icon

Rodina nesouhlasí s těhotenstvím. Jak se rozhodnout?

kulicka324
4. dub 2024

Ahoj, jdu si k vám pro radu. Je mi 33 bydlím s našima v dvougeneračním domě. Mám celé patro sama pro sebe. Před půl rokem jsem se dala dohromady s přítelem (35 let) se kterým se už znám od svých 18ti, no a tady nastává ten problém... on chce rodinu. Já bych jí už konečně take chtěla ale rodiče jsou zásadně proti. Vnoučata už mají od sestry a to jim stačí. Neustále slýchám řeči jak jsou rádi že mi nevyšel předchozí vztah (8 let) a že už jsem na děti stará a pokud bych otěhotněla tak bych udělala nejlépe kdyby jsem šlana potrat. Už jsem rodiči tak nahlodaná že přemýšlím že se s přítelem rozejdu aby si mohl najít nějakou se kterou bude moc založit rodinu. Vůbec nevím co mám dělat...

Strana
z4
adelisss
4. dub 2024

@merope To je dobrý nápad půlku domu pronajímat. Ať člověk taky něco má z toho, když už se zadlužil. Pokud je dům pořád psaný na rodiče, nechápu, proč si úvěr nevzali rodiče. Nebo autorka opravuje jen tu svoji půlku?

merope
4. dub 2024

@betelgeuzz Bohužel se zdá, že rekonstruuje celý dům. Ale takhle - pokud je to dvougenerační dům = rozdělitelný na dvě bytové jednotky, tak se dá říci, že vlastně rekonstruuje celý dům a za to tu bytovou jednotku dostane třeba rovnou, když už ten dům zrekonstruovala. Takže by to hlavně chtělo mít to smluvně podchyceno (třeba i nějakou tou smlouvou - my třeba v rodině dělali smlouvu, že všichni dědici dům po prarodičích věnovali sestřenici, ale byla tam výhrada, že kdyby ho prodala před nějakou stanovenou docela dlouhou dobou, musí se podělit). Takže tady prostě že si na to vzala hypotéku a kdyby jí (aspoň polovina) domu nepřipadla, bude jí vyplaceno xx% z domu.

Ale určitě to teda chce mít nějak podchyceno. Ideálně prostě poladěno i na katastru, když je to dům o dvou bytových jednotkách.

Protože pokud partner má vlastní dům a budou bydlet pak s partnerem, dá se jedna z těch nemovitostí třeba i pronajmout.

merope
4. dub 2024

@adelisss Hypotéka má nějakou maximální délku, tzn. rodičům už nejspíše nebylo možné půjčit. A možná ta rekonstrukce byla i potřeba, aby se v té druhé dalo bydlet / dobře se to rozdělilo / ??? - tam nemusí být žádná "špatnost". Nicméně i tak to chce smluvně nějak ošetřit. Ať jí nezůstane hypotéka a sestře dům.

betelgeuzz
4. dub 2024

@merope možná je to jak píšeš, ale vzhledem k tomu, jak ji rodiče ovládají, tak tomu moc nevěřím. Dům bude rodičů a ona nebude moci část pronajmout, protože s tím by museli souhlasit rodiče.
Ale jsem zvědavá, co tazatelka odpoví.

merope
4. dub 2024

@betelgeuzz No, než začne mluvit i o odstěhování vůbec, tak by to měla nechat přepsat zčásti na sebe nebo se nějak domluvit stran té hypotéky.

nat
4. dub 2024

@kulicka324 Prominte,ale me prijde,ze uz se v dnesni dobe neumi nikdo rozhodovat sam a furt se ohlizi na druhe..Jste dospela,sobestacna,svepravna,tak si muzete rozhodovat sama...TAk pokud pisete,ze se s nim radeji rozejdete,tak v tom pripade to vidim jednoznacne,zadne dite nemejte,protoze Vam vubec na priteli nezalezi ,a jste radeji za poslechnout rodice nez poslouchat cloveka,ktereho udajne mate rada....

sigyn
4. dub 2024

Jak říká známá rada: Bič & pryč

dashyyy
4. dub 2024

@nat ono tohle je hrozně těžký, evidentně je to míň oblíbený dítě a když ti to dává někdo od malička sežrat, tak se v tom logicky zacyklíš, protože nic jinýho neznáš a přijde ti to v pořádku, protože si o sobě myslíš, že seš nevděčná apod.. no bodejť by ne, když ti to 30 let někdo valí do hlavy.. člověk musí potkat buď dost silnýho člověka, který ti otevře oči nebo musí být jedinec dostatečně silný sám o sobě na to, aby se vymanil, ale to podle mě udělá člověk daleko dřív než ve 30letech.. já jsem z takovýhleho bordelu podvědomě odešla už 15letech na intr a díkybohu za to, člověk pak viděl, jak fungují ostatní a zjistil, že není jen obětní beránek svých rodičů a jejich nesmyslů.. kdybych to neudělala budu teď z matky na práškách a budu si o sobě myslet jaká jsem neschopná, zlá, nehezká a nikdo mě nemá rád

hawah
4. dub 2024

@kulicka324 vůbec ale VŮBEC nemají právo do tohoto mluvit!!! Že je huba nebolí a hanba nefackuje, něco takového říct dceři 😓 Sbalit se a pryč! A stará na děti? Vůbec!!! Já měla první ve 32, teď je mi 40 a mám 4 💚. Držím pěsti

journals
4. dub 2024

@merope já ti nevím. Znát někoho od 18 a znát ho partnersky půl roku a hned s ním mít dítě neznamená, že se znají 🙈
Navíc mi teď slečna nepřijde úplně psychicky stabilní a ve vhodné situaci aby měla dítě. To teď nemyslím nijak urážlivě, ale jako zdravě sebevědomý člověk mi tedy nepřijde 😶
Takhle - v popisované situaci vidím pár rudých vykřičníků a pořídit si hned dítě bych dotyčné prostě neradila 🤷🏻‍♀️

cherie24
4. dub 2024

@kulicka324 stará ve 33 letech? 🤦🏼‍♀️ Přemýšlela bych o rychlém odstěhování, protože jestli si to miminko vážně uděláte, nedají vám rodiče pokoj. Budou vám stále zasahovat do výchovy i vztahu. Taky by to mohlo dojít až do fáze, kdy vás rodiče vážně rozeštvou, protože takový teror žádný normální člověk nemůže vydržet a pak budeš poslouchat do konce života, jak ti to přeci říkali, že si děti nemáš dělat. 🙂

fyii
4. dub 2024

@kulicka324 devce devce, zij si svuj zivot a ne zivot tve sestry nebo matky. Kazda z nich si deti poridila a ty nemuzes pac jim to tak vyhovuje. Co chces ty? Vis ty na me pusobis, ze co rosice reknou ty musis splnit, poslouchat. Ale proboha je ti 33 ne 15, budes se muset mame postavit a rict ji je to muj zivot a ten si budu zit ja a ne vy. Dite si porid, jestli ho chcete s pritelem, stara na dnesni dobu urcite nejsi a rodice postav pred hotovou vec. Jestli ti mama rozvratila dva vztahy tak ji upozorni, ze takhle to nebude jinak odejdes k priteli a at se stara sestra. budes muset dospet a postavit se jim jako dospela zenska s vlastnim nazorem

veronicka89
4. dub 2024

Odstehuj se a zij svuj vlastni zivot. Stejne byste se s pritekem kvuli spolecneho bydleni ( i pak s ditetem ) bud rozesli nebo odstehovali... vzdyt te rodice v hlave uplne ovladli...

veronicka89
4. dub 2024

A ani v 15 jsem se neridila tim co mi rodice rekli pokud mi to nevyhovovalo a nedelam to ani ted ... ani u rodicu ani u nikoho jineho...
33 let a nechas si diktovat ...

Najdi si radsi asi psychickou pomoc , treba ti to otevre oci...

marselina
4. dub 2024

@kulicka324 ahaaa trosku sobecky od tvych rodicu.
mas obetovat sebe, pritele a pripadne vase deti jen proto ze rodice rekli neee.
tady snad nemuzes ani zapremyslet, ze by jsi je poslechla

eviicka
4. dub 2024

@journals za mě, jdyž je člověku 30+, tak půl rok na vzájemné poznání úplně stačí (pokud tedy někde naplane pomyslný červený praporek, to je pak jiná). Já bývalého neměla pořádně zhodnoceného ani po 8 letech, a kamarádka zjistila během rozvodu pár dost nepříjemných věcí po 25 letech... (děti už naštěstí dospělé)... nikdy nevíš...

My se začali snažit po třech měsících, kamarádka zrovna tak (těm se hned i zadařilo, je to 9 let a pořád jsou spolu).

eviicka
4. dub 2024

@journals myslela jsem to všeobecně, jinak ale souhlasím, že by se paní měla dát nejdříve do kupy a vzít svůj život do svých rukou a pak teprve plánovat dítě, tady by měl vidět ten red flag spíš ten přítel...

@kulicka324 budeš to mít asi hodně těžké, pokud celý život žiješ v tom, že musíš být vděčná a poslušná. Myslím, že jsi na křižovatce, kde se musíš rozhodnout, buď se rodičům postavíš a budeš žít svůj život (ale asi pak počítej, že u nich nebudeš moci bydlet a bude to dost psychicky náročné, bude tam vydírání, vyřešení půjčky...) anebo zůstaneš žít, tak jako doposud, vyhneš se tomu ostrému řezu, ale s největší pravděpodobností zůstaneš sama...

dashyyy
4. dub 2024

@veronicka89 a to je právě to, ty seš zřejmě ten silný jedinec, který si do ničeho kecat nenechal ani v 15, já taky ne, ale kdybych byla slabší byla bych na tom dneska hůř než tazatelka.. je fakt těžký vymanit se z těch keců, který ti valej do hlavy 30 let, člověk si ty věci o sobě pak fakt reálně myslí.. navíc jako rodiče že jo, tam to odtržení je o to těžší, já se třeba vymanila v těch 15, je to dvacet let, ale reálně jsem ji odřízla natvrdo až loni, protože máma..

barumrallyebum
4. dub 2024

S tvymi rodici te nic hezkeho neceka. Jenom jim budes slouzit do konce zivota. Idealne svuj podil prodej a odstehuj se nebo se odstehuj k chlapovi az se lip poznate. A setri si bokem, at mas na najem, kdyby vam to nahodou nevyslo a nemusela jsi se vracet k rodicum. Neber na ne ohledy oni je taky na tebe neberou! Ale zalezi na tobe co je pro tebe dulezitejsi- dite a chlap nebi rodice. Bohuzel si myslim, ze jednoho z toho se budes muset nadobro vzdat ☹ musis si vybrat.

veronicka89
4. dub 2024

@dashyyy proto píšu ať si najde odbornou pomoc ;)

rozitta
4. dub 2024

Cožeeeeee? To je vtip nebo troll? No i když... asi bys fakt děti mít neměla když jsi tak psychicky závislá na toxických rodičích 🙈🙈🙈
Je to tvůj život, rozhoduješ o něm TY!!

me_druhe_ja
4. dub 2024

@journals to je právě to, že čas je relativní. 😀 půl roku ve 20 nebo půl roku v 33 fakt není to samy.😀 to myslím obecně, ne konkrétně tento případ. Já čekala takhle skoro 10 let a skončila jsem bezdětná a rozvedená. A se současným přítelem to bylo všechno rychlovka včetně stěhování do zahraničí. 😀 jako jasně, taky to vyjít nemuselo, ale prostě po 30 už fakt nemůžeš čekat 3 roky, než se dostanecne poznáte a založíte rodinu. 🙂 a hlavně: i když to pak nevyjde, tak svobodná matka 30 plus už má nějaký zázemí, pracovní zkušenosti, peníze bokem....což je něco jinýho než být svobodná matka ve 20.

la_amanita
4. dub 2024

Tady to vypadá, že rodiče nejsou schopní bez tazatelky svůj dům financovat, fakticky v tomhle případě bydlí oni u ní 😁
S tím úvěrem to je na houby. Za prvé bych si dala papírově potvrdit, kolik jsem tam vrazila, případně si na sebe dala dům (příp. část) přepsat. A pak, podle toho, jak bych to finančně zvládala, se s přítelem buď někam přestěhovala, nebo byste zůstali v baráku s vašima, ale přestala bych se chovat jako trpěná onuce, naopak bych se chovala jako ten, kdo ten barák sponzoruje. Takže nejen by mi rodiče nekecali do soukromí, ale ani by mě neúkolovali, co a kdy je potřeba na baráku a zahradě dělat. Upřímně, všechny trumfy máš v rukou ty, ne tví rodiče, kteří nezvládají a moc dobře to vědí, proto ti nedovolí se od nich osamostatnit.

hope09
4. dub 2024

To jsou sobci! S vnoučaty mají splněno, tak tebe si chtějí nechat na práci 😖 Nenech se zmanipulovat, jednou bys toho hrozně litovala!!

te_reza
4. dub 2024

Pokud se v dospělosti necháš takhle ovlivňovat a cloumat se sebou, tak ty děti raději fakt neměj.

zanett
4. dub 2024

@hanka_12345 U mych rodicu je to presne jako u vas; ja mam 'jenom' jedno dite, tak to prece nic neni, kdezto moje segra ma deti tri, takze dle mineni me matky ma vetsi zasluhy a 'zaslouzi si', aby s ni tak bylo jednano. V praxi to pak znamena, ze kdyz jsem na navsteve u nasich ja (pres noc), pomaham v kuchyni a s beznym uklidem (napr. vysaju, vyzehlim, kdyz je treba), kdezto moje sestra sedi na gauci jako kralovna ze Saby a necha matku, aby ji podstrojovala a celou dobu nehne ani prstem.....Holt tri deti jsou omluvenka na vsechno.

kosopemi
4. dub 2024

Holka, jestli nejsi troll, tak si to po sobe znovu a pomalu precti! Tvoji rodice jsou neskutecni sobci a manipulatori. Pryc od nich. Nemas k nim zadny dluh, zij svuj zivot. Pomahat jim muzes, zit s nimi ne.

journals
4. dub 2024

@zanett nechceš to slyšet, ale jedno dítě a tři děti je sakra rozdíl 🙈 takový servis by občas měla mít každá máma třech (nebo více) dětí

hvezdicka09
4. dub 2024

@kulicka324 nečetla jsem všechny komentáře, ale tvůj vztah s rodiči jak ho popisuješ je toxicky. Rodiče si z tebe na úkor tvého štěstí dělají služku, což je strasne moc smutne a co ještě horší, v tobě to vyvolává pocity viny.ty uvažuje spis pustit partnera k vodě a vyhovět rodicum, což svědci o naprosté toxicitě vztahu mezi tebou a rodiči. Je to cele moc smutne ale ve svém věku se rid svým srdcem a nenech sebou tak manipulovat!!!

linusha
4. dub 2024

@kulicka324 vem rozum do hrsti. Rodiče nemají právo ti říkat zda mít nebo nemít dítě. Je ti 33 mladší už nebudeš, tak ať pak jednou nelituješ že jsi třeba poslechla rodiče. Ono taky nemusí vyjít hned. Dům je napsaný na tebe že sis brala úvěr? nebo je rodičů. Pokud rodičů ošetřila bych si to nějakou dodatečnou smlouvou ať nezacalujes rekonstrukci úvěrem a pak rodiče nenapíšou na ségru. Chceš být poskok rodičů na do smrti? Předpokládám že ne tak to udělej/tě jak to ty sama cítíš. Přeji hodně štěstí 🍀

Strana
z4