icon

Sobecká tchyně, nabízí mému manželovi zájezd pro ně dva

ruzenkaaa
28. led 2016

Ahoj,
máme rok a půl starého chlapečka, žijeme v Praze. Matka manžela je babička kariéristka, která se o nás ani naše dítě nezajímá - nezavolá, nepřijde na návštěvu, dárky odbude maličkostí. Nijak s námi nekomunikuje a učí na Karlově Univerzitě, můj manžel i já jsme taky učitelé. Já už od roku a čtvrt věku dítěte pracuji na částečný úvazek - hlavně kvůli financím. Otec manžela je fajn. To jen pro vykreslení situace.
Včera manžel přišel s tím, že mu matka nabídka, aby spolu oni dva jeli v září na 10 dní do Izraele od fakulty, že mu to zaplatí! (Někdo, kdo nám nedal ani dudlík, když se kluk narodil...!) Opravdu si to nepřeju, jelikož bych tu byla na vše úplně sama, platila si draze hlídání, abych mohla chodit do práce a vše bylo na mě jen proto, že si matka vzpomněla, že se chce rekreovat! Navíc jsme rodina a přijde mi to fakt zvláštní otci od rodiny nabízet zájezd jen pro něho. Manželovi jsem už řekla, že s tím nesouhlasím - pohádali jsem se, ale přemýšlím, že to snad napíšu i tý tchyni. Co si o tom myslíte?

mpbk
28. led 2016

@texetka tichá domácnost toho moc neřeší 🙂

ruzenkaaa
autor
28. led 2016

@lrg. Dekuju, presne takhle to citim!

texetka
28. led 2016

@mpbk neřeší, ale zakazovat dospělému člověku nic nebudu . Pokud je mu jedno že svým chováním zničí dovolenou rodinnou - budiš .

dokument
28. led 2016

Mne by to vubec nevadilo. Klidne at si maji i svoje aktivity, vzdyt je to jen jednou za cas. Porad maji spolu nejaky vztah. Tim, ze se ozenil s tebou prece neprestal byt jejim synem. Ja bych byla rada, ze mam i chvili klid od manzela 😀

dokument
28. led 2016

Ja treba s mou matkou taky jezdim na ruzne vylety bez manzela. Uplne bezne. A jemu to taky nevadi.

krikri90
28. led 2016

Ahoj, nemyslím si že je úplně špatné aby jel. Já osobně bych ho v tom podpořila, dostat se do Izraele, téměř za pakatel musí být pro historika skvělá výzva. A je jedno jestli s matkou nebo ne... Psala jsi, že zájezd nabídka jemu - jednak je to syn, kterého to zajímá a nejspíš správně zhodnotila, že pokud vzít někoho s sebou, tak někoho kdo z toho bude mít opravdu radost. A pokud tě trápí, že nepozvala i tebe s rodinou - přišlo by mi spíše ujeté kdyby tě tam s malým dítětem chtěla tahat. Není to zrovna destinace, kde bych chtěla s malým dítětem na dovolenou.... S manželem spolu trávíte spoustu času přeci přes rok a.jistě nemá nárok jen na 10 dnů dovolené. Osobně s přítelem jezdíme jednou do roka také odděleně na dovolenou. Každý za svými zálibami - on v zimě na hory s kamarády a já přes rok na prodloužený víkend s kamarádkama na wellness. A letní dovolenou trávíme spolu 🙂 Být tebou, nezlobila bych se na něj a dopřála mu to 🙂

dokument
28. led 2016

@lrg jak by to mela zvladat? 10 dni je nic, to snad zvladne kazdy. Samozrejme kazdy na to ma jiny pohled, zalezi na co je kdo zvykly. Nekdo ma volnejsi vztahy nebo se maji navzajem radi, tam je moc veci, ktere to ovlivnuji. Kdyby to bylo na 2 mesice, tak nereknu. To by mi uz taky vadilo.

kacca11
28. led 2016

@texetka ticha domacnost nebo zakazy mi prijdou jako uplne stejny styl chovani, tohle delaji deti v materske skolce a resit takto problemy v manzelstvi mi pripada nedustojne az smesne. Chapu, ze ti to vadi, hlavne to, ze to ohrozuje vasi spolecnou dovolenou, ale dospeli lide by se meli dokazat domluvit alespon trochu civilizovane...

Jinak holky, vas by nemrzelo, kdybyste nekam chtely jet, mely tu moznost a vas muz by vam doma delal sceny a naschvaly? Bez trochy pochopeni? Me by to tedy mrzelo a jsem rada, ze muj muz by me v tomhle vzdycky podoril tak, jako ja jeho.

A i kdyz treba chce jet a vy opravdu nechcete, aby jel, argumenty se daji vyjadrit i jinym a vhodnejsim zpusobem.

Mimochodem, jak tu nekdo psal, ze zakladatelka si bude platit hlidani ze sveho, zatimco manzel sve finance bude rozhazovat na dovolene, tak to je vec, kterou nechapu. Jednou jsou manzele, finance by meli vnimat jako spolecne.

evulina77
28. led 2016

@ruzenkaaa nečetla jsem všechny příspěvky, ale pokud je to oba dva zajímá a je to poznávací zájezd a mají tu možnost tam jet, proč by jako nemohli? Nechápu kdo jsi, že můžeš pouštět nebo nepouštět manžela někam? Jde přece o domluvu a jestli manžel chce jet, je potřeba to tak brát. Za půl roku vyřešíš, co s dítětem v době, kdy budeš muset být v práci. Jde jen o 10 dní, né o 10 let. A příští rok by byla dovolená o tom, co a kam chci já...

michaela_2
28. led 2016

@lrg Tchýně by to možná nabídla oběma. Kdyby vztah se snachou fungoval. Podle toho, co tady zakladatelka píše, to tak ale rozhodně nevypadá. Nebudu hodnotit, čí je to vina, ale proč by dotyčná měla za každou cenu chtít jet na dovolenou s někým, koho vyloženě nesnáší??
Mě to připadá spíš takové to uražené - a mě nepozvali!! tak na just nepojedeš ani ty!

Jak už se psalo, zařídit s 9 měsíčním předstihem, hlídání na pár hodin denně, pro 2 leté dítě, není žádné sci-fi.

somalicats
28. led 2016

@kacca11 Souhlasím, vše je o dohodě a nemá cenu dělat naschvály. Osobně si myslím, že zvládnout jednoho dvouleťáka 10 dnů sama není až takový problém.

Pro ostatní: Mně osobně by třeba tohle vadilo v situaci, kdy bych věděla, že už si muž nebude moct vzít další dovolenou, abychom mohli někam vyrazit společně, nebo pokud by to byl tak výrazný zásah do rodinného rozpočtu, že by to mohlo udělat problémy. Ale to se dá pořešit normální domluvou a ne tichou domácností.

mpbk
28. led 2016

@somalicats Přesně tak, taky si myslím, že deset dní bez manžela se dá zvládnout snad dovolím si tvrdit s přehledem. Pokud bych věděla, že se mu tam chce, tak bych byla ráda, že pojede. Vadila by mi pouze destinace - bezpečnost a narušení naší společné dovolené a času.

dokument
28. led 2016

tam je asi problem s tou praci maminky. A co rodice maminky? Nemuzou hlidat? Nebo si vzit teda neplacene volno v praci.

dokument
28. led 2016

@ruzenkaaa a manzel ma jen tyden dovolene? Jako ucitel? Je mi jasne, ze nema 2 mesice prazdnin, ze pracuje i o prazdninach, ale nema to volno trosku delsi nez "normalni", tj. bezny zamestnanec? Ja jsem pracovala v divadle a taky jsem meli prazdniny a pak teda v pulce srpna jsme nastupovali. Samozrejme je to neco jineho, hodne jineho, ale snad ma manzel vic dovolene, ne?

somalicats
28. led 2016

@mpbk Přesně tak. U nás teď řešíme něco trošičku podobného - 2 měsíce po termínu porodu bude ve Vídni kongres, na který bych moc ráda jela. Pravda, nebude to 10 dnů, ale 3 dny, které bych tam strávila, na druhou stranu v příštích letech nemusí být už takhle blízko (loni byl v Barceloně) a snadno dostupný za rozumný peníz. A musíme pořešit, jak s dětmi, jestli nechat hlídat babičky a nejmenší vzít s sebou (první 2 jsem kojila vždycky jen 14 dnů, bohužel, takže je "šance", že to nevyjde ani napotřetí, ale pochopitelně to zkusím) s tím, že by mi ji muž nosil na kojení a po odborném programu bychom si užívali téměř letní Vídeň, nebo pokud bych nekojila, odjet na 3 dny sama. Ale neslyšela jsem od něj ani slovo o tom, že jsem se zbláznila a že jsem sobecká a jánevímcoještě, spíš se snažíme vyřešit situaci ke vší spokojenosti.

mercedesse
28. led 2016

@dokument Moje rodiče taky pracují a určitě bych po mojí mamě nechtěla, aby si patlala dovolenou kvůli dovolený mého manžela. To je sobecké ve vlastním zájmu jí krást její dovolenou. A třeba moje tchýně má svojí firmu a ta by taky hlídat přes den nemohla, protože tam prostě musí být. Někdy to není tak jednoduché.

ruzenkaaa
autor
28. led 2016

@dokument
Nasi si maji brat volno, ja volno pripadne placene hlidani, ze si tchyne usmyslela, ze se chce jet rekreovat? To uz se nikomu nechce, nepomohla nikdy s nicim, nevim proc by kvuli jejimu vymyslu melo byt povolano 20 lidi, pripadne ja padat za 10 dni na hubu. Dekuju za rady, ale uz to asi necham byt.

la_amanita
28. led 2016

Ten hloupý pocit, když vám diskutující na vaši žádost radí, a vy přitom jen chcete politovat 😀

sari_nka
28. led 2016

Mě by to teda stvalo, hlavně to, že muž nestojí za mnou a nechá se uplatit matkou... Úplně tak zakladatelku chápu, ona bude pracovat a zároveň hlídat malé dítě a on si vyplaca dovcu na matku 😒

somalicats
28. led 2016

@ruzenkaaa No, ale placené hlídání si bereš tak jako tak, ne? Když už teď pracuješ. Navíc pokud budeš doma sama, nemusíš se starat i o manžela (myslím co se jídla, prádla a tak týče), můžeš využít toho, že budeš mít sice placené, ale hlídání, a pracovat víc, pokud Ti to Tvoje práce umožňuje, tudíž i víc vyděláš. A s jedním dítětem, promiň, to není o padání na hubu, představ si, že jsou ženské, co se starají o 2, 3 i více dětí, k tomu chodí do práce a manžel kmitá taky třeba celý den a potkají se až večer, takže jim prakticky přes týden s ničím nepomůže. U Tebe mi to přijde primárně opravdu jako zlost nad tím, že manžela tchýně bere někam a Tebe ne, a hledáš důvody, proč bys to tu těch 10 dnů nezvládla. Pochopila bych to, kdyby jel na půl roku, na rok a Ty bys tu měla být na všechno sama včetně financování rodiny. 10 dnů ale není doba, po kterou by samotná ženská s jedním dítětem nezvládla doma a v práci fungovat.

izzybickerstaff
28. led 2016

@somalicats pamatuju se ze školy, že jedna starší spolužačka dokonce odjela na tři měsíce do zahraničí na stáž. Starší, předškolní dítě nechala doma manželovi a kojené mimino vzala s sebou. (Skoro) všechno zjevně jde, když se chce 🙂 je super, že vám to takhle doma funguje!

somalicats
28. led 2016

@izzybickerstaff Jo, já takhle dodělávala s mladší druhou VŠ - dopoledne jsem byla ve škole, buď s malou, nebo mi ji hlídala ségra (sama je doma na RD), odpoledne jsem se pak normálně starala já. A muž byl v Praze se starší a staral se. Navíc on se zvládl celkem brzy postarat i o mladší, jakožto o miminko, nedělalo mu problém přebalit, nakrmit, takže ani teď bych neměla strach, že by ty 3 dny nezvládl, pokud by se měl starat o mimčo a dvouleťačka by byla u mamky nebo u tchýně. Nejstarší už je samostatná jednotka, takže ta by byla čtvrtek a pátek ve škole, v sobotu doma nebo by odjela k babičkám či k ex a v sobotu večer či v neděli bych dojela já domů. Je to jen o domluvě.

sari_nka
28. led 2016

Mě to nepřijde tak jako že by to neslo, ale sobecké mi to prijde od nich, ať teda zajistí hlídání na ty časy, kdy běžně hlídá manzel 😉

evik19
28. led 2016

@ruzenkaaa Radu pro tebe nemám, jen tě chci podpořit. Chápu, že jsi naštvaná, já bych teda byla taky a hodně! Tchýni bych z toho vynechala, to manžel by mě naštval, pokud by na to přistoupil. Asi tady se mnou hodně žen bude nesouhlasit, ale dovolená je podle mě od toho, aby byla rodina spolu, hodně by mě mrzelo, kdyby manžel svou dovolenou ( a to jí má hodně) využil na rekreaci jen sám pro sebe a troufnu si tvrdit, že on by ani o takovou dovolenou nestál. Vzhledem k tvé práci a nulovým možnostem neplaceného hlídání mi to navíc teda přijde finančně i logisticky od něho hodně sobecké.

dokument
28. led 2016

@ruzenkaaa tak pak zalezi na manzelovi jak k tomu pristoupi

dokument
28. led 2016

@mercedesse
@ruzenkaaa nevedela jsem, ze tvoji rodice jeste pracuji. A manzel si nemuze vzit neplacene volno?

trdelnik234
28. led 2016

@nupta Osobne by som tam tiez teraz nesla.

nutricnihodnota
28. led 2016

Diskuzi nečtu, tak už to tu možná párkrát padlo, ale i tak. Mě by to přišlo od obou bezohledný, pokud je to opravdu bráno jako dovolená a ne služebka. Ať je to jakkoliv, manželovi bych řekla, že je to vlastně výborný nápad, vystřídat se v dovolené a že už se nemůžeš dočkat, až si na týden vyrazíš a starost o děti a domácnost přenecháš jemu 😉

trdelnik234
28. led 2016

@ruzenkaaa tak toto teda nie! Jak investoval do zajezdu, sak mamicka pozyva, mamicka plati, ci jak to vlastne je? Toto je dobry dovod preco nie. On s mamickou na zajezd a ty potom zase sama s malym na dovolenku. O nicom, fakt. Najdi svokre niekoho a da pokoj.

dokument
28. led 2016

@mercedesse pokud chce manzel jet a rodice manzelky si nechteji brat kvuli nemu volno, coz mi prijde jako fer argument, tak at proste zaplati to hlidani. Stejne maji spolecne jmeni. Je to otec rodiny, tak taky muze decku zajistit peci. Nachystat veci tak ,aby mohl odjet.

Strana