Společný majetek v rodině - 3 sourozenci. Co dělat?

melicka
5. kvě 2020

Ahoj holky, přišla jsem si sem pro radu. Jsem ze třech dětí ta prostřední. Ještě mám staršího bráchu a mladší ségru. Naši se dávno rozvedli a žije už jen máma. Ta vlastní chatičku, tady kousek od Děčína. Jako děti jsme tam byly skoro každý víkend. Nejmladší ségra tam ale už moc nejezdí. Za posledních pár let tam nehnula prstem a tak se máma rozhodla, že dá do závěti jako dědice mne a bráchu. Ségru máme ze třetiny vyplatit. Nedávno se ptala, kdy se může jet na chatičku podívat, ale najednou si začala diktovat termíny a diví se, že tam s bráchou chceme být na prodloužené víkendy, co teď jsou. Dělá dusno a chová se hrozně sebestředně. Přitom já to beru tak, že se vlastně chová hůř než špatná návštěva. Nic tam nedělá a ani flašku vína nepřiveze, jako poděkování za roky udržování, budování. Co s ní máme dělat? Pořád je to naše malá sestřička (no dobře, už není tak malá, 30 jí už bylo). Díky moc za podporu a radu. Melča

pleskot
5. kvě 2020

@melicka Co s ní chceš jako dělat? Je to chata Vaší mami, ne tvoje. Ať se sestra domluví s mamkou, kdy a za jakých podmínek tam bude jezdit.

marti89
5. kvě 2020

@melicka Nebylo by jednodušší se s maminkou domluvit, aby tu chatičku přepsala (darovací smlouvou) na tebe a bratra ještě za života s uvedením podmínek platnosti darování? (Kolik a kdo sestře vyplatí, do jakého termínu a sestřiny případná práva k užívání?) Sestra je se stavem závěti informována? A jaký je názor na věc maminky a bratra?

sudylichozrout
5. kvě 2020

@melicka Take mame nemovitost, na kterou jsme dva. Ja a bracha. Bracha ji miluje, udrzuje a zvelebuje. Je to jeho srdecni zalezitost. Mne staci tam jet 2x-3x do roka a penize/cas do toho investovat nechci, vztah k tomu mistu nemam tak silny. Takze jsem brachovi nabidla (mame vytecne vztahy), ze se te nemovitosti proste a jednoduse vzdam v jeho prospech bez jakekoliv nutnosti me vyplacet. Nevidim duvod, proc bych po nem mela chtit penize za neco, co jsem nevybudovala a nemam k tomu ani vztah. Navic jsme rodina... Jsme domluveni, ze kdyz bhdu chtit, muzu tam kdykoliv jet, ale ja tam sama nepojedu. Jezdim tam za brachou obcas, kdyz tam je, ale sama (se svou rodinou) ne. Takze ted je nemovitost mamy a pak plynule prejde na brachu.

merope
5. kvě 2020

Mé hlavní doporučení - čím méně majitelů nemovitosti, tím lépe. Pokud tam jezdí jak brácha tak ty a o chatičku se staráte, tak úplně nej by bylo to přepsat na vás s věcným břemenem mámy. Pokud je více majitelů, měli by do toho i peníze dávat rovným dílem a to občas bývá velký problém a pak ve výsledku ti, co tam ty peníze dávají, mají pocit, že by ten další dávat měl taky i pokud nechce (a třeba tam ani nejezdí).

alcar
6. kvě 2020

@melicka rozhodne zadna zavet! At to vase matka vyresi za sveho zivota, pokud mozno, po svem. Po smrti tyhle spory nedopadaji dobre. A cim drive to matka udela, tim lepe pro vas vsechny. A ja to vidim tak, ze jste vsichni jeji deti, tak by to mela rozdelit spravedlivym dilem - tzn. kazdemu 1/3.

papousekpaja
6. kvě 2020

My jsme dve sestry a v prosinci nam umrel tata. Dedictvi je byt za 2 miliony jeste castecne zatizeny hypo, zbyva doplatit asi 400 tisic, zahrada za 200 tisic a auto za 100 tisic. Ja jedine co chci je auto - cekam mimco a radeji bezpecnejsi vuz nez ten co mam. A zahradu s tim, ze na ni sestra kdykoliv muze, jeji klice ji zustavaji a zamky menit nebudu, kdyz prijede, ze ta bude takova spolecna. A uprimne, kdybych nebyla tehule, tak bych z dedictvi nechtela nic, muj otec me nemel rad a daval mi to dost znat.

antoinet
6. kvě 2020

A je nutné to řešit? Mamka se chystá umřít? Třeba tu bude dalších 30 let, sestra mezitím založí rodinu a třeba začne pomáhat. A nebo ne a pomůže jinak, třeba s péčí o mamku, až to bude třeba.
Já tohle porcování za života nebožtíka moc nechápu, u nás v rodině se to nedělalo a já to taky neudělám. Chata je mamky, jezdit tam nebo se starat je dobrovolné a stát se může ještě ledacos.

altalia
6. kvě 2020

Nase rodina resila nedavno podobny problem... Ac jsem nikdy neverila, ze kvuli jedne fakt male a obycejne chatce vznikne tolik sporu, vzniklo. Nakonec to u nas maminka vyresila darovanim, a to jen jednomu z nas. Protoze, jak jsem kolikrat zduraznila v nasi rodine, majetek ma mit 1 majitele a ten ma urcit pravidla pro vsechny. Jinak to vetsinou dela zlou krev... Pak jde o to vybrat toho, kdo max zohledni dalsi cleny rodiny samozrejme... Dnes to funguje; ano, zustali “urazeni” sourozenci, ale je to bez hadek s jasne stanovenymi pravidly, ktere uz nikdo nenapada ..

drep
6. kvě 2020

Já obecně nežiju v přesvědčení, že jsou mi rodiče povinni něco odkázat. Mám bráchu, rodiče mají barák o fakt vysoké hodnotě. Pokud řeknou, že barák darují nadaci, neřeknu ani popel, pokud řeknou, že připadne bráchovi, neřeknu ani popel. Ale budu ráda, pokud se tohle vyřeší a vykomunikuje ještě za jejich života, kdyby všechno beze slova odkázali bráchovi, asi by mě to trochu mrzelo, ne kvůli baráku, ale že mi nic neřekli.

astyna88
6. kvě 2020

Cim vic dedicu tim hure. Nejlepsi je to vyresit za zivota,vzdyt tam muze segra pak jezdit take,ale mus se domluvit s majitelem. Znam plno pripadu,kdy se cekalo,pak byla.zavet ze zakona a pozustali se jen hadali a nic se nedomluvolo. My.jsme tri segry, mamka ma.byt, do ktereho jsem ja osobne nemalou mirou investovala, mamka se to boji prepsat s vecnym bremenem a ja se take obavam,ze se pak slitnou supi a budeme delit dle zakona. Pritom nikdo jiny tam nikdy nepomohl, nic neudelal....nejlepsi je to prepsat s bremenem, ze po smrti rodice se cena nem rozdeli tak a tak a nebo ze vec prejde do vyhradniho vlastnictvi toho a toho. Ale ted by do toho mela mluvit spis mamka.

melicka
autor
6. kvě 2020

Moc díky za všechny komentáře. Darovací smlouva by byla asi řešením, ale jak píšete, to musí vyřešit máma. Brácha to má tak, že ho vlastně štve, že si nejmladší sestra klade podmínky. Spíš to mezi nimi dělá zle a to je mi dlouhodobě líto.

victress
6. kvě 2020

vaše maminka může chatičku za života darovat klidně jednomu ze sourozenců bez nutnosti někoho vyplácet nebo i sousedovi a neuděláte nic....i kdyby to maminka dala jne tobě a bratrovi, nejmladší sestra se může maximálně vztekat, jinak nic, jiná situace by byla po smrti vaší maminky, pokud by to šlo do dědictví...

ariadna12
6. kvě 2020

Nechala bych to na vasi matce, ta je stale vlastnikem, at si to rozhodne sama, kdo tam kdy bude jezdit.