icon

Tchýně - velitel zeměkoule

sturmanova_k
31. pro 2020

Zdravím devcata, jdu se svou na trh. Zijeme s manželovými rodiči ve stejném domě. Dokud jsme se nevzali, byla tchýně super. Zlom přišel se svatbou. Vyckala na chvíli kdy budeme samy a sdělila mi, že pouto s jejím synem nikdo nezmění a ze v téhle rodině se dělá to, co ona dovolí. Od té doby vsechno špatně...od toho jak se oblékám, jak uklizim, jak vařím, kdy chodím z práce domů, co k životu potrebuji a co ne...jak vychovávám ve střídavé péči svého prvního syna (5let)...navíc..vsechno špatně dělá i manžel (její syn)... Je rozkydlej (9 mesicu pojidal hormony kvůli zlepšení plodnosti...), Špatně řídí ( vozí ji na nákupy) ..a přesto že pro ni udělá první a poslední ptákovinu kterou si vymyslí, je to špatně. Tedy v mych očích značně klesla a tak jsem kontakt s ní omezila. Zdálo se to být v pořádku, dokud si nezacala stěžovat, že málo komunikuji nebo že komunikuji stroze. Další level přišel, když jsme oznámili ze čekáme rodinu. V domě kde bydlíme jsou dva byty. Malý 2kk kde bydlíme s manželem a synem a velký 5+1 kde bydlí manželovi rodiče. Dlouhodobě slibovali, že až budeme čekat rodinu, ze si byty vyměníme. No a co.myslite, došlo na to a stěhovat se rozhodně nebudou, protože si můžeme pořídit rozkládací gauč a spát v obýváku. Mě tak ani nejde o to ze se nevymenime, ale že mohli říct už dřív, ať s tím nepočítáme. Zařídili bychom se jinak.. od začátku.. brát si hypotéku a hledat bydlení 6mesicu pred materskou je prostě pitomost a budeme hledát řešení za pochodu....ale čím mě fakt vytočila byl další důvod, proč byt nevyměnit.. protože můj syn když je ve střídavé péči pokoj nepotřebuje a mimino se vejde do postele. Jako argument použít dítě? Jako vážně? Tedy ledovost mého přístupu opět stoupla. Manželovi se po case zdálo ze jsem k jeho.matce odměřená. Tak isem se rozhodla ze si s ní promluvím. Rekla jsem jí, že můj postoj k ní je opravdu chladný, vyjmenovala jsem jí své důvody a litost a nechápavost nad tím, co se tak moc změnilo, že urážky a vytky od ní mně optavdu zasahují a není mi to příjemné. Odpověď na sebe nenechala cekat snad ani vteřinu. "Tak si na to zvykni" ... Neměla jsem slov. Pořád jsem si myslela ze se nad tím zamyslí, ze si to přebere...a ne.. prostě ...fuck off děvče... Takže, co dělat, a jak přežít dokud se bydlení nevyřeší? Co mám čekat s druhým prckem když ji mám za dveřmi a uz teď chodí jak bude vozit, přesto ze v mých očích je to prostě pokrytec a diktátor, navíc si snad nemyslí že si pro mrne bude chodit jak pro housky???? ( jen libovka... Nabidla se že koupí kočárek - super že? ale podle sebe, abychom nekoupili nějakej hnus se kterým se nebude moct ukázat...a neladil by k jejímu stylu...😅😅) Manžel s tím nic neudělá, uz se spolu pohádali tolikrát, ze ho od techto diskusí odrazuji, respektive mu říkám, ze si to.muzeme říct doma, ale vedle to nepadne na úrodnou půdu. Jsem fakt vymyškovana. Je mi 35 a jsem ve stresu z 67lety báby. Klid budu mít jen v porodnici, protože tam návštěvy nesmí kvůli C19, ale už teď přemýšlím co se bude dít az se vrátím domů...🤦‍♀️🤦‍♀️

Strana
z4
odula
31. pro 2020

@sturmanova_k pryč. Jako okamžitě. S ní se nebav. co dělá ona je totální psycho. Promluv si s manželem. A normálně utecte. Klidně tajně, jako se utíká od tyranů. Protože tohle zní jako týraní. Do horšího určitě nepůjdete. 2+kk nájem určitě zvládnete a budete mít klid.

koordinatorka_odboje
31. pro 2020

@gramar v této generaci je těch sebestředných lidí nějak podezřele moc.

uzivatelkapetra
31. pro 2020

Určitě bych odešla,i kdyby do nájmu. Moje tchýně je taky generál,oba synové bydleli do 200m od jejího bytu, nu objevila jsme se já a syna odtáhla. Jednou to na mě zkusil bydlet někde tam ale já jsem holka z vesnice, já bych do města nešla...a je to dobře, ona navíc hlavně pochopila, že umím mít svůj názor

gramar
31. pro 2020

@koordinatorka_odboje Nemyslím si, když posloucháš story ve věkové hladině rodičů a prarodičů, také to není ojedinělé jednání, jen doba byla jiná a lidé neměli takové možnosti, takže se toho více sneslo na obou stranách, je to vždy o lidech... ;)

koordinatorka_odboje
31. pro 2020

@gramar no já to právě u generace ob-prarodičů pozoruji vyjímečně. Samozřejmě nějaké kritizování a cpaní nosu do cizích věcí ano, to bylo napříč generacemi vždycky (já to přece myslím dobře) 🙂 , ale aby někdo byl sebestředný a jenom já já já, to ne.

gramar
31. pro 2020

@koordinatorka_odboje No já znám i z těch předchozích generací právě dost příběhů, kde rozum zůstává stát :D Z druhé strany ono někdy i ty snachy jsou "poklad" do života... Ale vše musí mít své meze 🙂

jakreb
31. pro 2020

@gramar Presne tak. Ja by som milu svokru poslala pekne do p... ze by viackrát ústa na mna neotvorila. A samozrejme sa odsťahovať.

odula
31. pro 2020

Tady ale vůbec nejde o nějakou "generaci" že jo. V každý generaci najdeš debila. Tady jde o to že tchýně je daleko za hranicí otravny dominantní osoby. Nejenom že pravděpodobně potřebuje všechny kontrolovat, ale syna možná i objektivně týrá ("neudělá nic dobře" - to je celkem typické). Obávám se, že odejít ( nejlíp před narozením dítěte) by v tomto případě mohlo být jediné řešení, ale obávám se, že nebude úplně snadné .

gramar
31. pro 2020

@odula Ale určitě to teď bude snazší, než potom s nervama na dranc a miminem... Jak říkám i garsonka lepší než toto a šla bych hned, jenže svého času jsem v tomhle byla velmi akční a pak jsem si naběhla u vlastní rodiny a do dnes se z toho nemůžu úplně vyhrabat :D

2hanah
31. pro 2020

@sturmanova_k Nechápu, že dávno nejste pryč, když ta situace je až taková a asi ne jen posledních pár měsíců, navíc se jí oba evidentně bojíte, nechápu proč, jste dospělí lidé, já bych si takové chování a lži líbit nenechala, ona si dovolí, kam ji pustíte, dávno bylo třeba jí ukázat hranice. Ten kočárek bych jí prostě nesvěřila takovému člověku, absolutně Vás nerespektuje, je zlá, kam až jí chcete ustupovat?? Ta ženská si myslí, že může všechno...

ahyt
31. pro 2020

@koordinatorka_odboje ne vsichni,mne je 67 let a ABSOLUTNE tu tchyni nechapu.Jsem taky tchyne,mam 2 zete,vim teda,ze to je jine.Ale NIKDY bych si nedovolila neco mladym rict,vse vyposlechnu,ale neradim,nekomentuju.Nekdy dceram reknu,co bych ja treba nejak udella,ale hned dodavam,ze to je muj nazor a at si vse delaji podle sebe.Lituju mlade,kterym do zivota stari kecaj A my jsme obema dceram hodne dopomohli k jejich bytum,stale hoooodne finančně pomahame,ale je to nase rozhodnuti a nic,hlavne vdek za to nechcem Jen tedy slusne chovani vuci nam,ale to je z jejich strany skvele,bezproblémové.

bervidova
31. pro 2020

@ahyt Musím souhlasit s tím, že to není o generaci rodičů - mamce je 65, nedávo zemřela ječj matka (93) a ta byla snad tím nejzlejším člověkem, jakého jsem znala. Pokud s ní člověk nesouhlasil, tak s ním nemluvila, psala dopisy, plivala špínu. Mamka si nenechabni nic řídit a skončilo to tak, že kvůli jinému názoru s ní babička nemluvila 7 let, to samé pak bylo i vůči nám, vnučkám. Mamka by s námi nikdy nebydlela, bere to tak, že ideál dostatečně daleko na to mít svůj klid a dostatečně blízko na to vidět vnoučata (a já to beru jako přijatelná vzdálenost na potřebnou pomoc, až ji bude jednou potřebovat). Vím, že ji můj manžel štve spoustou věcí, ale nikdy by neřekla nic zlého, myslí si své, nikdy jsem neslyšela takové to "měla bys to dělat tak" nebo "za nás muselo to či ono" - naopak vždy od ní slyším, jak je tato doba těžší.

lucifux
31. pro 2020

@sturmanova_k měla jsem to podobně, taky bydlíme s manželem a dětmi ve vicegeneračním domě s tchánovcema. Manžel si mě přivedl jako těhotnou. Miminko jsem čekala s ex. Tchýně z prvu pomoc se, pomoc tam. Zlom nastal, když začali jedna druhou více poznávat. Ono to taky tak vycházelo na dobu, kdy jsme se s manželem vzali. Generál jako prase. U nás ve vsi jí říkají paní primářka ( pracuje v důchoďáku jako uklízečka ) ale přitom je strašně chytrá a pořád o sobě tvrdí jak pracuje ve zdravotnictví. Cítí se strašně důležitá. Asi 3m jsem přišla na to, že čekáme s manželem miminko. Když se maličký narodil, tak mi najednou chtěla všechno organizovat, co vařit, kdy a co nakupovat, kdy koupat děti, kdy mám uklízet a hlavně jak mám uklízet, protože jsem mladá a nemám žádné zkušenosti. Nervy mi na ní bouhli, když mi můj první ve dvou letech kvůli ní utekl v zimě ze dvora a celá vesnice ho hledala, manžel ho našel 2 km lesem od baráku, počùraného a zmrzlého. Frajerka přijela z práce a zrovna v době kdy se malý propašoval otevřenou braňkou, kterou ona nezamkla, já byla u psů v kotci a krmila jsem je. Pak to je svedla na mě, že si ho nehlídám.

lucifux
31. pro 2020

@sturmanova_k a to jsem zrovna byla ve 33tt . Pak jsem se sekla, děti jí pùjčuju, jen když já chci.

odula
31. pro 2020

@gramar no tak samozřejmě. Ten příspěvek nebyl o tom že to nemá dělat protože to nebude lehký. Ale ať se připraví že odejít by mohlo být hodně těžký vzhledem k tomu co tchýně dělá ( a proto jsem psala aby možná i zvážila odchod tajně, pokud jde opravdu o týrání) odejít až s minimem - to už si vůbec to peklicko, který by mohlo nastat, ani nechci představovat

jakreb
31. pro 2020

@odula Pekne napísane. Ja tomu hovorim "ked sa p... vydarí"....☺️
Btw.nic ťažké na tom nie je. Ak pracuju tak aspon podnájom a tak tresnem dverami ze svokra to dlho nerozchodi. Inak tuna to je podla mna hlavne o tom, že si zakladatelka bohužiaľ nechá s.at na hlavu aj s mužom od jednej jedovatej baby. To je cele.

jakreb
31. pro 2020

@2hanah Asi tak. Kolko si nechajú tolko maju. A keby aj kocik kupila. Jej ho vrátim a hotovo. Nech si ho strčí do svojej ctenej skvelej prdele.

jakreb
31. pro 2020

@odula Ale aké "peklicko"?! Ja toto nechápem. Nech sa da svokra vypchat. Idem prec, preboha pise ze ma 35rokov, je nesvojpravna aj s manželom? Ci ako? Sa zbalím a idem. Nech ju aj rozdrapi babu jedovatu. A nie že budem skakat ako niekto piska a to v 35tke. Toto ja zase nechápem ako si dospely svojprávny človek nechá srat ano srat na hlavu... Bohužiaľ. A nech je to kto chce aj vlastna matka-ak nevie ako sa ma správať tak ma smolu. Ale to chce trošku asertivity a sebaucty.

odula
31. pro 2020

@jakreb 😂😂 pardon, ale slovensky to zní úplně kouzelne 😄 máš pravdu 👍

jakreb
31. pro 2020

@odula Dik😀😊☺️ A vsetkym sa ospravedlňujem za vulgarizmus. 😝 Ale mi to nedalo. Nakoľko naozaj nerozumiem prečo by som si mala nechať kazit zivot a zdravie hocikym.

odula
31. pro 2020

@jakreb jo, jenže já se obávám že syn bude mít problém. Si myslím že je má pěkně omotaný a po takhle dlouhý omotavce, po tom co ti někdo 30+ let se*e do hlavy že jsi k ničemu a že si bez matky ani neutres zadek - tak odejít to prostě není lehký jako pro dospelyho nezavislyho člověka se zdravým sebevědomím

jakreb
31. pro 2020

@odula Tak tam uz by mi blikala kontrolka hneď na začiatku-byvanie u svokrovcov a sluby ohľadne výmeny bytov. No ani keby mi zaplatili-bud do svojho a sami alebo nic. Bodka. Ale "ked vtáčka lapaju pekne mu spievajú"...

martaskaaa
31. pro 2020

Asi už tu vše padlo. Pokud si najdete bydlení, ani bych ji o tom neinformovala (že sháníte nebo kdy se budete stěhovat). Jednoho dne bych začala balit a vozit pryč...
Dokud jste pod její střechou, bude vaše velitelka a dojde to akorát k tomu, že i vy s manželem se budete kvůli ní hádat.
Uvidíš, jaká to bude svoboda žít ve svém (byť nájmu) a nebudeš se muset řídit podle ní a poslouchat blbé řeči.
A co na to tchán? Ten taky žije pod její diktsturou a vše ji odkýve? Má tvůj muž třeba sourozence?

sturmanova_k
autor
31. pro 2020

@mariegroth bydkime ve stejném domě, ne u ní.

gramar
31. pro 2020

@sturmanova_k Otázka je čí je ten dům, nebo kdo tam žije déle...? Nebo to je nějaká bytovka...?

sturmanova_k
autor
31. pro 2020

@jjasmina protože tu máme vlastní byt, tedy naklady na bydlení jsou rozumné. Hypotéka se dá zvládnout, dokonce má manžel hypotéku kvůli nim, ale to nebudu rozvádět. Jinou nedostaneme a jaknjsem psala... Slibovali ze si bytu vyměníme, tedy jsme se dostali do pasti a musíme tu být a řešit to za pochodu...kdyby manžel nespoléhal na jejich sliby, vyřešili bychom to už pred třemi lety...a byl by klid...pohoda a myslím, že i její přístup by byl jiný...

sturmanova_k
autor
31. pro 2020

@uzivatelkapetra nájem tady je tak 17tis...a to si nemůžu dovolit. Vse jsme dali do současného bytu, kdyz se počítalo s tím, ze se sem přestěhují, tak aby na stará kolena měli vse potřebné, hezké a čisté... Mnu a ... Tradaaaaaa.. špatně

sturmanova_k
autor
31. pro 2020

@gramar je to dům, má dva byty, jeden je tchána, druhý byt je manžela, společné prostory jsou v 1/2vlastnictvi.

sturmanova_k
autor
31. pro 2020

@martaskaaa dům je na půl. Manžel je normálně majitel a nezaplatil za to nejméně. Mám svagra, ten tu nebydlí. Tchán skáče jak píská. Nedej Bože aby jí o něco požádal, prostě neudělá. Štěká a kritizuje.

michaela666
31. pro 2020

@sturmanova_k Nechci strašit, ale pokud nemůžete odejít, tak ti ten masakr nezávidím. V dohledné době musíte s manželem nastavit tchýni dost důrazné hranice. V opačném případě tě bude psychicky deptat tak, že vezmeš babu něčím po palici nebo na to doplatíte rozvodem.

Strana
z4