icon

Proč se urazil, banalita.

svetlanalana
14. kvě 2020

Dobrý večer, potřebuji nezaujatý názor. Manžel je hodně urážlivý člověk, moc si bere věci osobně, občas nechápu, co ho naštvalo. Kromě toho, že je urážlivý, často zapomíná na to, co je potřeba udělat nebo co slíbil, že udělá. Pak čekám a čekám a když se po čase nic neděje, připomínám mu to. On to bud udělá, nebo udělám to já, protože již nemám trpělivost čekat nebo mu to zas připomínat. Minulé jsem si řekla, že pokud zas na něco zapomene, tak mu to jemně pěkně připomenu, aby se neurazil a tím nebude doma dusno a pak udělá, co měl.

Přišla faktura za telefon, neuhradil ji. Bylo po splatnosti, dostala jsem SMS-ku stejnou jako on (máme tarif, platí se jednotná platba za oba), v SMS-ce bylo, že faktura je po splatnosti a pokud se chceme vyhnout blokací služeb, do 7 dnů bychom měli zaplatit.
Na to jsem mu řekla: "Zlato, asi jsi zapomněl zaplatit telefony".
On na to:"jj, zaplatim to".
O dva dny později jsem si na to vzpomněla a říkám:"Zaplatils ty telefony, jo? Ja jen nechci to mít v hlavě, tak se raději zeptám".
On:"ty jo, zapomněl jsem".
O den později se zas ptám:" hele, nechci otravovat, ale máš to zaplaceno?".
On na to:"Zkoušel jsem se v práci přihlásit do aplikace Vodafone a nešlo mi to, asi je problém s internetem, takže se to nepovedlo, musím to udělat doma".
No a den poté, dnes, se ptám:"Zlato, zaplatils ty telefony?".
On zas mluví o tom, že v práci se nešlo přihlásit do aplikace. Já už jsem se vytočila, ale snažila jsem se maximálně ovládat a klidným hlasem jsem mu řekla:
"Když ti tohle připomínám hodněkrát, připadám si jako blbec. Již mně to fakt nebaví. Jsi ted doma, s internetem není problém, tak to prosím jdi a zaplat. Potřebuješ na to 10 minut a bude klid".
A on na to uraženě:"Tak to děkuju."
A šel do jiného pokoje. Když jsem se ho pak ptala, proč se urazil, řekl, že ho nebaví, jak ho diriguji a říkám mu, co má dělat, že ho to ponižuje, že jakoby byl nějaký looser... Nechápu to. Mně zas ponižuje to, že mu musím věci připomínat, že se na něj nemohu v tomto směru spolehnout, že mi to bere energii, kterou bych mohla využit na něco jiného... Co si o tom myslíte?

Strana
z3
sudylichozrout
14. kvě 2020

@orisek56 Myslim, ze nejde konkretne davno o Vodafone, ale o princip.
@svetlanalana Tvuj manzel by mel primarne zapracovat ne na roztrzitosti, ale te urazlivosti. Ta ma nekde hlubomo v nem svou pricinu.

zelenaesmolda
14. kvě 2020

@svetlanalana proc si nenastavite na tyhle platby trvaly prikaz?

pasiba
15. kvě 2020

@svetlanalana Chlap no 🤣 já to teď stejně měla s kanalizacema. Každý den mu dělám taneční točku se složenkou až jsem si to zaplatila 🤣 nebo miluju když cokoli opravuje, nebo vyměňuje žárovku. Šroubovák už jdu uklidit já. Jsou to naše zlatíčka ♥️

j.a.n.i
15. kvě 2020

@svetlanalana to se mu nedivim taky by me nebalo psat seznam ukolu na lednici

j.a.n.i
15. kvě 2020

@zelenaesmolda protoze se blbe nstavuje trvaly prikaz a menici se castku

j.a.n.i
15. kvě 2020

@svetlanalana no, takto nejspis nezaplatil, protoze se tam opravdu nedostal, kdyz ti neslo heslo. A když si byla na te prodejne, tak si to nezaplatila proc?

lolam10
15. kvě 2020

@svetlanalana jestli se hadate hlavne o penezich tak se o ne starej ty...je fakt ze to nepocka na rozdil od spadle policky atd.zkus mu navrhnout ze by ses toho ujala aby ho to nezatezovalo a nemuseli jste se o tom furt hadat...

pavlina212
15. kvě 2020

Je fakt, ze se k nemu chovas jak jeho matka. A jemny ton na tom jic nezmeni. Nauc se predat zodpovednost. Dokud budes veci za nej dotahovat, zodpovedny nebude. Pokud rekne, ze to zaridi, nechala bych to na nem.
Priznavam, ze z my rodiny jsem partnersky vztah a komunikaci vubec neumela. Naucila me ji Nevychova. U nas doma a i u babicek byl vzdy jeden reditel a druhy plnil/neplnil ukoly. Tenhle model mezi dva dospely podle me proste nepatri.

vrabcak0007
15. kvě 2020

@svetlanalana mela jsem to samy...trosku me tu irirtujou ty odpivedi proc to neudelas sama...hmmm...tohle jsem presne delala ja a pak jsem zjistila, ze delam uplne vsechno a uz nebylo cesty zpet...na co pak clovek toho chlapa-partnera potrebuje? Kdyz ten druhy se jen veze? A jeste ma kecy? Nevim, co vse u tebe jinak muz zastane...u nas po letech pak uz nic moc..

svetlanalana
autor
15. kvě 2020

@j.a.n.i byla jsem na prodejně hned poté, co jsme si pořídili tarif, kvůli heslu, abych se mohla přihlašovat do aplikace, nepomohli mi. Pokud se s partnerem dohodneme, že on dělá tohle, ja zas tamto, tak nechápu, proč mám dělat věci, za které je on zodpovědný

svetlanalana
autor
15. kvě 2020

@pavlina212 zkoušela jsem ho nechat, starat se o své věci, jeho věci neřešit, nehlidat a dopadlo to tak, že rodina se řítila čím dál víc do chaosu, protože on má čas, on zapomněl nebo si nevšiml, pak se museli řešit průšvihy.

kacenka1111
15. kvě 2020

@svetlanalana protože ty jsi v rodině chlap a zaroven matka..změna u sebe, staň se ženou...on se pak může promenit v může.
..nedělej matku, buď žena...najdi si o tom něco na netu...jiná cesta neni

svetlanalana
autor
15. kvě 2020

@sudylichozrout souhlasím, problém je v urazlivosti. Říkal mi, že mu připomínám jednu jeho blízkou osobu, která mu v dětství a v pubertě furt říkala, co musí a nemusí, která byla nekompromisní, srážela mu sebevědomí, stále mu chtěla ukázat, jaká je on nula. Jenže já nejsem ona a nic z toho nechci, ja jen chci klid, starat si o své věci, pěkně mluvít mezi sebou, nebát se, co ho zas rozhodí nebo jestli se zas neurazí... Chci mít po boku partnera, nejde mi o autoritářský postoj vůči němu, chci, abychom se nevzajem slyšeli

svetlanalana
autor
15. kvě 2020

@kacenka1111 děkuji za radu, dává mi to smysl

drep
15. kvě 2020

@j.a.n.i hele, to ale není řešení zjevného partnerského problému. Já jsem fakt schopná a dokážu udělat hodně věcí, případně zařidit, aby to udělal někdo placený. Ale kdybych měla dělat všechno, co svedu, tak by můj muž nemusel dělat nic a žil by jako v hotelu. To podle mě není partnerství.
Je to přece analogie toho, že každá z nás svede vytřít, vyluxovat nebo uvařit, ale přijde nám normální, že se na domácích pracech podílíme všichni.

@svetlanalana Mám podobného tátu a podobnou mámu. A byla jsem svědkem milionu konfliktů. Ona připomínala, určitě měla pocit, že v dobrém, ale zvenku to vypadalo už fakt trochu kousavě. On je cholerik, takže nakonec vyletěl. A primárně nebyl naštvaný na mámu, ale vlastně sám na sebe (že nestihl udělat dph a dělá ho pár hodin před odletem na dovolenou, že něco nezaplatil a teď mu naskočilo penále atd...), že na to ve své roztržitosti zapomněl. Táta se neurážel, táta bouchl, sprdnul všechny okolo a on byl v klidu, my naštvaní. Blbý je, že když máma nepřipomínala, tak na to fakt zapomněl a pak byl naštvaný, že mu to nikdo nepřipomenul 😂

sudylichozrout
15. kvě 2020

@svetlanalana rozumim ti, protoze mam doma trochu to same, ale bez toho urazeni. Muj muz je dusi porad dite 😀 Ale je fakt, ze lidi, kteri jsou umelecky zalozeni, jsou casto v praktickem zivote dost nepouzitelni. On castecne zije ve svych snech. Jeho svet je fascinujici a porad me po tech 10 letech bavi ho s nim sdilet, ale nekdy je to o zblazneni. Zejmena kdyz zapomina na takove ty podradne veci jako je placeni slozenek 😀
Zkuste zamakat na te urazlivosti, tam je zakopany pes a nepohnete se z mista, dokud se bude za kazde pripomenuti hazet zadkem.

svetlanalana
autor
15. kvě 2020

@drep jaké je podle tebe řešení? Co chtělo to dítě, které v tom vyrůstalo? Také jsem měla podobnou situaci doma, ale ve mnohém intenzivnější fázi, otec nedělal nic, pouze psal básně, říkal, že potřebuje klid na umění a matka nebyla žena, ale osoba, která vse ma sobě tahla a měla povinnosti přes hlavu, i když se snažila co nejvíce, jak mohla, nedavala to všechno a pak se s otcem hádali... Čím byla starší, tím víc se měnila na smutnou zmužnelou ženskou, která na sebe absolutně nemá čas, je furt ve stresu a nemá doma oporu a vlastně si ji nikdo ani neváží.... Ja tohle nechci. Tehdy jako dítě jsem chtěla, aby se nehadali. Teď jako dospělé dítě bych jim radila se rozvést a nekazit život sobě a dětem.

svetlanalana
autor
15. kvě 2020

@kacenka1111 taková filozofická otazka: myslíš, že je možné se stát ženou, pokud mám po boku takového člověka? Prijde mi to jako začarovaný kruh, protože jako kdybych neměla možnost žít svou ženskost v podmínkách, když musím řešit "mužské", abych se nedostala do problémů

pavlina212
15. kvě 2020

@svetlanalana Jak se museli resit prusvihy? On me mel resit a mel to byt takovy opruz, ze si u toho rekl "to jsem ale vul, ze ja to radsi rovnou nezaplatil..."
Jsou to celkem jednoduchy pocty. Urazi se, protoze s nim jednas, jak s deckem, takze ma asi pocit, ze to normalne zvladne a pomoc nepotrebuje. Tak mu ji necpi. Dokud se ty nenaucis veci poustet (predat zodpovednost), tak on si je za svy brat nebude (neprijme zodpovednost). Nemuzes chtit menit druheho cloveka. Muzes menit akorat sebe. Hele, je to fakt blby, ze to musis resit s dospelym chlapem 🙁 ale holt uz to tak je. Pak jsou jeste dve moznosti: celej zivot budes vsechno hlidat ty, nebo se na nej vyprdnes.
Podle me nejde uplne vymyslet, jak mu to jemne pripomenout, aby se neurazil (kalendar na lednicku? Coze?). Problem je v tom pristupu.

Omlouvam se, ze jsem za tebou behala s tou platbou za telefon. Je to otravny a ja to vim. Ja jen proste nechci, aby nam chodily upominky, nebo nam dokonce prerusovali sluzby. Pak jednou na nejakou upominku zapomeneme a zatuka nam tu exekutor. Tam se proste dostat nechci.

Tecka a nic vic. Chovej se k nemu, jako k zodpovednymu chlapovi. Pokud to podela, tak od nej chtej reseni. Je v poradku, kdyz od nej chces vysledek (platba ve lhute splatnosti). Neni v poradku, pokud pozadujes, aby dodrzoval tvuj rozvrh (splatnost je v patek, zaplatime to radsi hned, at se na to nezapomene, nebo zaplatime to do uterka, at na to nemusime myslet).

lenatko91
15. kvě 2020

Mám doma to samé, moje matka mi furt říká, ať si to zařídím sama. Protože ona to tak dělala a je z ní hrozná mužatka, to já nechci. Vím, že bych většinu věcí zvládla zařídit sama, ale pak by mi ten chlap byl jen na dělání bordela a vyjídání ledničky.. Takže za mě nechovat se k němu jak matka, jednu už má, na platby zřídit trvalé příkazy a inkasa a když, tak ho nechat vykoupat ve vlastní nezodpovědnosti, jinak se nepoučí..

petulejan
15. kvě 2020

Já většinou bouchnu jak saze a pak vše nějakou dobu funguje. Můj se nerad hádá a naštěstí se ani neurazí 😊

kacenka1111
15. kvě 2020

@svetlanalana přesné to jsem řešila doma...po 11 ti letech jsem to vzdala....to nešlo...veliká uleva..asi je to individuální...myslím,že když jsem se proměnila do ženy, resp jen ji v sobě přijala,neby důvod zůstávat s ním...sebeláska atd...u mě to rozhodně nešlo...ale třeba někde jo

drep
15. kvě 2020

@sudylichozrout jo, to sedí, táta napsal dvě knihy, za jednu dostal i nějaký ceny a ačkoliv vystudoval stavárnu (jinak by ho za komančů nevzali), tak je prostě duševně přerostlé dítě/umělec. Navíc je hráč a objevitel, miluje chaos a to je v běžném životě k pos**ní a nemyslím, že je jakákoliv šance takového člověka změnit. Táta si dá i upomínku, jenže si sedne k počítači, aby zaplatil, zjistí, že na times je novej článek a další a neudělá zase nic

zuzineckah
15. kvě 2020

jak jako že se nedostaneš do aplikace? To je blbost. Vodafone jsem měla několik let. Manžel se tam běžně přihlašoval mými údaji. Aplikace fakt nezkoumám, jestli si Češka nebo Američanka...

zuzineckah
15. kvě 2020

Ale jinak by mě z takového chlapa asi švihlo, já bych bouchala tak často, že by se ani nestíhal urážet😂

vrabcak0007
15. kvě 2020

@kacenka1111 taky jsem to po 8mi letech vzdala..ono stokrat nic umorilo osla...nemusi vsechno byt fifty fifty...ale aby se jeden po case jen vezl a druhej delal vsechno..to z cloveka vysava vsechnu energii...hlavne ze pak slysis-a kde je ta usmevava vtipna holka se kterou jsem chodil? Taky jsem se pak zacala ptat a doslo mi, ze fakt takhle ne..Hmmm...pisou tu o predani nejaky zodpovednosti apod..ze ty se musis zmenit a nesnazit se zmenit druheho...co to je za kecy? Proc jeden jo a druhej ne? Jestlize to hrozi exekucema a uz jsi to zkousela a stejne to k nicemu nevedlo...tak nevim, co jeste zkouset..nechat si vzit strechu nad hlavou? Oba by meli dojit k nejakymu kompromisu na sobe..jestli je silenej jen ohledne techhle veci, ale jinak celkem funguje a je fajn, tak si tohle vezmi na sebe...a nech ho vyniknout v jeho vecech..pokud uz v nicem nez v urazeni se moc nefunguje, tak konec..to radsi sama nez takovyho jeste obstaravat a nakonec te stejne kopne po case do zadku, protoze se z tebe stsla jen zapskla a buzerujici zenska...ovsem ze to z tebe udelal on uz nevidi...a to jsem to zkousela zvratit milionama zpusobu..jak rikam-stokrat nic umorilo osla

svetlanalana
autor
15. kvě 2020

@zuzineckah ke to složitější, měla jsem heslo do vodafone aplikace, které jsem zapomněla, na pobočce jsem se kdysi prokazala starym pasem, zkousela jsem se prihlasit pomoci hesel, ktere mam na bankovnich kartach, ale neslo to, protože ty byly jine, nasledne jsem sla na pobocku a oni mi sdelili, ze pristup je zablokovany a musim se prokazat dokladem, dala jsem jim svuj pas, ale jelikoz byl novy, nededel s udaji, které meli v systemu (meli ten stary), no a nikam se to nedostalo.

pavlina212
15. kvě 2020

@vrabcak0007 To jsem psala ja o tom predani zodpovednosti, ale byly tam tri moznosti: delat za nej, predat zodpovednost (treba to pomuze), rozejit se.

te_reza
15. kvě 2020

Tohle by taky vyřešilo inkaso😁

peleta
15. kvě 2020

jo holka, jakej šel, takovou potkal 🙂 Neříkej mi, že takovýhle je dva dny. To je prostě povaha, laxnost, nezodpovědnost a ještě nepřiznání chyby, to není moc kombinace příjemná pro život. Ano, v mých očích by to byl loser, když si není schopen ohlídat své věci ani po x připomenutí a nakonec se ještě naštve na tebe. A ty ještě kolem něj chodíš po špičkách, aby se neurazil. Takhle ale budeš pořád za utěrku.

Strana
z3