icon

Ublížil mi omylem? Je to už přes čáru nebo hysterčím?

noname4
13. bře 2017

Ahojte,
s manželem jsme spolu deset let, máme tři malé děti. Měla jsem pocit, že nám to spolu docela klape, aspoň v poslední době, před pár lety jsem taky zvažovala rozchod, ale kvůli jiným věcem. Manžel mi hodně pomáhá s dětmi i s domácností, má jen minimum času pro sebe... pořád si říkám, že si nemám na co stěžovat. Jenže... se začínám manžela bát. Nevím, co si o tom všem myslet. Už mi párkrát bez varování, z ničeho nic, ublížil. Když jsme spolu chodili, vymknul mi zápěstí - ale omlouvala jsem ho, že nechtěl. Pak ještě sem tam něco takového bylo, ale už si to moc nepamatuju. No, a před týdnem mi vyvrátil zápěstí na ruce. Pořád si říkám, že nerad... já si šla lehnout dřív než on. Když přišel do ložnice, natahovala jsem k němu ruku (při usínání se držíme za ruce), ale on mě místo toho, aby mě vzal za ruku, po té ruce silně praštil - tak blbě, až mě probudila prudká bolest a pořádné křupnutí, zápěstí mi úplně převrátil. Už týden nosím ruku staženou obvazem, protože mě to zápěstí docela bolí. U doktora jsem nebyla... nedovedu si představit, jak bych to vysvětlovala. Několikrát jsem manželovi říkala, že oceňuju, jak se o nás stará a co doma dělá, ale aby se ke mně choval hezčí. Nu, a dnes odpoledne jsem dělala buchtu, vařila polévku - a manžel stěhoval skříňku dětem do pokojíčku. Běžela jsem mu pomoct, skříňku jsem s ním přenášela i s tou bolavou rukou - a když už byla v pokojíčku, tak jsme ji položili na zem - a manžel mi dlaní začal bouchat do čela a pak mu nějak sjel prst a zapíchl mi ho přímo do oka... bolestí se mi podlomila kolena a pěknou chvíli jsem se nezmohla na nic jiného než na pláč. Manžel se tomu zasmál, že on mi nic neudělal a že mi jen chtěl zaklepat na čelo... jenže já už fakt nevím, jestli jsem hysterka nebo jestli už je jeho chování fakt přes čáru. Začínám se bát, kam až to může zajít... já nevím, holky, co myslíte - je jeho chování normální nebo plaším já?
V žádné z těchto situací v posledním týdnu jsme nebyli pohádaní, naštvaní, extrémně vyčerpaní, neodehrálo se nic, co by to vysvětlovalo... a já opravdu nevím, jestli dělám z komára velblouda nebo jestli úplně pitomě manžela pořád omlouvám a radši bych si měla sbalit kufry ☹.

Strana
z9
marcicek84
14. bře 2017

@noname4 nečetla jsem ostatní příspěvky, ale myslím, že máš doma mamlase, co to prostě nějakou neš´tastnou náhodou přežne, nějak nezná míru...no nebudeš první ani poslední, ale asi bych se ozáývala už preventivě, aby si uvědomit, že nejsi chlap, ale žena, křehká a musí dávat na tebe víc pozor...no když nepřestane, nebo se to začně stupňovat, musíš ihned odejít, to už by bylo domácí násilí

noname4
autor
14. bře 2017

@marcicek84
@marcicek84 díky

Jinak jjsem před chvíli přijela z nemocnice, oko mám zalepene, poškozenou rohovku

somalicats
14. bře 2017

@noname4 A co Ti na to rekl manzel? Stale to zlehcuje?

johnirvingfan
14. bře 2017

@noname4
To snad ne :(

normalnimatka
14. bře 2017

ježišikriste...:( a co ti na to řekli v nemocnici? o tom, jak se to stalo, jsi lhala?

normalnimatka
14. bře 2017

@marcicek84
ale tohle nebylo poprvý...navíc ta reakce nevypadá jen na "mamlase, co nezná míru"...bohužel

odula
14. bře 2017

Nemám tedy zkušenost s domácím násilím... Ale přijde mi, že ma buď výpadky, což je na psychiatrii, nebo že si mapuje terén kam až může v poškozování zajít, což je na bílý kruh bezpečí. 😖 neznám vaší situaci, nemůžu říct jestli odejít nebo ne, ale prosím tě, buď ostrazita. Co píšeš je strašidelný. Normálně jsem dostala strach taky... O vás. A to většinou diskuze na konikovi moc neprozivam. Jestli mas pochyby, zkus zavolat 116006, to je ten bkb, jsou tam odborníci, poradí ti. Myslím na vás, drž se a přeju ať to dobře dopadne. S tim okem je to mazec - brzo se uzdrav 😘

pincola
14. bře 2017

@noname4 Mě na tom přijde hrozné, že ti ubližuje nečekaně. Kdyby to byl vztekloun, co tě mlátí, když se pohádáte, tak si řeknu, že se neumí ovládat. Samozřejmě bych ti poradila, ať jdeš od něj, ale pochopila bych to spíš.

Tohl ena men působí strašidelně, jak tu holky psaly. Dělá to tak, abys to nečekala, aby ses cítil avykolejená, abys neměla zýchytné body, které ti dají pochopit situaci. Dělá to nečekaně, v tvém prostředí, které ti má být bezpečím. V ložnici, kde se má člověk uvolnit, v noci, v kontextu toho, že usínáte za ruku. Stokrát ti tu ruku pohladí a jednoho dne, když mu ji s důvěrou podáš ti ji jen tak zlomí. A když ji pak máš bolavou, tak tě zpochybňuje-vždyť to sis udělala sama! Já nerad!

A ve finále jsi za blázna ty. Objektivně máš pravdu, oko máš zavázané od doktora, ale přijdeš k němu a skutečnost se přestane odvíjek od toho jak věci jsou a začne se odvíjet od toho, co on řekl.
je to nelogické a absurdní. Podle mne logické vysvětlení pro to nemá ani on sám v sobě. Sám si neuvědomuje mechanismy, které ho k tomu, aby ti ublížil vedou. Podle mne to je nutkavost. Aniž by sám věděl proč, tak mu dělá dobře, když ti ublíží.

A věř že žádný tyran neřekne "já ženě ubližuju, protže jsem tyran a dobytek, mne to baví a nikdo s tím nic neudělá". Každý se sám v sobě chce cítit dobře, tak si najde pseudologiku proč to udělal. Buď se k činu dozná a omluví si ho-protože ona si to zasloužila.

A nebo s k tomu nedozná- ale to jsem ti neudělal já, to sis udělala sama!

A ona pak oslabená, zdrcená, ponížená, vnitřně podlámaná přijme jeho stabilní bezpečný tón. A raději zpochybní sebe než jeho. On je zároveň tím, kdo jí ublíží a zároveň tím, kdo jí utěší. Získává absolutní moc.

Myslím, že ne ty ráno, ne to šťouchnutí do oka vzbuzuje tu závislost žen na tyranech, ale to následné ukonejšení v pravá čas, po té hrůze, po té obrovské zradě. Skoro každou z nás by tím zblbnul, kdyby jí v ložnici naštípl ruku, jen tak. Lidský mozek potřebuje logiku, potřebuje chápání, návaznost událostí. Naštíplá ruka v ložnici uprostřed pohlazení tohle všechno popírá. Je to velmi nebezpečný druh domácího násilí. Máme tu zamčenou skupinku. Požádej o vstup, správce tě přijme. jsou tam holky, co to zažili s chlapem.

denny27
14. bře 2017

jak reagoval na zjistění, že jste musela do nemocnice a máte poškozené oko?? :-O

majaaa82
14. bře 2017

@noname4 Tak to je mazec... co na to manžel? Ještě se tváří, že šlo o prd?

lucinkaxxx
14. bře 2017

To je strasny,beha mi mraz po zadech kdyz to ctu :(

janysek21
14. bře 2017

Děs, co tu čtu. A mám z toho dojem, žes neřekla u doktora, jak se ti to s okem stalo. A ruku ošetřenou nemáš? Co on na to? Holka, seber sílu a řeš to, dokud je čas, je mi tě opravdu moc líto. Zavolej si o pomoc, neber to na lehkou váhu, žiješ s těžkým magorem, kterému dělá dobře, že mrzačí mámu od 3 malých dětí. ☹

flamarion
14. bře 2017

@noname4 A co na to manzel? Bude poskozenou rohovku povazovat za tvuj vymysl a prehaneni? Asi tezko dostane hmatatelnejsi dukaz, ze ti opravdu ublizil...Tohle neni normalni, je to desive...Bud tvrda, nenech se obmekcit jalovymi sliby a davej najevo, ze se opravdu zlobis...musi pocitit, ze tohle bylo skutecne za carou a ze nejake jeho domaci kutilstvi to momentalne nevylepsi...

amazonka.k
14. bře 2017

@marcicek84 Kdyby to byl jen mamlas, tak se bude okamžitě omlouvat a bude mu to neskutečně líto, tohle znám mimojiné od sebe, já občas taky manžela píchnu omylem do oka, nebo vezmu loktem, minule jsem blbla i se synem a píchla jsem ho chudáka prstem do oka, mám to tak odmalička, nechápu to 😀 ale vždycky je mi to v zápětí strašně líto a nafackovala bych si, ale tohle je jiné, její manžel to ignoruje, nebo se tomu vysmívá, to mi na tom připadá nejhorší...

noname4
autor
15. bře 2017

@somalicats ne, nevracel se k tomu nijak...jen komentoval, ze teď asi koberce už vybírat nepojedeme

noname4
autor
15. bře 2017

@normalnimatka v nemocnici jem řekla, že mě do oka pichl manžel, ale samozřejmě omylem..... No, taky mi asi omylem tukal na čelo ☹

noname4
autor
15. bře 2017

@pincola Jo, tos asi vystihla....nejhorší je, jak je to nečekaně a já to pořád nemůžu pochopit. Pořád si říkám, proč se neomlouvá, proč se nechová, ze je mu to líto.... Jak se může tvářit, že se nic nestalo ☹

normalnimatka
15. bře 2017

@noname4 protože není úplně v pořádku no.... proto...:/
achjo, holka...tohle je fakt případ pro zdravotníky, ten tvůj manžel. měj nějakou svou hrdost a buď ochranitelka svejch dětí a prostě to řeš... čím dřív, tím líp.

noname4
autor
15. bře 2017

@denny27 do nemocnice mě nakonec vezl sám, i s dětmi... Omdlivala jsem bolestí, mám i nějak zasaženy trojklanny nerv. Nereagoval v podstatě nijak, ani mast mi nešel vyzvednout do lékárny....prostě jako by se nic nestalo.

normalnimatka
15. bře 2017

normálně nevěřim svejm očím,....
a věříš nám, že tohle jako není úplně standardní manželský chování, i kdyby ti to udělal omylem, jakože pochybuju? :(

brambora28
15. bře 2017

@noname4 Hrozně ráda bych Ti pomohla, ale v tomhle Ti nepomůže nikdy nikdo.. Je to jako při závislosti, člověk si sám musí uvědomit, že už je to přes čáru, a že s tím prostě MUSÍ něco dělat.. Přeji Ti strašně moc síly, ať najdeš odvahu a uděláš ten první krok.. I kdyby to mělo být přečtení všech příspěvků a obrácení se na nějakou organizaci, skupinku, linku bezpečí - prostě cokoliv, ale prostě začít to řešit 🙂

terezz29
15. bře 2017

Vím, že to musí být těžké, ale mně to přijde jako domácí násilí. Začala bych to řešit, dokud je čas! Není normální někoho píchnout tak moc do oka a pak se tvářit, že se nic nestalo. Taky není normální někoho pleštit po ruce tak,že mu poškodí zápěstí. Já bych to absolutně neomlouvala....chápu, že jste v patové siutaci - stará se o rodinu, pomáhá. Jenže to může být taky forma vydírání.....stará se o rodinu, tak občasná "facka" nevadí. Nenechte se!!!!

kacasa
15. bře 2017

noname4 je slaboch a manžel toho využívá. Je to zmetek a pani si to očividně neuvědomuje. Naše - Vaše rady jsou naprosto k ničemu, protože zakladatelka to asi řešit nebude, nechce. Tohle je, jako když hrách na stěnu hází..i když naprosto chápu, že je to složitá situace.
Zajímalo by mě co by nastalo, kdyby manželovi po takovémto náhodném útoky přiletěla facka. Zarazil by se, nebo by ji zbil do bezvědomí..?
tak přeji hodně štěstí..ale my to tu asi nevyřešíme .-(

normalnimatka
15. bře 2017

jinak máte tea hodně zvláštně nastavenou komunikaci doma.... myslim, že ve zdravým vztahu by ženská nedokázala jen tak mlčet a nechat se výst do nemocnice po tomhle, jako by nic....

můžu se zeptat, jak máš malý děti? pokud je aspon jeden z nich v nějak rozumným věku, kolem 13 let třeba, asi bych mu to i řekla.

normalnimatka
15. bře 2017

@kacasa to, co potřebuje takováhle ženská v tuhle chvíli nejmíň, je poslouchat, že je slaboch.... naopak potřebuje podpořit, že je silná ženská, která se postaví za svoje děti i za sebe!

msimankova
15. bře 2017

@noname4 co na to rekly deti? Nesnaz se manzela pochopit, lidi se nechovaji tak, jak chceme. A co ti rekl lekar?

kacasa
15. bře 2017

@normalnimatka no tak at se probere a uz neco dela! musi ukazat, ze zadny slaboch neni

kacasa
15. bře 2017

zkusila bych kontaktovat Bílý kruh, určitě tam budou schopni poradit a zakladatelku nějak nasměrovat..Třeba pak konečně proběhne to uvědomění

denny27
15. bře 2017

Je dost prapodivny, že se třeba vůbec neomluví.. Mě chlap omylem třeba šlápne nohu a když zaskucim bolesti,tak na to alespoň řekne ,, promiň,to sem nechtěl''..ale aby si po několika dnech neuvědomil, že něco provedl.... Jenže pokud v tom vyrůstal,tak mu to přijde normální.. Podle mě má i nějakou duševní poruchu..

normalnimatka
15. bře 2017

@kacasa tohle je strašně jednoduchý říct z pozice člověka, kterej zažil jen rovnocenný vztahy, má tak nějak normální sebevědomí a sebeúctu, kterej nevyrůstal v rodině, kde se pro ránu nešlo daleko atd...
pro nás se to zdá strašně snadný. je to prostě grázl/je nemocnej, tak mazej, ale neuvědomujeme si všecky ty protichůdný pocity atd., že třeba takovýhle ženský grázly i tak trochu potřebujou, protože jen díky nim občas cejtěj nějakou lásku, péči, a ikdyž je to úplně jiná láska, než na co sme zvyklý my, ony z toho čerpaj, protože nic jinýho třeba nedostaly nikdy...že ty ženský i taky docela dost nepochopitelně ty chlapy strašně milujou, a je pro ně automatický snášet nějaký příkoří s tím spojený - velmi často rodiny nábožensky založený. pak se přidávaj praktický věci - finance, bydlení, děti...

já si naopak myslim, že autorka je na dobrý cestě. už to, že se svěřila na internetu a odpovídá tady, znamená, že o tom dumá. a někdy to trvá desítky let, než ženě dojde, že jako to asi není úplně možná v pořádku.
a hádám, že momentálně je hlavně v šoku, byť to není poprvý, tak jí možná teprve teď docvaklo, že už to asi je dost blbý. potřebuje si utřídit myšlenky a fakta...a u toho ještě musí dělat jakože nic, aby byla fungující máma, a ještě snášet fyzicky svoje zranění.

chápu, že bys autorku nejradši vyhecovala, ale takhle to, obávám se, nefunguje.

Strana
z9