S exmanželkou vycházíme skvěle, jezdí občas s rodinou ke mně na dům. Partnerce se to nelíbí...

terkterk
19. bře 2019

Dobrý den,
rád bych se zeptal - především dam, jaký máte názor na následující:
** Situace: Před 8 lety nám zemřela dcera, pak jsem si vzali do pěstounské tehdy 6-letou holčinu. Před 5 lety rozvod, holčina zůstala v péči matky. S exmanželkou jejím manželem vycházíme skvěle, protože hlavním důvodem rozvodu nebyla nevěra, ale odlišné vyrovnání s těžkou situací.
Takže občas návštěvy, telefonáty atd. Zcela jednoznačně v tom není žádný můj vztah k ex. Ani ona ke mně. Naprosto mi nevadí, že se drží za ruce atd. Dokonce jsem jim vystupoval na svatbě - jsem prostě v pohodě. Samozřejmě máme bližší vztah, dá se říci jako sourozenci - vzájemně si pomáháme a hlavně - v našem životě je smrt jediné dcery a další, která se měla narodit.
** Nová partnerka to nenese dobře, ale přesto to chceme nějak kompromisně řešit. Chápu ji a obdivuji ji za vstřícnost to společně řešit! A vím, že více lidí náš ex partnerský vztah nechápe. Tím také ale není v okolí vzor, na němž "demonstrovat", že to může fungovat ve vší počestnosti.
** Dotaz:
Dámy, jak byste to nesly a řešily vy? Stalo se to někomu konkrétně? Jak jste to řešily?
Děkuji

treasurka
19. bře 2019

Přes všechny racionální důvody, proč je to v pohodě, by mi taky vadilo vidět mého manžela pohromadě s někým s kým míval sex... 😕

treasurka
19. bře 2019

A teda k dotazu - já bych si asi vybrala toho, kdo je pro mě v tu chvíli důležitější, a s kým spojuju svojí budoucnost. Tj. soušasného partnera, s ex bych to omezila na nutnou míru, např. ohledně styku s adoptivní dcerou, praktické věci, přání k Vánocům, důležitým věcem a pod.

barulina
19. bře 2019

Kdybych se mela uzirat tim ze muj partner kdysi s nekym spal asi by mi hrablo. Tam to nebude o teto predstave, ale proste strach, ze to mezi vami nezkomcilo. Rikat clovek muze cokoliv. Pokud soucasnou partnerku milujes a chces s ni zit, neni dobre ze tva byyvala zenaa tak uzce figuruje v tvem zivote i rodine. Pochyybuji o tom ze na druhe straane tyto debaty neprobihaaaji

olga_
19. bře 2019

Taky by mi to vadilo. Jako nezúčastněná osoba "smekám", ale od partnera bych očekávala omezení styku na minimum a soustředění se na současný vztah.

malinkaelinka
19. bře 2019

Můj manžel měl výborný vztah s bývalou přítelkyní, rozešli se v dobrém a pak se nadále stýkali. Když jsem ho poznala, byli jsme společně párkrát na pivu, když se objevila ve městě. Neměla jsem důvod žárlit, byla to fajn holka, ale bylo mi naprosto jasné, proč se rozešli. Teď už se nevídají, ona zmizela daleko a začala si s podivným týpkem a začala vést podivný život (sekta), už by si neměli co říct. Tchán s tchýní se také vídají, třebaže jsou rozvedení a tchýnin nový manžel s tím nemá a nikdy neměl problém, prostě mají spolu syna (mého manžela), tak je potřeba spolu vycházet a podílet se na jeho výchově. Ale myslím, že ani jeden z těchto vztahů nebyl tak blízký, jako máte spolu vy dva.

jannym
19. bře 2019

já jsem asi divná, ale vzhledem k okolnostem mi to přijde vlastně krásné, nevím zda bych tak chtěla nebo dokázala žít, ale pokud jsou u Vás skutečně jen občas, a jinak je Váš vztah s přítelkyní v pořádku, tak bych v tom neviděla takový problém, ale mě neberte jako hlas ženy, kamarádky mi vždycky říkají, tvůj názor se nepočítá ty ses měla narodit jako chlap...

vendelinka08
19. bře 2019

@terkterk a setkaly se uz spolu? Ono nekdy ten strach a zarleni prameni z toho neznama...svagrova mela takovy pratelsky vztah s ex partnerem...nic v tom uz nebylo...ona i on uz maji dalsi partnery. A prave ta parznerka ex na svagrovou strasne zarlila..ale pak se poznaly a ona zjistila ze z jeji strany nic nehrozi..dokonce se spolu kamaradi a je klid...

terkterk
autor
19. bře 2019

@vendelinka08 Zapomněl jsem napsat - neviděly se a podle mne by to situaci pomohlo (nevím, zda vyřešilo)

terkterk
autor
19. bře 2019

Zapomněl jsem napsat, že se obě ještě neviděly, ale vědí o sobě 🙂 ... Podle mne by setkání mohlo situaci ulehčit - jak píše vendelinka08. Ale rozhodně partnerku nenutím, ale řekl jsem jí to.
Je to pro ni těžké a dle příspěvků má většina podobný názor jako přítelkyně.

malinkaelinka
19. bře 2019

@terkterk tak to by se určitě měly holky potkat... až současná přítelkyně uvidí, jak spolu mluvíte, jak se k sobě chováte, bude to jiné. Pokud tam jezdíš sám a přítelkyně čeká doma, to je naprd. Stýkejte se jako páry....

terkterk
autor
19. bře 2019

@olga_ Návštěvy jsou asi 3-4x za rok (bydlí 100 km daleko); Určitě vztah s partnerkou je priorita

malinkaelinka
19. bře 2019

@terkterk Vidáte se čtyřikrát do roka? Já to původně pochopila tak, že se stýkáte mnohem častěji, víkendy a tak.... V tom případě nechápu důvod k žárlení, vidět jednou za čtvrt roku někoho, s kým mě toho pojít mnoho a mnoho a rádi si popovídáme, to mi přijde naprosto v pohodě. Pokud tam tedy nejedeš na sám na celý víkend a nespíš tam... pak se to dá opět vyřešit tak, že pojedete spolu...

eldrag
19. bře 2019

@terkterk prvni laska meho manzela nam byla s rodinou na svatbe, deti mame podobneho veku, nevadi mi ma svoji rodinu, často si s ni pišu mame podobny koniček a i ohledne deti si radime. Ona je přijemna a rozumna ženska co má svuj život. Nevidim v ni nejmensi problem 🙂

sudylichozrout
19. bře 2019

@terkterk Zdravím, mám takto dobrý vztah se svým prvním přítelem, jsme rozešlí 15 let a jsme jak sourozenci. Naprosto ti rozumím a musím říci, že u mě by to bylo velmi jednoduché. Nový partner by tento můj vztah musel akceptovat, jinak by nebyl mým partnerem. Nezahodím perfektního člověka a opravdového přítele kvůli někomu, kdo tohle nedokáže pochopit a žárlí.

olga_
19. bře 2019

@terkterk Tak to mi přijde v pohodě. Taky jsem to pochopila tak, že bydlíte pomalu vedle sebe a stýkáte se intenzivně. Navíc spolu máte holčičku, i když pěstounku, ale přece jen... To by měla partnerka nějak zpracovat...

aronek
19. bře 2019

@terkterk mám blízko ke svému bývalému příteli a jeho rodině. Jezdím tam jednou dvakrát týdně, jak se neukážu už píše jeho brácha nebo volá mamka, jestli se nechci stavit. Jsme od sebe 13 let. On měl několik vztahů,jedno manželství, kdy jsem mu pekla cukroví a nakonec i s klukama byla na svatbě, v současnosti je rozveden s novou přítelkyní, já mám se současným přítelem vztah 11 let a 4 děti. Z počátku to taky nechápal, nakonec tam jede občas se mnou. V létě jsme tam jezdili do bazénu všichni několikrát týdně. Neměla bych ani problém s přítelovou bývalou, kdyby stála o přátelství, ale on to má jinak, prostě, když konec, tak konec.
Máte společnou minulost, vzpomínky, já bych se snažila přátelství udržet. Kolik máme v životě tak blízkých lidí, abychom se jich vzdávali?

kittyy17
19. bře 2019

@terkterk upřímně, máte spolu dítě, i když osvojené, a je krásné, že kvůli tomu dítěti spolu pěkně vycházíte.
Přítelkyně si není jistá ve vztahu, jinak si neumím její žárlivost vysvětlit.

terkterk
autor
19. bře 2019

@malinkaelinka Jsme ve vztahu v začátku (asi měsíc, známe se od vidění roky), takže je to pro ni nové

elinkamelinka
19. bře 2019

Můj táta se ještě stále stýká se svou bývalou manželkou. Jsou už sice rozvedení přes 20 let, ale stále jsou přáteli. Těsně po rozvodu to nebylo zrovna růžové, ale postupem času se zahojily rány a protože spolu měli dítě a primárně jim šlo o něj, tak se pak začali přátelit. Všechno se to ale vyvinulo postupem času. Má mamka stejně jako taťkova ex se navzájem respektují a mají spolu moc pěkný vztah. Myslím si, že je to jen o té spolupráci, jestli partner bude chtít přijmout i takovýto netradiční koncept přátelství 🙂

terkterk
autor
19. bře 2019

@kittyy17 Jsme spolu "oficielně" jen měsíc a tohle je pro ni hodně čerstvá informace

normalnimatka
19. bře 2019

vám patří jen respekt, že se sebou vycházíte, pomáháte si atd. dle mě ideální. spíš nechápu, že tohl ej epo rozchodu/rozvodu výjimka.
co konkrétně nynější přítelkyni vadí? může jí vadit, že spolu trávíte i delší čas v jednom baráku. asi to i chápu, a to ani nemusí vyloženě žárlit. ale já bych tě od toho nijak neodrazovala. když pozná, že jsou to fajn lidi, a že se můžete všichni vzájemně respektovat a kámošit, plynou ztoho jen pozitiva. kdyby to nemohla zkousnout, nevim, jestli bych tohle mohla zkousnout já. máte spolu i tu dceru-nedceru, a zkrátka... je to jak bránění kamarádství. bránila by ti kamarádství s někým, kdo nikdy nebyl nic víc, než kamarádka? hádám, že ne. pak je to prostě ale vyjádření nedůvěry mi přijde. a nebo absolutní nepochopení situace. nebo obojí. proč by jí to mělo vlastně vadit? kamarádění se s ex?

normalnimatka
19. bře 2019

a jestli je to jen párkrát do roka, pak bych to teda vůbec neřešila. vždyť jde hlavně o tu holčičku. je snad v pořádku, aby viděla vzor, že i když vztah nevyjde, tak spolu bejvalý partneři můžou vycházet a je to zkrátka fajn.

asojakova
19. bře 2019

My s partnerovou ex a jejim muzem (a detmi) jezdime i na spolecne vikendy... bez problemu

terkterk
autor
19. bře 2019

Už jsme mezitím znovu s přítelkyní o tom mluvili. Myslím, že jsem ji tím před pár dny překvapil a byla to její přirozená reakce. Sama teď přišla s kompromisem, který i já respektuji, aby se nepřizpůsobovala jen ona. A připustila v budoucnu i možné vzájemné návštěvy ...
Nesmírně všem děkuji za názory - je to pro mne/nás hodně cenné!

asvobodova
19. bře 2019

Ze své zkušenosti bych řekla, že to chce čas. U nás tedy nebyla svatba ani žádná tragédie, jen rozchod. Náš pes zůstal u mě. Našla jsem si partnera, vzali jsme se. S ex jsme spolu dál komunikovali, vídali se, střídali si psa. Pak si našel přítelkyni a ta mě ráda neměla. Mě se narodily děti, oni se vzali, narodila se jim dcera. S ex jsme spolu dál normálně komunikovali a časem problém zmizel. S jeho ženou spolu dnes kamarádíme, píšeme si, navštěvujeme se.
Asi nejvíc záleží na povaze partnerky. Jestli bude ochotná zkousnout, že jste teď spolu a nemyslet na to, co bylo. Hodně štěstí 🍀.

brunetka11
19. bře 2019

@terkterk Tak držíme pěsti ,-)
Jinak - asi je to hodně o vlastním sebevědomí daného člověka.
My se s mužem nadále stýkáme se svými ex, bývalý se k nám třeba zastavil na kafe během dne, když jel kolem - muži jsem prostě zavolala, že tu je - nemám před ním podobné tajnosti. Mužova ex patří se svým nynějším mužem mezi naše rodinné přátele, občas tu tráví s námi víkendy.
Všichni jsme si vědomi důvodů, proč spolu ne/jsme. A jsme rádi za to, že nám vztahy fungují.

ariadna12
19. bře 2019

@terkterk jako nova partnerka bych situaci nesla asi jako ta tvoje, cili ne dobre. Asi by to byl pro mne stezejni bod, proc zustat ve vztahu nebo odejit. Prilis uzky vztah s expartnerkou ze sveho zivota znam, (byt za uplne jinych okolnosti) hodne mi vadil, nakonec jsme se s expartnerem rozesli, ale u nas to bylo tak, ze ani jeden nechtel ustoupit a expartner vubec nechapal, ze mne to trapi. Asi to nechape dosud🙂. Ja pote nasla prima muze a zalozili jsme rodinu. Jsem ted spokojena. Jak je na tom on, osobne nevim, ale podle znamych, co ho vidaji, je sam. Pokud spolu chcete zustat, kompromis je treba. Hodne stesti.

marketa1218
20. bře 2019

Ze začátku vztahu jsem také žarlila na bývalou partnerku mého manžela, ale to jenom díky tomu, že jsou spolu každý den v práci, pracují spolu doposud. Byli spolu sedm let, spousty společných přátel, zážitků. Zkrátka jsem měla pochyby o tom, aby se k sobě zase nevrátili. Potom co mě s ní partner, dnes už manžel seznámil jsem pochopila, že nemám nač žárlit, párkrát jsem se s ní potkala na nejake narozeninove oslavě či firemní akci. Úplně bez problémů a už jsem s manželem také skoro sedm let. Bohužel teď žárli ona na mě, jelikoz čekáme rodinu a jsme šťastní a jí se v tom životě osobním moc nedaří.

kaja2016
20. bře 2019

@terkterk Jestli jste spolu jen mesic, tak to vse muze brzy vypadat jinak. Z me zkusenosti to byva tak, ze byvaly partneri se po rozchodu vice vidaji, ale kdyz se zamiluji a zacnou novy vztah, tak se ten stary pomalu rozpousti. Jinak me osobne byt tvou pritelkyni, tak by me to take vadilo a hodne. Nadruhou stranu toho mate za sebou hodne a je pochopitelne, ze jste provazani. Uprimne, ja bych do takoveho vztahu nesla. Partnerka ma deti? Uplne jsem take nepochopila, jak to mas s adoptivni dcerkou. Mas k ni nejake povinnosti. Beres ji jako svou dcerku?

terkterk
autor
20. bře 2019

@kaja2016 Partnerka má dva kluky 11 a 15. Holčina není v adopci, ale v pěstounství, čili já k ní nemám ze zákona žádný vztah. Ale říká mi táto a jezdí za mnou s ex a asi 1-2 x ročně i mimo to. Je to v podstatě dcera na dálku - ale bohužel to není jako vztah k mé dceři, která zemřela.
Myslím, že vadit znamená nevěřit, ale chápu - je to zcela nestandardní a nikdo (ani nejbližší přátelé) moc nevěří, že v tom vůbec nic není. Já jsem nikdy nežárlil a nedělám to ani teď. Partnerku i fascinuje/zaráží, že mi nevadí, když mluví o svém zesnulém partnerovi nebo kdyby u nich přespal nějaký ex. Když jí budu věřit, nevadí mi to ... já vím, divné, ale je to tak.
Já jsem byl za úplnou raritu u významné české genetičky, když jsem bez problému souhlasil (ještě s ex), že další dítě z umělého oplodnění by mělo jiného tátu než mě... Já prostě mohu v pohodě vidět ex se svým manželem ruku v ruce a jsem rád, že jsou šťastní. Zpíval jsem jim i na svatbě ... Nikdo mi moc nevěří, že mám rád novou partnerku a ex je jen kamarádka, s níž jsem zažil to nejkrásnější (narození dcera) a to nejhorší (její úmrtí). Kdo nezažil smrt dítěte, nemůže pochopit...