Rozdílný přístup ke škole: Jsem hysterka, nebo je chyba jinde?
S manželem máme rozdílný přístup ke škole. Za mě má škola přednost. Nikdy jsem jako dítě nechyběla ve škole kvůli výletům nebo dovolené. Na to jsou prázdniny.
Manžel to má naopak. Prostě život je jen jeden. Jako dítě pravidelně byl pryč v září, lednu, červnu a k tomu hodně prodloužených víkendů.
Teď jde o naše děti. S absencemi pořád nesouhlasím. Nakonec jsem souhlasila s týdnem na horách v zimě.
Tchyně se svým partnerem mě ale teď obešli, vyzvedli syna, když jsem byla v práci a odvezli si ho. Manžel to zpětně odsouhlasil. Byly z toho 3 dny absence. Vadí mi to, protože je to porušení pravidel. Delší absence se má hlásit ve škole. Navíc si myslím, že škola je teď na prvním místě. V tomto týdnu psali závěrečné práce z češtiny, matiky, angličtiny, vlastivědy. Tři že čtyř nepsal.
Manžel mi řekl, že to moc řeším a jsem hysterka. Kdyby se mnou byla domluva, tak mě prý nikdo nemusí obcházet.
Takže jsem opravdu hysterka, nebo je chyba někde jinde?
Manžel mi řekl, že jsem hysterka a řeším nesmysly.
@llluckaaa tady se nad tim ale nikdo nepozastavuje, tak to proste je 🙃
@sakura21 u nás je ve školním řádu dáno, že do 2 dnů z rodinných důvodů může omluvit rodič, absence 3 a více dní pak na žádost rodiče ředitel. A u nás to není tak, že je to automatické. Ano, většinu schválí, ale stane se, že ne (špatný prospěch, hodně zameškaných hodin). V případě, že pak dítě do školy nedorazilo a nebo nedodržíš dané dny, tak pak to berou jakou neomluvenou absenci. Co se týče nemocnosti, tak i tu si občas ověřují u doktora. Zda mají právo a nebo ne, jsem nikdy nezjišťovala, mne se to nikdy netýkalo.
Je pravda, že jinde je to asi volnější, ale náš ředitel má rád řád a pořádek, až to v jiných aspektech přehání. To, že to někdo obejde a zalže i tak, to je asi možné. Ale stejně tak je to v DE, Anglii a pod. Stačí se podívat, kolik dětí je v hotelech po světe mimo jejich prázdniny 🙂
@llluckaaa @kamimnichov @hojda to není jen Německo. Kamarádčina sestra žije ve Francii, a když se jim zpozdilo letadlo po vánočních prázdninách, tak jim ráno zvonila u dveří sociálka, že nejsou děcka ve škole.
@betelgeuzz Já vím, ve Francii děti nesmí ani svačit.
@blondynka400 jak si muže nemocné dite ověřovat u doktora? Vždyť nevi, s čím marodí a tedy který doktor ho vyšetřil 🤔 ani si teda nepamatuju, ze bych do školy hlásila jméno pediatra.
@kamimnichov chápu - jiný kraj, jiný mrav. Jak to mají s letními prázdninami kratší?
@llluckaaa u nás je napsané v omluvném listu v ŽK včetně telefonu. Jak jsem napsala, nevím, zda na to mají právo, nevím, jakou používají techniku, ale některé děti pak nahlašovali i na sociálku, ať to prověří péči.
@blondynka400 počkej a žiješ taky v Čechách? 😀 V zakajde jsme to určitě neměli a teď, co absence omlouvám jen online, píšu jen zdravotní důvody bez detailu, co jim je (jiné než zdravotní důvody jsme v tomto roce neměli).
Ta část, že si prarodiče odvezli dítě tak, abyste o tom nevěděli, je psycho. Je to únos. To bych jako asi nevydychala, byla bych hodně nasrana a měla problém s tím, aby prarodiče dítě dále vídali.
Co se týká druhé části dotazu, sdílím přístup tvého muze. Když budeme chtít někam jet, prostě děti uvolníme. V zimě se opět chystáme na 3 nebo 4 týdny někam do tepla nebo když budeme chtít na hory, cokoliv. Dítě není majetek školy. Nepatří jim. Látku s ním probereme, s tím nemáme problém. Ale na cestách pozná a naučí se mnohem více, než dokáže dát škola. Vyzkoušeno;) A čas s nejbližší rodinou nic nenahradí. To je náš přístup🤷
@llluckaaa jojo, v Praze 😂. U nás se absence omlouvají přes Bakaláře a nebo je přes omluvný list, co je v ŽK, používá se jenom na tyto účely, jinak je to cár papíru 😀 Možná ještě nějaká sdělení. A tam je první stránka, kde se to muselo vyplnit a důsledně to kontrolovali. Já tam totiž jméno dr nenapsala, že si myslím, že jim do toho nic není. A dcera mi to vrátila, že to mám vyplnit a že stejně v systému jméno doktorky mají 😀 A je fakt, že bylo na potvrzení, co se každé dva roky do školy dávalo a asi jsem to vyplňovala i někdy na začátku.
Já mám zase samé rodinné důvody - hlavně závody, turnaje, MČR, teď i MS, takže já tam ten důvod píšu, nemám co tajit 🙂
Obcházení by mi tedy hodně vadilo. Nechápu, jak si to mohli dovolit. Takové chování je úplně mimo a přišli by o mou veškerou důvěru. To samé manžel. Vždyť je to únos! Já bych snad byla schopná se obrátit na policii 🙈.
A to jinak souhlasím, že ty absence zbytečně hrotíš. Prioritou by podle mě neměla být škola, ale získávání zkušeností, objevování nových věcí, kvalitně trávený čas s rodinou. Já s rodiči na základce i pak na gymplu cestovala po celém světě, mám nenahraditelné vzpomínky a ve škole mi nic neuteklo 🙂.
@llluckaaa prazdnin je opravdu hodne: podzimni -tyden, vanoce-2tt, Fasching/karneval v unoru -tyden, velikonoce 2tt, Pfingsten(letnice, cerven)-2tt a letni -6tt.
Kazda spolkova rep. ma jindy, aby se vystridali. Bavorsko tradicne uplne posledni, takze od zacatku srpna. Mnohym lidem to vadi- neb pocasi je casto v cervnu a cervenci nadherne a pak uz se ochlazuje.
Tak nejdrive obecne k absencim- dcera nyni konci 3.tridu, syn predskolak- mame vzdy tyden na horach mimo jarnaky a par prodlouzenych vikendu, ale ani jeden z nich nemarodi, takze i tak maji absenci nizkou. Ted budou skolaci oba,tak uvidim jak budou zvldat vzdy dodelat skolu- podle toho se i ridime, zda uvolnit nebo ne…
Deuha vec je co udelali tobe - to nema s absenci a vnimani prodlouzenych vikendu moc spolecneho. Tohle si proste nesmi dovolit, navic vzit jedno dote ze dvou je pro me dalsi nepredstaviltelna vec. Manzel mel stat za tebou a ikdyby si mel auto nekde pujcit,tak pro syna dojet…
@terka_37 dítě není majetek školy je fakt,ale pokud dítě zamešká víc hodin už se to řeší trochu jinak. U nás nad 3 dny nepřítomnosti-rodinne důvody, dovolená řeší ředitel školy, není myšlena nemoc.na naší škole je i to,že pokud se dítě věnuje vrcholově sportu,což znamená soutěže, soustředění ve školním roce,má většinou IVP případně se zameškanou látku douci a píše z toho písemky nebo zkouší. Dcera má ve škole spolužáka který hraje hokej, chodí před a po škole na tréninky,otec upřednostňuje sport před školou,taky ty známky tak vypadají (1.trida a 3 někdy i 4).kluk nadšení z hokeje nesdílí.ja jsem zastáncem toho,že škola je důležitá,sportovat se dá rekreačně,pokud dítě není výjimečné.na co ho nutit do tréninků,když kariéra sportovce je krátká,to může pak dělat speciální sportovní školu,ale základka je jen jedna.
@llluckaaa Tech duvodu je tam nekolik. 1) Dela to bordel ve vyuce, kdyz k normalni nemocnosti pribydou jeste dovolene, je tezke udrzet vyuku v tempu, aby to negativne neovlivnilo ostatni. 2) Jedna se o ochranu deti, dochazka do skoly je formou socialni kontroly. Kdyz dite neni ve skole, nikdo o nem nevi, jestli dostalo najist, jestli neni doma kvuli tomu, ze ma po celem tele modriny. Tech pripadu, kdy se nasili na detech behem covidu rozjelo na plne obratky jen proto, ze o detech nikdo nevedel, bylo mnoho. 3) Tlak ze strany rodicu na povoleni / nepovoleni odjezdu. Skola by nekde musela udelat u prospechu caru, kdo jeste muze a kdo uz ne to se dela tezko. Je to proste nastavene tak, aby vsichni meli stejne podminky, jak je psane vys, ty prazdniny jsou rovnomerneji rozlozene behem roku.
Ja s tim teda uplne taky nesouhlasim, prarodice mame daleko a rada bych, aby spolu mohli stravit vic casu. Na druhou stranu beru ten argument 'obohaceni z cestovani a poznavani kultur' tak napul, kdyz se naprosta vetsina rodin jede vyvalit do all inclusive hotelu k bazenu...
@ai30 dobře napsáno. My teda s dětmi cestujeme hodně a naše dovolené jsou hodně vzdělávací a poznávací podle zdejších měřítek. Prakticky málokdy jsme víc než 1 den na stejném místě 😁 ale všechno to v pohodě stíháme během prázdnin, víkendů a svátků. Je ale pravda, že doma jsme max. 1 víkend z měsíce.
A ještě abych dodala k tématu - 120 hodin absence za pololetí mi osobně přijde fakt hodně, to už je tak na hraně, aby ještě mohli dítě klasifikovat ne?
@ai30 jako jo, ale ad 1) se dá omezit počtem absenci za pololeti - jsi nad limitem = neschvaleno, jsi nad ještě vyšším limitem, neklasifikovano/přezkoušení.
ad 2) se tím nevyřeší - delší absence se musí schválit předem, nadlimitni absence se hlásí socce. Nevím, jak v De, ale tady můžeš být s dítětem doma, aniž by ho dr. viděl. Dr. odmítají vydavat potvrzeni pro školu, první den te s nějakým kyslíkem ani nepřijmou na kontrolu. Tj. dite zmydlis a do školy nejde ze zdravotních duvodu.
Ad 3) navázat na počet absenci.
Ale rozložení prázdnin v průběhu roku mi fakt přijde lepší. kam ti lidi jezdí a co dělají, netuším, my jeli do Krkonoš, vzali syna na stavební veletrh nebo jel s přírodovědným kroužkem na soutěž ap. Všechno mi přijde přínosnější než sedět poslední týden v červnu ve škole 😊
Tak oni v tomto ziji cely zivot. To je jejich styl zivota, pises ze manzel byl tak vychovany ze si trajdal kdykoliv at byla skola ci ne takze bude asi tezky jim vysvetlit co je spatne.kdyz to je jejich praxe.
Kdyz ti ted nekdo rekne ze neco delas celou dobu spatne a ze se to tak nedela, taky to nezacnes delat jinak, protoze to mas zazite od malicka....
S tim vyskrtnutim souhlasu to dle me ma vyznam jen pokud nechces aby je vubec vyzvedavali tzn ze babicka se rozhodne ze vyzvedne dite a vezme ho na zmrzku, tim bys toto mohla utnout, byl by to jakysi trest ale otazka je zda to nebude dite nest tezce ze se s nimi nevidi tolik.... Podle me to neresi celej problem.... tak je vyzvedne otec a preda prarodicum. Tebe u toho nepotrebuje a vlastne ani ty spuhlasy.
@llluckaaa Ono to s tim poctem absenci je tezke, lidi totiz obvykle nejezdi na dovolene spontanne, ale zaplati si je treba pul roku dopredu. A neodhadnes, kolik absenci bude pred dovolenou dite mit, takze pak do skoly budou litat nasrani rodice, kterym ma propadnout dovolena, protoze dite na dva tydny predtim onemocnelo a prekrocilo tim limit...
Tady se to nejak menilo, kvuli covidu, ale jinak musi byt myslim treti den absence potvrzeni od lekare.
Je to holt nastaveni toho systemu, o neco se to snazi, nakolik je v tom uspesne je otazka jako u vseho... Ve finale je to taky hodne o domluve. Se synovym ucitelem se da treba domluvit, kdyz zemrel tchan a my jsme chteli jet na pohreb a par dni zustat s tchyni, rekl nam, at proste omluvime syna kvuli nemoci...
@dashyyy to se teda divím, vždyť to je cele čtvrtletí 🤦🏻♀️
@dashyyy Ono bude asi hodně rozdíl 1. a 2.stupeň....ale schválně jsem teď spočítala, že moje starší dcera (8.třída) má 524 vyučovacích hodin za pololetí, takže absence 150h je téměř 30 % a to by tedy škola asi koukala...nevím, jak je to jinde, ale u holek se počítá absence procentuálně ještě v rámci každého předmětu, a když to překročí 20 %, už může učitel chtít přezkoušení, při absenci nad 25 % jsou komisionální zkoušky... řeč by se školou v tomto směru rozhodně nebyla, je to nekompromisní, prostě to tam v Bakalářích skáče a jako nejede přes to vlak.
@dashyyy to se taky dost divím, že to neřešili. U syna např. v minulém pololetí byla učitelka z HV dost nemocná, do toho pak nemocné některé děti a když jim nemoc vyšla zrovna na nějaké testy / referáty, chtěla právě potom neklasifikovat, protože měli třeba jen 1 známku za celé pololetí. Museli to asi nějak dopsat, dodělat dodatečně, ale jestli nakonec byl někdo bez známky, to nevím...
Slyšela jsem, že některé školy mají podmínku účasti na pololetní písemce, jinak neklasifikují. Jestli je pro to nějaká opora v zákoně jsem ale nezjišťovala, protože se nás to naštěstí netýká. Děti v podstatě nemarodí ☺️
@angelinie u nás byl taky klid, ale letos lehnul 4x se streptokokem, atb po cca 10dnech.. oni ale i tak mají známek bambilion, třeba v matice má 51 známek, takže z čeho klasifikovat je.. já jsem kdysi měla kvůli operaci zameškáno už na střední přes 220hodin a taky nikdo nic neřešil, ale to už je pravěk no 😂😂😂
@sarihy nenadělám nic, já ho nenechávala doma z plezíru, ale byl fakt nemocnej.. nakonec jsem kvůli tomu posunula i dovolenou.. normálně lítáme na konci května a letos jsem teda už fakt nechtěla aby chyběl, tak jsme to posunuli, ale ze školy to teda fakt nikdo neřešil.. je to ale ZŠ 1. stupeň no
@veroniquecz jo no cca 6 týdnů absence.. ale učitelka mě viděla několikrát fakt zoufalou a ještě mě uklidňovala, že ví, že za to nemůžeme.. všechno dohnal vždycky, písemky dopsal a navíc jsme řešili různý psychiatry, psychology, neurology, jezdíme na terapie, tak učitelka asi vidí, že snažíme dát kluka dokupy, aby vůbec základku dodělal
@dashyyy no ona to škola "neřešila" protože to řešíte vy, máte snahu, nechybí jen tak, ale kvůli nemocem.
Já měla v páté třídě v pololetí 256 hodin (nemoce) a taky se nic nedělo. Jen to bylo poznat na známkách (ze třech dvojek na trojky a jednu čtyřku). Vím, že návrh na opakování tam byl, ale skončilo jen u něj.
@dashyyy Já z toho nepochopila, že to je nemoc...tím, jak je to v debatě o uvolňování...to je jasný, že s tím nic nenaděláš, a navíc asi i tím, že se domlouváš s málo učiteli, je to jiné, tím spíš, že to sama od sebe řešíš a nemávneš nad tím rukou...ten 2.stupeň je v tomhle přece jen složitější, jak je na každý předmět někdo jiný.
@j.a.n.i No tak me to zas tak smutne neprijde, to je takova lidova tvorivost :D Ale vlastne mi to prijde jednodussi, ze ti ucitele maji obranu v tom pravidle, takze kdyz nekde citi pruser, rodice na ne nemuzou nabehnout s tim, ze maji zaplacenou dovolenou a at to kouka povolit. Ale je to jenom muj subjektivni pohled, vychazejici taky z toho, ze syn ma super ucitele a za cely rok asi 10 zameskanych hodin, takze tam nevznika zadne drama ani na jedne strane...

@kamimnichov ty jo, to mi ten bavorský systém připadá teda dost ujety 🙄 K cemu je to dobrý?
Jinak se mi líbí, ze v jiných zemích mají kratší letní prázdniny a naopak delší ty ostatní. Pro někoho, kdo si nemůže v létě čerpat moc dovolené kvůli sezónu práci, je to super.