Sobecká tchyně, nabízí mému manželovi zájezd pro ně dva
Ahoj,
máme rok a půl starého chlapečka, žijeme v Praze. Matka manžela je babička kariéristka, která se o nás ani naše dítě nezajímá - nezavolá, nepřijde na návštěvu, dárky odbude maličkostí. Nijak s námi nekomunikuje a učí na Karlově Univerzitě, můj manžel i já jsme taky učitelé. Já už od roku a čtvrt věku dítěte pracuji na částečný úvazek - hlavně kvůli financím. Otec manžela je fajn. To jen pro vykreslení situace.
Včera manžel přišel s tím, že mu matka nabídka, aby spolu oni dva jeli v září na 10 dní do Izraele od fakulty, že mu to zaplatí! (Někdo, kdo nám nedal ani dudlík, když se kluk narodil...!) Opravdu si to nepřeju, jelikož bych tu byla na vše úplně sama, platila si draze hlídání, abych mohla chodit do práce a vše bylo na mě jen proto, že si matka vzpomněla, že se chce rekreovat! Navíc jsme rodina a přijde mi to fakt zvláštní otci od rodiny nabízet zájezd jen pro něho. Manželovi jsem už řekla, že s tím nesouhlasím - pohádali jsem se, ale přemýšlím, že to snad napíšu i tý tchyni. Co si o tom myslíte?
@sisstin pokud bereš alimenty na syna, tak stejnou částku bych chtěla na dceru od současného partnera. Je to jednoduché a ostatní věci bych v tomto případě a s tvým přístupem nechala stejně. To mi přijde fér k oboum dětem.... Ale to je jedno, o tom diskuze není a každý to má jinak...
plně souhlasím s @victress...akorát ty peníze bych nechtěla po manželovi, ale po tchýni 😀 😀
Je to fakt divný, dovolenou by měl trávit s vámi a né s maminkou. 🙄
Holky a zakladatelko, tak pokud tchýně jednou stojí za h...o, tak bude stát pořád. Na vnouče nehledí a pak si vzpomene, že má syna. To je jen vypočítavost, jak vás pohádat. Já bych svojí tchyni vynesla v zubech a s tou tvojí bys to měla udělat také, je jen rozdíl, že můj chlap za mnou stojí a nikdy by mě nenechal ponížit svou matkou.
Další strana pohledu je, pokud je to nějaká pracovní mise, což mi tak připadá. A v podstatě do toho celého nevidíme.
Ale pokud by si měl vybrat dovolenou a trávit jí s matkou a ne se mnou a dítětem, no to by se mi taky nelíbilo.
@ruzenkaaa - ty prosím tě, já si to četla ještě jednou a jak jsi myslela to, že mu tchýně nabídla, že vyjede na 10 dní od fakulty že mu zaplatí??? To mu bude platit tchýně nebo ta faktula, manžel dělá tam kde tchýně??? Protože jestli fakulta, tak snad bude mít cesták i diety, ne??? TAk pak by to finančně snad problém nebyl a dokonce může dostat kapené a ještě na tom vydělat, tak by i to hlídání se tím mohlo pokrýt...možná by sis měla s mužem promluvit, jak to myslel přesně s tím výjezdem, asi by vám to takto ani vaši dovču neovlivnilo...
@sisstin A co tak si sednout a společně spočítat, kolik vás jednotlivé položky stojí. My máme každý své oddělené účty. Ale jeden společný (není problém, je veden zdarma), kam posíláme určité částky (podle toho, jak se kterému zrovna finančně daří) a z těch žijeme. Oba máme své kapesné a nekecáme si do toho, jak je kdo utratí. Neřeším, za jakou hračku si kolik utratí a jeho náklady na mou "údržbu" také nezajímají.
Ale děti máme společné, žijeme spolu v jedné domácnosti. Ty jsi na mateřské, to není tvá mzda a jen tvoje děti. Ty mu umožňuješ tím, že se staráš o jeho dítě, aby mohl vykonávat svou práci a pobírat mzdu. Náklady máte společné.
@brunetka11 nejlepsi reseni je uzavrit snatek 🙂
@brunetka11 Uplne suhlasim, najlepsie mozne riesenie, mne tiez 100% vyhovuje. Ono niekedy je treba doma buchnut po stole a nastolit pravidla. Cim viac sa zena uskromnuje na ukor chlapa, tym vacsieho nevdacnika si doma chova. Poznate to porekadlo, ze "urob psovi dobre, oserie ti plot." Tak to nejako to byva aj s muzmi, ked sa od nich nic nevyzaduje.
@sisstin Ak chces, mozeme zalozit novu temu, aby sme tu nevkladali off topic prispevky.
@trdelnik234 ale jedine soukromou, mam tu zas sve smiraky ;)
@marcicek84 S mým současným mužem taky vychováváme moji dceru z prvního manželství a na ni muž nepřispívá pochopitelně nic - na ni dostávám alimenty od mého ex, takže logicky přispívám do rodinného rozpočtu i poměrnou částkou na ni z těch alimentů. Jinak my máme taky každý své peníze, muž platí hypotéku na byt (je jeho, koupil ho ještě dřív, než jsme se poznali), já platím energie, auto, na jídlo přispíváme každý - ve finále jedeme půl na půl. Teď, když jsem na RD, přispívá víc muž - já se holt starám o společné dítě, za chvíli to budou děti dvě, tak on počítá s tím, že v tuhle chvíli jaksi totéž, co on do rodinného rozpočtu nedám, teď je jaksi moje hlavní práce péče o děti. Jo, částečně pracuju pořád, teď je to teda horší, protože už jsem na rizikovém, takže co vydělám navíc, jde do rozpočtu rodiny nebo na rezervní účet. Ale nedovolil by si nechat mě živit děti jen z rodičáku.
@sisstin Jasne, nikdy nevies, kto sa k akej informacii dostane. Tak ak zalozis sukromnu temu, tak mi posli prosim ta cez internu postu link, tieto temy ma zaujimaju, rada prispejem a nieco nove sa naucim od skusenejsich zien.
@somalicats Super tema, nezalozime sukromnu diskusiu "Rodicak a rodinny rozpocet?"
@trdelnik234 Ja bych brala hned
@trdelnik234 😀 Proč ne, ať se tím neplevelí diskuse na jiné téma 🙂
@trdelnik234 taky bych měla zájem do soukromé diskuze...
já bych ho pustila, lepší jet s matkou než s milenkou. A za další, taková příležitost vzhledem k jeho povolání (vzdělání) je i pro něj zajímavé. Nebud sobec a zkus to překousnout. Chápu tvůj vztah ke tchyni , také jsem musela skousnout tolik věcí. Ale vztah syn a matka je vždycky nepřekonatelný. Četla jsem to v literatuře a přestala s tchyní o manžela bojovat.
jen ať jedou ! ať si to s maminkou užije. však máte taky svůj program ne ? hodně zdaru a šťastnou cestu. zabalila bych mu aj řízek :D
@ruzenkaaa Ahoj, zeptala bych se ho, jak vám to vynahradi, že jede bez vas, asi na to bude koukat překvapeně, nejspíš ho to zatím ani nenapadlo. Tedy bych navrhla nebo, co by zas udělalo radost tobě a neměla jsi pocit, že si někde trajdá bez vás. Třeba zaplatit tvou čast dovolené a můžeš jet s kamarádkou, nebo s tvymi rodiči, to jen takový návrh, může to být cokoliv.... Vymalovat, opravit nábytek, vyhazet sklep, vylepšit dětský pokoj před tim než odjede...? Cokoli, co udělá radost zase tobě, aby si nezvykl, že si může dělat, co chce. Mně se můj muž poptve zeptal, jestli může jet (dovolená pro děti nevhodná, kam jsme driv jezdili spolu), jsem mu to odsouhlasila, bez ničeho, od té doby to bere automaticky, že zas další rok pojede, neptá se, a má to naplánované driv, než ho vubec napadne řešit, jestli nekam pojedeme spolu jako rodina. Pozor na to... Nejlepší je nastavit pravidla hned.
@ruzenkaaa já bych ani tak nebyla naštvaná na tu tchýni, té to asi prostě nedochází, jestli je taková jak ji popisuješ, ale spíš manžel by měl zvážit, co tento výlet bude stát
já mám cestování hodně ráda (a nemluvím jenom o povalovačkách s all inclusive, i když teď s dítětem žádné extra akční cesty nebudou), ale nenapadlo by mě vesele vyrazit na dovolenou bez manžela a dětí (a nechat tím veškerou starost na něm) a ještě k tomu tím ukrajovat z rodinného rozpočtu
pokud by byl pracovník na volné noze a vydělával dost peněz, tak proč ne (za předpokladu, že si pak budu moct někam vyrazit i já), ale jestli si pak kvůli financím a jeho chybějící dovolené nebudete moct dovolit společnou dovolenou, tak by mě to fakt štvalo
když jsem začala žít s mým manželem (tehdy přítelem), tak jsem taky přestala jezdit na dámské jízdy, na které bylo třeba vzít si volno, abych mohla ty volné dny, co jsem měla, strávit s tím chlapem, co s ním sdílím byt, a to jsme ani neměli děti
@ruzenkaaa moje tchýně je taky kapitola sama pro sebe, a nevím jak bych reagovala v této situaci, ale řekla bych manželovi - tak fajn, jeď ( přeci jen je to jeho matka, tak na ni bych nežárlila) , ale já jsem si vybrala v tomto termínu tuhle dovolenou a pojedu teda s prckem sama.
Nic bych nezakazovala a ani bych to neřešila s tchýní, vem kámošku/ mamku/ sestru a jeď někam sama.
Pokud by v tom nebyla ta tvoje práce a žádné hlídaní, nebránila bych mu v tom, proč taky? Ale tahle je to je fakt nereálné.

@kika_21 no tak pocitat se musi se vsim ;) moc neverim na vztahy na celej zivot ;)