Skepse k manželství: Jaké máte zkušenosti a pocity?
Jdu se s vami zamyslet a rozvirit debatu na tema manzelstvi a celkove dlouhodobych vztahu. Posledni dobou nad tim dost uvazuji. Kdyz otevru internet a vidim cerstve snoubence, jak zari stestim a potom ty zamilovane fotky ve svatebni den, nemuzu si pomoct, ale vtira se mi do mysli cynismus typu: Ted je vam hej, jeste vubec nevite, co vas ceka! Vsak pockejte. Za chvili se budete hadat, lezt si na nervy, budete mit ve spouste veci odlisny nazor, neshodnete se na vychove deti, na financovani rodiny, na traveni spolecneho casu. A nebo se budete podvadet. Kdyz neustojite prvni krizi, prijde po par letech rozvod. Kdyz ji ustojite, bude to chvili fajn a pak prijde dalsi krize na jine tema. Nebo mozna na to same, pokud se v te prvni krizi nevyresi. Ale protoze clovek uz chce mit klid, za ta leta zestarl a zmoudrel, nema potrebu chodit do dramatickych hadek a misto, aby sel s partnerem do konfliktu, radeji se odebere do samoty s mobilem, kde je mu lip. Spolecnych veceru je cim dal tim min, protoze proc travit vecer s clovekem, se kterym se neshodnete na zakladnich vecech? On z celeho dne v praci nechce slyset, co je potreba doma opravit, co je potreba zaplatit, co je potreba zaridit. On chce pohodu a sex. Ona ale nemuze mit pohodu a sex, kdyz ze sebe nevypusti to, co ji stve a co je potreba spolecne vyresit. Bud se pohadaji a nebo se uchyli ke kompromisum, aby meli klid. Ale co je kompromis? Je to vlastne neco, co ani jeden nechce. Ale je to “mensi zlo”. A v tom mensim zlu ziji dalsich nekolik let. Nespokojeni a umoreni z toho vecneho mensiho zla, kdy to neni nejak dramaticky spatne, ale ke stesti to ma hodne daleko.
Mnohdy si rikam, ze samotne by mi bylo lip.
A taky, ze uz bych se NIKDY vic vdavat nechtela.
ALE niceho, co se stalo a co jsem zazila nelituji. Jsem za to vdecna a spousta skaredych veci me i jeho posunula dal.
Rikam si, co sakra s tim? Nechci zestarnout v nejakem blbem celozivotnim kompromisu. Chci vyletet jako ptak a na nic a na nikoho se neohlizet. Chci vyt svobodna a nezavisla, chci se rozhodovat ciste podle sebe, chci byt sama…! Otazku na zaver, co byste mi poradily nemam. Spis me zajimaji vase pribehy a pocity. Podelite se?
@sorboni30 to je hrozne 😳 to se nedivim, zes odesla.
@sorboni30 mas naprostou pravdu! To co jsem napsala jsem napsala jako duvodu, proc si myslim, ze je manzelstvi dobre a proc jsem za nej vdecna (duvody, ktere ma napadly na prvni dobrou, kdyby se clovek zamyslet vic, bude to lepsi 🙂 )
V zadnem pripade si ale nemyslim, ze clovek ma zustavat v manzelstvi za kazdou cenu, ze se ma kousnout jen aby nebyl sam! Naopak mi prijde smutne, kolik zen zustava v manzelstvi naprosto nevyhovujicim jen proto, ze maji pocit, ze se to tak ma a svuj zivot doslova obetuji obskakovani pana tvorstva. A jeste model predaji detem :(
Ja bych jen chtela prilit trochu optimismu, treba u mych rodicu vidim, ze jejich vztah i po 35 letech hezky je, tesi se na sebe a jsou spolu, ne jen vedle sebe. Zrovna vcera jsem k nim sla na navstevu a hrali spolu zrovna po praci deskovou hru 😄 Podobne to mam ja s muzem, letos spolu budeme 20 let od seznameni ☺️
Ja prilejem tiez trochu optimizmu. Som s mojim muzom 11 rokov, mame dve deti - 7 a 3 roky. Tiez citim, ze ked sme v tych kazdodennych starostiach- praca, deti, kruzky, skola, domace ulohy tak sme unaveni, protivni. Je toho na nas moc. Rodina je daleko a vsetko vykryvame sami. Ja pracujem na plny uvazok. Ale vzdy ked mame ten cas len pre seba bez deti tak sme to zase my ako na zaciatku vztahu. Vodime sa za ruky, objimame sa, smejeme sa a je to strasne fajn. Vtedy citim, ze sme to stale my dvaja ako na zaciatku vztahu. A snad ked deti trochu podrastu a nebudu nas tolko potrebovat tak si este tie spolocne chvile uzijeme ☺️
Nahodou muj muz ma i Billa kartu 👍 ale fakt je schopnej koupit okurku za 50 korun kdyz ma chut na okurku. A filet lososa za 400 kilo. Ale treba muj ex ma tohle s jidlem posobne, tam regulerne jen prozerou 20 tisic za mesic v peti lidech. Deti pak chodi ze jim tata kupuje to a tamto. Ted prisla dcera ze ji tata kupuje nejaky smoothie, no kdyz jsem zjistila ze ro stoji 25 korun mala lahvicka tak jsem ji vysvetlila ze u me se musi spokojit s jogurtem za 10 😃
@martinka_33 kdybych nenakupovala v akcich a sla bych jednou tydne nakoupit s tim, ze nam doslo jidlo a brala bych to za plne ceny, tak 20tis dame za jidlo taky - uplne s prehledem 😳
@vikinkav naši jsou spolu taky v pohode. Dokonce mama řiká, ze co jsme se segrou vypadly z domu, tak jsou na tom o moc lépe. Oni maji spolecne zajmy a jablka sváru (odlisny nazor na vychovu deti) odpadly, tak spolu vyletí a je jim fajn - nez prijdou na anvstevu vnoucata 😂
@vikinkav moji rodiče jsou spolu 40 let! Občas hračky, ale když je jeden nemocný tak druhý má o něj strach a nehnou se od sebe na krok! Jsou na sebe strašně upnutí .. jejich rodiče oslavili diamantovou svatbu, druzí dědeček se jí nedožil ale to samé... Jenže to jsou ty "stare" generace co šly příkladem. Já příklad měla a bohužel naše manželství nedopadlo. Přitom rodiče exmanzela taky spolu 45 let. Určitě bych ale nezůstávala v tomto manželství..děti si pamatuji do dnes jak jsme se hádali a to mají 9 let. Tak říkají, že je nám teď dobře když je doma pohoda, jen smích, radost a máme se rádi. Tohle je příklad pro děti..🙏
Taky tak. Nebo treba drogerii jedine pres internet nebo v male rodinne drogerii, v supermarketech nevedi co za to chtit. Chlapi o tom nepřemýšlí. To je jako kdyz jsem mu jednou vynadala ze si udelal 8 volský ok 😃 On jako v cem je problem, tak jsem se ho ptala jestli necte neviny ze o tom vsude psali ze 10 vajec stoji 80 korun 😅 a on "no a to nemame 80 korun?" No ne na veceri jen pro tebe 😂
@sorboni30 mě treba mrzi ze kdyz ja i ex jsme z uplne rodiny a nasi nam dali takovy asi hezky vzor (i kdyz moji rodice nevim, tam ten rozdilny mazor na vychovu udelal svoje), tak mam to.nevyslo. jenze to by se ex nesmel chovat jak debil. On podle me nevedel co vlastne chce a tak se neustale navazel do mě. Bral si za vzor svoje kamarady, kteři vymetali hospody a zenskou meli jen na uklid a na vareni a nazory typu "prece nebudes vecer nekam chodot se starou, pokd radsi s nama" 🙄 To ze vojede co pred nim neutece je dalsi vec, pritom jsem si nevsimla ze by byl jeho tata suknickař 🤔 Mozna se na nem podepsalo ze na nej rodice nemeli cas, hodne pracovali a on vyrustal tak trochu jak dřiví v lese...
Trochu optimismu i ode mne. S mužem jsme spolu už 22 let, 10 let svoji, svatba byla krásná, i po tolika letech jsme zamilovaní, je to můj nej přítel. Máme dvě děti - batole a pubertaka, to byly zatím asi největší zkoušky našeho vztahu. Teď v poslední době i změna práce, která nám obrátila náš režim o 180•. Ale podrželi jsme se a ustáli jsme to. Nedovedu si představit být s nikým jiným a už vůbec ne sama. Samozřejmě, že jsou mracky a někdy “lítají talíře”, ale alfa omega je komunikace. A taky jsem zjistila, ze když jsem v první rade v pohodě já, netočí mě kraviny. 🫶 Zkusila bych si sednout a probrat co vadí tobě a co jemu. Jestli vůbec ví, že jsi tak naštvaná a pesimistická co se týče vztahu a manželství 🙏
@veroniquecz prave ze vi. Uz jsme takhle sedeli a probirali to nekolikrat. Vzdycky to skoncilo tim, ze jsem moc narocna a ze to, co chci, neni dulezity. Takze se vzdycky pohadame a ja znechucena a frustrovana odchazim nasrane “spat”.
Pro me dulezite je, aby nam normalne splachoval zachod, neodlupovaly se kachlicky, meli opravebe auto, aby bylo bezpecne, aby vecne neprotekal odpad a pod. Ja jen chci, aby to vsechno a x dalsich veci fungovalo. Kdybych to umela opravit, tak to opravim sama. Kdybych mela na to penize, zaplatim si hodinoveho manzela. Me vlastne na tom vsem nejvice mrzi, ze vidi jenom sebe a sve priority. Ze uplne prehlizi moje potreby. A protoze je on ten vic vydelavajici, tak se nemusi nikoho doprosovat o kazdou korunu navic. Proste jde a koupi si to/zaridi si to. Nechci, aby to zase dopadlo tak, ze se bude muset stat neco, co otrese nasim vztahem, ze zase bude muset prijit o to, co ma, aby si uvedomil, ze svou frustraci nepredstiram, ze jsem z toho fakt nestastna.
@martinka_33 jenže to jsou takové typy chlapu a nedají si pokoj ani v 60 letech... Můj taťka dřív Vymětal každé schůze, akce, mamka byla doma čekala na něho. Já bych na to neměla nervy co ona měla ze zlata. A teď změna..taťka jde za měsíc do důchodu, začal chovat králíky, zahrádka,.skleník a už má zájmy spíše doma s mamkou. Ještě vnuci když k nim naší dojedou tak je hned pro ně co dělat.. Jsou spokojeni. A jiné vidím na vesnici opilce sedí věčně v hospodě, nemají rodinu jediné co je zajímá hokej, chlast.. Já bych tak žít nemohla a to jsou mezi nima i ženské kolikrát..
@sorboni30 no jeho druhá žena má díte s huličem, kterej ji zhulenej zmlatil. Takze muj ex je pro ni úžasná partie, protože nehulí a nemlátí ji 😃
Mám kolem sebe dost manželství, která hezky fungují i po hodně letech. Manželovi rodiče budou příští rok slavit 50 let od svatby a snad nikdy jsem neviděla, že by na sebe zvýšili hlas nebo byli opravdu naštvaní jeden na druhého. S manželem jsme spolu skoro 20 let, letos 16 let od svatby. 4 děti během 8 let, takže o krizovky nebyla nouze. Čím jsme starší, tím víc nám na našem vztahu záleží, protože ani jeden z nás bychom nechtěli zahodit všechno to, co jsme od studentských let spolu vybudovali. Začínat někde znovu je pro oba noční můra 🙂 . Takže se snažíme udělat si ten život co nejvíc hezký, když už to spolu máme na doživotí 😀 .
Vždycky mě napadá, jestli chlapi, o kterých se tu píše, byli opravdu před x lety úplně jiní. Tzn. ohleduplní, naslouchaví, komunikativní, měli zdravý vztah k penězům, vždy hned udělali, co se jim řeklo atd. atd. Nebo prostě vždy byli takoví, jak dnes, jen to ty ženy přehlížely? Víte, jak je ten vtip: Muž v okamžiku svatby touží po tom, aby jeho žena zůstala stále stejná, ale ona se změní. Žena touží, aby se muž změnil, ale on zůstene navždy stejný. Není v tom velký kus pravdy???
@prejeta_zaba fakt bys chtěla děti až ve 40? Máme to přesně naopak 🙂. Stihli jsme děti do 35 a dnes si říkáme, že později bychom do toho určitě nešli, dřív klidně. S naší čtyřicítkou se nám otevřel úplně nový svět, protože děti jsou větší, nepotřebují naši celodenní péči a my máme prostor na cestování ve dvou, na kulturu atd. Prostě už se život netočí jen kolem dětí a ještě jsme dostatečně svěží na to, abychom si užili všechno, co nás baví 🙂 .
Znám a chápu. Podle mě je chyba už v tom prvotním očekávání, že manželství bude trvalým zdrojem mého štěstí. Dlouhotrvající partnersví je podle mě hlavně práce.
@jajulin To nevím jestli přímo až ve 40, to se těžko posuzuje. My jsme zase opačný extrém, pořídili jsme si děti na dnešní brzo a mě osobně chybí ta doba užívat si ty běžné starosti a radosti ve dvou, nemít k tomu stále zodpovědnost za dítě, ale ono má všech o svoje pro a proti. 🤷♀️
@prejeta_zaba my měli první dítě v 26 letech, na dnešní dobu taky celkem brzo. Oba jsme studovali několik oborů na VŠ, takže jsme rovnou ze studentských povinností skočili rovnýma nohama do povinností rodičovských. Před dětmi jsme spolu nikdy nebyli na dovolené, žádné restaurace, žádná volnost, žádný bezstarostný život bez dětí. Nejdřív kvůli studiu nebyl čas a peníze, pak hned děti, 4 po sobě. Ale protože jsme tu volnost nikdy nezažili, tak nám nechyběla tak moc 🙂 a těšili jsme se na to, že jednou se dočkáme. A když jsme se někdy před rokem dočkali - jsou možnosti, jsou prostředky, o děti je postaráno - opravdu si to umíme užít a chrochtáme si blahem, že jsme relativně mladí 😀 😀 a děti už máme odrostlé. Ale jak píšeš, všechno má své pro a proti, určitě by s námi každý neměnil 🙂 .
@jajulin @jajulin jenže ne každý to "mohl stihnout". U nás to třeba bylo tak, že jsem se mohla ze zdr.duvodu pokoušet s ex o miminko až od 25 let.. jenže to nešlo..Pak jsme šli na kliniku kde jsem podstoupila 6 IVF a zadařilo se až v mých 30 letech.. Přirozeně to nešlo, protože ex měl 7% spermie..A když jsem se rozvedla a našla přítele, otěhotněla jsem když měli kluci 7 let. Malá má dva roky a já mám za dva týdny 40 let. Někdy to prostě nejde plánovat.. Jo věk je znát, ale ničeho nelituji a jsem šťastná že malou máme. Užívat si budeme později. Pokud teda zdraví dovolí.. Já jen, že dneska se i holky snaží, ale prostě nejde otěhotnět lusknutim prstu.
@martinka_33 jeden lepší jak druhý..🤦🤣
Zkus se jeste zamyslet nad tim, jak mu to podavas. Mozna se mu tezko chape, ze opravena kachlicka pro tebe ma stejnou hodnotu jako treba pro nej dobry fotbalovy zapas. Me treba taky dost dlouho trvalo, nez mi doslo, ze sveho manzela trvalym bordylkem v aute OPRAVDU vytacim a nerika to jen tak jako aby si rypl... Je dost dobre mozne, ze on slysi, ze na nej utocis, ze neco neudelal a to neco vnima jako naprostou prkotinu a nechape, ze pro tebe to prkotina neni. Ze je to neco, co te opravdu trapi a na druhou stranu co te opravdu uprimne potesi, kdyz bude fungovat
Z toho co pises je ale naprosto jasne, ze bud neco zmenite nebo se vas vztah rozpadne. Pises, ze "chces vyletet jako ptak a na nic a na nikoho se neohlizet, byt svobodna a nezavisla, chci se rozhodovat ciste podle sebe, chci byt sama" - z casti za tyhle pocity urcite muze male dite. Nepises jak stare mame mlade, ale tohle zrovna JE rok od roku lepsi, na cas ztracena svoboda se zase vraci, tak dite ziskava samostatnosti. A ono to plyne zatracene rychle. Na druhou stranu, nemuze to byt tak, ze ty jsi jen zavrena doma a v praci, ktere ani nemuzes mit vic, protoze muz nechce, jsi bez penez na cokoli a muz si mezitim zije jak svobodny mladik. Zjedne je dost problem ve financni otazce, prestoze vyplata mala neni. Tohle je asi hlavni a zaroven nejsnazsi bod, ktery musite zmenit. Meli byste mit oba stejnou zivotni uroven - tj. vymyslet spravedlivejsi model. Pokud se nezvladnete dohodnout sami, obratte se znovu na terapeuta, at vam pomuze moderovat diskuzi. Prostor pro vlastni konicky a seberealizaci je nezbytny, jinak stastni nebudete ani jeden - ty, protoze ti chybi seberealizace, tvuj muz, protoze jsi pak nastvana a protivna.
@sorboni30 však já naši situaci určitě nepsala jako nějaký univerzální návod pro všechny, ne každý by to tak vůbec chtěl. Kromě plánování je také potřeba velká dávka "štěstí", aby to všechno vyšlo, a to my jsme měli, někdo jiný bohužel ne. Na druhou stranu je tu obecně vnímaný ideál posloupnosti: škola - práce - užít si - vybudovat domov - dítě. Život lze žít mnoha způsoby, my si celou tu posloupnost úplně popřeházeli a nelitujeme. Ale už jsem si asi dostala mimo téma diskuze.
Nečetla jsem všechny komentáře, ale muzu napsat svůj příběh.. po sedmi letech vztahu, z toho třech letech manželství, přišla krize, kterou jsme neustali🥺 Otěhotněla jsem velmi brzo a i když jsem věděla, že manžel není z těch, kteří by mluvili víc než by se muselo, stal se z toho později problém ve vztahu, kdy jsme nemluvili už vůbec. Ve vztahu mi chybělo to povídání dlouhé hodiny, o kterém tu píšete, nebo klidně i povídání, když jsme byli sami. Mít si co říct, podpořit toho druhého, svěřit se mu s čímkoliv, zasmát se, zajímat se co a jak ten druhý dělá, jak se má.. Nic z toho tam nebylo 😐 Manžel byl sice malomluvny, zato byl úžasný otec našich dětí. Má náročnou práci, jezdil pozdě domů a já se cítila být pořád sama. Čas jen na nás dva moc nebyl, hlídání jsme velice neměli. Ale dokázal se postarat o rodinu, vydělat peníze, vzít nás na dovolenou, na vylet.. Není to samozřejmě všechno, jen dával tu lásku najevo jinak. Chybělo mi to fyzično mezi námi, pohlazení, doteky.. Bylo to takové chladné, prázdné.. Vázla komunikace.. Je to pro mě čerstvé, jsme teprve chvilku od sebe, ale oba už máme nové partnery. Mrzí mě to samozřejmě, protože jsem se s ním měla jako princezna a měla jsem vše. Až na ty "city". A také mě to mrzí kvůli dětem 🥺 Ale stalo se a život jde dál. Je to tak jak to je a člověk nemůže litovat nebo přemýšlet "co by kdyby". Musí žít svůj nejlepší život právě teď, protože je moc krátký. Naštěstí spolu vycházíme velmi dobře co se dětí týče. Ale už i já se na lásku a vztahy dívám po téhle zkušenosti jinak než dřív. Občas mě také prepadnou myšlenky, že by mi bylo lépe samotné.. Ale na to mám asi ještě spoustu času. Žiju pro děti. A nikdo nechce být sám. Jen jsem některé věci velmi přehodnotila.
Všechny příspěvky jsem nečetla, tak mi možná něco uniklo. Máte příjem přes 80 tisíc a ušetříš z toho 3 tisíce? Všechno drží v ruce on? Nic ti na domácnost neposílá? Nebo na společný účet, kde bys to hned odložila? Když za jídlo dáte 20, tak vám pořád zbývá 60. To jezdíte každý měsíc na dovolenou,nebo máte tak obrovskou hypotéku? Nechápu, kam to dáváte. Máme o něco nižší příjem a každý měsíc z toho ušetřím hodně a to i dost utrácím.
ja jsem vdana 10 let, nebudu lhat ze to je celych 10 let jak z fotek 😀 ale jsme spokojeni, stastni a v podstate bych nemenila. Mouchy budou vzdy. Ja se vdala bezdetna-jinak sem to nikdy nechtela a nechtela bych byt urcite svobodna matka. Kdybych byla svobodna matka tak ase asi vdam spis z rozumu

Já ti rozumím. Taky mám ještě jeden účet a posílám si tam měsíčně peníze abych ušetřila..ale o něm můj partner ví, řekla jsem mu to, protože je jiný. Mám v něm důvěru. On sám když dostane peníze v práci navíc tak jde a dá mu je ať koupím něco dětem nebo sobě.. je jiný. Samozřejmě já kupuju dětem nebo do domácnosti. Sobě málokdy. Ale ten rozdíl mezi nemi je obrovský...V akcích taky nakupuju a nestydím se za to. Dětem šetříme stavebko..Mají urazovku a všechny peníze odtud když se něco stane jdou pak k nim do pokladnička a oni mají od nich klíče.