Problémy s mámou. Máte podobnou zkušenost? Jak to řešit?

13. lis 2019

Ahoj všichni,
už nevím, co a jak. Ráda si přečtu vaše názory, rady a zkušenosti.
Mám problémy s mámou. Táhne se to už roky. Nic jí není dost dobré, citově mě vydírá, pomlouvá, neustále si na něco stěžuje, vyvolává hádky, konflikty, lže úplně o všem... Já se s tím naučila nějak žít, nikdy jsem jí nic z toho slovem nevyčetla.
Abych nějak trochu uvedla situaci, já jsem čtyři roky vdaná, bydlím jinde. Rodiče jsou přes deset let rozvedení. S mámou doma bydlí ségra a dva bráchové (13 A 15 let). Takže sama nezůstala. Co se vztahů týká, měla XY partnerů, ale má neskutečné nároky a kvůli její povaze s ní nikdo dlouho nevydrží. Léčila se na psychiatrii, brala léky a ty jí hodně pomáhaly. Během doby léčení byla skvělá, byl to úplně jiný člověk. Pak si řekla,že léky nepotřebuje. Vysadila je a přestala k lékaři chodit. A nikdo jí nedonutí tohle přehodnotit.

Poslední velký konflikt mezi námi byl v létě. Měla narozeniny, my nakoupili dárky. Byli jsme na dovolené, ale jeli jsme za ní, abychom jí udělali radost. Myslela jsem si, že bude mít radost. Ona ale udělala strašnou scénu, že jsme se na ní měli vykašlat, že se o nic neprosila... Pak se zavřela v pokoji. Odmítla s námi mluvit. Tak jsme odjeli zpátky na dovolenou.

Doteď s námi nemluví a já nechápu, co jsem udělala špatně. Kdykoli potřebovala, byli jsme první, kdo přispěchal na pomoc. Nedávno mi psala naše společná známá, že si o mě nemyslela, že se na chudáka mámu takhle vykašlu, že jsem si odjela na dovolenou a ani jí nepopřála k narozeninám. To mě dost mrzí, ale nic moc s tím nenadělám. Snažila jsem se to známé vysvětlit, ale ona mě obvinila, že lžu a že jí máma řekla, že určitě lhát budu.

S mámou jsem dva a půl měsíce nemluvila. Snažila jsem se o kontakt, ale ona mě ignoruje... Kdybych aspoň věděla, co jsem vlastně provedla...

Nemáte někdo podobnou zkušenost? Blíží se Vánoce, svátky rodiny. A já ani nevím, jestli tam můžeme jet s dárky a na tradiční oběd.

Dokázal by mi někdo poradit, co udělat? Jak tuhle blbou situaci vyřešit?

sudylichozrout
13. lis 2019

Tvoje maminka je nemocna a potrebuje pomoc. Ale pokud ji odmita, nemuzes ji k tomu nutit. Jak se ke vsemu stavi sourozenci, co s ni jeste ziji? S nimi se stykas? Mozna by mohli oni vic "pusobit", aby se sla lecit.

autor
13. lis 2019

@sudylichozrout Tomu patnáctiletému bráchovi je to tak nějak fuk, je to puberťák. Ségra už je dávno plnoletá, s ní se máma hádá v podstatě každou chvíli... Takže ségra se těší, až se po Novém roce odstěhuje k příteli a nijak moc to řešit nechce.

lolam10
13. lis 2019

Zkuste ji zavolat a rict ze byste radi prijeli na vanoce a zda muzete,na ferovku(pokud o to tedy stojite).pokud nebude zvedat telefon apod.nejela bych a nechala tomu cas...jinak moje obdobna zkusenost v rodine skoncila prerusenim kontaktu(ted je to asi 2roky),bohuzel,ale neda se s tim nic delat a mne je lip a myslim ze i na druhe strane to tak je...a nezapomente ze na vztah musi byt dva a kdo takhle citlive veci roznasi po lidech tak se vazne moc nesnazi o smireni...

sudylichozrout
13. lis 2019

Zkus ji jeste jednou kontaktovat a pokud neuspejes, obavam se, ze budes muset prerusit kontakt a smirit se s tim, ze proste nechce. Presne jak pise lolam10.

autor
13. lis 2019

Dneska jsem se jí pokoušela zavolat. Dvakrát, ani jednou to nezvedla. Pak jsem jí napsala zprávu, že bych s ní ráda mluvila, jestli chce, ať se ozve. Reakce žádná, jen si na FB profil napsala, jak na ní všichni kašlou... :(

sudylichozrout
13. lis 2019

No, tak to je pak asi fakt konecna. Nema cenu se ji podbizet, kdyz nechce. To nechteni sice vychazi z jeji nelecene nemoci (tipuji od boku paranoidni schizofrenie), ale tak to proste je. Treba ji to za cas samotne dojde a zacne se lecit. Pak bude cas na obnovu kontaktu.

sudylichozrout
13. lis 2019

Jeste me napada jedno reseni, ale je trochu drasticke, to udelal kamarad. Jeho maminka mela take schizofrenii, v mem kamaradovi (svem synovi) videla zlo, byla vuci nemu agresivni, lecbu odmitala. Na PCR mu poradili, at se necha napadnout, nebrani se (pokud to nebude nutne) a zavola je. To se do mesice stalo. Nechal si od ni zlomit ruku, volal policii, ta maminku obratem nalozila a rovnou odvezla na psychiatrii. Jakmile zacala zabirat lecba, maminka mu sama podekovala, ze ji takto pomohl, i kdyz to bylo drsne. Ale lze to pouzit jen tehdy, pokud by tvoje maminka byla nebezpecna sobe ci svemu okoli.

autor
13. lis 2019

@sudylichozrout Brala lehká antidepresiva, podle psychiatra to nebylo nic vážného, víc mi neřekl. Já myslím, že má spíš nějakou lehkou formu maniodepresivní psychózy. Ona hlavně vždycky měla pocit, že je hrozný chudák. Když jí připadalo, že se málo zajímáme, přišla s nějakou katastrofou (infarkt, který neměla, ale tvrdila, že ano, tvrdila, že jí majitel chce vystěhovat, což opět nebyla pravda... A mnohé další věci).

ariadna12
13. lis 2019

Pokud bude mama nebezpecna sobe nebo okoli, zavolejte zachranku, ta ji dopravi, kam patri, a pokud bude nutne, naridi se nedobrovolna lecba. Jde o to, zda te to pouze trapi, obtezuje, nebo jde skutecne o chorobny nebezpecny stav. Pokud se nechce lecit, lecit se nebude. Jeji vylevy a nenormalni reakce pricitej psychicke nemoci.

autor
13. lis 2019

@sudylichozrout Nebezpečná není, nehrozí ani žádné fyzické napadení. Jenom psychicky vydírá, nadává, křičí...

mariegroth
13. lis 2019

Uz to tady padlo - maminka je bohuzel nemocna. Stavi se do pozice obeti. Pokud neudelas to, co ma ona zrovna na mysli, tak se ji stejne nezavdecis. Nic se nezmeni, pokud nebude mit odbornou pomoc.

ariadna12
13. lis 2019

Ono asi nejdulezitejsi si je uvedomit, ze je mama proste dusevne nemocna a ty si zijes vlastni zivot a mas zazemi i bez ni. A zaslouzis si zit stastny zivot. Zkusila bych treba mamu natuknout, zda se na vanoce nechce videt, jak by ji to vyhovovalo. Ale necekala bych zazraky, muze dojit k ruznym zmenam vlivem choroby.

sudylichozrout
13. lis 2019

Maniodeprese to nebude. Ta ma vetsinou jine projevy a fakt se strida manie s depresi (proto take nazev bipolarni porucha afektivity). Vsazim na nejaky typ schizofrenie. To mi zapada vice a lepe. Ale samozrejme soudim jen dle toho, co pises.

svetlanalana
13. lis 2019

myslím si, že Váš hlavní problém je ten, že od nemocného člověka očekáváte chování zdravého člověka...

astyna88
14. lis 2019

Ahoj,bohuzel ja mam podobnou mamu. Viz ma diskuze. I clanek na emiminu Mama.

Moje mama ke me snad nikdy neprilnula jako matka,vyrustala jsem jen s ni,segry mam o dost starsi. Kdyz jsem jednou jedinkrat odjela na stedry den pryc,protoze byl expartner po bouracce v nemocnici,vycitala mi to nekolik let.Kdyz je nyni uz sama a zvu ji k nam,tak chce byt najednou sama a citi se pomalu dotcena,ze ji neco nabizim.

Vygradovalo to o vikendu,kdy ji jako vzdy bylo spatne,kdyz prijedeme ke tchanovcum na navstevu, a to jsem ji uz praskla s mobilem,protoze mi dosla trpelivost vzdy vse furt zadat.

Pujdeme tam na Vanoce a kdyz bude protivna,jdeme zpet. Ja se s ni uz nervovat nebudu. Ikdyz ji mam v rodnem listu. Hrozny zrout pozitivni energie.

astyna88
14. lis 2019

Ja si myslim,ze nebude nemocna,spis si jen rada stezuje na cely svet. Jak clovek statne,zhorsuji se mu negativni vlastnosti, bude z ni zatrpkla stara jezibaba...tem je lepsi se vyhybat.

pavlinar
14. lis 2019

Bud je nemocna, a musi se lecit. Nebo je takova hnusna povaha, a stykat se s ni clovek nechce. Pokud ji ale drive zabrala lecba, udelala bych vse pro to dostat ji k doktorovi. Zapojit sourozence, fajn ze je to nezajima, ale ted pro jednou by se meli prekonat

zelenaesmolda
14. lis 2019

S timhle bohuzel nic neudelas pokud ona sama nechce.Podle popisu mi to pripada jako narcitsticka porucha osobnosti spojena bud s depresi nebo bipolarni poruchou.Kazdy psychiatr a psycholog ti rekne,ze tyhle lidi je nejlepsi uplne odstrihnout protoze ti udelaji ze zivota peklo.Neustale prekrucuji pravdu,vyvolavaji dramata a ze vseho vyjdou jako obeti.Ty nakonec vzdycky budes ta spatna.

astyna88
14. lis 2019

@zelenaesmolda

Souhlasim. Jako moje mama. Ale dlouho mi trvalo si to pripustit,ale pak mi vse do sebe zapadlo,proc se chovala,jak se chovala.

Autorce preju pevne nervy.

autor
14. lis 2019

@zelenaesmolda Jak jsi psala o té narcistické poruše osobnosti, to by mohlo být ono. Ona tam nějaká ta maniodeprese bude taky. Jednou za čas je z ní najednou jiný člověk. Pozve nás na návštěvu, uvaří, upeče, povídá si, třeba z ničeho nic vymaluje celý jejich byt... Ale neřekla bych, že úplně všechno její chování je způsobené nemocí.

autor
14. lis 2019

@svetlanalana Možná ano.

autor
14. lis 2019

@astyna88 Děkuji. I tobě přeji pevné nervy. Vypadá to skoro jako přes kopírák...

kajalka
14. lis 2019

Jako bych četla o své matce.. holky, vřele doporučuju knížku Temné matky a jejich dcery, mně dala hodně

autor
14. lis 2019

@kajalka Děkuji, podívám se na ni.

zelenaesmolda
14. lis 2019

pokud chces vedet o narcismu vic tak doporucuju youtube videa progress through process

autor
14. lis 2019

@zelenaesmolda Podívám se, díky.