icon

Vyvážení péče o děti a domácnosti: Párty na houpačce?

dalimil123
2. led 2023

Hezký den všem. Jelikož se s partnerkou už poměrně dlouhou dobu hádáme o to, kdo čeho kolik dělá a kdo má kolik času pro sebe, chci se zeptat, jestli vám naše situace přijde normální a co byste nám poradili, abychom se konečně dokázali domluvit.

Partnerka - doma na mateřské se 2 dětmi - 2,5 roku a 6 měsíců.
Já - pracuju 5 dní v týdnu (9 - 17). 3 dny z domova, 2 dny jsem v práci (tyhle dva dny jsem skoro celé pryč, takže skoro všechno je na partnerce, kromě večerního uspávání, které máme rozdělené).

Všední den:
Ráno
- nachytám snídani a převleču starší dceru, partnerka převleče mladší dceru, nakojí ji (kojíme, nedáváme umělou stravu, takže tahle činnost je jen na partnerce).

Dopoledne
- já pracuju, partnerka se stará o holky. Sem tam něco porovná/utře zrcadla, trošku vysaje apod., ale se dvěma dětmi to moc nestíhá. Vaří oběd.

Oběd
- jak jsem psal výše, uvaří partnerka. Já do oběda pracuju. Oběd nandám na talíř všem já, partnerka už spěchá k mladší dceři, kterou se snaží do oběda uspat. Během oběda krmím obě dcery, pokud se mladší povede uspat, tak jen jednu (mladší dáváme zatím jen kaše apod.). Po obědě umyju a uklidím nádobí, protože partnerka jde většinou kojit mladší dceru, stará se o ni apod. Je radši obecně u ní, u mě víc křičí a vzteká se. Pak jdu zase pracovat.

Odpoledne
- Já pracuju. Když mladší dcera neusne v dobu, kdy se chodí ven, tak jde partnerka s oběma holkami na procházku. Jinak jdu se starší dcerou po práci já.

Večeře
- večeře máme studené nebo jenom ohřáté, co zbude od oběda. Večeři chystám/ohřívám já. Partnerka se zatím stará o obě děti, kojí, hraje si s nimi atd. U večeře krmím obě holky já. Po večeři umývám a uklízím nádobí - partnerka má zase na starosti holky.

Večer
- po večeři se staráme o holky tak 60/40, trošku více partnerka. Já pak uspávám starší dceru, partnerka mladší - uspávání mladší je náročnější, je potřeba ji kojit, nosit atd. Starší dceři přečtu pohádku a pak s ní jsem, dokud neusne.

Noc
- jelikož kojíme, tak v noci se z 80% věnuje malé partnerka. Já ji jen občas nosím, když už nemůže.

Sobota:
Ráno
- stejně jako ve všední den, nachytám snídani a převleču starší dceru, partnerka převleče mladší dceru, nakojí ji. Po snídani já uklidím byt - vyluxuju, vytřu podlahu, uklidím koupelnu. Partnerka zatím kojí mladší dceru/zabavuje holky. U mě by tak dlouho nevydržely - uklízení trvá tak 75 minut.

Oběd
- Vařím já. Nádobí po obědě myju já. Partnerka opět s dětmi.

Odpoledne
- Buď jdeme oba s oběma dcerami na procházku, nebo jdu jen já s tou starší, pokud mladší usne a partnerka s ní musí být.

Večeře
- zase studená nebo ohřátá od oběda. Chystám já. Nádobí po večeři umývám a uklízím já. Partnerka se zatím stará o holky.

Večer
- po večeři se staráme o holky tak 60/40, trošku více partnerka. Já pak uspávám starší dceru, partnerka mladší - uspávání mladší je náročnější, je potřeba ji kojit, nosit atd. Starší dceři přečtu pohádku a pak s ní jsem, dokud neusne.

Noc
- jelikož kojíme, tak v noci se z 80% věnuje malé partnerka. Já jen občas nosím, když už nemůže.

Neděle
- V neděli jezdíme k mým rodičům, takže tam většina běžných povinností odpadá. Po návratu domů já ohřívám večeři a myju a uklízím nádobí, partnerka se stará o děti.

Nákupy
- Jednou týdně dělám já velký týdenní nákup. Partnerka mi píše seznam, takže musí kontrolovat, co je potřeba koupit. Když něco nečekaně dojde, skočím ještě na jeden rychlý nákup jindy. Partnerka se doma zatím stará o děti, když já jsem pryč.

Praní a věšení prádla
- Děláme oba, ale je to tak 70/30 na mě, protože partnerka je prostě často zaměstnaná kojením malé, takže já zatím třeba naplním pračku, posbírám usušené prádlo a tak.

V čem je problém, je to, že mně přijde, že toho na klasické české poměry dělám doma opravdu hodně. Chápu, že starat se o 2 malé děti, zabavovat je atd., je samo o sobě dost náročné a že tohle je z drtivé většiny na partnerce. Ale mám pocit, že doma dost pomáhám, dělám toho opravdu hodně a že partnerka má luxus, že se může takhle zaměřit hlavně na holky, jelikož když zrovna nepracuju, tak skoro všechno ostatní dělám já.

Nejsem ten typ chlapa, který řekne "vaření a úklid je ženská práce", takže tímhle se mi argumentovat vůbec nechce. Připadal bych si blbě, kdyby partnerka vařila, měla u toho na sobě zavěšené obě holky a já zatím seděl na gauči. Tak to podle mě nemá být. A vím, že to tak leckde jinde je. Ale to podle mě není v pořádku a k tomu ani nechci směřovat.

Partnerčin pohled na věc je zase takový, že já toho sice dělám v domácnosti poměrně dost, ale mám na to na rozdíl od ní klid a dělám to bez holek za zadkem - zatímco ona vždycky s nimi, když já pracuju. Když nepracuju a máme společné volno, tak jí přijde v pořádku a vyrovnané, když já třeba vařím/uklízím a ona je zatím upnutá u holek. Rádi bychom si to někdy oba prohodili, ale jde to těžko - u ní vydrží holky prostě déle než u mě. Jsou na ni více fixované a umí je i lépe zabavit.
Mně přijde vaření, uklízení apod., které mám na starosti já, když mám volno, pracnější než starání se o holky, ale samozřejmě zase nedokážu posoudit, jak moc leze na mozek, když je má člověk na sobě zavěšené pořád a nic bez nich neudělá.

Takže zkrátka pořád vedeme věčné hádky o to, kdo toho dělá vlastně víc, která činnost je náročnější, ať už psychicky nebo fyzicky, kdo má sám na sebe méně času atd. A nemůžeme se dohodnout.

Omlouvám se za dlouhý elaborát, ale taková je situace a tak jsem ji potřeboval popsat. Prosím o názor, co si o tom myslíte a co děláme špatně, že oba máme pocit, že jsme strašně vytížení a že toho děláme víc než ten druhý. Já se snažím dívat na to s odstupem a nechávám si v hlavě prostor pro možnost, že kdokoliv z nás dvou má pravdu/plete se. Děkuji.

Strana
z4
lucieevita
4. led 2023

@hojda nemám strach o to, že se manžel ihned nezapojí, po nějaké době si sedneme a řekněme si, jak to kdo potřebuje a proč. Asi po něm nebudu chtít, aby dělal prádlo, ale dojet po práci nakoupit, zapnout myčku, vyluxovat nebo vytřít zvládne v pohodě taky. My hodně komunikujeme, věříme si. Nebojím se, že by mě v tom nechal. Večeři si také umí udělat sám, pro sebe či pro nás všechny 😉jen to teď nemusí dělat, ale zase musí vydělat dost peněz pro celou naši domácnost. S dcerou chodím na 3 kroužky, jezdíme na výlety, já chodím do školy - vše mi platí manžel. Až budu vydělávat i já, nebude muset brát tolik zakázek, aby vše utáhnul.

axel85
4. led 2023

@dalimil123 myslím že málo toho neděláš,ale aby si fakt odpočinula,chtělo by to vzít obě děti a odjet třeba na víkend k babičce.chapu že dokud kojí,tak to nepujde

emillyhk
4. led 2023

Myslím, že to nejdůležitější tady zaznělo mnohokrát - tvoje žena potřebuje trochu času bez dětí. Hodně často něco děláš, zatímco ona pečuje o mladší dítě. Kojí, uspává, apod. Takže zatímco ty něco děláš, ona neodpočívá. Ani fyzicky, ani psychicky. Když si vzpomenu na první měsíce po porodu, můj muž dělal prakticky všechny domácí práce kromě mytí koupelen. Jo, pomohlo mi to hodně, mohla jsem se věnovat jenom dítěti. Jenže po pár týdnech jsem už potřebovala změnu. Protože ono se to nezdá, ale mít malé děti je pro ženu nekončící psychická zátěž. I když nemá dítě fyzicky v náručí, řeší každé jeho zamručení, neustále přemýšlí, že za chvíli bude kojit, přebalovat, k tomu provozní věci - co se bude vařit, co nakoupit, že je potřeba udělat to a tamto... Ten kolotoč nekončí. Vzpomínám si, jak jsem někdy kolem synova půl roku jela k zubaři a byla 4 hodiny bez dítěte. To byl neuvěřitelný relax!!
Takže být vámi, přestaňte řešit, kdo odvádí kolik práce a dopřejte si čas bez dětí. I kdyby to bylo pár hodin za týden, za dva, určitě vám to prospěje. Domluvte se např. na dvou hodinách každý čtvrtek - jednou vezmeš děti ven ty, příště manželka. Ale ty dvě hodiny jsou čas, kdy můžete dělat cokoli, nikdo nebude soudit, jestli si půjdete číst, lehnout, zaběhat...

pincola
4. led 2023

@exbordelar Děkuju.-) Já jsem z nich vždycky vytočená😀

majca16
4. led 2023

Myslím si, že neví co ve vás má. Jako nevidím důvod proč s dětmi nemůže uklízet nebo vařit nebo nakupovat. Co by jako dělala kdybyste neměl pevnou pracovní dobu a musela dělat všechno ona? Jako s tim staršim už tolik práce není, 2,5 lete deti chodí do školky a mladší se musí naučit být také sama. Myslim, že si stěžuje neoprávněně.

llluckaaa
4. led 2023

@majca16 ale tady přece nikdo neříká, ze nemůže s dětmi vařit, nakupovat nebo uklízet 😉 Tady jde o to, ze se predhani, kdo toho děla víc a jsou oba nespokojeni. A uvědomuje si on, co má v ni? Ze ona 24/7 pečuje o jeho děti, je nevyspana a on ji predhazuje, s čím vším ji pomáhá? A vubec, uklizet, nakupovat nebo vařit s oběma dětmi za krkem muže přece i tatínek, zatímco si půjde maminka třeba na masaz nebo ke kadernici 😁

drep
4. led 2023

@dalimil123 ještě ně nenapadlo, že tu možná nezazněla pro mě jedna docela důležitá věc. Když jsem říkala, že je toho na mě hodně, můj muž v automaticky slyšel (předpokládal, chtěl slyšet), že je toho na mě hodně, protože on dělá málo. Což já ale vůbec říct nechtěla, z mé strany to bylo prosté konstatování, že je toho na mě hodně, protože toho je hodně, i když zapojujeme oba ( já teda víceméně nepřestala pracovat). Jestli v tom bylo něco nevyřčeného, tak spíš, že mi chybí nějaký náš společný klid (ne s našpicovaným uchem, jestli se dcera nebudí). A trvalo nám to docela dlouho, než jsme se naučili na tohle téma mluvit v klidu a bez výčitek, kdo kolikrát přebalil dceru/uvařil oběd (s trochou nadsázky, samozřejmě). Pak jsme si prostě postěžovali, že je toho nějak moc a zase se jelo v klidu dál.

emillyhk
4. led 2023

@drep Můj muž má občas "strach" mi říct, že je toho teď na něj moc (v práci, doma, kolem domu). Je to proto, že on si velmi dobře uvědomuje, že čas s dítětem je sakra náročný, tak prý si nechce stěžovat, když ví, že já toho mám taky dost. Naštěstí už jsme se o tom celkem naučili mluvit, že je v pořádku říct "dneska toho mám plné kecky", že to znamená, že já jsem unavený/unavená, ne že ten druhý dělá málo.

ale023x
4. led 2023

Teda mít tak nalajnovaný kdo co dělá a dát to dohromady. U nás to tak nefunguje. Prostě mi přijde zcela normální, že o domácnost se starám já. Máme jednu dceru a čekáme druhé mimi. Cokoliv je potřeba, tak manžel pomůže. Sám od sebe vykoupe a zaobstará dceru, uklidí kuchyň nebo se prostě zeptá, s čím potřebuji pomoc. Ale jsou dny, kdy manžel pracuje celý den až do noci (manžel pracuje jen z domu) a vůbec o něm nevím. Nenapadlo by mě mu něco vyčítat. On se o nás stará tak, že nás dokáže bez problému uživit a chce, abychom se měli dobře a když přes týden nemá moc čas, tak nám to vynahrazuje o víkendu nebo až když má volněji. To co popisuješ ty, tak mi přijde, že máte pěkně nastavený. Problém bude v tom, že jedete každý den v tom stejným režimu. Podle mého názoru by možná zafungovalo někam vypadnout celá rodinka buď na výlet nebo na prodloužený víkend, ale vydechnout... Ono se to nezdá, ale pomáhá to. Zbytečně mezi sebou hledáte chyby kdo čeho dělá víc nebo míň. Nejde říct, že pomáháš dost nebo málo. Partnerka je s dětmi celý dny a prostě ji to leze na mozek a vytočí ji maličkosti. Chce to čas, trpělivost a přestat řešit, co doma je nebo není hotový... Já byla hodně velký pedant na úklid a zbytečně jsem se s tím stresovala, že jsem prostě nestíhala a pak jsem tu nervozitu přenášela na ostatní. Teď? vysaju jednou za tři dny, koupelnu umyju pořádně jednou za čtrnáct dní atd... A víš co? je mi líp. Manžel mi pořád tvrdí, že nikde nepořádek nevidí a ať to neřeším a konečně jsem se to naučila. Ale trvalo mi to pár let... Když se mi prostě nechce vařit nebo nestíhám, tak si necháme nějaký dobrý obídek doručit nebo si zajdeme a problém vyřešen... Odpočiňte si společným výletem nebo si jen užijte hezký večer, v klidu si o tom promluvte. Až trošku povyroste miminko, tak se to taky zlepší (hlavně až bude spinkat celou noc). Máte děti věkově málo od sebe a to je náročný samo o sobě si myslím. Určitě bude líp. Hlavně spolu komunikujte, to je základ.

exbordelar
6. led 2023

Jinak decka muzes brat temer kamkoliv s sebou. Vzdyt prece clovek neni omezeny jen na detska hriste. 2,5 letou dceru muzes vzit na nakup, cestou zpet zajet s autem do mycky, navstivit babicku, nebo na chvili i to hriste… verim, ze bude nadsena a na mamu si ani nevzpomene. hned je pul den pryc, kdy udelas veci, co jsou treba a zaroven se zabavi i to decko. A klidne se stavte i do hospody, ty si das pivo, dcerka limcu, upevnite spolu vztah a manzelka si odpocine 🙂

Strana
z4