icon

Proč prarodiče nehlídají naše děti, když to slibovali?

11. črc 2025

Jak to máte s hlídáním dětí vy? Moji rodiče vždycky slibovali hory doly jak budou hlídat, a když už se vnoučátka dočkali, tak teda nic moc. Když teda potřebujeme nutně hlídání (doktoři, úřady, nákupy) tak to je v pohodě. Ale jak s manželem chceme podniknout nějakou akci sami dva,tak to už je samé vykrucování, a hlídání večer, abysme mohli jít na koncert, do divadla, to nepřichází vůbec v úvahu. Nechtějí ani hlídat u nás doma, pořád jen u nich, i když já bych byla klidnější kdyby hlídali u nás 😡 Za týden jsme chtěli do divadla, a hned moje máma že ale ten den jedou k doktorovi, a já říkám, no ale to byste hlídali až tak v 18.00. A ona no že doktora mají až odpoledne kolem třetí. Přitom by to stíhali...Nebo u nás bude pouť, a s manželem jsme si pak chtěli vyrazit ven večer sami dva, bude i koncert...No a to mě taky odpálkovali, že oni si taky budou chtít večer vyrazit a že hlídat nebudou. Přitom tohle říkají každý rok, už 5 let, a nikdy nakonec nikam nešli. Už mě to štve 🤯 Nejsem máma která by svoje dítě furt dávala hlídat, ale taky bych potřebovala být s manželem chvíli sama...

Strana
z5
mabs
11. črc 2025

@anonym_autor Nutit je bohužel nemůžeš. Nepřemýšleli jste o chůvě? Nebo poprosit kamarádku?
Nám občas pohlídá moje babička. Jinak jsou všichni zaneprázdnění.

kamino
11. črc 2025

Já jsem využívala přespávaček pořádaných našim mateřským centrem - měli vždy rozpis na celý rok, kdy se budou konat a podle toho jsem plánovala kulturní akce - prcek tam spal od cca 3 let. Pak jsme se domluvily s kamarádkami, jednou my, jednou oni... Také jsme neměli hlídání, také to mrzelo, jelikož mě babičky prakticky vychovaly, ale možná i právě proto vím, že se historie opravdu opakovat nebude, kde nejsou pudy, nedá se nic dělat 🙂

zuzkasim
11. črc 2025

Nemívali jsme hlídání žádné, jednou za rok na ples, ale obvykle na vesnici u tchyně, takže jsme my i děti spali tam. Jen tak s mužem si vyrazit neznám vůbec, vše s dětma. K narozeninám jsem si pak jednou přála celodenní hlídání a jeli jsme na výlet do Vídně... Pravda, chybělo mi to. Ale my obíhali i úřady a doktory s dětma, to mamka chodila stejně do práce, nešlo to jinak.

1pomnenka
11. črc 2025

Doktoři, úřady a nákupy - tak to hlídají dost. Mají rádi svůj klid, nemůžeš se jim divit. Pokud ještě pracují, tak není o čem diskutovat.

autor
11. črc 2025
@1pomnenka

Doktoři, úřady a nákupy - tak to hlídají dost. Mají rádi svůj klid, nemůžeš se jim divit. Pokud ještě pracují, tak není o čem diskutovat.

@1pomnenka Jsou v důchodu.

jaja01k
11. črc 2025

Jak je dítě staré? Mají i další vnoučata? Nemůže být problém v tom, že by měli hlídat večer / přes noc?

martiina_k
11. črc 2025

my nemáme hlídání vůbec, ani na ty úřady, nákupy, lékaře... prostě nula. Když naplánuju divadlo, musím domluvit kamarádku. Takže max 2x do roka nějaká akce jen s manželem, jinak nic ☹ a taky mě "vychovaly" babičky, taky mě mrzí, že děti tohle nezažijou, ale co se dá dělat, nutit je nemůžeme...

enoli
11. črc 2025

@anonym_autor tak nutit je nemůžeš, ani požadovat hlídání u vás doma. Jsou to vaše děti. Doporučuji chůvu, také jsme mívali.

elis16
11. črc 2025

@anonym_autor moje mamka chodí jeste do práce, ale jednou za čtvrt roku si s taťkou berou holky na víkend a teď o prazkach si je vezmou na týden (mamka bude mít z práce dovolenou). Zato tchyne je už roky doma a má problém je mít I na jeden den a to neni nijak nemohouci.

kamino
11. črc 2025
@martiina_k

my nemáme hlídání vůbec, ani na ty úřady, nákupy, lékaře... prostě nula. Když naplánuju divadlo, musím domluvit kamarádku. Takže max 2x do roka nějaká akce jen s manželem, jinak nic ☹ a taky mě "vychovaly" babičky, taky mě mrzí, že děti tohle nezažijou, ale co se dá dělat, nutit je nemůžeme...

@martiina_k Ano, rozhodně je nutit nemůžeme, ale pak bohužel nemohou očekávat nějakou významnou pomoc ve stáří. Je to kruté, ale bohužel je to tak..

kadla88
11. črc 2025

Chapu tě, ale jednou pro vždy se oprosti od myšlenky,že prarodiče = chůvy. Hlídat je výsada, ne povinnost. Buď ráda alespoň za to, co máš a najdi si chůvu.

barumrallyebum
11. črc 2025
@kamino

@martiina_k Ano, rozhodně je nutit nemůžeme, ale pak bohužel nemohou očekávat nějakou významnou pomoc ve stáří. Je to kruté, ale bohužel je to tak..

@kamino presne tak. Pokud se nehrnou do hlidani deti ( protoze se jim nechce/ jsou unaveni), tak ve stari se zase nepohrne je vozit po do doktorech tady pani, protoze se ji nebude chtit/ bude unavena. A je zajimave, ze tady ( ale i v jinych diskuzich) kazda pise, ze do hlidani je nikdo nemuze nutit, ale ze oni pak budou nutit nas, nebo budeme okolnostmi donuceni, abysme se o ne starali, to uz je asi v poradku.

autor
11. črc 2025
@jaja01k

Jak je dítě staré? Mají i další vnoučata? Nemůže být problém v tom, že by měli hlídat večer / přes noc?

@jaja01k 5 let. Mají ještě nevlastní 10letou vnučku, a ta u nich kolikrát byla i přes noc. Já bych jen chtěla hlídání u nás doma na večer, třeba max.do 22 hodin.

kadla88
11. črc 2025
@barumrallyebum

@kamino presne tak. Pokud se nehrnou do hlidani deti ( protoze se jim nechce/ jsou unaveni), tak ve stari se zase nepohrne je vozit po do doktorech tady pani, protoze se ji nebude chtit/ bude unavena. A je zajimave, ze tady ( ale i v jinych diskuzich) kazda pise, ze do hlidani je nikdo nemuze nutit, ale ze oni pak budou nutit nas, nebo budeme okolnostmi donuceni, abysme se o ne starali, to uz je asi v poradku.

@barumrallyebum tak tebe ale vychovali, ne tvoje deti. To si pletes.

autor
11. črc 2025
@kamino

@kamino No ode mě chtějí pořád s něčím pomáhat. A to nejsou ještě nemohoucí.

podaji
11. črc 2025
@kamino

@kamino naprosto potvrzuji slova. Je nás 5 dospělých dětí a naši teď mají depku z toho, že tam nechceme jezdit. Ani s našimi dětmi. Ale my k nim nemáme vůbec žádný vztah. To bylo věčně neotravuj, nemám, nemůžu, nejdu...i teď musíme jen my k nim. Máma u mě nebyla v životě na návštěvě. Nikdy jsme spolu nesli na kafe, no prostě nic.

emillyhk
11. črc 2025

To je těžký, nutit nikoho nemůžeš 🤷‍♀️
Moje mamka hlídá prakticky kdykoli potřebujeme, teď přes prázdniny třeba i tři dny v kuse. Je jí 75, náš syn je její páté vnouče. Taky radši hlídá u sebe, je tam víc v pohodě.
Pokud ti rodiče pohlídají aspoň když potřebuješ, tak jsi na tom ještě dobře, mohlo by být hůř 😉
Jestli jste ochotní občas hlídat i cizí děti, tak domluvit s kamarádkou, že jednou u vás přespí její děti a jindy vaše u ní - děti si to užijí a vy budete mít s manželem čas pro sebe.

monars
11. črc 2025

@anonym_autor nutit je nemůžete... Moje mamka pohlídá, dokonce si i upraví pracovní dobu. (hlídá v 99% u nich, cítí se tam lépe, ví kde co má a zvládá to doma lele jak u mě) Nicméně i ona má svůj život. Chodili jsme na stejné akce (večerní), koncert v čez aréně atd.. No a tam je jasné, že nehlídá a jde a my zůstáváme doma. Pořád má svůj život, pořád má nárok na to si ten svůj život užívat. A taky mi řekne, hele teď ne.. Máme toho tento týden dost a chceme si i odpočinout. V den kdy má doktora a není to úplně nutné taky nehlida. Pořád je to babička, ne chůva ani placená hlidačka.

kamino
11. črc 2025
@podaji

@kamino naprosto potvrzuji slova. Je nás 5 dospělých dětí a naši teď mají depku z toho, že tam nechceme jezdit. Ani s našimi dětmi. Ale my k nim nemáme vůbec žádný vztah. To bylo věčně neotravuj, nemám, nemůžu, nejdu...i teď musíme jen my k nim. Máma u mě nebyla v životě na návštěvě. Nikdy jsme spolu nesli na kafe, no prostě nic.

kamino
11. črc 2025
@anonym_autor

@kamino No ode mě chtějí pořád s něčím pomáhat. A to nejsou ještě nemohoucí.

@anonym_autor Trochu nerovnováha, co?

andelka
11. črc 2025

Moje mamka hlídá většinou přes den, tchyně večer a přes noc. Každá podle svého naturelu. A obě radši u sebe doma, což je logické. Večerní akci jsme mohli mít až tak v 5 letech syna, v 5,5 jsme jeli na víkend a o ten se babičky podělily. Letos ještě na víkend nebyl, je to fakt jednou za rok a ten večer a noc tak jednou za 3 měsíce. Jinak moje mamka hlídá přes den často, bydlí kousek a umí to s ním. Takže třeba OCR mívám 2x za celý školní rok a jen pár dní. Ale třeba 3-5 dni v kuse bych ho nenechala, už má svůj věk. Tchyně je o 10 let mladší, ale nedala by to s nim taky.
Jo a nevím jak to mate doma, ale mamka nechtěla hlídat mimo nutné věci starší syny. A to proto, že jejich otec se naprosto minimálně staral. Kdežto současný manžel to má jinak, my jsme priorita, stará se o děti, o domácnost, o mě pečuje a tak mamka rada pohlídá, i když chceme prostě jen být sami, užít si něco.

barumrallyebum
11. črc 2025
@kadla88

@barumrallyebum tak tebe ale vychovali, ne tvoje deti. To si pletes.

@kadla88 jsou veci, ktere neovlivnime

squezy
11. črc 2025

@anonym_autor řekni jim, že si ZAPLATITE chuvu a schválně jestli se chytí 😉

daisymaminka
11. črc 2025

No my jsme hlídací a spolužijící forma rodiny už od doby, co jsem se narodila já. U nás byla rodina vždy 3 generace = já s bráchem+naši+babička. V tomto módu jedeme i teď, co mám malé dítě já, ale je to dáno tím, že žijeme pod jednou střechou (vždy to tak bylo, neznám to jinak). Takže já nemám co vykládat a nemám si na co stěžovat.

Tvoje situace, autorko, by mě mrzela. Ale nanaděláš s tím nic. Maximálně - jsou to tví rodiče - bych se jich na to napřímo zeptala. Tady ty "nesrovnalosti" bych s mamkou nesnesla. Prostě narovinu - mami, přijde mi, že nechceš hlídat. Samozřejmě nemusíš, ale moc by mi to pomohlo aspoň teď, když u nás bude pouť.

Aspoň budeš vědět, na čem jseš. 🍀

kamino
11. črc 2025
@squezy

@anonym_autor řekni jim, že si ZAPLATITE chuvu a schválně jestli se chytí 😉

@squezy Tak to jsem zkusila a reakce táty byla, že se nediví, že máme hypotéku, když vyhazujeme za kraviny. 🙂

sigyn
11. črc 2025

Mně přijde ujeté, jak tu padají slova, že jim nebude nikdo pomáhat ve stáří, protože nechtějí hlídat, abyste si mohli užít volný čas. Postarat se o ně máte snad proto, že vás vychovali, ne? Nám prarodiče také děti nehlídají (max 2x do roka na den-dva), doktory a úřady si holt musíme zařizovat jinak a hanba by mě fackovala, kdybych na ně pak vyrukovala s tím, že se měli víc starat o vnoučata. 🙄

autor
11. črc 2025
@daisymaminka

No my jsme hlídací a spolužijící forma rodiny už od doby, co jsem se narodila já. U nás byla rodina vždy 3 generace = já s bráchem+naši+babička. V tomto módu jedeme i teď, co mám malé dítě já, ale je to dáno tím, že žijeme pod jednou střechou (vždy to tak bylo, neznám to jinak). Takže já nemám co vykládat a nemám si na co stěžovat.

Tvoje situace, autorko, by mě mrzela. Ale nanaděláš s tím nic. Maximálně - jsou to tví rodiče - bych se jich na to napřímo zeptala. Tady ty "nesrovnalosti" bych s mamkou nesnesla. Prostě narovinu - mami, přijde mi, že nechceš hlídat. Samozřejmě nemusíš, ale moc by mi to pomohlo aspoň teď, když u nás bude pouť.

Aspoň budeš vědět, na čem jseš. 🍀

@daisymaminka To už jsem kdysi zkoušela se zeptat trochu oklikou,abych jim neublížila, a začali řeči jako že snad dělají co můžou, že jsou staří (60 a 65), že mají taky třeba svoje plány (nikdy nikam nechodí,max.na nákup). A táta kolikrát začne řvát že se na to vy*ere, a nebudou hlídat nikdy nikomu.

kamino
11. črc 2025
@sigyn

Mně přijde ujeté, jak tu padají slova, že jim nebude nikdo pomáhat ve stáří, protože nechtějí hlídat, abyste si mohli užít volný čas. Postarat se o ně máte snad proto, že vás vychovali, ne? Nám prarodiče také děti nehlídají (max 2x do roka na den-dva), doktory a úřady si holt musíme zařizovat jinak a hanba by mě fackovala, kdybych na ně pak vyrukovala s tím, že se měli víc starat o vnoučata. 🙄

@sigyn Možná by to chtělo znovu přečíst - nebylo řečeno, že nikdo nebude, ale bude pomáhat úměrně zájmu. A ne jen za dobu kdy mají vnoučata, ale za celou dobu života. A zároveň se snažím, aby naše dítě zájem cítilo alespoň od nás. Je to srozumitelné?

zmrzlinka
11. črc 2025

Tchanovci bydleli 5 km od nás .Nikdy nehlídali.Naši bydlí 700 km od nás a logicky taky nehlídali.Bud ráda aspoň za to málo.

martulka88
11. črc 2025

@anonym_autor Já jsem v tomto asi jiná. My jsme si pořídili děti s tím, že s nimi chceme trávit čas. Na juchání jsme měli čas jako bezdětní. Párkrát mamka hlídala syna a taťka šel k ségře a my "mlaďáci" si šli sednout na pizzu u našich (vše na jednom sídlišti, my dojíždíme na víkendy 60km jednou za 3 týdny zhruba). Teď máme doma miminko a mamka by si klidně nechala doma ty naše dva a taťka šel zase k ségřiným dětem, ať si můžem taky povyrazit. Tohle posezení máme tak 1-2 do roka maximálně. Nic jiného. Časem děti odrostou a my si zase budem moci někam vyrazit.
Každopádně my zcela respektujeme, kdy naši se nabídnou a přijdou. Nenapadlo by mě jim něco vyčítat. A že chcou hlídat u nich? Byla bych ráda, že pohlídají. Děti by si měly uvědomit, že už jsou oni rodiče a že prarodiče už mají zase svůj čas. A jestli nechcou hlídat? Tak ne, není to jejich povinnost. My třeba kluky bereme s sebou všude - od doktorů po úřady.

Strana
z5