icon

Sobecká tchyně, nabízí mému manželovi zájezd pro ně dva

ruzenkaaa
28. led 2016

Ahoj,
máme rok a půl starého chlapečka, žijeme v Praze. Matka manžela je babička kariéristka, která se o nás ani naše dítě nezajímá - nezavolá, nepřijde na návštěvu, dárky odbude maličkostí. Nijak s námi nekomunikuje a učí na Karlově Univerzitě, můj manžel i já jsme taky učitelé. Já už od roku a čtvrt věku dítěte pracuji na částečný úvazek - hlavně kvůli financím. Otec manžela je fajn. To jen pro vykreslení situace.
Včera manžel přišel s tím, že mu matka nabídka, aby spolu oni dva jeli v září na 10 dní do Izraele od fakulty, že mu to zaplatí! (Někdo, kdo nám nedal ani dudlík, když se kluk narodil...!) Opravdu si to nepřeju, jelikož bych tu byla na vše úplně sama, platila si draze hlídání, abych mohla chodit do práce a vše bylo na mě jen proto, že si matka vzpomněla, že se chce rekreovat! Navíc jsme rodina a přijde mi to fakt zvláštní otci od rodiny nabízet zájezd jen pro něho. Manželovi jsem už řekla, že s tím nesouhlasím - pohádali jsem se, ale přemýšlím, že to snad napíšu i tý tchyni. Co si o tom myslíte?

evulina77
30. led 2016

podle mě pokud manžel jet chce, tak by se měly hledat způsoby, jak to udělat. Určitě je soudný a pokud by jeho výlet znamenal, že budete do konce roku jen na chlebu a vodě, tak by to zrušil. Pokud to tak není, není, co řešit. Osobně jsem byla i já s mamkou a ségrou a maší malou před pár lety v Tunisku a manžel nejel, nechtěl, ale mě jet nechal a to jsem si všechno platila sama (z našich peněz, máme peníze dohromady), né že by mi mamka něco platila. A byla jsem ráda a spokojená, manžel taky, měl na 12 dní svůj klid a i si odpočinul. A ten rok jsme trávili společnou dovolenou s manželem v našem městě a dělali si jednodenní výlety a chodili na koupaliště, na nic jiného už nebylo. Ale jsem ráda, že jsem byla, mamky to byla poslední zahraniční dovolená, protože se jí pak zhoršil zdravotní stav a už si netroufá... Nechápu proč se to tak řeší, určitá svoboda by měla být zachována i v manželství...

limda
30. led 2016

@dokument Že byl jel výjimečně to z toho vyznívá, to je pravda. Na druhou stranu mi přijde, že od téhle tchýně to je i určitá známka schválnosti. Něco jako "tak ty si buď doma a my s Mirečkem pojedeme na dovolenou". Hlavně by mi bylo líto, že díky té dovolené by manžel neměl už na dovolenou s námi.
Ale souhlasím s tebou, že někteří rodiče jsou osamělí. Moje mamka taky. Nevím proč holky tady nabyly dojmu, že jsem rodiče odložila do kouta. My třeba s mužem mojí mamku bereme na výlety poměrně často, teď se psychicky připravuju na to, že ji vezmeme i k moři. Ale pojedeme oba. Přiznávám, já bych s ní totiž o samotě asi déle než tři dny nevydržela. Mám totiž už ráda svůj klid a ona má ráda, když mi ho může narušovat. 😀

kika_21
30. led 2016

@evulina77 Tady vůbec nejde o svobodu, ale o vztah mezi snachou a tchýní. Měla by tam být láska, důvěra, ochota , schopnost empatie a pomoci bližnímu, takže souhlasím s limdou.Kde jedna svoboda začíná uzurpovat tu druhou, není to ono. Asi by po tom zážitku, kdy ji tchyně nechala ve štichu, když byla nemocná a měla malé dítě, s ní nikam jet nechtěla, ale aspoň se snachy snad zeptám.Přece nebudu prohlubovat ty špatné vztahy a hrotit je, zvláště když jako starší vzdělaná žena mám nadhled.Snacha by asi pak odmítla, ale byla by vidět snaha a zájem o synovu rodinu.Předpokládám, že on není mamánek a ona opičí matka, to by pak bylo zase něco jiného.

michaela_2
30. led 2016

@limda Tak s tím posledním příspěvkem zase naopak souhlasím 🙂. Ty odlišné názory budou asi o tom, že každá vnímáme zakladatelčin příspěvek jinak.
Mě uhodil do očí už jenom ten nápis - sobecká tchýně....a pak to popisování toho, jaká je kariéristka a jak jim nedala k miminu ani dudlík a teď si DOVOLUJE pozvat na 10 dní někam svého syna.

Hele, může to být z její strany naschvál. Nebo taky nemusí. To, že si evidentně nepadly do noty se snachou, ale ještě neznamená, že se odstřihne i od svého dítěte! Jeho přece nepřestane mít ráda kvůli tomu, že si vzal někoho, s kým se moc rády nemají.
Do života se jim asi moc nemontuje, zakladatelka si stěžuje spíš naopak, na nezájem. Upřímně, ne s každým si sedneme, já bych fakt byla raději aby na tu dovolenou jeli sami, než všichni spolu a my dvě se tam po sobě nějak vozily 😅 .
Ohledně toho nezájmu na vnoučka, jak už jsem psala, zatím je maličký a tchýně si asi kvůli chladným vztahům udržuje odstup, ale to neznamená, že až povyroste, nebude s ním vztah chtít navázat,

@ruzenkaaa Hele, až ti třeba za 5 let, ta sobecká tchýně nabídne, že vezme malého někam na dovolenou, tak jemu to budeš také zakazovat? 🙂 jen ze zájmu...

kika_21
30. led 2016

@michaela_2 Já předpokládám, že on možná s babičkou nebude chtít jet, když ji skoro nezná. Dětem záleží obvykle spíše na lidech, se kterými jedou, než na destinacích. Za mne rybník Ve Lhotě s babičkou lepší, než Egypt s ňákou paní. 🙂

michaela_2
30. led 2016

@nininka23 Přesně tak! Já také nechápu přístup: táák, narodilo se mi dítě, takže teď se všichni prarodiče přetrhněte! hlídejte, plaťte, pomáhejte, do ničeho mi ale nekecejte a hlavně z toho mějte obrovskou radost! 😀

Teď přeháním a nechci to vztahovat na tento konkrétní případ. Lidi jsou různí a třeba je tahle dotyčná tchýně fakticky nějaká jedubaba, se kterou se dá vyjít těžko. Ale ani tak, bych kontaktu s ní nebránila. V manželství se dá domlouvat, ale ne něco zakazovat a pokud manžel vyloženě chce jet..........je to snad soudný člověk, takže pokud by v tom byl nějaký větší problém, tak by to zhodnotil, ne? 🙂

michaela_2
30. led 2016

@kika_21 To je pravda 🙂. Říkám, je ale možné, že ten kontakt navázat bude chtít, ale jde to těžko, když si s maminkou takhle těžce nesedly......Ona může mít pocit, že malý o ní doma neslyší slovo dobrého ( teď určitě ne, v této době 😀 ) a pak se snaž.................

Aby to fungovalo musí být snaha na obou stranách, jinak dítě přijde o kontakt s babičkou, a to by byla škoda...

kika_21
30. led 2016

Tak já nevím. Kdybych byla babička, tak mám za prvé radost z vnoučete. Asi bych to i s návštěvami chtěla přehánět. Ovšem mám doma poměrně drejzny, takže by mě jistě brzdily. Už slyším: ,,No mami, už sem zase lezeš?"Hlavně starší dcera by mi nic nedarovala. Ale zájem bych stejně projevovala, mám děti ráda. A hlavně ty, které nemusím vychovávat, to doufám bude dělat zejména zeť, neboť mužům jde ta výchova většinou lépe a snadněji.Pomlouvat tchyni si už vůbec nemohu dovolit, děti by jí to řekly. To už je lepší se stížnostmi se obracet přímo na ni, stejně to zahraje do autu, jak ji znám... 🙂 🙂 🙂 😖

ruzenkaaa
autor
30. led 2016

@magdalenax
Ahoj, jen v rychlosti - s manželem nejede, protože spolu sice žijí (každý v jiném pokoji), ale nemluví, případně se hádají. Tudíž již nic společně neprožívají, natož dovolenou. Se synem chce jet podle mě prostě proto,že nechce jet sama... a abych jí nekřivdila, ví, že jemu by se to líbilo....

ruzenkaaa
autor
30. led 2016

@nininka23 To tady nikdo netvrdí, já tedy určitě ne. Tchýně nedělá nic z toho, co píšeš a vše plně respektujeme. Nemusí po nás ani smrknout, když nechce. To, proč jsem tu situaci s ní popisovala v úvodním příspěvku bylo proto, abych poukázala na to, že s ní téměř nejsme v kontaktu a najednou přijde toto. Nic víc.

marcicek84
30. led 2016

holky mě zase baví, jak tady každá toreticky chlapa pustí a pak když přijde na lámání chleba, tak to tak jednoduché ti chlapi nemají...co se týče tchýní, jsou to prostě chtýně, ať dobré nebo zlé, ale ty chtýně prostě nemají nějak smysl pro to vcitit se do snach, novopečených maminek a když něco vymyslí, ta zrovna ve chvíli, kdy se to fakt zrovna moc nehodí, zkušenosti okolí mi to jen potvrzují, tchýně, které mají jenom syny, tak tam to je horší, pokud jen jednoho syna katastrofa...chápu tchýni, že nechce jet sama, ale danaá destinace, no nevím, sama bych jinevolila kvůli bezpečnosti a i to může být důvod proč tam třeba někdo jiný s ní nechce, ale chápu zakladatelku, ona je s dítětem doma nebo pracuje, volný čas nula nula nic a když by mohli jet na dovolenou, tak si manžel pojede sám a na rodinnou dovolenou nebude, tak to bych vážně chtěla vidět, jak tu všechny co by chlapa pustily skáčou nadšením dva metry dvacet a bijí se v prsa, jak jsou tolerantní...jinak je logické, že poznávací zájezd tchýně nemůže nabídnout celé rodině, když tam je 2 leté dítě, pro něj by to bylo dost nevhodné i proto o jakou zemi a lokalitu se jedná, takže tchýně má vlastně i jistotu, že by celá rodina takhle určitě nejela, i kdyby to pak dodatečně nabízela...no a ono některé věci co dělají tchýně, to jsou vážně naschvály, takže bych nehledala problém jen na straně zakladatelky..

ruzenkaaa
autor
30. led 2016

@lenam služební cesta je samozřejmě něco úplně jiného. Manžel ti asi nosí domů peníze, viď? Tady bych možná musela ještě 2 týdny potom platit jídlo pro nás všechny sama, jelikož on už by neměl ani korunu.....

kika_21
30. led 2016

@marcicek84 Teď je otázka, jestli pro tuto paní není vůbec každé dvouleté dítě na obtíž? Pozor, tomuhle budou ty dva roky jen teď, ale na služební cesty se dá jezdit stále, v podstatě i v důchodu-myslím tedy, bude-li prduch, a to asi bude... 🙂

limda
30. led 2016

@michaela_2 Popravde? Kdyz jsem si precetla ten nadpis tak jsem si rikala "to asi zas psala nejaka u ktery je s tchyni problem uplne ve vsem".Vzdyt jen to sobecka a nabizi si vlastne odporuje.Ale jak jsem cetla dal,tak zakladatelku docela chapu.Jasne,je znat,ze ma na tchyni uz averzi a sama to priznala.Urcite je ten prvni prispevek napsan trochu nestastne.Kdyby napsala "tchyne chce aby s ni jel manzel sam na dovolenou,ale kvuli tomu prijdeme s malym o jakoukoli spolecnou dovolenou i my",tak to bude hned vypadat jinak.Ono vsechno ma dve strany.Ja to nemyslela stylem kaslat na rodice.Spis kdyz bych si mela v tu chvili vybrat mezi dovolenou s mamou a dovolenou s rodinou,vybrala bych tu rodinu.Uz jen kvuli tomu,ze mamka je dospela,mohla by to pochopit,ale ty deti rostou tak rychle ze tyhle zazitky se vratit nedaji.Snad uz jsem se vyjadrila lip. 🙂

mpbk
30. led 2016

@ruzenkaaa no tak pak není co řešit si myslím, a pokud je manžel normální, tak nepojede.

michaela_2
30. led 2016

@marcicek84 Hele, budeš se asi bavit ještě víc, ale já fakt dosud neměla problém s žádným ,,manželovým výjezdem'' 😀 Je tedy fakt, že na dlouhodobější pobyty netrajdá každý měsíc.
Ale tak dvakrát za zimu si ty hory s kamarádama dopřeje - jedeme na ně tedy několikrát i spolu, to je fakt, ale já lyžuju, on jezdí na prkně, takže se víc vyblbne s kámošema co mají taky snowboard.
Pak sem tam nějaká víkendová opíječka v kempu, na lodi apod.

+ nějaké společenské semináře, ale tam je to pracovní, byť tedy zaplaceno za to nedostane, takže bych také mohla dělat ofrky, že ho dva dny nemám k dětem doma 🙂 .

Pokud by chtěl jet na zájezd s maminkou, na nějaký poznávací, osobně bych v tom viděla větší smysl, než se jet na víkend někam opít 🙂.

Je tedy fakt, že nám to nijak podstatně neovlivňuje finance respektive tedy není to v závislosti na tom, jestli pak někam můžeme nebo nemůžeme jet s dětma. To pak asi důvod pro zvážení je.
Zase ale v tomto konkrétním případě, se jedná fakt o výjimku. Ne že by chtěl někam cestovat častěji a častěji.
Já bych mu to dopřála. Už kvůli sobě. Za rok za dva mě pak taky nebude chtít někam pustit právě kvůli tomuhle a pak to bude začarovaný kruh 🙂.

michaela_2
30. led 2016

@ruzenkaaa Tak jestli to až takhle ovlivní váš rodinný rozpočet, pak to chápu. Tedy, chápu tebe. Nechápu jeho, že i přes tohle by do toho šel.

ruzenkaaa
autor
30. led 2016

@michaela_2 No, podle mě ano, to že mu zaplatí cestu, neznamená, že tam už nic neutratí, je to poznávací exkurze a v ceně není žádný vstup a dokonce teď přemýšlím, že možná ani jídlo. A netvrdím, že neřešíme finance... Máme hypotéku na byt, do toho budeme možná stavět dům a já chodím do práce, jelikož mateřská by byla sakra málo.....

marcicek84
30. led 2016

@michaela_2 - no upřímně mít doma muže, co se musí jezdit s partičkou opíjet, to bych jako terno teda nepovažovala...zjevně k němu musíš mít určitou toleranci a evidentně máte jiný vztah, když třeba bys klidně jela na dovču bez něj...tohle jsem nikdy nechápala, protože s manželem máme vztah úplně jiný, jsme oba rodinné typy, na dovolenou jezdíme společně, nemáme potřebu trávit byť i prodloužené víkdendy někde sami s kamarády a opíjet se...když máme potřebu, tak dáme bud samostatně nebo zvlášť (dle toho, o zde se jedná o společné přátelie či nikoli) jednou za čas večer s přáteli, pracovní akce a tak, ale tím to hasne...vždycky mi přišlo, že vztahy, kde si každý dělá co chce a je mu šumák po druhém nebo zbytku rodiny, že jsou tak trochu o ničem...ale tak to je jen můj pocit, pokud to vyhovuje vám a jste spokojeni, tak je to ok. Ale pak také nemůžeš hodnotit jen podle sebe a svých poměrů zakladatelku, protože vůbec neznáš jaké oni mají poměry ve vztahu, protože co jeden vztah považuje za ok, u druhého to těžce naráží, bude to určitě i věkem partnerů a také jejich životním stylem, ale právě bych na tvém místě tedy váš model se nasnažila překládat jako jediný správný, protože mi to tady už pár příspěvků tak připadalo...

ruzenkaaa
autor
30. led 2016

Což mě ještě tak napadá - živil vás manžel, když jste byly na mateřské? 😉

somalicats
30. led 2016

@ruzenkaaa Vy nejste manželé? Nedáváte peníze na kupu pro celou rodinu? Jinak si fakt neumím vysvětlit to "platím já, on by neměl ani korunu". Nezvládne si do září vydělat na svou útratu, aby to rodinný rozpočet nezasáhlo?

michaela_2
30. led 2016

@marcicek84 Ale já přece jasně psala, že to není nějaké časté pravidlo! 🙂 tedy že nejezdí s kamarády tak často. Každý měsíc by mi to tedy vadilo. A vadilo by mi to i v případě, kdy bychom na společné dovolené a akce nejezdili spolu.
Ale pokud si sám od času chce něco samostatně podniknout jeden nebo druhý z manželů nevidím na tom nic špatného 🙂.
Já také moc ráda strávím pár dní s kamarádkami a pokud by mi manžel dělal scény kvůli tomu, že mám příležitost podívat se například do nějakého evropského města, tak bych z toho fakt nadšená nebyla....

marcicek84
30. led 2016

@ruzenkaaa - víš co, na ty rádce tady se taky můžeš vyklašlat, jak jsem psala výše nikdo neví co je ve vašem vztahu ještě ok a co už přes čáru, co by jeden dovolil, u druhých by narazil, myslím, že děláš správnou věc, rodinný rozpočet je na prvním místě, i stavba apod. než nějaký zájezd bez stravy a vstupů, tchýni bych ale nic nepsala, pobavila bych se o tom s manželem a řekla mu své důvody, proč si jeho cestu v této chvli nepřeješ, pokud by nepomohlo, tak až pak bych požádala tchýni, aby ho na tu dovolenou nezvala, právě kvůli financím a opět ji ty důvod řekla (možná kdyby mu byla ochotna zaplatit vše vč.vstupů a jídla (dejme tomu, co by doma běžně projedl za těch 10 to by tam max. utratil), tak pak by to už takový problém byt nemusel, navíc byste mohli mít i společnou rodinnou dovolenou...

kika_21
30. led 2016

@somalicats Taky se může stát, že jeden ty peníze prostě nemá, takže je dává druhý. Muž většinou se stydí říct tohle mamince, totiž to, že peníze na to nebo ono nemá, nebo ne? 🙂

michaela_2
30. led 2016

@marcicek84 Navíc, sice jsem tady popisovala jak to funguje u nás, ale hodnotila jsem situaci zakladatelky jako takovou. V jejich případě jsem pochopila, že to je poprvé co manžel chce někam sám jet a jedná se o poznávací zájezd, který souvisí s jeho povoláním.
Ty finance ale zjevně problém jsou, to je potom jiná.....

ruzenkaaa
autor
30. led 2016

@somalicats
Ne, my máme každý své peníze. Plus společný účet, kam poslíláme peníze, ale na ty nesaháme...prostě šetříme na něco - např. před Vánoci jsme si z toho koupili sušičku....

marcicek84
30. led 2016

@michaela_2 - však jsem psala, že každý vztah to může mít jinak, proto nejde brát pro všechny stejný metr, třeba z mého pohledu se ten problém zakladatelky bude určitě jevit jinak, než z tvého... 🙂

lenam
30. led 2016

@ruzenkaaa Já ti chtěla jen napsat, že se to dá zvládnout 🙂 Jinak mne manžel pustil s rodiči do Španělska, když tam bydlela moje sestra. Jeli jsme ji navštívit. Byl to takový rodinný výlet. Také jsem sáhla na naše peníze a nikdy mi to nevyčetl.

kika_21
30. led 2016

@lenam Ano, protože s rodiči se běžně stýkáte a to je jiná situace.Možná by neškodilo,kdyby řekl dotyčný muž své mamince něco o jejich situaci, ale ne tak, aby to vyznělo jako vymáhání peněz, to je neslušné.

kika_21
30. led 2016

@lenam Ano, protože s rodiči se běžně stýkáte a to je jiná situace.Možná by neškodilo,kdyby řekl dotyčný muž své mamince něco o jejich situaci, ale ne tak, aby to vyznělo jako vymáhání peněz, to je neslušné. ☹ 🙂Jdu mýt nádobí, bojím se babičky, tam pojedeme a ona má uklizeno. Já bohužel ne.

Strana