Rozdílný přístup ke škole: Jsem hysterka, nebo je chyba jinde?
S manželem máme rozdílný přístup ke škole. Za mě má škola přednost. Nikdy jsem jako dítě nechyběla ve škole kvůli výletům nebo dovolené. Na to jsou prázdniny.
Manžel to má naopak. Prostě život je jen jeden. Jako dítě pravidelně byl pryč v září, lednu, červnu a k tomu hodně prodloužených víkendů.
Teď jde o naše děti. S absencemi pořád nesouhlasím. Nakonec jsem souhlasila s týdnem na horách v zimě.
Tchyně se svým partnerem mě ale teď obešli, vyzvedli syna, když jsem byla v práci a odvezli si ho. Manžel to zpětně odsouhlasil. Byly z toho 3 dny absence. Vadí mi to, protože je to porušení pravidel. Delší absence se má hlásit ve škole. Navíc si myslím, že škola je teď na prvním místě. V tomto týdnu psali závěrečné práce z češtiny, matiky, angličtiny, vlastivědy. Tři že čtyř nepsal.
Manžel mi řekl, že to moc řeším a jsem hysterka. Kdyby se mnou byla domluva, tak mě prý nikdo nemusí obcházet.
Takže jsem opravdu hysterka, nebo je chyba někde jinde?
Manžel mi řekl, že jsem hysterka a řeším nesmysly.
@llluckaaa Školni docházka je u nás povinná, jejím obcházením prostě dávám svolení k nedodržení povinnosti. Nechtěla bych mít zaměstnance, který by si ze zaměstnání bral volno mimo zákonnou dobu a snažil se našidit třeba neschopenkou další "dovolenou". Děti mají prázdniny, a není jich během školního roku tak málo, dospělí dovolenou .
@ninive211 k tomu dotazu, jak to rodiče dělají o prazdninach. Já mám 5 týdnů dovolené (a nějaká volna jako sick day nebo míváme reditelska volna když vychazi statni svatky treba na utery nebo ctvrtek), ale HO podle potřeby, takže menší prazdniny kromě jarních neřeším, jsem na HO. Navíc mám ještě super hlidaci prarodiče. Léto budu mít dovolenou jen tyden, jinak ma kluk nekolik primestaku, soustředění, bude s nasima a dva tydny plan nemám, ale HO, takže si můžu zajet treba na chatu, pres den se mu par hodin venovat a dodelam práci v noci. Nechci machrovat, jen ze není úplně nutné být osvč. Taky jsem to takhle super neměla vždy, když byl školkáč, tak jsem ještě nemivala HO, naši pracovali, tabory by nedal atd. Ted ale mám čas, peníze i energii a fakt nechci techto treba deset let, dokud mam vsechno dohromady plus synuv zájem, travit dovolene s davy v hlavní sezóně. Podle mojí zkusenosti (zatím 2. třída, takže to samozřejmě takhle asi nebude dlouho - což je další důvod kdy jindy když ne teď) týdenní absenci v pohodě dožene za jedno kratší odpoledne.
@20190418 No já HO bohužel nemám, úřady neumožňují. Příměšťák má dcera jeden, kdy v tom týdnu bude syn ve školce (zatím ještě můžeme využít, díky bohu). drahý jako prase (plavecký), je hned kousek od nás a je jediný, který začíná nějak slušně brzo, jako většina přéměšťáků u nás začíná tak na 8-8:30, no tak to mi fakt pomůže, když musím být nejpozději v 8 v práci...ještě tam člověk musí děcko odvézt a pak ještě jet do práce.
Na pobytové tábory dcera ještě nechce a je otázka, kdy bude chtít, já taky nechtěla jezdit na tábory, nelákalo mě to, někde pod stany, držet hlídky, vázat uzly, soutěžit s dětma o nejlepšího sporťáka...nejsem ten typ a dcera možná v tomto bude po mně. Ale dnes už se tedy najít tábory, které jsou promakané, vybavené, zařízené...jen si za ně člověk připlatí, no.
Jinak díky bohu za babičky, hlavně tchyně (však mi to taky tchán furt předhazuje, jak to máme dobrý, jaký luxus a jak nám všeichni v jejich baráku závidí). Skoro polovinu prázdnin budou děti na chatě. Ale ne každý má ty babičky v důchodu, co mohou hlídat, naše děti ten luxus nebudou mít už vůbec...budem makat do 70 a pak pro změnu nebudeme mít už na nějaká vnoučata energii ☹ Ale to má spousta lidí i naší generace, že babičky prostě hlídat nemůžou nebo jen třeba týden. Třeba kolegyně, je jí 62 a má desetiletý vnuky-dvojčata, vždy si vyhradí týden na to je v létě hlídat a to je vše. Makat bude ještě min. dva roky a pak už kluci pro změnu nebudou mít o trávení času s babičkou takový zájem.
@1772 pokud s dítětem ty úkoly poctivě dodělám a to my děláme, ukazuju mu tím, že je potřeba plnit svoji povinnost i tak přeci... nevnímám jako povinnost sedět 6 hodin denně v lavici.. vlastně tím, že si splní ty povinnosti i když v tý škole nesedí, mi přijde daleko přínosnější.. stejně jako já když jsem na HO, taky musím splnit svoji pracovní náplň i když nesedím v kanclu a šéfovi je ve finále buřt jestli hlídám psa po úrazu nebo pracuju z pláže
@20190418 Ad dohánění učení - to koukám...já dceru uvolnila na týden na hory ve 2.třídě a každý den po lyžování musela hodinu makat, možná ještě déle. Dorazila domů unavená kolem 16.30 a hodinu seděla nad učením - než to všechno dopsala a dopočítala. Sama mi pak řekla, že tohle už nechce, že to je strašný. A čím vyšší třída, tím toho učení přibývalo, že když jsem vždy nadhodila, zda by nechtěly holky ještě na lyže na týden, tam mi hned hlásily, že ne, že to rozhodně nebudou dohánět.
@dashyyy Asi. Já si pamatuju, že tehdy to bylo na každý den 1x A4 Matika, pak sloupečky na počty celá A5, to samé množství Čj a k tomu ještě nějaké psaní, a pak ještě něco z Prvouky. Dceři šlo učení samo, bylo to o tom množství těch úkolů. Nechat to všechno na poslední chvíli, ležela by v tom celý den..
@sarihy holka měla spálu, fakt hnusný horečky, nešlo do školy udělat fakt nic, tak pak nezbylo než na to vlítnout.. a jak píšeš stránka matiky denně, češtiny, ona má i angličtinu a za dvě hodinky to sfoukla, když se jí ulevilo .. u kluka to musím dávkovat, ale holka školu bere úplně jinak než on
@dashyyy tak jasný, pokud je to nemoci a lékaři to je pochopitelné, to neovlivnis. Ono to v kontextu debaty vyznělo, ze si jezdíte na dovolené a výlety na 150 hodin zanpololeti, proto mě to zarazilo 🙈 Bude léto, tak snad už bude dobre a užijete si prázdniny 🫶
@ninive211 já jsem státní správa a HO mám a k tomu pružnou pracovní dobu, takže to jde, je to o vedení.
Ad prázdniny - jsem ještě doma, takže pohoda, ale i tak, má dva primestaky, dva týdny rodinná dovolená, dva týdny babičky, a zbytek doma výlety, hřiště. Když jsem ještě chodila do práce, tak byla měsíc ve školce a druhy měsíc 14 dni vnsoukrome školce jako tábor. A zbytek naše dovolená.
Ono když nemáš hlidaci prarodiče, respektive jen týden dva, tak holt ty tábory 🤷🏻♀️
@veroniquecz ach to psané slovo, jak jsem to psala tak automaticky v hlavě, tak mě nenapadlo, že to tak vyzní 😂😂😂🙈
@veroniquecz U nás to nejde prý kvůli bezpečnosti nebo co. HO má jen opravdu velmi úzká skupinka lidí hlavně ve vedoucích pozicích, kteří musí mít zároveň nějaké prověrky a milion papírů na to a tak. Jsme FÚ. Vím, že tys dělala na KÚ, že? Prostě záleží, jaký úřad, jaký vedení a s jakými daty a příp. programem děláš. U nás by byl prý problém s licencema na ADIS + práva.
Poslední příspěvek. Dost z vás píše, že vy máte nárok rozhodnout, jak bude vaše dítě fungovat. Měly jste tento postoj i v jeho raném dětství, vzdaly jste se rodičovského příspěvku, protože co je komu po tom, jak si to zaridite?
@1772 A jakou povinnost neudrží? Uvolnění bude mit povolené, ucivo doplněné, tak co tedy nesplni? Ty budes asi podobna kolegynim z ma minule prace, sice delaly houby, ale furt smirovaly, jestli nahodou nekdo neodchází o 10 minut driv nebo nedej boze nedostal pul dne volna navic. To, ze ten dotyčný travil svuj volny cas na vystave ci meteni, uz videt nechtely. A když jsem si vyjednala HO, tak se mnou nemluvila ani klika u dveří...
@ninive211 jasně, já jsem si vědoma toho, že mám neuvěřitelnou výhodu hlidacich prarodičů a HO...cestování je můj zdaleka největší koníček, fakt tím žiju, takže my prostě jezdíme často i mimo prazdniny a kdyby mi to škola neumožňovala, tak hodně uvažuji o její změně. Beru to tak, že dokud je syn malý, tak mám za jeho vzdělání primární zodpovědnost já (od vyššího věku bude zodpovědnost na něm) a školu vnímám jako průvodce na cestě vzděláním, mentora meho i synova, ale rozhodně školu nevnímám zodpovednou za vzdělání mého syna, takže z toho pojetí plynou i povinnosti a práva školy a skola při splnění podmínek nemá právo mi bránit syna ze školy uvolňovat.
@sarihy u kluka nemají zatím domácí ukoly, jen když něco ve výuce nestihnou, takže tam šlo opravdu o to dohnat probiranou látku a čeština, angličtina mu jde sama od sebe, takže jsme v podstatě jen doháněli matiku. A než se někdo zeptá, nemám pocit, že by byl syn pozadu, co se tak bavím s jinými mamkami, které mají děti ve 2.třídě na jiné skole, kde dávají úkoly. Když jsem treba v první třídě slysela od jedné ženské, že jeji syn musí když třeba berou pismenko A namalovat auto za domácí ukol, tak to je úkol úplně mimo, podle mě hranicici s buzeraci.
@1772 to je prave ten rozdíl v našich pohledech - povinné je absolvovat základní vzdělání a zkoušky, nikoliv 100 % účast v lavici. Uvolňování z dochazky funguje ve spolupráci se školou a nic se neodchází. Nevím, jak vybíráš zaměstnance ty, ale u nás je důležitá prave flexibilita a osobní odpovědnost za dobre odvedenou práci, nikoliv účast na pracovišti od 6:00 do 14:00 a jinak jen omluvenka od dr. Nikoho pak nenapadne to obcházet neschopenkou, nikoho nenutime, aby s kaslem letěl k dr., má možnost delat z domu nebo si vzit sick day, je to o domluvě a nikoliv o zákonné stanovené 20 denní dovolené, přes kterou nejede vlak.
@1772 To se ale pleteš. Pokud uvolním ze školy kvůli výletu apod., tak je to vždy dopředu a danou látku si dítě musí doplnit. Takže naopak se tím učí to, že povinnosti se plnit musí a pokud chce zábavu navíc, tak si ji ale musí "odmakat".
Tak první, co bych udělala, nahlásila ve škole, že nesmí dítě vydávat nikomu jinému než rodičům. A co si mají co dovolovat tě obcházet. To je absolutní vrchol drzosti, to se prostě nedělá!

@1772 Můžeš ten prospěch pevné školní docházky ohledně daných povinností nějak rozvést? Protože to taky nějak nechápu - jak to souvisí s vš a prací?