S jedním mužem ve více jak 15letém manželství
Posledních pár let sleduji,že se v mém okolí každý 2.pár rozvádí po 4.-7.letech manželství.Pak si s manželem tak trochu připadáme jako exoti,když spolu vedeme spokojený rodinný život.Neříkám,že máme neustále nebe bez mráčků,ale zatím nenastala situace,kvůli které bychom museli manželství ukončovat rozvodem.Někdy se přistihnu i při tom,jak těm svým kamarádkám závidím-že se nemusí s nikým zbytečně hádat a že si občas spestří život nějakým nezávazným vztahem.Ale pak se naštěstí probudím do reality a jsem ráda za to,co mám 🙂
My letos na podzim oslavíme 15.výročí svatby a celkem jsme spolu už 19.rok 🙂....nějaký ten mráček se sem tam taky objeví, ale jinak myslím žijeme celkem spokojeně 🙂
letos 26 let spolu, z toho 21 let manželé.
@1772 klobouček 👍 a gratulace ! ať to klape i nadále.
@plksv Všude mi říkali příjmením dětí.
Bylo to zvláštní, tím obřadem jsme se oba tak nějak uvnitř vyklidnili, muž snad i víc. Jakože teď už v sobě máme jasno.
Jen jsem ho varovala, aby si ten krok rozmyslel, protože u nás v rodině se nerozvádí.
@zuzineckah no uvidíme. je to nejjednodušší způsob, jak ošéfovat ten majetek. když se nám do toho chtít nebude, tak budeme muset pořešit právníka a jiné smlouvy 😅 přítel už ženatý byl a já nikdy vdavek chtivá nebyla, tak kdo ví co bude 😀
@brunetka11 vše je jednou poprvé 😀 přítel je v rodině taky první rozvedený 😅 a já si děti pojmenovala svým příjmením a je to 😀
@falcony ,já o něvěře zatím nevím.Do mobilu mu nekoukám a přístup do emalů a na FB máme oba zaheslovaný.Zkrátka o tom nepřemýšlím a mám klid.Ale je fakt,že po těch letech,co jsme spolu už poznám,kdy lže nebo když něco provedl-leze to z něj jako z chlupaté deky a neustále to okecává 😀
Ale naštěstí to nikdy nebylo nic vážného.Většinou,když se něco provalí,tak se to snaží potom vyžehlit a toho já pak využívám dost 🙂
My spolu s manželem budeme 20let (od mých 16 a jeho 17), manželé jsme 15 let. Máme tři děti a chováme se k sobě, tak jako po roce chození. Člověk to má, tak jak si to udělá-)
Svatba v roce 1980, známe se o tři roky dýl.
@madulinka Ale já si myslím, že to je pravda. Protože pokud si nevezmeš úplného blba - a to nechápu, proč by sis ho brala, tak se dá prací na tom vztahu ho udržet. nesmíš dopustit, aby se rozpadl, pak už je to problém ho znovu slepit a ty jizvy tam budou. Jenže to je dřina. A musíš se snažit opravdu pořád. Pak se snaží i ten chlap. Si myslím.
@anelamates no, s tím já právě nesouhlasím, proč bys vztah udržovala, když jeden je naprosto nešťastný a na pokraji sil, věnoval urovnávání problémů ve vztahu několik let, aby to bylo lepší a lepší, ale druhému je to jedno, protože jemu současná situace vyhovuje, a vlastně nevidí v ničem problém..? Za mě má každý právo na to být šťastný, život je jen jeden. Ale být ve vztahu, kdy tomu druhému je jedno, co ten druhý cítí, to ze vztahu odejdu, a budu věřit, že bude líp. Samotné nebo s někým jiným... A právě mluvíme o dlouhodobém vztahu, kdy ta počáteční zamilovanost teda už vyprchala a na pořadu dne jsou denodenní starosti..
@edeltraut no právě, do určité míry, ale pak už to popírá to, jaký si to člověk udělá, takový to má.. Musí na to být 2, pokud nejsou, tak to ten druhý nemůže ovlivnit, ani kdyby se zbláznil.. (Protože za sebe, např. v tak důležitém rozhodnutí - když chceš druhé dítě - původně jsi chtěla 3 - a manžel se rozhodne, že druhé už nechce (a snažila jsem se o to 3 roky ho přesvědčit, nechat to vyhnít, aby si na to přišel sám, připomenout, zase nechat být - stále beze změny), tak je to buď a nebo, sama si to dítě neuděláš, a děti musí chtít oba, aby bylo manželství/partnerství spokojené 🙂 a pak se nabalují další a další problémy a už to nejde ukočírovat).. Jeden je spokojený, druhý na pokraji sil...
@madulinka Tím jsem nemyslela, že udělá jeden. Bylo to myšleno na pár. Asi jsem to prvně špatně napsala. Souhlasím s tebou, ale třeba otázka dětí, bydlení apod. jsou podle mě věci ve kterých by lidé měli mít jasno už před svatbou. My se brali s tím, že budeme mít hodně dětí, ale po prvních dvou jsem o dalším nechtěla ani slyšet.... trvalo mi hezkých pár let, než jsme se rozhodla, že ano a dokonce bych šla i do čtvrtého, jenže to už zase brzdi manžel 😀. Je to hodně o kompromisech. Neříkám, že máme pořád slunečno (nechci tu veřejně psát důvod - do KZ ti klidně napíšu), máme dost velké překážky a kdybych nebyla taková jaká jsem, zřejmě bychom spolu už nebyli. Ale brala jsem si ho "v dobrém i zlém", takže jsem se podle toho zařídila. Opravdu mám pocit, že jsme pořád zamilovaní.
@madulinka No ale na začátku toho vztahu přece nebyl krajně neštastný, ne? nějak se do toho stavu dostat musel, něčím. A pokud si nevezme člověk opravdu totálního debila, tak si myslím, že právě tou péčí o vztah se dá dosáhnout toho, že se nikdy nedostaneš do postavení - totálně neštastný a vyčerpaný. Asi tak to myslím. tedy pokud na vás nedopadne nějaká hrůza typu úmrtí dětí, kdy se každý člověk musí vyrovnávat se ztrátou, a pak nemá třeba sílu ještě podporovat toho druhého - a je zle.
A třeba právě ty děti by měly být celkem jasné už na začátku vztahu. A pokud ten druhý změnil svůj názor, asi bych chtěla vědět proč. A na tom bych se snažila stavět dál. A jistě, je to těžké a někdy to prostě nejde.
@madre1 Nějak nechápu, můžu se zeptat, co tě přimělo založit takové téma? To jsi jako cítila potřebu se pochlubit, jak ti to doma šlape? Jako jo, je to fajn, držím ti palce, aby to tak bylo i dál, ale co my s tím jako? To je jako bych založila téma, že nechápu, jak můžou všichni kolem mít půjčky a dluhy, a že si připadám jako exot, když mám naopak našetřeno. A co jako? Stejně jako se někdo nechtěně může ocitnout v dluzích, může se ocitnout v rozvodovém řízení. Mně se to taky stalo, a nad takovým tématem můžu jen zdvihnout obočí a povzdychnout si. Budiž ti to přáno a pokud můžu radit, tak raději ale nespoléhej na to, že je to automaticky už navždy.
@anelamates - na začátku vztahu bývají nasazené růžové brýle a spousta nedobrých vlastností bývá ukryto...
Někomu trvá i roky, než prohlédne a uvědomí si, že takto ne a udělá změnu.
My budeme letos slavit 17 let od prvního rande a 9 let v manželství. Když jsem to napsala tak jsem se úplně opotila :D
Vzala jse si chlapa, který mě i po 17 letech, + 30kg a náladovosti stále miluje. Až mě to někdy dojímá ;) Je i výborný táta, naše děti miluje a moc hezky se o ně stará.
Ano, máme i dny kdy bych ho zabila, ale když pak tady čtu různé diskuze tak si říkám, že mám být vlastně jen štastná a to co mě trápí je nicotnost. Jenže člověk chce vždy víc než má.
A brala jsem si ho po 8 letech vztahu jen kvůli dětem. On odmítal mít děti dokud nebudeme "rodina" i na papíře. Já jsem si zarevoltovala aspoň tím, že jsem si nechala rodné příjemení a jeho v mužské formě:D
@barumat mě náhodou taky zajímá jak to mají lídé kteří spolu žijí dlouho. Proč je dnes tolik rozvodu? Je to tím, že jsme moc nároční na sebe i na partnera? Nebo nechceme řešit žádné potíže? Nebo je to tím, že se pod tlakem společnosti vdáme za "blbce" jen, abych byly vdané?....
Moji rodiče spolu letos budou manželé 37 let, ale od prvního rande to bude 43let. Jsou spolu každý den a od roku 1992 i každý den nejen doma, ale i v práci :D Obdivuje je.
@editah222 Tak mě spíš zaujalo, že tam nebyla žádná úvaha, zamyšlení a otázka do pléna, bylo to prostě jen sdělení "jsme spolu xy let, jsme šťastní, nechápu, že je to jinde jinak", což mě trošku nakrklo. Třeba právě proto, že jsem se vdávala opravdu z lásky, věřila, že je to navždy, a pak jsem zjistila, že manžel má milenky jako sport a zábavu.
@editah222 Mě víc jak rozvody po deseti dvaceti letech fascinujou ty s hodně malym děckem, třeba ročním. To mi hlava nebere.
@achjonetusim nejčastějí se rozvádějí páry do 4 let od svatby (to jsem četla v nějaké statistice) a tam jsou většinou opravdu malé děti.
@barumat já se teda dlouhým a relativně štastným vztahem moc nechlubím. Každý mi stejně říká, že kecám ;)
@anelamates no ze začátku asi ne, ale prostě jak se člověk mění v průběhu let - má jiné priority, jiné potřeby, atd., Ze všech důvodů uvedu např. ten, že zjistil, že ho omezuju tím, že nechci, aby chodil na diskotéky (otci od rodiny - pozor, nezakazovala jsem, ale byla jsem naštvaná, a to už se mu taky nelíbilo), atd. Prostě on měl priority jinde, a ano, on to takhle dělal ve 20ti, takže mu to mám tolerovat do konce života? 😀 A buď jsem to zkousla nebo nezkousla. Když jsem to zkousla, byla jsem nešťastná já - proč je pro něj důležitější něco jiného, než být v pátek večer doma s manželkou a dcerou, a když jsem to nezkousla, přišly argumenty, že na diskotéky chodil vždycky. Jo, chodil, ale to mu bylo třeba 20. To jsou přesně ty věci, který prostě nemůžeš vědět, kdy nastanou a jestli nastanou. A ano, taky jsem si nebrala blbce, a když jsem se vdávala, myslela jsem si, že je to do konce života. Ruku do ohně bych za to na svatbě dala.. Jinak jo, říkám upřímně - dlouhodobé harmonické vztahy závidím, přiznávám. Před 7mi lety jsem se mezi ně taky počítala.. Proto ty moje argumenty.. A nemyslím si, že jsem člověk, který to při prvním nezdaru zabalí a čau..
@barumat ,co mě k tomu přimělo?
Asi myšlenka na to,kolik nás tu takových je a abychom si vzájmně poradily,jak se s čím poprat 🙂 Je mi líto,že Tobě to nevyšlo,ale nemysli si,že ikdyž spolu dva lidi vydrží roky,tak ne proto,že mají štěstí,ale proto,že od problémů neutíkají a snaží se je řešit.Proto,že jednomu na druhém záleží a hlavně tu jsme pro děti,kterým se snažíme jít příkladem 🙂
Nestačí jenom věřit,že to vyjde navždy a spoléhat se na to,že se nic nepokazí.Já zase tak naivní nebyla,abych nevěděla,do čeho jdu 😀
My jsme spolu letos 13 let
My jsme spolu letos 13 let, z toho 2 roky manželé. V našem okolí jsme za exoty už jenom proto, že jsme spolu od mých 16 let a naprosto bez problémů. Manžel je voják z povolání a ustáli jsme spolu i jeho 3 zahraniční mise půlroční. Doufám, že 3 už stačily 😊 Nyní máme 10 měsíční princeznu. Jestli spolu vydržíme do důchodu nevím, ale teď doufám, že ano 😁
S velkou radostí se řadím mezi exoty. Letos oslavíme 16 let od svatby, máme patnáctiletého puboše a čtyřměsíčního chlapečka. A mrzí mě, když ve svém okolí vidím, jak se rozcházejí páry, které jsem vždy považovala za stabilní.
@madulinka Zřejmě ještě nebyl dost vyzrálý, vybouřený , byl pro manželství nedospělý. A máš pravdu v tom, že co nám imponuje před svatbou, může nás po svatbě vytáčet. Smůla je, když se prostě rozcházíte v prioritách. Pak je dobře nejít do manželství, protože pro to fungující musíte mít ty základní hodnoty stejné. Jinak je těžko co dělat. No jistě jsi se nerozhodovala ze dne na den, a je mi líto každé rozpadlé rodiny. Ale za tím názorem, že je potřeba od počátku se starat, od počátku o vztah pečovat, dělat kompromisy a nevzdávat se, si stojím.

@blahova_andrea držím pěsti, aby tomu tak bylo 😀✊🏼👍🏼