Rodiče nás shazují před příbuznými. Proč tohle dělají?

18. pro 2019

Mám mladšího bráchu, žije ještě s rodiči, já už jsem samostatná. Pořád mají potřebu nás shazovat před ostatními příbuznými.
Jako příklad uvedu loňské Vánoce. Celá rodina (tetičky, strejdové, bratránci, sestřenky...) jsme se sešli u babičky doma na vánoční posezení. Začali řešit mého bráchu, že nepracuje, že je takový a makový a rodiče jen přikyvovali. Strejda ho nazval kktem. Já byla v šoku, rodiče zticha, nikdo nic neřekl, jakoby to ani nebyla nadávka. Ve mě to vřelo tak jsem strejdovi řekla, že když je můj bratr pro něho kkt, tak on je pro mě tuplovaný a spolu s bratrem jsme odešli. Všichni byli uražení, že jsme se vůbec opovážili urazit za pravdu. Ještě si z nás dělali legraci.

Další příklad, když k nám přijel bratránek se svojí nastávající, byli nás pozvat osobně na svatbu. Byli jsme doma já, táta a brácha. A otec začal před nimi kritizovat mého bráchu, že je neschopný, že ho musí živit. Oni dva se jenom koukali na sebe a nevěděli co říct.

Další příklad, byli jsme na návštěvě u sestřenky, narodilo se jí mimčo a byla tam i její maminka. Na návštěvu jsem přijela já, máma a brácha. A máma si začala stěžovat na bratra, jaký je a jaké jsou s ním starosti, jako třeba "No je tohle normální Máňo, no řekni "... No prostě ostuda.

Proč tohle dělají, to si fakt neuvědomují, jak nás shazují? Chápu, že mají vztek na bráchu, ale musí to řešit takhle, před celou rodinou?

pasiba
18. pro 2019

Neuvědomují. Jinak by to nedělali. Nevím, za co jsou na brachu naštvaný, ale asi bude mit klid až se osamostatni. Viditelně o to rodiče asi dost stoji

knuffel
18. pro 2019

No počkej, oni neshazují vás, ale podle toho, co píšeš, hlavně Tvého bratra. Pokud s ním mají problém, mají ho vyřešit doma. Takhle veřejně ho probírat v pořádku není. Rada pro bratra - osamostatnit se taky, co jiného?

autor
18. pro 2019

@knuffel Takhle shazovali taky mě když jsem ještě bydlela doma, ale brácha byl vždy pod palbou. Není to svatoušek, ale myslím, že takové věci se mají probírat doma a ne stěžovat se u příbuzných. Bylo to tak trapné.

knuffel
18. pro 2019

Ano, souhlasím, tohle se má řešit doma.
Tak ale pokud jim visí na krku už 40 let, možná toho tak mají dost 😀.
Hele, fakt jedině musí co nejdřív vzít kramle a rodiče pak o svém životě tolik neinformovat...

autor
18. pro 2019

@knuffel To ne, bráchovi je 25 let.

knuffel
18. pro 2019

No vidíš, nejvyšší čas vypadnout...

autor
18. pro 2019

@knuffel Já už jsem dávno z domu pryč, brácha s nima pořád bydlí.

knuffel
18. pro 2019

Já vím, však proto radím, že má zvednout zadek a odejít i on, věk už má...

darinka84
18. pro 2019

Prostě to tak maji, jedou v nějakém vzorci chování.. Každopádně bych jim na to řekla, jak jste si nás vychovali takový jsme 😉 vždyť je to jejich vizitka.. Tak pláčou nad špatným hrobem...

llluckaaa
18. pro 2019

Radím ti, nepleť se do toho. To, že bráchu pomlouvají, je jen jejich špatná vizitka a pochybuju, že na tom něco změníš. Navíc, jak sama píšeš, ty tam s nima nebydlíš, tak přece nemůžeš vědět, co a jak přesně bylo.
A proč že je brácha ještě v mamahotelu? Dodělává VŠ? Jestli ne, tak je na čase se osamostatnit 🙂

sudylichozrout
18. pro 2019

A tvuj bracha studije VS? Nebo proc nepracuje? Jako byt ve 25 letech doma u rodicu a nepracovat (ale ani nestudovat), to je vrchol drzosti. Mozna uz to rodice stve a resi to v ramci rodiny a resi to uz s naserem. Musi ho evidentne zivit.

verunkanatalka
18. pro 2019

Tak to teda může být bratříček rád ,že to že je nemakačenko a příživník řeší rodiče jen stěžováním si tetičkám a strýčkům...Já bych ho chytla za prdel a ten by viděl!!!

ariadna12
18. pro 2019

A vadi to bratrovi nebo tobe? Pokud by mu to nevadilo, myslela bych si svoje a nechala to byt. Kdyby mu to vadilo, proc u nich jeste bydli? V kazdem pripade v 25 letech, pokud nepracuje, nestuduje, neprispiva, je na case ukoncit mama hotel, zaridit mu na mesic, dva, ubytovnu, aby mel cas si najit praci, a vypustit ho do zivota. V 25 letech maji chlapi z meho okoli deti pomalu do skolky, stalou praci, zajistene bydleni. Cili muj navrh reseni je ukonceni pobytu u rodicu, popr. jeste s jasnym stanovenim mezi, treba aby bratr rekl rodicum, aby se o nem s pribuznymi takto nebavili, ze mu to vadi.

zelenaesmolda
18. pro 2019

A tys odesla z domu v kolika letech,ze te taky takhle shazovali?
Proc vlastne bracha bydli u rodicu?Jak to ma s praci?

zuzineckah
18. pro 2019

Brácha studuje? Pracuje? Proč bydlí u rodičů? Proč na něj mají rodiče spadeno? Že si serou do vlastního hnízda, to je primárně jejich zrcadlo. Řekla bych jim to na plnou pusu. Důvody proč tomu tak je jsou druhá věc. Předpokládám, že kdyby byl brácha co k čemu, tak si ho rodiče tímhle způsobem nebudou brát do pusy...

autor
18. pro 2019

Bohužel, bratr je nemakačenko a línej jak veš. Já se ho nezastávám, vím moc dobře jaký je. Myslím, že rodiče by mu měli dát na výběr - práce nebo nazdar. A přispívat na domácnost. Mě naštvalo jak ho shazovali, ponižovali a uráželi. Ano, je to pravda, je jaký je, ale nemusí ho takhle ponižovat, k ničemu dobrému to nepovede. Taky má přeci důstojnost.

zelenaesmolda
18. pro 2019

A to,ze ho v tom nefachcenkovstvi podporuji k necemu dobremu vede?

sudylichozrout
18. pro 2019

Ano, to by asi nemuseli. Ale pokud je nemakacenko a lina ves, tak si takova slova zkratka zaslouzi. Mozna uz vycerpali vsechna vlidnejsi. Meli by ho poslat do sveta. A myslim, ze ty by ses dontoho nemela prilis motat, je to mezi nimi a jim.

autor
18. pro 2019

@sudylichozrout To ano, ale shazovat ho před rodinou je už přes. To, že je rodičům na krku, nic nemění na tom, že každý člověk má právo na nějakou důstojnost a slušné zacházení, chování, empatiI.

zelenaesmolda
18. pro 2019

kazdy clovek urcite ne.treba takovy vrah nebo pedofil si zadnou dustojnost a slusne zachazeni nezaslouzi

autor
18. pro 2019

@zelenaesmolda Jenomže můj bratr není ani pedofil, ani vrah.

zelenaesmolda
18. pro 2019

taky jsem nerekla,ze je.jenom ti vyvracim to,ze kazdy clovek ma pravo na dustojnost,empatii atd.

sudylichozrout
18. pro 2019

Tak to vasim rekni. Helejt, ja jsem dnes asi malo "empaticka", ale me by tvuj bracha neskutecne stval tim, jak se chova. Takze by me asi ani nenapadlo se ho zastavat, ba naopak. Kdybych byla na tvem miste, dostal by ode me cocku za to, jak se flaka a rodicum visi na krku.
Takze pokud to chces resit, rekni vasim, at ho misto takovych vystupu postavi pred hotovou vec, ze ma mesic na sehnani prace a vystehovani se. A jemu rekni, at se chyti za nos a zacne se sebou neco delat. To urcite udelas lepe, nez kdyz ho budes tady chranit na koni a chtit po nas, abychom ti odsouhlasily, jak jsou vasi nemozni.

autor
18. pro 2019

@sudylichozrout To jo, zbytecny sem psat. Dobrou noc.

sudylichozrout
18. pro 2019

Je to zbytecnost. Protoze po nas chces neco, co je pravdepodobne jen malokdo schopen v ramci nastinene situace udelat. Malokdo ti tu bude pritakavat, protoze z tech dvou veci, tedy vasich a jejich reakci vuci brachovi a bracha osobne, je daleko silenejsi tvuj cteny bratr, ktery je liny a visi jim na krku. To bych resila nejdriv. Vasi uz maji vek na to, aby byli nastvani a prestali si brat servitky. Oninuz maji odstarano. Tvuj bracha a ty byste se meli starat o ne.

kridav
19. pro 2019

Hele já mám dceru 18, ještě studuje, ale nikam se jí nechce na brigádu a taky mě to štve. A tvoje rodiče asi trochu chápu, že se z toho potřebuji vypovídat, když mají na krku dospělého syna co nechce pracovat. Můj brácha u mámy žil do 30, ale makal,aby ji přispěl a nebyla na celou domácnost.
A třeba chtějí od ostatních radu, protože z něj už můžou být zoufalí, ale nemají to srdce ho vyhodit aby se postavil na vlastní nohy a byl konečně zodpovědný. Já si taky postěžuju na dceru, že je líná, a je u toho. Jen ať se ti mladí chytí za frňák a uvědomí si, že v dospělosti mají být už zodpovědní.
Nadávky neschvaluji, ale proč by to nemohli probrat i s někým jiným. Doma určitě do něj hučí, ale asi jsou už z něj zoufalí. Asi si představovali, že z něj vyroste zodpovědný člověk a ne lenoch.

kridav
19. pro 2019

@sudylichozrout napsala si to dobře. Vidím to u svých velkých děti, chtějí mít jen sama práva, ale povinnosti a zodpovědnost žádnou. Nic nemuset a parazitovat na svých rodičích.
A i když se to dceři nelíbí pořád do ní hučim, protože v dnešní době je takových možnosti brigád. A štve mě to. Tak jsem jí dala ultimátum, že od novyho roku si začne hledat brigádu, jinak už jí nebudu dávat kapesny.
Můj brácha taky nebyl svatoušek a máma si u tety na něj taky stěžovala když u toho byl, a asi se pěkně styděl a bylo mu trapně. Ale vím, že se snažil nebýt ji na obtíž.

zelenaesmolda
19. pro 2019

@kridav
dcera,ktera studuje na tobe ale neparazituje.ty mas vuci ni vyzivovaci povinnost takze v tvem pripade s tim,ze bud pujdes na brigadu nebo nedostanes kapesne uplne nesouhlasim.
kdyby zacala chodit na brigady a flakat skolu tak ji tu brigadu zase zakazes?
Hlavne skola je dost narocna sama o sobe,je to vlastne jeji zamestnani.Travi tam cca 7h denne a dalsi domaci priprava.Celkove skola zabere srovnatelny cas jako prace na plny uvazek,proc ji k tomu jeste nutis jit na brigadu?Taky chodis na brigady po praci?

versatilka
19. pro 2019

@zelenaesmolda já si nemyslím, že @kridav po dceři chce aby byla buď ve škole nebo na brigádě, nebo aby začala flákat školu, ale aby se aspoň trochu snažila si přivydělat. Na tom nevidím vůbec nic špatného.. Studovala jsem hodně a stejně by mě hanba fackovala nejít na brigádu. Rodiče mě na škole podporovali, ale velkou část nákladů jsem nesla sama a zábavu jsem si striktně financovala sama. Pokud jsem s kamarádkou chtěla jet na dovolenou nebo jsem chtěla super kousek na sebe, zkrátka jsem si na to vydělala a nevidím na tom nic špatného.

guinea
19. pro 2019

@kridav Nemůže to být tím, že jí dáváš moc velké kapesné? Já a starší sourozenci když jsme něco chtěli nad rámec běžných věcí (koženou bundu, Martensky..), tak jsme si na to vydělali na brigádách, a ono bylo příjemné mít vlastní peníze, takže jsme měli do 16 let prakticky neustéle nějaké brigády při střední. Ale nejmladší sourozenec benjamínek všechny tyto věci dostával od rodičů a na brigády proto neměl vůbec potřebu chodit. I vysokou školu studoval neuvěřitelně dlouho a osamostatnil se až někdy před ticítkou...