Tchýně

eri399
1. dub 2016

Tak pořád přemýšlím, jestli je lepší mít tchýni co ze zajmá moc nebo málo. Mě ta moje vytáčí. Vím, že je hodná a na první vnouče se těší, ale mě její přílišný zájem štve. Pořád se vyptává co je nového- asi si myslí že chodím na utz každý týden. Pořád se ptá jak je to veliký, každý týden se ptá v kolikátém týdnu jsem- to je těžké si to počítat když ji to tak zajímá? Při každé příležitosti mi hladí břicho (zatím spíš špek :D) a mluví na něj. Když se manžel zmínil že už cítím pohyby hned povídá že si musí taky sáhnout- tak jí vysvětluju že to sotva cítím já... V práci to řeší s kolegyněma- nevím teda co :D Pak naší společné známé říká, že nic neví a že ona ví ode mě určitě víc. Co jako potřebuje vědět? čekam to s ní nebo co? Mám jí hlásit každý prd aby byla spokojená? No a to je takhle pořád něco. Má to někdo stejně? Nechci na ni být nijak hnusná kvůli manželovi, ale někdy už prostě skřípu zubama a bojím se že bouchnu...

eri399
autor
3. dub 2016

Tak za chvíli má dorazit ta moje , tak držet palce :D

prostejina
3. dub 2016

Já mám svoji tchyni rada, ale před chvíli jsme chtěli volat zbytku rodiny s NASI novinkou a dozvěděli jsme se, ze už to všichni ví. Takže asi tak. Naše první dítě a ani to nemůžeme říct my sami :/

nanysek123
14. dub 2016

Tak to tě docela chápu, mě se tchyně taky vyptávala, kdy půjdu na kontrolu a pak volala, jak to dopadlo. Bylo to pořád a největší drzost byla, když se mě ptala kolik jsem přibrala po porodu. Hlavně od začátku okamžitě řekni, co se ti nelíbí, ať se jí to nelíbí sebevíc, názor tvůj je důležitý a pocity zrovna tak. Já jsem se snažila spřátelit s tchyni, ale ona byla ještě drzejší a když už to dosáhlo toho nejsprostšího levelu, kdy začala říkat mému synovi tlusťochu a přede mnou mi drze řekla, že když bude zlobit, že ho zmlátí a já nesmím na to nic říct, zbouřila jsem se. Od té doby cokoliv se mi nelíbí, říkám a ona to bere tak, že jí prý nenávidím a brečí a ztěžuje si do telefonu manželovi. Také mě to mrzí, ale šancí měla u mě dost, asi poznala, že nejsem ta hloupá husička. Jestli ti můžu radit, tak se snaž co nejvíce s tchyni vyjít po dobrém, je to taky žena a matka a asi se cítěj odstrčené, ale to je život, syn ji vylétl z hnízda a málokterá tchyně se s tím dobře smíří. Na druhou stranu si nenech líbit nic, co se ti nelíbí a tvůj názor a manžela jsou důležité, rady můžeš pouze vyslechnout, né se jimi řídit. Nakonec matka jsi ty a také ty budeš vychovávat svoje dítě a jistě velmi dobře. Hlavně ty pocity jsou důležité, co je ti nepříjemné, dej najevo a nedovol tovNastavte si s manželem mantinely i co se týče návštěv, protože těch budou ze začátku hodně a jestli se na ně necítíš, klidně je zruš a dej to až po šestinedělí, když se na ně nebudeš cítit. Co se týče těch pocitů, á se tím ze začátku neřídila, zato teď už ano a nelituji a co si o tobě tchyně či ostatní budou myslet? To ti může být opravdu jedno 🙂 Hodně štěstí a pevné nervy.

nanysek123
14. dub 2016

Ještě k tomu, že se pořád ptá, tak jí to slušně vysvětli, jak to je a když to nepomůže, ať všechny info přetlumočí manžel, abys nemusela ty a budeš mít částečně klid 😀

vikibetak
16. dub 2016

ahoj holky, ja mam iny problem. Moje tchyne stale prehovara mojho manzela, ze mame s miminkom este pockat aspon 5 rokov, ze mame cas. Ja mam 26 manzel 30, sme manzelia rok a od nasej svadby sme sa tesili na planovanie...Zacali sme po silvestri a oznamili rodicom, ze ideme na to...moja mama nadsena a ma 46r ...tchyne ma 54r a riesila len to, ze sa este na babicku neciti...teraz prehovara manzela ze mame mat rozum a este odlozit dieta a radsej chodit na dovolenky...s manzelom nas to sere a sme nastvany ze sa vobec stara a odhovara nas......furt chodi na skraslovanie a stara sa o seba, neciti sa na svoj vek, svojho syna oslovuje zdrobneninami ako 10-rocneho chlapca...co mam robit? Dieta chceme obidvaja...ale ona neda pokoj...mam strach, ci sa nam to dieta vobec podari, ked takto o tom rozprava a furt chce dobre radit :(...nemala by som na to mysliet ale to sa neda, ked pocujem ten telefon a co sa zase riesi :( :( :(

alikam
16. dub 2016

@vikibetak Tyyyjo, tak to je taky dobrej extrém.. Znám to, že si maminky stěžují, že vnoučata ještě nejsou ani na dohled, ale tohle..:D Tak za prvé, to vůbec není její věc, ty a manzel budete miminko vychovávat.. A za druhé je paní teda s prominutím neuvěřitelně sobecká.. Být tebou se nenervuju, ale přestala bych se s ní o tom vůbec prostě bavit, úplně bych tohle téma s ní přestala řešit.. Svůj názor řekla, a vy jste rozhodnutí jinak, a tím to hasne, dál by to neměla řešit.. Měli byste se těšit a plánovat a užívat si to a ne nechat někým kazit..;) 🙂

vikibetak
16. dub 2016

@alikam no to mi moja maminka hovori, ze nerieste to a robte ako vy chcete, ze ona bude len stastna az jej oznamime tu radostnu spravu...manzel svojej matke vysvetlil, ze je to nasa vec a to bude riesit len so svojou manzelkou ale ona furt rype so svojimi ,,dobrymi radami" a snazi sa presvedcit, ze ma pravdu...manzel to neriesi ale mna to trapi...ked planovanie je aj o psychike a ona mi teda fakt pomaha...so mnou sa o tom este nebavila, len s manzelom po telefone a za tyzden ideme k nim na navstevu, mam strach co bude...ale diky 😉

alikam
16. dub 2016

Tak já chápu, že to mrzí, když člověk čeká podporu, a ono tohle.. A taky si myslím, že bude mít radost až to přijde.. Třeba to bere podle sebe, ona měla syna ve 24, a třeba jí přišlo že si taky nic neužila, tak teď to přenáší i na vás.. Jenomže by jí mělo dojít, že vy jste rozhodnutí a je to váš život.. Tak uvidíš co bude, zkusíte jí to vysvětlit a tím bych to nechala plavat, a ono to těšení se na vnouče přijde trochu dýl..🙂 Snad🙂

shenara
16. dub 2016

@vikibetak no tam přinejhorším nebude nadsena babicka, nebude Vam moc hlidat nebo tak...a třeba ji deti buou rikat krestnim jmenem...nevim, znam lidi co to tak majji. Ale ja bych se na ni fakt neohlížela. Kdy si chcete mimčo pořídit je jen a jen Vaše věc 😉 Takže hurá do toho!!! 😀

carmilla
16. dub 2016

@vikibetak Souhlasím s ostatními. Nenechte si plánování nikým zkazit. Třeba se paní ještě na babičku necítí, třeba je v tom kousek sobectví - někdo jí definitivně "ukradne" syna, má třeba představu "teď už ho bude mít pojištěného" - někteří lidé jsou opravdu zvláštní...Každopádně - to je JEJÍ problém, ne váš. Mně tedy nepřijde, že by třicetiletý chlap byl nějaký zajda, který ještě není zralý na dítě. Oba jste v nejlepším věku. Držím pěsti, ať se zadaří co nejdřív. 😉 A osobně si myslím, že nakonec tchyňka vyměkne, až bude mimčo na světě. 😉

monikagurthova
16. dub 2016

@vikibetak Ahoj, rázně bych ji řekla, ze to jestli budete či nebudete mít miminko je čisté vaše rozhodnuti a pokud se ji to nelíbí je to její problem a od teto chvíle beres jako uzavřené a nehodlas s ni o tom diskutovat. Hlavne si nenech kazit radost ze snažení dobre je ze je manžel ba tvé straně.

vikibetak
17. dub 2016

@shenara , @monikagurthova, @carmilla dakujem vsetkym za Vase nazory a podporu, je mi lepsie 🙂

nanysek123
17. dub 2016

Ježíšmarjá, tak do kopru ji poslat fakt, do toho jí nic není a na co budete čekat? Věk už na to máte a taky komu se to hned povede otěhotnět a pak budete třeba ještě čekat o to déle, to bych jí taky nadhodila. Moji známí čekali na miminko čtyři roky.Zkrátka hlavní je, že jste oba připravení, cítíte se na to být rodiče a basta. Neřešte to s ní, akorát se stresujete a když do vás bude pořád hlodat, tak zkrátka bych jí zalhala. Jednoduše říct, že to odložíte a ona vám sama dá pokoj a v klidu se pokoušet o mimi. Není to fér, ale ona snad je fér, že vám do toho kecá?

anetka1701
18. dub 2016

@vikibetak tohle je fakt sobecké jednání... chýni bych na veškeré narážky na tohle téma odpovídala, že je to vaše věc a když se takto chová, tak se o tom dozví až jako poslední a tečka... Použila jsem podobný argument na svojí mámu :D Když mně při každé návštěvě prudí jak si nemáme pořizovat třetí a fakt to zabralo... Oni mají svůj názor, ale jsou zvědavé a nepřenesly by přes srdce vědět vše až poslední...

anelamates
18. dub 2016

@prostejina No naštvalo Tě to, ale já se přiznám, že jsem provedla synovi totéž. Ani mě to nějak nenapadlo, prostě jsem byla tak nadšená, že jsem to hned vykecala kde se dalo, aby to sdíleli všichni. Nevím, jak moc se na mě zlobili, jako určitě chvilku ano. Ale pochopili to, že jsem jásala.

prostejina
18. dub 2016

@anelamates jenže ona všem řekla i o svatbě a oni pak dělali (zbytek rodiny), ze nic neví a my dělali, ze nevíme, ze vědí. Bylo to trapny. :/

anelamates
19. dub 2016

To je všechno možné - a ptali jste se jí, proč? Ale nějak slušně? Já bych řekla, že to bylo stejné - nám když syn řekl, že se rozhodli vzít, taky jsem měla radost velikou. Ale oni to vyřešili jinak - prostě to pověsili jeden den na FB. A dozvěděli se to všichni současně. A nechápu, proč, jste se přetvařovali - mohli jste přece říci ano, my víme, že vám to už mamka řekla, ale jsme rádi, že vám to můžeme říci ještě osobně.
Jiné kafe by bylo, kdyby tchyně vytáhla černé šaty, černý klobouček s černým závojíčkem, zásobu kapesníků a jala se obrážet příbuzenstvo se slovy - ach bože, co nás to potkalo, ach ach ach. Holky, smějte se a radujte se, tohle jsou opravdu prkotiny, které ničí život jenom a jenom vám. Nedělejte to. Koukněte, je jaro a venku svítí slunko. A když nechcete, aby tchyně všechno vykecala první, tak jí to neříkejte jako první, ale udělejte rodinnou slezinu a řekněte to všem současně.

tulikiss
19. dub 2016

@vikibetak kdykoliv se nas nekdo ptal na deti tak tchyne byla prvni kdo vsem rikal ze nee ze jeste nechceme protoze ona jeste nechce byt babickou.... jednou uz to manzela dopalilo, bylo to v dobe kdy sem podstupovala IVF o cemz nevedeli a rekl ji ze dite budeme mit az budeme chtit a ji se nikdo na to ptat nebude, ze ona nam u toho snad svitit nebude. od te doby se na tohle tema nevyjadrovala. a prekvapive kdyz k 50 dostala predcasne darek v podobe poukazu na vnouce tak to stestim oplakala a vsude to ukazovala a moc se tesila.

denisamaz
19. dub 2016

@monikagurthova no mám to asi tak nějak podobně s tím rozdílem že ta moje od nás bydlí asi 15 minut chůze. A přesně tuhle mantru si opakuji. 😀

monikagurthova
19. dub 2016

@denisamaz Ja ji tu mela ted o víkendu absolutne nerespektovala me prani ze v sestinedeli nikoho nechci ne byla tady tyden po porodu....a vis co opakuji si je sobecka sobecka sobecka a nestojí ti to za to nestojí ti to za to.....a stejne jsem ji malem poslala do pr....! Proste někdy je to na palici

elvira
19. dub 2016

@anelamates - máš pravdu, jsou to malé věci... ale na druhou stranu:" stokrát nic umořilo i osla..."

anelamates
19. dub 2016

@monikagurthova Vidíš, a my byli za snachou hned druhý den v porodnici, i po návratu z porodnice, protože přece radost se sdílí! Radost má ona a radost máme my i její rodiče a prarodiče, a celá rodina vůbec. A všichni se těšíme na malou, a všichni si ji zajedeme pochovat a všichni jsme štastní. A nikdo z nás si jako sobec nepřipadá, že jsme nadšení z nové vnučky. Prostě takový dar jako krásné zdravé ditátko se sdílí.

hanickatoma
19. dub 2016

Ahoj holky, zrovna jsem si musela dat vanu na pohlazeni nerviku 😀 tchyne odjela po prepadovce, a neco podobneho, jako zakladatelka pise, furt dokolecka co to bude, kdy to bude, kdy mam dalsi kontrolu apod 🙂 des 😀 vnuku a vnucek uz ma sest, ale jako by to bylo prvni 🙂 A do toho, jak to mela ona, a vnucovani, ze to bude urcite kluk 🙂 dokonce se mi snazila vnutit myslenku, ze jem musela s dcerou urcite zvracet, a kdyz jsem ted nezvracela, ze to proste bude kluk 😀

monikagurthova
19. dub 2016

@anelamates Hezky napsané, ano cela ma rodina byla za mnou v porodnici aby mi pak dali čas na adaptaci a nechodili mi po domě když se szivam s miminkem. Tak zajela do porodnice a dali mi sílu a radost po náročném porodu. Ale promiň ale pozvat se na oběd když se szivam s miminkem po císaři kdy me vše boli....to není sdílení radosti. To je totiž rozdíl!

denisamaz
20. dub 2016

@monikagurthova no já jsem teprve v 7 tt takže jsem na začátku a zatím je to celkem v klidu uvidíme jak to bude pokračovat. Hlavně je mi líto manžela že stojí mezi námi a vidí že já jeho mamku zrovna moc nemusím.... A on se chce zavděčit nám oběma.

pajula123
20. dub 2016

@anelamates naprosto souhlasím s tím, co napsala @monikagurthova Já teda už nemám tchýni ani tchána, ale švagrová s celou rodinou přijela na návštěvu druhý den poté, co nás s malým pustili z porodnice. Čtyři lidi tu seděli tři (!!!) hodiny, já úplně hotová, protože jsem po císaři ještě navíc měla postspinální bolest hlavy - kdo nezažil, neuvěří, jaké je to peklo. Nepomohli s ničím, nechali se obskakovat. Nebýt tu moje mamka, nevím, jak by to dopadlo. Nevadilo mi, že se přišli podívat, to jsem chápala, ale tříhodinová návštěva s očekáváním servisu je fakt něco totálně jiného.

prostejina
20. dub 2016

@anelamates protože ona mi zbytku rodiny nakazala dělat, ze o ničem neví ay je nechtěli přivést do rozpaků. Možná to je pro vas prkotina, pro nás ne. Vykecala dvě pro nás nejdůležitější věci, na kterých nám fakt záleželo. To my čekáme dítě, to my se rozhodli vzít se. A abych to dávala na fb, na to fakt nejsem, fb není stredobod myho vesmíru a přijde mi uctivy to rodině říct osobně. Osobně. Ne pres tchyni, která se asi nesmířila s tím, ze syn už he dospelej a chce vlastní rodinu. Moje rodiče ani nenapadlo to všude říkat, a když chtěli, tak se mě zeptali, jestli to těm dotyčným chceme říct my, nebo jestli se můžou pochlubit oni. To je normální.. A mám hezky den se sluníčkem, rozhodne se doma neuziram :D jen jsem napsala, čím me zklamala..

prostejina
20. dub 2016

Aby=aby a v první větě nemá byt "mi" :D můj telefon si žije vlastním životem :D

nanysek123
20. dub 2016

@anelamates Jako když snaše to nevadí a chce mít návštěvy doma po porodu, tak je to její věc. Na druhou stranu ze své zkušenosti vím, že já byla z nevyspání hodně unavená, když malý spal, tak jsem vařila, uklízela,prala, zkrátka se snažila stíhat, co se dá a nebyl čas na spaní a do toho malý brečel, protože měl prdíky a bylo to docela náročné a když mi sem chodili návštěvy, fakt to pro mě teda radost nebyla. Návštěva byla vyspinkaná, ale já samozřejmě ne. Dřív třeba ty tchyně bydleli s rodiči, takže o to měli snazší pomoc, ale já musela všechno zvládnout sama, protože manžel má dvě práce a často nebyl doma. Taky si nedovedu představit, že by s náma rodiče bydleli, ale měli by taky respektovat rozhodnutí hlavně té mámy po porodu. Jako ono je to pěkné si pochovat a pak dítě vrátit a starej se.Je to úděl matek se starat, ale né se zbláznit, jako když návštěva u nás je čtyři hodiny do večera a malý se už měl dávno koupat je fakt k zbláznění.

vikibetak
20. dub 2016

@tulikiss husté...no ja sa do tej debaty s nou ani nepustam, pretoze to by sa jej urcite nepacilo, som rada ze manzel hned zareagoval, nech sa do nas nestara...niekedy nad tym premyslam, preco vobec nieco take vlastnemu synovi vobec hovori, ked sam sa na to tesi. Nechapem tie matky, moja je nadsena a tesi sa s nami, ze to uz planujeme a trapi ju, ze sa vobec taketo veci vyslovuju nahlas, ked este nie je nic ani pocate a narodene. Samy nevieme kedy to pride a niekto bude dookola rozpravat o tom, ze teraz nie. Snad sa jej slova nenaplnia :(