Tchýně si o mně myslí, že jsem budižkničemu a zlatokopka
ahoj holky, chtěla bych znát váš názor, postěžovat si... zpočátku byl vztah s tchýní ok, pak se začal zhrošovat, ani přesně nevím proč a kdy.
S přítelem jsme spolu přes rok, v říjnu čekáme chtěné a plánované mimi. V době seznámení jsem měla nějaké brigády v brně, pak jsem se odstěhovala k příteli, začali jsme hodně cestovat a brigáda by nebyla ani možná, studuju Vš, budu muset přerušit kvůli mimi, tudíž vlastně ještě nejsem "ničím". Přítel má vlastní rozjetou firmu, vydělává hodně, tudíž práci nepotřebuju, než abych za pár šupů trávila dny za pokladnou, raději jsem doma a starám se o dům, psa, chlapa (tak to přítel chtěl a já souhlasila), rpostě druhý příjem fakt nepotřebujeme. Přítel i finančně občas podpoří svou rodinu, tu něco tomu koupí, tu tomu zaplatí něco, byli jsme na společný drahý dovolený apod., prostě nikdo fakt nestrádá na můj úkor.
Kdykoliv se však vidíme s tchýní, cca 1x týdně, trpím, protože ona očividně ve mě vidí budižkničemu a jen že využívám přítele. Pořád má narážky typu "však ty si stejně doma a nemáš co na práci", "mě takhle manžel nikdy nerozmazloval" nebo schválně nahlas mluví o nějaké paní co je celý život v domácnosti, jaká je to kráva, že nic nedokázala, jen se nechala živit... Já se snažím už tohle ingorovat, usmívat se, nekomentovat, ale v duchu pěním a jsem z toho hrozně smutná.
nikoho se neprosím o lásku, ale spíš o to aby mě nechala být a řešila sama sebe (jsou rozvedený, ona žije sama). má dva syny, já jsem prostě ta špatná, kdežto od bráchy přítelkyně hvězda. moc to nechápu, protože sice ona vydělává (ve fabrice, tudíž zas tak moc ne), ale o toho chlapa se prostě nepostará, neuklidí, neuvaří, nic. Prostě tohle nepochopím, kdyby raději byla ráda že její syn je spokojený, má v domě pořádek, vždy čistý věci, co jíst apod.!! Podle mě je v ní zakořeněný pocit křivdy, nebo její manžel - přítelův otec - se k ní takto nikdy nechoval, finance byly problém doma, ona musela mít i nějaké úklidy apod. já to chápu, je mi to líto, ale když se ona neměla dobře, tak nikdo?? Samozřejmě že chci v životě pracovat, popř. aspon nějaké "závazky" (např. se starat o pronájmy "naší " chalupy apod.), ale prostě přítel má jako prioritu abych se v prvé řadě postarala o děti apod., finanace řešit nemusíme, a já se nikoho o tohle neprosila.
ještě je dost vtipné, jak tchyně vždy zdůraznuje "petříkovo"! to se vždy mále po.eru smíchy, protože to je vždy" no u petříčka na chalupě ..." "no petříček doma má..." "petříček mě odvezl" "petříček mi koupil" - to že žijem společně, jeli jsme pro ni spolu, nebo tak, je samozřejmě plně vedlejší!!!!
přítel se k tomu staví tak že ten problém vnímá, štve ho to, ale ví že s tím nic neudělá, pořád mi říká že to chce čas, že ona si zvykne apod., a at si toho nevšímám, at si řekne svůj názor, ale že já ho poslouchat nemusím, že je to hloupý jak to pořád takhle říká, občas, když je to nesnesitelné, tak jí něco řekne apod. ale ona si stejně pokoj nedá.... ¨
mám na ní fakt už averzi, mnohem raději a mnohem snáz se domluvím s její mamkou, protože ta je prostě normální a do života se nám nemíchá, ona byla ta co mi nabízela pomoc když jsem musela ležet apod, kdepak tchyně 😀 ta neudělá nic co by mi pomohlo, naopak, ještě by mě potopila aby před synem vypadala jako ta "hvězda a superžena", no když se spolu bavíme samy tak je docela ok, ale jakmile je poblíž "petříček" tak mi přijde že hrozně předvádí aby její syn viděl jak ona je ta dokonalá a já ta lemra líná...
chu, co mám dělat? :_D
docela se mi příčí jí dávat dítě na hlídání, nechci aby za mnou přijela do porodky, protože stejně jí nepůjde o mě ale jen a jen o vnouče (pořád od ní slyším jak jsem "měkka", že ona rodila taky bez chlapa, tak proč bych tam petříčka chtěla, že ona ty bolesti zvládla levou zadní, jak ona vždy vše zvládla a já "fnukám" - přitom JÍ NIKDY nefnukám...)
@bylinka36 Bohužel žijeme v zemi, kde drtivá většina rodin nemá šanci vyjít pouze z jednoho příjmu (nepočítám dobu na MD a RD, kdy žena dostává podporu), navíc z dlouhodobého hlediska je to poměrně rizikové - muž přijde o práci, novou nenajde tak rychle, podnikatel přijde o zákazníky, jeho produkty přestanou "táhnout" a podobně a je na malér zaděláno, pokud žena nepracuje. Myslím si, že spousta žen by uvítala možnost být ženami v domácnosti bez nutnosti chodit do práce, ale v ČR je to za současných podmínek celkem utopie.
@somalicats jde to....ale je lepší i pro ní treba půl úvazek......přijde mezi jiné lidí....neztratí kontakt v oboru atd.
@somalicats Fakt myslis, ze zensky sni o funkci zeny v domacnosti? Tak je pravda, ze jich par znam, ale taky jich znam dost, co tu moznost maji a nesly by do toho. Ja tu moznost mam, ale asi by mi z toho hrablo. Zase na druhou stranu jsem trosku workoholik, takze spatnej vzorek 😉
@shine2015 Tak to už je pak o prioritách, znám ženy, kterým opravdu stačí ke štěstí být doma s dětmi, i když jsou větší, a starat se o domácnost - pokud je to naplňuje a manželé/partneři nejsou proti a dokáží je uživit, tak proč ne. Mně by z toho hráblo, takže bych do takového modelu nikdy nešla, ale v tomhle směru každý svého štěstí strůjce. Jen to beru v našich podmínkách jako poměrně rizikové - 10 let může všechno šlapat jak hodinky, pak se něco semele a je průšvih. A ten druhý příjem pak pochopitelně bude citelně chybět a žena, která byla třeba 10 či 15 let doma, je v našich podmínkách téměř nezaměstnatelná...
@nov777 Píšu spousta, ne všechny. Mně by z toho taky hráblo, ale znám takové, které to buď praktikují a jsou rády, nebo takové, které by chtěly a nemůžou, protože je chlap neuživí.
@somalicats Ja to vzdycky vnimala jako mensinovou zalezitost, ale urcite je to o tom, jaky zensky clovek zna.
@nov777 Právě je to kus od kusu.U nás je tato nabídka léta.Po každé službě slyším..máš to zapotřebí.Ano mám,i když to nepotřebuji.Nemusela bych pracovat,ale mám ráda svůj příjem a svoji práci.Doma jak píšeš by mi taky hráblo.Kafíčka s kamarádkama,cvičení,nákupy,to by mě bavilo chvíli.Mám kamarádku,která doma je.Baví ji t o a ještě z peněz na domácnost dost bokem ušetří..kdyby náhodu 😉 .
@nov777 Hlavně je to o prostředí, kde žiješ - tady okolo potkávám těch, které jsou doma a můžou si to dovolit, relativně dost. Jak o tu domácnost pečují, to nehodnotím, nežiju s nima 🙂. Někdo jiný zase řekne, že nikoho takového, kdo by třeba i chtěl, nezná. Beru. Možná kdyby se udělal nějaký hodně široký veřejný průzkum, tak bychom se divili, a možná taky ne 🙂
ja myslim, ze to chce definici toho, co je zena v domacnosti.
Pokud zena, ktera "nepracuje" dedikuje cely svuj volny cas zaopatrovani rodiny a manzela...ve forme, kdy na ni lezi cela domacnost a na nem vydelavani penez, pricemz toto je cely jeji zivot, tak mi to prijde zalostne malo na seberealizaci a vubec, od zivota chci daleko vic.
Pokud je zenou v domacnosti nazyvana zena, ktera sice klasicky nepracuje, ale vzdelava se, venuje se svym konickum, cestuje, dela takovou praci, ktera houbeles prinasi do rozpoctu, ale ji naplnuje...pak je ta zena ja a tento zivot me naplnuje a to tak, ze velmi🙂 Nepotrebuji do rozpoctu prispivat, nechce se to po me, jsem ve svych aktivitach podporovana, ale prvnich 11 let naseho vztahu jsem pracovala, jak bylo potreba, tohle je takova moje odmena🙂 Uzivim se, uzivim sve deti...jsem rada, ze nemusim, ale vim, ze to zvladnu, pokud bych musela...
@somalicats
@marton já jsem třeba fanouškem takové té střední cesty. Doufám, že jednou po dětech najdu práci s pružnou pracovní dobou, ještě lépe třeba zkrácený úvazek. Tedy mít dost času na rodinu a domácnost, ale nevyjit úplně z oborů.
@kacca11 V tomhle mám štěstí, zkrácený úvazek jsem dlouho využívala u starší dcery a budu ho využívat i u mladší - kariéra mi neuteče (ostatně v té pauze mezi starší a mladší jsem si ve svém prvním oboru stihla udělat jméno) 😀
@kacca11 Musí se zvážit jak se to vyplatí.Já teď jezdím do práce max.15min/když je zácpa/.Dělám od 7 a po třetí jsem doma.Plus teda 1x týdně čtyřiadvacítka.Kamarádka mi nabídla místo u ní v ordinaci..můj sen,Na půl úvazku.Ale je to na druhé straně Prahy.Časově stejné jako to mám nyní,za 1/3 peněz.Při každé noční si říkám,že do toho jdu.Ráno mě to většinou přejde 😀 .
To je zase diskuze.... Doufám, že chudák těhotná @sonjuletka už to ani nečte, aby se jí z toho neudělalo blbě... Kritizujete jí za to, že pohrdá švagrovou pracující v továrně, ale sami děláte, jako kdyby přerušení VŠ, nebo jak píšete, že je "nedostudovaná", jako kdyby to byla nějaká infekční nemoc či co... Tak si myslete, že na VŠ nešla a už je tím pádem dávno dostudovaná. Zajímalo by mě, kolik chytrolínek tady má vysokoškolské vzdělání, podle mě spousta nemá ani maturitu...
Nikde nepsala o problémech s partnerem, tak proč to tady sakra řešíte? Psala, že jim to tak oběma vyhovuje. Co je špatného na tom, když je žena v domácnosti a muž vydělává? To má jít někam, kde dostane 10 tis plat, jen aby chodila do práce, když to nemají zapotřebí? V mém okolí je spousta žen, které jsou v domácnosti, ať už s dětmi, nebo bez nich, a nikdo se nad tím ani trochu nepozastavuje...
jednou větou se mi z některých příspěvků chce zvracet 😝
@ilonne mám spoustu názorů jako za staré školy, ale mám to z první ruky, jak to dokáže být nepříjemné, když vám někdo pořád předhazuje nějaké nesmyslné domněnky o vás samých a dává najevo svou nelibost různými drobnými poznámkami. Úcta ano, ale i respekt z druhé strany!! autorka tu potkala mraky dalších tchyni, co by ji byly schopné svými řečmi posadit na parapet.
@sonjuletka nečtu celou konverzaci, ale já bych zase takovou chybu u tchýně neviděla... proč nepracuješ? Nebo nedostuduješ? Těhotenství není nemoc. Naopak teda asi jsem divná, ale z tvého popisu mi tchýně vyšla úplně v pohodě. Možná taky proto, že já mám mnohem horší a my máma skutečné problémy. Na druhou stranu je jasný, že pro každýho člověka jsou ty jeho problémy ty nejhorší
Necetla jsem diskuzi, k uvodnimu prispevku budu strucna. Podle meho mineni ma tchyne absolutni pravdu.
😀 vidim, ze diskuze si jiz nekolikaty den zije svym zivotem a zakladatelka uz radeji ani nereaguje, bud totiz z tech komentaru predcasne porodila nebo se nekde houpe na provaze...
@evicka_kr podle některých komentářů tady se divím, že dámy vůbec prolezly základkou... 🙄 strašné něco...
@evicka_kr no jo, financni zajisteni je neco,co dneska vetsina rodin nema a ty co ho maji jsou hodny zavisti a zasti. Je to krasne videt ze zdejsich prispevku. Vetsina rad at ted jde studovat, najde si brigady atd je zcestnych, navic jakmile to udela,uz nebude pohodova usmevava partnerka, ale strhla vecne nervozni zena jako vetsina zde horce diskutujicich a bude mit vetsi sanci na to, ze ji partner opusti za nerespektovani jejich dohody o tom, jakym zpusobem chteji zit. Pak vetsina zde diskutujicich zatleska, protoze se pripoji do jejich rad nezajistenych zen, co casto ziji z ruky do huby a vsechno si musi tezce odpracovat, a urvat aby to meli jenom proto, ze zijou predsudkama - aneb hypoteky, vecna nervozita atd. Klidna domacnost, pohodova zena = uspesny chlap, vzdycky to tak bylo a bude. Taky sem si musela nabit usta, abych tyhle kecy vypla, chvili sem se pripojila do jejich rad, manzela to stalo praci, deti byly na zabiti, ja byla na odstrel, kdyby sme nebyli svoji, uz spolu nejsme, ted uz budu chytrejsi, ano vydelam, ale pro rodinu bude lepsi kdyz lehnu do chrustu, budu doma starat se o domacnost a o deti a muj spokojeny muz vydela mnohem vic, protze k tomu bude mit prostor, tentokrat mame chuvu, takze uz budeme moct vypadnout z baraku a pecovat taky o sebe, budeme kupovat mycku susicku a pokud bude prace vic nez nam vyhovuje, prijde pani na uklid domacnosti, at se okoli po, bez pohody nejsou penize ani uspech, jenom vecna lopota pro nic. Snad bude zakladatelka diskuse natolik chytra, ze pohodu doma udrzi, protze tou udrzi i toho chlapa, navic je inteligentni dle svych prispevku, takze mu muze v leccems poradit, kdyz bude potrebovat neco resit, coz ztrhla nervozni zena nedokaze, protoze se nedokaze oprostit od starosti kazdeho dne....
@akankeo ale houbeles. Je pozoruhodne, jak si clovek je schopen selektivne vyzobat ze psaneho textu jen to, co se mu hodi do kramu a urputne ignorovat, proc vlastne ta diskuse bezi.
Jisteze to zakladatelce vyhovuje...je mlada, nezkusena (jinak by skolu nesekla a nenechala se navrtat do ditete v tak kratkem vztahu) a absolutne nechape, do jak prekerni situace se dostala. Cely jeji zivot a zivot jejiho ditete je odkazan na fakt, ze jeji pritel se blbe nevyspi.
NENI TO O TOM, ZE JE V DOMACNOSTI, ALE O TOM, ZE NEMA V ZIVOTE ZADNE JISTOTY, KROME PRISLIBU PRITELE, KTERY SE ANI NEPOSTAVI SVE MATCE. No a co presne, dle tvych predstav, bude zakladatelka delat, az se na ni vykasle? Bez vdelani, bez praxe, s ditem na krku, na kontrolovanem kapesnem od nej, jistoty nula nula nula nic. Jaka budoucnost ji, dle tebe ceka?
Rozpadaji se vztahy stavene na daleko pevnejsim zakladu, nez zakladatelkou popsany. Sance, ze zrovna tento prezije jiste je, ale nijak zavratna.
TOHLE PRECE NENI O TOM, ZE JI NEKDO ZAVIDI, ALE O TOM, ZE PRAVE ZAVIDET NENI CO.
Tohle je jak stat jednou nohou nad propasti a doufat, ze nezafouka.
Kdyby napsala, ze jeji pritel stoji na 100% za ni, matku usmernil a ze zakladatelky udeal zakonnou manzelku, nebo alepon nejkak osetril jeji financni a materilani zabezpeceni (kdyz uz ji zbouchnul), ze ma volny pristup k jejich financim a volnou ruku v jejich pouzivani a ve skole si dala individual, aby se nemusela stresovat...tak ji tady vsechny popreji hodne stesti a mozna budou i zavidet, protoze toto by znelo, jako situace, kdy se opravdu ma prima...ted se ma prima asi tak, ze dneska dobry, ale zitra muze stat na prahu azylaku.
Fuj kolik zavisti v tehle diskuzi...jsem v soku..tady na koniku je to sama samozivitelka, co vycucava stat na prispevcich nebo ma nadelany deti a kazdy s jinym a budou kritizovat slecnu, ze si nedodelala vysokou skolu :D.,zavist zavist zavist...kdyby byla karieristka, tak by to zas bylo spatne, protoze se nevenuje dostatecne svym detem
@somalicats Tak to já mám štěstí, že muž pracuje v oboru, který je čím dál víc žádaný a jejich firma ma zakázek čím dál víc a on sám má spousty pracovních nabídek od dalších firem po celé ČR a i možná hned za hranicemi by se uchytil. Neříkám, že jsem nikdy nepracovala, ještě do konce roku 2014 jsem měla svoje dlouhodobé přivýdělky, abych přišla mezi lidi 😉 a koupila si dyžtak i nějakou parádu navíc nebo něco hezkého do našeho domečku. Od nového roku jsem plně doma, protože ty manuální práce co jsem dělala (většinou 12hodinové směny, dřina, tahání těžkých věcí) by nebyly vhodné pro těhotnou. A jakmile maličká trošku povyroste, zase si na dny, kdy bude manžel služebně pryč najdu nějaký přivýděleček (1-3dny v týdnu)...
Na co si to tady některé hrajete, pipiny co nemusí prcovat...ale chtějí mít svůj příjem...takové povyšování před ostatními 😝
Některé názory mě děsí 🤐 😉 zakladatelka si stěžuje na tchýni ne na to jak žije 😕 starostky!
@nonnni přesně jak kdysi plzak rekl....chlapci na začátku vyhovuje starat se o ní a mít ji doma....a časem jak léta půjdou mu to nebude stačit. A začne ho zajímat jiná....která na sobě pracuje atd. Tak to prostě chodí. Chlap chce mít doma jistotu a když je žena až moc poslusna a vše udělá jak řekne - vede domácnost atd nechodí do práce, otázkou casdu než on ji to vycte. Že sedí doma ....a navíc bude pro něho nezajímavá. Vždy bude vědět kde ji najde a taky mu bude jasný že je na něm svým způsobem závislá....kde ji zamestnaji po x letech???? Ano vyjimky jsou...ale většinou spolu x let byli a znají se a i tak jeho nejisté až až.

@marton ja i verim, ze to rika schvalne...a zcela evidentne teje do ziveho... a chapu i zakladatelku, ze ji to neni prijemne, ale ve sve podstate ma tchyne pravdu, takze jediny, kdo by to mohl zmenit je Petrik, ktery by se mel postavil a matce naostro rict, ze co je jeho, je i zakladatelcino, ze je to matka jeho budouciho ditete a jejiho vnoucete a zaslouzi si respekt, za to, ze mu poskytuje to, co jeho cini stastneho a zivot s ni ji naplnuje.
jenze to nevypada, ze by se Petrik pochlapil...takze zakladatelce nezbyde, nez se uzirat dal..a doufat, ze jim to opravdu vydrzi dekady a ze se nahled tchyne a rodiny na ni postupne zmeni.