Rodiče neumí odpustit.

18. led 2020

Nazdar holky, jsem tady nová, chtěla bych se svěřit se svými starostmi a zároveň asi potvrdit svoje rozhodnutí.
Byla jsem i s manželem na návštěvě u sestřenky, narodili se jí dvojčátka. Moc se mi nechtělo, ale slíbila jsem to. Na oslavě byla celá rodina, což jsem nevěděla. Byli tam i moji rodiče. Vůbec jsem je tam nečekala. Nebyla jsem s nimi v kontaktu 3 roky (žádná sms, žádný telefonát). Bylo to velice nepříjemné. Jak jinak, začali mě, hlavně mamka, urážet. Vytahovali na mě přede všemi špínu z 10-12 let zpátky. Co všechno jsem dělala, jak se za mě styděli, jak jsem zlá, líná... prostě všechno co jsem kdy udělala. Já byla v šoku a hanbě, manžel vůbec nechápal, rodina byla ticho, nikdo se mě, krom manžela, nezastal.
Hrozně to bolí, že tohle udělali. Vytahovali špínu z minulosti. Vstala jsem a odešla.
Jsem tam nazlobená a hlavně zklamaná. Jak může někdo žít tak dlouho v minulosti? Jenom mě přesvědčili, že přestat komunikovat bylo správné rozhodnutí.

Když se ptáte, co tak hrozného jsem vyvedla, tak to shrnu: v 16 jsem občas nechodila do školy, ve škole jsem zfalšovala písemku, nechodila jsem na brigádu kterou mi domluvili, je pravda, že jsem si vymýšlela, když jsem si našla přítele, bydlela jsem více-méně u něj a asi to nejhorší, že jsem dala do zastavárny svoje šperky, co jsem dostala od mámy. Taky jsem mámě občas něco vzala z peněženky.

marcicek84
18. led 2020

Byla jsi v puberte,tak jsi delala kraviny,pokud to chteji porad vytahovat,tak je jasne,ze se s nimi bavit nebudes...otazkou je proc ses s nimi prestala bavit,kvuli toho nebo kvuli neceho jineho,to nevime,mozna ti chteli rict,ze jei nevdecna co vsechno s tebou zazili a nakonec se s nima ani nevidas,ale nevim to tady nepises,takze tezko soudit...

drta
18. led 2020

No a za toto, co jsi delala, jsi se jim nekdy omluvila? Nebo resila jsi to s nimi? Nebo ty jsi se s nimi od 16 uz nebavila? Takove rany od nejmilejsich umi pekne vyhnit

autor
18. led 2020

@drta Dělali mi zle, matka mi hnusně, vulgárně nadávala už jako děcku.. dusila mě.

teeerez
18. led 2020

To tady tezko nekdo posoudi, ale z toho co pises jsi asi dcera roku nebyla. Jasne puberta, ale sperky od matky dat do zastavarny a krast ji z penezenky to uz teda puberta uplne neni...

Omluvila jsi se za to nekdy rodicum nebo jsi s nimi jen prerusila kontakt a ted jsi prekvapena a chces hromadne odsouhlaseni toho, ze oni jsou spatni, protoze nezapomneli a to co jsi delala byly preci jen "pubertacke lumparny"?

kaja2016
18. led 2020

Mozna je mrzi, ze nejste v kontaktu. Zavolala bych jim, rekla bych, ze me je lito, ze nejsme v kontaktu, zkusila bych setkani v soukromi, vse si vyrikat a navrhnout, ze bychom si mohli vzajemne odpustit a nechat to byt. Budto to klapne nebo ne. Za zkousku nic nedas.

autor
18. led 2020

@teeerez Byli to moje šperky,ale dar od rodicu.

vitezove
18. led 2020

Promiń, ale souhlasím s většinou. V první řadě by ses měla omluvit ty. Hrozně se divíš, že oni taky chodí na rodinné akce? A co pak? Mají se tvářit, jak mají super dcerunku? Která se chovala jako parchant a pak je zazdila, aby to s nimi nemusela řešit? A teď se tváří jako největší ublíženec? Souhlasila bych s tebou jen, kdybys za sebou mezitím již měla velké pokání. Omluvu rodičů. Třeba i vrácení peněz. A mimochodem - to že ti dali šperky, jestli neznamená, že je správné je prodat. Jasně, většinou je chyba na obou stranách. Rodiče asi nebyli nic extra, když si měla potřebu dělat takové průsery. Ale vy jste to nijak neukončili. Nevyřešili. Neomluvili se a nevyříkali si to. A s tím oni žijou. A ty si je ještě zazdila, takže nemají jak to nějak vyřešit. Tak co čekáš? Na té akci to z nich hold asi vybublalo. A já se jim nedivím.

cuuza
18. led 2020

Ty se neomluvíš, přerušíš styky a divíš se, že pro ně to není uzavřena kapitola?
Je nevhodné narušit tím akci, kde se měli oslavovat dvojčátka ale asi jinou možnost komunikace s tebou nemají...

autor
18. led 2020

@vitezove To všechno jsem udelala, peníze jsem vrátila nebo neco koupila. Ale bylo toho mnohem víc co zas oni udelali me.

volcok87
18. led 2020

Tak to ale trochu rozved co oni udělali tobě, protože takhle to nelze posoudit a objektivně poradit

autor
18. led 2020

@volcok87 Dobře. Tak jako děcka jsme si hodně museli vytrpět. Urážky, nadávky na denním pořádku. Při učení nám mamka nadávala, bila nás, řvala když jsme něčemu nerozuměli. Několikrát řekla, že jsme se neměli nikdy narodit. Mě pořád hlídala, kontrolovala. O mladší sourozence jsem se musela starat, prát, vařit. Nic se jí nelíbilo, s ničím nebylo spokojená, na všem co jsem udělala našla chybu. Těch nadávek, urážek a ponižování i před rodinou bylo strašně moc. Hrozně vulgárně mi nadávala. Jednou jsem třeba četla knížku a začala na mě řvát, proč se raději neučím cizí jazyk. Ke všemu měla připomínky, neměla jsem nikdy klid. Žádné projevy lásky z její nebo otcovi strany nebyli. Když už jsem dospěla, odešla jsem z domu. Kontrola pokračovala dál. Chtěla vědět osobní věci, volala do práce jestli tam opravdu chodím. Jednou jsem jí řekla jak moc mi ublížila a ona jsi svojí chybu nepřiznala, podle ní jsem já ta špatná. Já jsem jí zablokovala a už jsme víc nekomunikovali. Vdala jsem se, nevěděla o tom. Nechtěla jsem jí na svatbě, nenávidím jí. Konečně jsem byla šťastná když jsem byla mimo její kontrolu. Bylo to šílené. Nenechala mě dýchat.

sudylichozrout
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
18. led 2020

@sudylichozrout hodně podobný mému životu. Až na pár věcí.

klea81
18. led 2020

Tak s těmi si můžeš dělat co chceš. Byl to dar a tvé vlastnictví.

klea81
18. led 2020

@vitezove proč by nemohla šperky prodat, pokud je dostala?

sudylichozrout
18. led 2020

Jj, ja jsem to smazla, rikala jsem si, jestli to nebylo nahodou nefer srovnani.

sudylichozrout
18. led 2020

@klea81 protoze u nekterych veci se predpoklada, ze je sice dostanes, ale budou se dedit dale v rodine. Mam sperky, ktere jsem dostala, prodat bych je mohla, ale jsou to casto treba 150 let stare kousky, nadherne...
Prodat tohle v bazaru, to bych si ruce usekla.

zuzkasim
18. led 2020

Z toho, co píšeš, že ti udělali rodiče, mi nic nepřijde, jakože by ti nějak ubližovali. To by si na mě mohli rovnou stěžovat moje děti, že je honím do učení, že musí doma pomáhat, sem tam se taky postarat o mladší sourozence, že je po určité špatné zkušenosti víc hlídám a kontroluju... Chápu, že jsi toužila po větší části svobody, ale zase z toho, co jsi napsala, jsi svou svobodu nezvládala. Kdyby mi děcko chodilo za školu, nepřišlo na domluvenou brigádu atd., taky bych ho pak víc kontrolovala, ty bys to svému dítěti nedělala? V době, kdy jsi za něj navíc zodpovědná? Už jsi někomu něco domluvila a on se na to vykašlal? Jako jestli jsi to vůbec někdy zažila z té druhé strany? Je možným, že to se svou kontrolou přeháněla, to tady nikdo z nás neposoudí, ale nejspíš měla dojem, že to bez toho nejde, nebo je taková osoba, někteří rodiče kontrolují víc, někteří jsou benevolentnější, tak to prostě je, ale všichni se snaží dělat to, co považují za nejlepší. Rodinné šperky se neprodávají, můžeš říct, že když jsi je dostala, byly tvoje, to sice ano, ale obvykle se dávají s tím, že zůstanou v rodině. Pokud jsi je nechtěla, mohla jsi je odmítnout. Víš, myslím, že bys měla dospět a s rodičema si sednout, snažit se to v klidu vyříkat, omluvit se. Je tvoje chování a to, že jsi s nimi přerušila veškerý kontakt, hodně mrzí. Neudělali pravděpodobně ve svém životě nic, co by tě mělo tak ranit, aby ses na ně za všechnu jejich péči těch cca 16 nebo kolik let vykašlala. Tys těch blbostí v pubertě nadělala opravdu mnohem víc, než je běžné na průměrného puberťáka, musela jsi jim dělat pořádné starosti. A do toho s nimi teď, v době, kdy už bys měla mít rozum, přerušíš veškeré kontatky a když se po 3 letech vidíte, divíš se, že vytahují staré věci? Jo, nemuseli to možná dělat přede všema na rodinné oslavě, ale kdyby sis to s nimi vyřešila dřív, v klidu, mohla i oslava proběhnout v klidu.

sudylichozrout
18. led 2020

@zuzkasim No, mne to tedy zrovna jako extra laskyplne prostredi neprijde... Abych rekla sve dceri, ze se nemela nikdy narodit a vulgarne ji nadavala? Eeeeeeeh.

autor
18. led 2020

@zuzkasim Vubec jste to nepochopila. Takže pro vás je zcela normálni rikat detem, že se nemeli narodit, že nás mela radeji utopit? Pica, suka....to je ok? Bylo toho mnohem víc..

autor
18. led 2020

@zuzkasim Vy budete stejna jako moje matka.

zuzkasim
18. led 2020

Jo, jo, já jsem děsná, moje děti volají co týden na linku bezpečí🙂 Víš, kdyby mi děti dělaly takové starosti jako jsi dělala ty vašim, mohlo by se stát, že mi taky ledacos vyletí z pusy. Nevím, zatím tak daleko nezašly, ale ještě žádnému z nich není 16 a víc. Já celkově sprostá nejsem, takže když už jde hodně do tuhého, nadávám do debilů🙂 Myslím, že prozatím hledáš mnohem víc chyby na druhých než na sobě. Ale je to tvůj život, jen dobře míněná rada: Sklop hlavu, udělej si s vašima pořádek a nebudeš se muset stydět chodit na rodinné oslavy. Je na tobě, jak si to zařídíš, nikdo jiný to za tebe udělat nemůže.

izz76
18. led 2020

Bohužel, ne všichni lidi mají talent na to být rodiči, zakladatelko tvoji rodiče, tedy především matka má do správné maminky daleko.. Ty jsi v pubertě docela vyvadela, za což taky může špatná výchova.. Každopádně rodiče by měli být schopni ti odpustit, uznat svoji chybu a přenést se přes staré záležitosti.. Je mi líto každého kdo nezazije jaké to je mít skvělé rodiče.

klea81
18. led 2020

@sudylichozrout já toho prodala spoustu a koupila si něco co nosit budu. u nás to nebyly starožitnosti, ale dárky k narozeninám. Po 20 letech mám už holt jiný vkus.

zuzkasim
18. led 2020

Ještě mě napadá, můžu se zeptat, jak vycházíš se svými sourozenci a jak oni s vašimi rodiči? Jestli mají stejný názor na to, jací nemožní vaši byli a jestli kontakty udržuješ aspoň s nimi? Ono to taky občas něco o rodinné situaci vypoví.

alilali
18. led 2020

Proč by se mela omlouvat? Že v šestnácti letech dělala co dělala? Já si myslím, že především na tom měli podíl i rodiče a jejich výchova, ne? Autorko, ani já nebyla dcera roku, ale nikdy se rodičům neomluvím, protože oni nebyli taky rodiče roku. Nic si z toho nedělej, zkrátka rodinu si člověk nevybírá.

autor
18. led 2020

@zuzkasim Se sourozenci vychazim moc dobre a rodice rovnez nemaji radi.

caverina
18. led 2020

@zuzkasim to myslis vazne? Doufam ze ne...

marcicek84
18. led 2020

Tak ja si myslim,ze neumi odpustit rodice tobe,ale ale ani ty jim a o tom to je,zrejme na to ma kazdy jiny uhel pohledu...tak bud hrat mrtveho brouka a nevidat se,nebo se hold sem tam potkat a poskorpit se,nebo to jit vyresit...tva matka matka roku nebyla ale ty taky nebyla dcera roku v puberte,mozna vzdor za matcino chovani...taky je otazkou,jestli tim,jak te sekyrovala jsi to nedotahla s ucenim a vzdelanim o dost dal nez bez toho,nebo se to naopak minulo uplne ucinkem...kazdopdne tady na diskuzi se to asi nevyresi,mozna by to vyresil nejaky rodinny terapeut,ty vztahy mate posramocene dost...

kristyn.g
18. led 2020

No ty jsi teda byla pěkné kvítko a omluvila jsi se za to co jsi jim způsobovala ? Nebo čekáš že to bude samo vysumene. Možná by stálo za to s nimi sejít omluvit se projevit trochu pochopení au smířit se