icon

Vysvětlení smrti. Jak to říct dítěti?

1eso1
3. pro 2019

Ahojte,
přemýšlím jak vysvětlit dceři, že táta umřel. Začíná čím dál tím víc mluvit a já si nevím rady. Když se zeptá, kde ma tatínka, nelžu. Řeknu, že umřel, ale na otázku proč už nejsem schopná odpovědět.
Jasně, že mě napadl odborník. Ale musela bych vzít děti sebou. Mám možnost hlídání až v 6 večer.
Nebo nemáte typ na nějakého odborníka on-line, který by mi poradil jak postupovat?

tulikiss
5. pro 2019

@1eso1 ja bych to takhle nenechala a resila to. jsou to penize pro tvoje deti, je to jeji problem,ze ona chtela vystrojit pohreb. zjisitla bych si kolik se plati za kremaci a vic bych ji nedala ani korunu. urcite to prober s pravnikem a notarem, prece nemuze jen tak nekdo vypravit pohreb podle svych predstav a pak to chtit zaplatit po nekom jinem, kdo si nic z toho neobjednal.

kolibricek36
5. pro 2019

@1eso1 jeste ze tak. 20 tisic si myslim ze si to divadlo kolem proplaceni mohla nechat.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@1eso1 urcite kontaktuj pravnika,tohle neni sranda

1eso1
autor
5. pro 2019

@tulikiss notářky jsem se ptala. Náklady na vypravení pohřbu se platí z dědictví ze zákona. Takže ona jen uplatnila svoje právo.

1eso1
autor
5. pro 2019

@kolibricek36 ona mě pořád osočuje, že mi jde jen o peníze a není mi blbý prodávat jeho věci. Jako pardon. Živím dvě děti. A k těm věcem fakt nemám žádný vztah. Asi jako jsem neměla už k němu.

tulikiss
5. pro 2019

@1eso1 tak to mi hlava nebere, takze ona si mohla vypravit pohreb za 200 000 a ty by si to jako musela zaplatit jo... hele ale zjistila bych si jestli ji nebylo vyplacene pohrebne, protoze to je 5000

vineta
5. pro 2019

@1eso1 Já co jsem tak hledala, tak to vypadá, že
tchyně nebyla oprávněná pohřeb vypravit, mělas o pohřbu rozhodnout ty jako manželka - koukni na paragraf 114 odst. 1 občanského zákoníku, pokud tedy tam nebylo to výslovné rozhodnutí zemřelého. Pokud tys rozhodla, že to bude bez pohřbu, a ona přesto rozhodla, že pohřeb bude, nedává mi pak smysl, aby mohla náklady pohřbu požadovat. Ale možná je v tomhle praxe hodně formální a nejde po smyslu. Není to nikde právě moc definovaný a notáři berou jako úzus, že náklady pohřbu jdou z dědictví, ono je to i v zákoně uvedeno (par. 114/2 a 1701/2), jen to prostě v kontextu toho 114/1 nedává smysl. Pokud bys ty pohřeb nechtěla a nevypravila, mělo by ho dle zákona o pohrebnictvi vypravit obec a tyto náklady by pak bylo logické z dědictví platit.

1eso1
autor
5. pro 2019

@tulikiss takovou informaci mi asi nikde neřeknou

tulikiss
5. pro 2019

@1eso1 hele asi bych zkusila napsat sem https://www.bezplatnapravniporadna.cz/ a poradit se s nima

1eso1
autor
5. pro 2019

@vineta tohle je těžký. Musela bych si vzít právníka. A obávám se, že bych za něj zaplatila víc, než kdybych ji zaplatila tu fakturu. A navíc by se asi protáhlo dědický řízení. A to už nechci. Pořád platím byt ve kterým nikdo nebydlí. Proto nemůžu s dětma začít pořádně znovu

1eso1
autor
5. pro 2019

@tulikiss zkusím. Díky

gruyerre
5. pro 2019

@1eso1 tak ji tu fakturu neproplácej. To by přece musela ona vymáhat soudně, ne? Ono taky nebude na soudce působit dobře, že tě dává k soudu za to, že ji nechces platit pohřeb, který chtěla jen ona a že chce vídat děti bez tvojí přítomnosti, i když ty si trváš na tom, že chceš být u toho. Udělá ze sebe krávu, co se chce pořád soudit a tím si, doufám, pěkně uškodí.

1eso1
autor
5. pro 2019

@gruyerre až bude ukončeny jednání dědictví, tak musím uhradit všechny závazky včetně téhle faktury. Upozornila mě i notářka. Ale ukončeny to bude někdy příští rok

zelenaesmolda
5. pro 2019

@1eso1
ja bych toho pravnika najala,tady nejde uz jenom o tu fakturu ale o styk s detma.pokud to pozene k soudu tak si bez pravnika neporadis.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@1eso1
jenze pokud pohreb vypravila tchyne protipravne protoze ji protipravne vydali v praci papiry tak prece nedava smysl,abys ji neco platila ne?
Ty jsi manzelka a mas vetsi prava nez ona.
Jeste me tedka napadlo,ze jsem kdysi pred lety slysela od nekoho postup,ze splaceli nejaky dluh ale po uplne smesnych castkach,treba 30kc mesicne a ze nez to stihli splatit tak dotycny zemrel a bylo po placeni dluhu.Treba by se to dalo taky takhle uhrat?

1eso1
autor
5. pro 2019

@zelenaesmolda zkusila jsem napsat do té právní poradny. Mají 3 dny na odpověď, tak uvidím, co napíšou

lennisek1
5. pro 2019

@1eso1 jinak ještě je možnost - zavolej nějakému právníkovi, vysvětli mu situaci a zeptej se, jestli do toho má cenu jít, popř kolik by to stálo. Plno právníků ti je ochotné takto poradit i po tel, naznačí ti alespoň nějaké možnosti a řeknou, jak to řešit. Já osobně bych taky řešila, jak se dostala k tomu rodnému listu.. a klidně bych to trestní oznámení podala. Dosr na mě působí, že tě chce zastrašit. Ale pokud zjistí, že se nedáš, osobně si myslím, že se stáhne a dá pokoj. Pokud by ti právník řekl, že na ten pohřeb i peníze opravdu neměla právo, pak nebude mít na právníka (vsadím se, že z vlastní kapsy ho platit nebude) a budeš mít snad klid. Už to, že z tebe tahá prachy, když je nemáte (musí vdět, že nejhorší dopad to bude mít na děti) o ní říká, že je to babička roku

1eso1
autor
5. pro 2019

@lennisek1 ona má peněz dost. Proto je mi jasný, proč to chce všechno po mě... Navíc když dávala tu fakturu notářce, tak se nezapomněla zmínit, že synovi dala nějaký peníze do začátku a přispěla mu na auto, tak jak je možný, že to auto bude moje. A jestli ty peníze může po mě požadovat. Notářka jen nechápavě kyvala hlavou a říkala, že tomu nějak nerozumí. Když žil, tak to byl dar, ale když už není, tak je to půjčka. Každopádně žádný doklad o půjčce nemá když to synovi dala do ruky. Takže nárok nemá. Notářka mi jen řekla, že mi tu tchýni opravdu nezávidí

lennisek1
5. pro 2019

@1eso1 ty, jak to slyším, tak určitě najdi prfíka, co ti pomůže. Třeba narazíš na nějakého bezplatného právníka nebo zkus zainvestovat. Osobně si myslím, že to budou nejlepe utracene penize v zivotě. Pokud takhle uvazuje a postupne dela peklo, tak se nespokoji s nicim.. bude chtit za kazdou cenu te znicit a moc dobre bude vedet, ze to nejcennejsi jsou deti. Nechci te strasit, ale muze se stat, ze po tobe chce prachy, aby pak uvedla, ze to financne nezvladas a zadala by deti do pece.. uz jsem tu jeden takovy problem cetla. Takze se priprav co nejvice to pujde, obrn se a silne nervy! Vyhra je to nejsladsi, tvoje deti za to stoji. Tak nedopust, at prijdou i o matku

1eso1
autor
5. pro 2019

@lennisek1 to že ji nechci dát peníze na který nemá nárok o ničem nesvědčí. A mám kamarádku na sociálce a říkala, že aby mi sebraly děti musela bych fetovat, pít, zanedbávat lékaře, školku, školu... Že už to není tak jednoduchý někomu odebrat děti. Takže toho se nebojím

zvedavec2
5. pro 2019

@1eso1 drz se..znas aperio.cz? Taky pravni poradna, zdarma. Babe nic neplat! Zavolej jim, napis, ty mas po tom cos prozila narok na zlatej metal a ne prasibou babcu s fakturou.. drz se!

1eso1
autor
5. pro 2019

@zvedavec2 to neznám. Ale na nějakou bezplatnou poradnu už jsem zkoušela napsat, tak uvidím, co mi napíšou. A já my bychom měli fakt pěknej život. Jsem teď konečně šťastná, užívám si děti... Jen někdo mi to nepřeje

zvedavec2
5. pro 2019

@1eso1 http://www.iure.org/14/program-pravni-pomoc
Jeste toto. Mozna taky pomuzou. Matka samozivitelka, ktera sikanuje nevestu, by mohla mit narok na pomoc. Drzim palce!

zvedavec2
5. pro 2019

@1eso1 ja ti to tak preji. Ale ber to tak, ze bozi mlyny.... Drz se!

1eso1
autor
5. pro 2019

@zvedavec2 děkuji za podporu ☺️

helenah82
5. pro 2019

@1eso1 To ne, ale máma je máma a často děti slyší mimo domov něco jiného, než doma a už si to v té hlavičce musí nějak porovnat. Podle mě vyberou pro sebe přijatelnější variantu toho, co slyší. Držím palce.

zelenaesmolda
5. pro 2019

@helenah82
a co u veci,ktere se nedaji dokazat jako smrt jejich otce?co kdyz je babice naockuje,ze je to vlastne vina jejich mamy protoze udelala to a to?

1eso1
autor
5. pro 2019

§ 114

(1) Člověk je oprávněn rozhodnout, jaký má mít pohřeb. Nezanechá-li o tom výslovné rozhodnutí, rozhodne o jeho pohřbu manžel zemřelého, a není-li ho, děti zemřelého; není-li jich, pak rozhodnou rodiče a není-li jich, sourozenci zemřelého; nežijí-li, pak rozhodnou jejich děti a není-li ani jich, pak kterákoli z osob blízkých; není-li žádná z těchto osob, pak rozhodne obec, na jejímž území člověk zemřel.

Tohle jsem našla

codal
5. pro 2019

@1eso1 vy jste nebyli rozvedení ne? Pokud ne, tak jsi o jeho pohřbu měla rozhodnout ty a tím pádem ona nemá právo po tobě cokoliv chtít!

1eso1
autor
5. pro 2019

@codal ne rozvod jsme nestihli.

Strana