolili. Jaké je vyjádření školy, evidentně to škola nějak řešit chce. Jak? To se možná dozvíme po víkendu od autorky. Podle mě děti třeba neuhlídali rodiče, když jim to dovolili - vzít si peníze a prodávat věci. To bylo to první, děti už měly svůj cíl, škola k tomu dala prostor. Činnost by zrealizovaly i na zastávce. PROSTĚ NIKDO NEDOMYSLEL ZÁVĚR - ani rodiče kteří souhlasili s prodejem, ani rodiče kupující, ani učitelé, kteří to viděli. Znova se ptám: předpokládal někdo, že se prodej vyšplhá u jednoho dítěte do tisíců? Já bych to nepředpokládala.
Jinak, gratuluji ,že jste jediná schopná. 👌 Říct si, že jsem jediná v práci ta nej.... hmmm.. 👏
holky a me by zajimalo, jak a z ceho se ten sliz vyrabi . 🙂)) ne, nebudu s nim obchodovat. ale syn me s nim stale otravuje.a v obchode mi to prijde drahe. pokud tedy nekdo mate recept, sem s nim.
jinak k tematu. mala je sikovna. pokud jste vedeli, ze s tim obchoduje, asi jste i trosku vedeli, kolik toho vyrobi. kolik si vydela? co s korunkama dela? tohle bych si pohlidala ja. jinak si pamatuji , jako mala, odpoved meho otce : ,,me nezajima, co delaji ostatni. me zajima, co delas ty.´´ ten nebral ohled na to, jak situace vznikla. ja byla hlavni vinik. takze ja osobne bych tohle nikdy, nikdy diteti nerekla. je dobre, ze o tom s dcerkou mluvite v klidu, bude ponaucena i tak az dost. do skoly bych sla, resila to dal, penize nevracela, stala za svou dcerou. zodpovednost i vinna je na vsech. deti bych netrestala. mladsi urcite dostala vycineno doma poradne, starsi asi ve skole a jeste je z toho chudak zdrcena, a boji se, co bude. skola mela situaci resit a zatrhnout. vy jste mela hlidat castky a vedet, za co dite utraci (ale pokud to po ni deti chtely a ona vydelavala v radech korunek, tak proc ne. financni gramotnosti se nejlepe nauci v praxi). kazdopadne rodice mladsi holcicky take maji hlidat vydaje dcerky. v tomto veku mit jen tak pristup ke dvema tisicum, je trosku divne. je mozne, ze jim penize sebrala ci zrusila vlastni kasicku. no, snad to pro ni bude ponauceni pro priste.
a vlastne snad se ponaucili vsichni. holt to chce s detma vice mluvit o jejich aktivitach, co pres den delaji apod.. jinak financni gramotnost by se mela ucit na zakladnich skolach jako jeden z hlavnich predmetu (to, co vidim u dospelych lidi , je masakr).

@martiina_k
@ewkad
Ale proc ani jedna z ucitelek otevrene neprizna,ze to je i problem pedagogu potazmo skoly.Kazdy strana rodicu to dovede,ale je zajimave,ze skola a zde pritomne ucitelky ne a to zase mi prijde jako extrem...a nelibi se mi to a je treba to asi napsat na plnou hubu...