icon

Tatínkova holčička - závislost na dceři

ebra01
19. bře 2015

Ahoj maminky,
včera jsem se bavila na pískovišti s kamarádkou a její problém mi trochu vrtá hlavou. Nějak jsem nevěděla, co jí na to říct, protože nevím, zda je tato situace normální a běžná nebo ne... Jde o to, že mají asi tak 2-letou holčičku a její tatínek nechce ani slyšet, že by jela (byť třeba i s maminkou) na několik dní k prarodičům. S prarodiči prý mají velmi dobrý vztah a asi tak 1-2x za měsíc se o víkendu společně stýkají. Podle tatínka to prý stačí. Nechce být bez své holčičky, protože už takto ji prý málo vidí, když chodí z práce až odpoledne. Prý si ji chce užít, než trochu povyroste a půjde do školy, kdy ji přestanou rodiče zajímat. Přijde vám to normální? Kamarádka říkala, že ji moc mrzí, když se babičce musí vymlouvat, proč ji k nim nepustí, ale manžel je prý zaseknutý a buď s ním není vůbec řeč, nebo se kvůli tomu pohádají. Jinak prý mají celkem pohodové manželství. Tak nevím. Nezdá se vám ta jeho závislost na dceři přehnaná? 😒

Strana
z4
tarra27
19. bře 2015

@ebra01 mě to přijde normální. Co na tm je divného?? prostě chodí d práce, těší se, že přijde domu a ne do prázdneho bytu....spousta chlapu domu nespechá, chodí po hospodách, co by za to jine ženy daly...

navíc on nezakazuje styk s prarodiči, vidí se 1-2x do měsíce o víkendu...

za mě se muž chová normálně

lindaaax
19. bře 2015

Myslím si, že je to normální. Otec si chce dítě užít, nechce přijít o chvíle se svým dítětem... Té mamince to možná nepřijde tak vzácné, když je s malou celé dny doma. Ale chodit do práce, tak by se taky strašně moc těšila a nechtěla by o žádnou chvíli přijít (pokud je normální). Ať si zkusí vzít tatínek malou na víkend a maminka jede sama k babičce - uvidíme, co na to řekne a jak jí bude. Myslím, že nikam nepojede 😉

tarra27
19. bře 2015

@lindaaax přesně...navíc když by ještě vešinu času vydelavala....a doma s manželem a holčičkou nebyla....

lindaaax
19. bře 2015

@tarra27 Přesně...kdyby tatínek chodil do hospody, a potom jim zakazoval jet k babičce, to by byla jiná situace. Ale on do práce musí chodit, to není jeho rozmar...Jak už tady někdo psal, měla by být ráda, že má takového muže.

lu777
19. bře 2015

@ebra01 no já chápu, že si chce malou užít - hrozně rychle to fakt utíká!
ale zase až tím blokovat pár dní u prarodičů? 😕 nevím no, to už mi přijde trošku zvláštní... záleží tedy hodně na tom jestli mu třeba něco nevadí na těch prarodičích - a možná to nechce ventilovat před tou ženou 😕

možná pořídit sourozence, aby se ta pozornost rozdělila... většina tatínků se spíš dětem věnuje málo, často kvůli práci 😒 tohle je vlastně dobré, nevidíme do toho jak to přesně je....

tarra27
19. bře 2015

@lu777 jenžen pokud on má volné víkendy a z nich 1 až 2 tráví s prarodiči....tak jim styk nezakazuje...a navíc kolik času, když přijde navečer z práce, těší se na ně...a oni na pár dní odjedou - to je pár dní v týdnu a jeden až dva víkendy....jako já kdybych chodila do práce a tchýne u nás nebo my u nich byli 1 až 2x do měsíce a manžel tam ještě chtěl jezdit na pár dnu....tak mě to líto bude.

Já se mu nedivím.

amazonka.k
19. bře 2015

@andelka Tady je potřeba aby si tatínek uvědomil, že nejde v celé situaci jen o to, aby byl spokojen on sám. Právě proto, že jsou tři a každý má své odlišné potřeby a přání, je třeba se přizpůsobit, udělat kompromis, který bude vyhovovat všem. Pokud si bude tímhle způsobem trvat na svém stanovisku, žena bude neštˇastná, tak, že se bude svěřovat kamarádkám na pískovišti a nebude vědět jak tu situaci rozseknout, protože on není kompromisu schopen, může se mu lehce stát, že se jednou odcizí takovým způsobem, že svou milovanou holčičku uvidí jednou za čtrnáct dní o víkendu. Taková zatvrzelost se prostě nemusí vyplatit.

tarra27
19. bře 2015

@amazonka.k jednou za 14 dní o víkendu těžko, když je možná střídavá péče...a to samé by se dalo říci o mamince, pokud není schopna ona doma říci, heled me tohle u tebe vadí, svěřuje se kamarádkám atd...ale v závěru od toho kamarádky jsou.....a navíc to samé se dá říci i o kompromisu od ní...vůči svemu muži který je hodně v práci a vydelává peníze a spěchá domu...taky by se dalo říci, že se ji pak může stát, že k mamince se může zpátky nastehovat.....a být tam pořád, rozvedená.

tarra27
19. bře 2015

navíc věta typu - "tatínek nechce ani slyšet, že by jela (byť třeba i s maminkou) na několik dní "

to na mě dělá dojem, že tam malou jednak chce dávat samotnou, jednak když už pojede sama, manžel může mít podezření, že ona tam nebude....

jamia
19. bře 2015

Jéé, po spoustě témat, jak se tatínci nestarají o svoje děti, tu máme opačnou situaci a zase je to "problém" 🙂 Záleží na nastavení rodiny, mně připadá styk s prarodiči 1x - 2x měsíčně ok a argumentace tatínka zcela v pořádku. Na druhou stranu, pokud by ten výlet měl být jednou za čas a ne na pravidelné bázi, nemusel by s tím mít problém. Ale všechny informace tu máme z třetí ruky 😉

andelka
19. bře 2015

@amazonka.k řekla bych že zrovna on by ji jednou za 14dní neviděl. Tipovala bych minimálně střídavku.
Jo, je potřeba najít kompromis, snažit se pochopit druhého, ale obecně se mu nedivím a chápu ho. Dítko je malinké, on si ho moc jako otec neužije a u prarodičů jsou dost často.

tarra27
19. bře 2015

holky, tak me napadlo, je tady tema o tchýních atd, bych chtela videt ty reakce, kdyby manžel jezdil k rodičům 1-2x v mesíci a chtel tam jezdit ještě s malou na pár dnů, když by byl doma na mateřské, co by na to říkaly maminky :D :D :D

andelka
19. bře 2015

@tarra27 že je mamánek ? 😀
Tatínek teda bral děti od 2,5 roku mladšího k prarodičům sám, ale jen na jeden den, nikdy tam nespali a já na RD jsem s nima pak byla celý týden. Kdyby se tam zdekoval na čtyři dny a já chodila do práce a odpoledne a večery byla sama, tak taky neskáču vysoko.

amazonka.k
19. bře 2015

@andelka Tak střídavou péči by snad ani žádný rozumný milující rodič nechtěl, to je blbý způsob, za mně samozřejmě...dítě má mít jeden pevný bod a zázemí. Ale to už jsme se asi dostaly příliš daleko. Já pro něj pochopení mám, ale vlastní potřeby a názory se nedají takhle nekompromisně vynucovat, soužití dvou lidí je především o ústupcích a diskusi. Čili, chápu ho, chápu maminku, ale každý z nich musí udělat minimálně jeden vstřícný krok, aby byli spokojeni všichni.

andelka
19. bře 2015

@amazonka.k omyl. Dneska se to tak nebere. A on má celkem asi všechny předpoklady, aby mu bylo dáno za pravdu. Péče obou rodičů v podobném poměru by měla být první volba. Časy se změnily.

amazonka.k
19. bře 2015

@tarra27 Tak já se domnívám, podle slov tazatelky, že to doma probírají ( hádají se kvůli tomu ), takže si je vědom toho, že je žena nespokojená a pokud bude slepě trvat na svém, může se mu stát, že o ně přijde o obě. Tohle je věc celkového přístupu, pokud mu nezáleží na tom, aby byli spokojeni všichni tři a není schopen o tom přemýšlet, pak bude minimálně jeho žena strádat celkově. Je to věc běžného soužití, nemusí jít jen o prarodiče, ale o řadu dalších záležitostí týkajících se vzájemného soužití a to všechno se na sebe postupně nabaluje. Pokud je ona vstřícná a není zatvrzelá stejným způsobem a vidí, že jí se vstřícnosti od muže nedostává, pak má nárok na nespokojenost.

amazonka.k
19. bře 2015

@andelka Nezáleží tolik na zákonech, jsem si vědoma toho, že se v tomto ohledu ledacos změnilo, ale pořád by neměl být podstatnější žádný zákon, než postoj a empatie každého z rodičů. Jsem si jistá, že by můj muž střídavou péči nechtěl, ačkoliv našeho syna velice miluje. On dobře ví kolik zmatku a rozháranosti to do dětské duše přináší, tak jako to musí cítit každý člověk, který své dítě skutečně miluje a o spokojenost našich dětí by nám mělo jít především...

tulikiss
19. bře 2015

ja bych rekla ze taky dost zalezi, jestli tatinek holcicky jenom chce mit holcicku doma nebo se ji po prichodu z prace i aktivne venuje

tarra27
19. bře 2015

@amazonka.k jenže stejne tak by ona se mela vžít do toho, že on spechá z práce domu aby byl s nimi...ona je s malou pořád....navíc uvadí - že ˇbyt třeba i s maminkou...to znamená, že klidně i bez maminky....že to není já a dcerka pojedeme, ale dcerku dáme k našim a nebo tam teda pojedu i já....

zkus si to otočit na sebe. Když budeš vydelavat, chodit do práce....

a nehlede na to, 1-2x víkend v mesíci....to mi přijde ´dost. Kdyby on trval na tom samém pro svoje rodiče, nemají prakticky žádný víkend oni jako rodina pro sebe.....ale každý víkend by byli u jedné nebo u druhé babičky....natož aby jeli teda i ke tchýni na pár dnů....když chceme být teda spravedlivý....

marton
19. bře 2015

@tarra27
@andelka teď jste mě pobavily 😀 .Je to tak,v jedné diskuzi se otec stará málo,zcela vyjímečně v jiné moc.Ale to je život .Ale teoreticky tady umíme všichni vytvořit ten ideální 🙂 .

lu777
19. bře 2015

@tarra27 no to asi jo 😉 jenže jak píšu, těžko radit, to záleží na tom jak to mají v rodině nastavené, do toho my nevidíme 😉
ono každý to má jinak - někdo s prarodiči i bydlí, jiný je nevídá skoro vůbec... je tam velký rozptyl...

ono se to ale stejně změní až půjde ta kamarádka do práce, pak už si člověk nemůže jen tak vzít volno a zmizet, resp. třeba může ale ne moc často 😉
je spíš možné, že tam jsou i nějaké neshody s prarodiči a nebo na ně muž žárlí apod... což zase z jeho strany chápu... já mám tchýni zlatou, měla jsem kliku, můžeme si vše vyříkat, ale kdo nemá dobré vztahy, tak tam je potřeba si nastavit nějaká pravidla, udělat kompromisy...
ale ono to fakt uteče a za pár let tam bude malá jezdit na prázdniny sama 🙂

lu777
19. bře 2015

@tulikiss to jste trefila 😉 zrovna jsem chtěla napsat že na tom to hodně záleží... pokud se dceři fakt hodně tatínek věnuje a mají spolu blízký vztah, tak to naprosto chápu....
pokud by jen vyžadoval, aby nejezdila manželka k rodičům tak často a přitom dítě běhalo okolo a on si třeba hrál na smart phonu nebo na počítači nebo k tomu posazoval dítě, jak leckteří tatínci bohužel vidí "věnování se dítěti", tak tam bych se na ten jeho názor až tak neohlížela, protože u prarodičů by se mu (doufám, taky to tak není všude) věnovali víc...

tarra27
19. bře 2015

@lu777 to je fakt, až bude v práci, bude to jiné...

ale nechápu, proč by měl žárlit?? z čeho usuzuješ?? že je chce mít doma?? vždyt holky, chlap a dva víkendy v měsíci se vidí s tchýní....kdyby ji nemusel, pochybuji, že by se s ní takhle vídal.

andrrriiik
19. bře 2015

@andelka Co je to za blbost?Chceš říct,že by v prvé řadě měla být domluva o střídavé péči?A víš vůbec co to obnáší?Já měla střídavku dcery donedávna,a NIKDY VÍCE.Holka je zmatená,psychiku narušenou,ani pořádně nevěděla,kde má domov.Jednou tam,a jednou tam.I psycholog u soudu uvedl,že za to vše může hlavně STŘÍDAVÁ PÉČE. 😨

lu777
19. bře 2015

@tarra27 neusuzuju z ničeho, jen chlapi jsou stejní jako my a můžou žárlit 😉

jinak já bych třeba 2 víkendy tchýni nedávala... sice ji mám moc ráda, je super, ale bylo by to na mě moc často, o víkendu chci jít s dětmi na kolo, do lesa, do kina, pečeme spolu a chceme být spolu jako rodina uzší... já bych dala 1 víkend... no a to je právě to, jsme každý jiný 🙂

tarra27
19. bře 2015

@lu777 já taky ne :D i proto mi přijde, že jako chlap je tolerantní....a kdyby vše mělo být stejným dílem spravedlivě, tak mi přijde, že on teda zas tolik nevys....:D

lu777
19. bře 2015

no ono dost záleží taky JAK si to řeknou... hodně záleží na volbě slov a tónu, někdy to zabije celou tu komunikaci a je z toho blok a zbytečné hádky

janinek
19. bře 2015

Me by teda zajimalo vyjadreni samotne maminky, protoze takhle to na me spis pusobi majetnicky nez laskyplne. A sice do toho nevidime, ale nejvetsi problem teda vidim v te neochote komunikovat. vzdy se da nejak dohodnout. Vzdyt nemusi jezdit trikrat do mesice tam, muze to byt jednou za ctvrt roku. Neni to jen o potrebach otce, ma to byt o potrebach vsech. Mozna by tohle prospelo hodne mamince, byt u rodicu, co se budou o ne starat a ona si trochu dachne.

A nesrovnavala bych to, ze odjede na par dni matka, s tim, ze odjede na vikend otec. Mama na rodicaku muze jt v tydnu, takze vikend jim zustane rodinny, kdy muzou neco podniknout a neprijdou o ten vikend. Pokud by jezdil pryc otec o vikendu, prichazi o spolecny vikend. A to je rozdil. Ale o co prijdou ve vsedni dny? Hriste, staveni dupla? To mi jako nejaka zavratna ztrata neprijde.

lindaaax
19. bře 2015

Chtěla bych vidět, jak by se líbilo mamince, kdyby tatínek přišel s tím, že tedy bude pracovat na 1/2 úvazek, maminka, ať jde také na 1/2 úvazek a tím on bude více s malou a ona si může v týdnu jezdit s malou za rodičema... 😀

andelka
19. bře 2015

@andrrriiik podle nového zákoníku by to měla být první volba,teprve pokud to z nějakého důvodu,který se musí prošetřit,nejde,tak se svěřuje do výlučné péče. Je to novinka celkem,takže ne vždy se takhle postupuje ale v zákoně to je. Zatím s ex máme péči společnou,ale časem bude střídavá.

Strana
z4