Vyvážení péče o děti a domácnosti: Párty na houpačce?
Hezký den všem. Jelikož se s partnerkou už poměrně dlouhou dobu hádáme o to, kdo čeho kolik dělá a kdo má kolik času pro sebe, chci se zeptat, jestli vám naše situace přijde normální a co byste nám poradili, abychom se konečně dokázali domluvit.
Partnerka - doma na mateřské se 2 dětmi - 2,5 roku a 6 měsíců.
Já - pracuju 5 dní v týdnu (9 - 17). 3 dny z domova, 2 dny jsem v práci (tyhle dva dny jsem skoro celé pryč, takže skoro všechno je na partnerce, kromě večerního uspávání, které máme rozdělené).
Všední den:
Ráno
- nachytám snídani a převleču starší dceru, partnerka převleče mladší dceru, nakojí ji (kojíme, nedáváme umělou stravu, takže tahle činnost je jen na partnerce).
Dopoledne
- já pracuju, partnerka se stará o holky. Sem tam něco porovná/utře zrcadla, trošku vysaje apod., ale se dvěma dětmi to moc nestíhá. Vaří oběd.
Oběd
- jak jsem psal výše, uvaří partnerka. Já do oběda pracuju. Oběd nandám na talíř všem já, partnerka už spěchá k mladší dceři, kterou se snaží do oběda uspat. Během oběda krmím obě dcery, pokud se mladší povede uspat, tak jen jednu (mladší dáváme zatím jen kaše apod.). Po obědě umyju a uklidím nádobí, protože partnerka jde většinou kojit mladší dceru, stará se o ni apod. Je radši obecně u ní, u mě víc křičí a vzteká se. Pak jdu zase pracovat.
Odpoledne
- Já pracuju. Když mladší dcera neusne v dobu, kdy se chodí ven, tak jde partnerka s oběma holkami na procházku. Jinak jdu se starší dcerou po práci já.
Večeře
- večeře máme studené nebo jenom ohřáté, co zbude od oběda. Večeři chystám/ohřívám já. Partnerka se zatím stará o obě děti, kojí, hraje si s nimi atd. U večeře krmím obě holky já. Po večeři umývám a uklízím nádobí - partnerka má zase na starosti holky.
Večer
- po večeři se staráme o holky tak 60/40, trošku více partnerka. Já pak uspávám starší dceru, partnerka mladší - uspávání mladší je náročnější, je potřeba ji kojit, nosit atd. Starší dceři přečtu pohádku a pak s ní jsem, dokud neusne.
Noc
- jelikož kojíme, tak v noci se z 80% věnuje malé partnerka. Já ji jen občas nosím, když už nemůže.
Sobota:
Ráno
- stejně jako ve všední den, nachytám snídani a převleču starší dceru, partnerka převleče mladší dceru, nakojí ji. Po snídani já uklidím byt - vyluxuju, vytřu podlahu, uklidím koupelnu. Partnerka zatím kojí mladší dceru/zabavuje holky. U mě by tak dlouho nevydržely - uklízení trvá tak 75 minut.
Oběd
- Vařím já. Nádobí po obědě myju já. Partnerka opět s dětmi.
Odpoledne
- Buď jdeme oba s oběma dcerami na procházku, nebo jdu jen já s tou starší, pokud mladší usne a partnerka s ní musí být.
Večeře
- zase studená nebo ohřátá od oběda. Chystám já. Nádobí po večeři umývám a uklízím já. Partnerka se zatím stará o holky.
Večer
- po večeři se staráme o holky tak 60/40, trošku více partnerka. Já pak uspávám starší dceru, partnerka mladší - uspávání mladší je náročnější, je potřeba ji kojit, nosit atd. Starší dceři přečtu pohádku a pak s ní jsem, dokud neusne.
Noc
- jelikož kojíme, tak v noci se z 80% věnuje malé partnerka. Já jen občas nosím, když už nemůže.
Neděle
- V neděli jezdíme k mým rodičům, takže tam většina běžných povinností odpadá. Po návratu domů já ohřívám večeři a myju a uklízím nádobí, partnerka se stará o děti.
Nákupy
- Jednou týdně dělám já velký týdenní nákup. Partnerka mi píše seznam, takže musí kontrolovat, co je potřeba koupit. Když něco nečekaně dojde, skočím ještě na jeden rychlý nákup jindy. Partnerka se doma zatím stará o děti, když já jsem pryč.
Praní a věšení prádla
- Děláme oba, ale je to tak 70/30 na mě, protože partnerka je prostě často zaměstnaná kojením malé, takže já zatím třeba naplním pračku, posbírám usušené prádlo a tak.
V čem je problém, je to, že mně přijde, že toho na klasické české poměry dělám doma opravdu hodně. Chápu, že starat se o 2 malé děti, zabavovat je atd., je samo o sobě dost náročné a že tohle je z drtivé většiny na partnerce. Ale mám pocit, že doma dost pomáhám, dělám toho opravdu hodně a že partnerka má luxus, že se může takhle zaměřit hlavně na holky, jelikož když zrovna nepracuju, tak skoro všechno ostatní dělám já.
Nejsem ten typ chlapa, který řekne "vaření a úklid je ženská práce", takže tímhle se mi argumentovat vůbec nechce. Připadal bych si blbě, kdyby partnerka vařila, měla u toho na sobě zavěšené obě holky a já zatím seděl na gauči. Tak to podle mě nemá být. A vím, že to tak leckde jinde je. Ale to podle mě není v pořádku a k tomu ani nechci směřovat.
Partnerčin pohled na věc je zase takový, že já toho sice dělám v domácnosti poměrně dost, ale mám na to na rozdíl od ní klid a dělám to bez holek za zadkem - zatímco ona vždycky s nimi, když já pracuju. Když nepracuju a máme společné volno, tak jí přijde v pořádku a vyrovnané, když já třeba vařím/uklízím a ona je zatím upnutá u holek. Rádi bychom si to někdy oba prohodili, ale jde to těžko - u ní vydrží holky prostě déle než u mě. Jsou na ni více fixované a umí je i lépe zabavit.
Mně přijde vaření, uklízení apod., které mám na starosti já, když mám volno, pracnější než starání se o holky, ale samozřejmě zase nedokážu posoudit, jak moc leze na mozek, když je má člověk na sobě zavěšené pořád a nic bez nich neudělá.
Takže zkrátka pořád vedeme věčné hádky o to, kdo toho dělá vlastně víc, která činnost je náročnější, ať už psychicky nebo fyzicky, kdo má sám na sebe méně času atd. A nemůžeme se dohodnout.
Omlouvám se za dlouhý elaborát, ale taková je situace a tak jsem ji potřeboval popsat. Prosím o názor, co si o tom myslíte a co děláme špatně, že oba máme pocit, že jsme strašně vytížení a že toho děláme víc než ten druhý. Já se snažím dívat na to s odstupem a nechávám si v hlavě prostor pro možnost, že kdokoliv z nás dvou má pravdu/plete se. Děkuji.
@dalimil123 Za mě toho děláš dost. Ale prostě, co si budem povídat, pro mě největší pomoc je vzít si prostě na chvíli děti. Klidně udělám čtyřchodové menu i filmu v pozadí. Nepotřebuju se válet na gauči. Ale hlavně, že to všechno dělám občas bez nich, to je největší luxus a odpočinek. 😅
Myslim ze to moc resite ... A taky ze ty delas az moc a ze jste az moc doma ...kazdou nedeli k rodicum ? Jedes tam nemdy bez zenske ?
Ja nevim a kdy jsi s obema holkama sam ?
2 roky dite se nemusi kojit cely den.
Mame podobne stare deti a jako jsou dny kdy je chlap s nima od rana do vecera sam...( kdyz o vikendu pracuju ) nebo pul dne kdyz jdou na vylet nebo bazen.
To ze je dite fixovane vic na m je jasne ale zas s tebou diky ho jsou taky casto...
Myslim ze byste meli obcas vyrazit k babce bez partnerky...nebo si vymyslet na nedeli vas rodinny program...vylet....a ty bys mel klidne doma delat mene ale brat casteji obe deti ven z domu ....
Mel bys casteji brat z domu i partnerku....
Ja bych v tomhle řadu byla nestastna....
@drep ale přítel nesedí na gauči s pivem, jen pracuje ve 3pracich🙈😂 a nikomu nic nevyčítám, jen říkám, že mohou být ženy rády, že mají takové muže
@codal ano, podala jsem to blbě, ale rozhodně jsem nechtěla na nikoho narážet nebo tak něco, říkám, že jsem jen chtěla ukázat, že se lidi mají uki hůř a nám prostě nic jiného nezbývá než to vydržet, samozřejmě že se mu stýská po dětech, ale aby nás uživil, tak není jiná možnost, ano možnost jít ještě já do práce a dítě dát do jeslí ale to zase nechce, aby mělo aspoň jednoho rodiče první 3 roky
@kubesovaadelka my se třeba střídali. Já pracovala v noci a o víkendech, muž ve všední dny. Právě proto, aby se on neupracoval a nepřišel o všechen malý čas s dítětem. Protože jsme parťáci a partneři a i to uživení naší rodiny je práce nás obou. A bylo by mi líto, kdyby kvůli x pracem neměl šanci být se svým dítětem.
@kubesovaadelka Proč by měla zavírat pusinku? Protože je někdo jinej tak blbej (omlouvám se za ten výraz) a nechá si líbit to, že chlap dělá doma ho*no a ještě má tu drzost, vyžadovat děkování za nákup rohlíků? Nikdo nemůže ta to, že jsi si nabrnkla blba (co ti pohlídá dítě na 10minut). Mmch. je divné, že hlídá, je to otec, tak by se měl starat a ne hlídat. Na hlídání jsou hlídačky. Prostě jsi si špatně vybrala a ještě si s ním udělala dítě. Tvoje chyba.
@superkousky uprimne me je lito chlapa co musi byt porad v praci...
@veronicka89 Tak ono jde o to, zda je to nutnost dřít do úmoru a nebo má náročnou ženu. Chlap nemusí být furt v práci. Žena si může najít brigádu a chlap může v tu dobu trávit čas s dítětem.
@dalimil123 ahoj taťko,já se zastánu partnerky. Nevidím nikde čas,kdy ty máš obě děti ( je teda jasný že mladší je malička a tím to nejde ) a ona třeba 2 h uplnyho volná. Lehnout si,mrknout na film,zacvičit si.... Pomáháš,no to je snad jasný,vždyť jsou to i tvoje děti. My máme tři děti,kluci (10 a 14)a roční holčičku. Do cca 9 měsíců jsem s ní taky byla skoro furt a bylo to děsný . Teď už jsem zapojila chlapa.do prace chodí taky 😏 je skladník,takže celkem dřina,ale cca dvě odpo v týdnu si bere holku na dvě,tři Hodky ven .. teď jsem s kamarádkama začala chodit tak 5 krát v týdnu večer rychlochuzi,takže je na něm koupání a ukládání ( záměrně nepíšu uspávání,jsem už tretimatka a takových chyb jsem se u dcery vyvarovala,takže vykoupe,dá Nutrilon ,položí do postylky,malá udělá pa pa a spi) o víkendu jeden den ráno vstává ... Víš ona péče o děti,je jako zaměstnání 24 h.
@dalimil123 Přečetla sem si celý váš text a nějaké komentáře k tomu. A jednoznačně. Děláte toho hodně, ale.. partnerka je úplně hotová z dětí. Což chápu. V jednom má pravdu, vy na to máte klid. A navíc vy toho děláte až moc v domácnosti. To jí taky musí trochu flustrovat. Nedokáže se postarat o děti a domácnost a ještě se cítí vyšťavená. Neodpočine si od těch dětí ani na minutku. Dvě děti takhle po sobě, to opravdu není lehké. Jediné řešení je, abyste místo pomoci s domácností, pomohl s dětmi. Nadhled jste neztratil jen vy, ale i manželka. Přijďte za ní a navrhněte, že si třeba 2x v týdnu odpoledne vezmete ven obě děti. Mladší když spí v kočárku a starší na procházku. Na hodinku 2x -3x týdně a ona jednou může odpočívat, po druhé připravit v klidu večeři třeba.. vím, že menší asi pláče, když tam není maminka. Ale uvidíte, jak bude překvapená, když řeknete, že si zkusíte vzít obě holky na 20 minut sám do pokojíčku (klidně na 15, nedávejte si vysoké cíle 😉)co vám to udělá 15 minut.. v čas, kdy se běžně partnerka stará o děti. Ten pár minutový klid, co bude mít u vás doma vytvoří pohodu a jí vrátí ženskou chvilku. Nádobí má za 5 minut, dalších 10 si může sednout s kávou 😉💪 jinak za mě, oba toho děláte hodně, jen si vzájemně nepomáháte🥰 může být vaše žena ráda, že se zajímáte o to, jak by u vás mohlo být líp. To plno chlapů vůbec nenapadne🙈
A kdyby vás to zajímalo. U nás jsme si nastavili striktní rozdělení. Mužské a ženské.. co se týče chodu na mateřské. Manžel "jen" chodí do práce a stará se o dům (což je dost práce, máme velký sad a topíme dřevem) občas něco nakoupí, po cestě z práce, na mou prosbu. To je vše. Já se starám o domácnost, malou dcerku a o něj (jedno dítě, žádné dítě 😂) a funguje to super... manžel si po práci klidně lehne a mě to vůbec nevadí. Pomoc přichází ve chvíli, kdy si manžel vezme malou beze mě - jede s ní někam ven, na hoďku - vezme si jí na zahradu a já mám chvíli klid na sebe a své činnosti. Začala sem chodit na VŠ. V sobotu hlídá, když sem ve škole a já si tam odpočinu. Doma sice bouchne bomba v tu dobu, ale já to během hodiny po příchodu ze školy, dám zase do pořádku - mám totiž díky manželově pomoci s malou mnohem více energie 🥰
Omlouvám se za sloh. Váš příspěvek mě zaujal😉
@superkousky ja byt chlap co je furt v praci tak se na to vyseru
Tak ja hlavne v tom uvodnim prispevku mimo jiz nekolikrat zmineneho, ze zena nema cas bez deti, vidim jeden zasadni zadrhel, a to uvadeni toho, ze zene POMAHAS. Tenhle postoj je proste strasne spatne. Takove to "ja JI hlidam deti", "jsem TI umyl nadobi", to je proste napresdrzku. Ne, ty ji nepomahas, ty delas proste svuj dil prace v domacnosti. Si to zkus predstavit v praci, jak by se na tebe kolegove v kanclu tvarili, kdybys jim svou praci predkladal tak, ze jim tou praci POMAHAS. Tam kdyz reknes, zes nekomu pomohl, tak to znamena, zes udelal neco NAD ramec sve prace a udelals kus prace, kterou by jinak mel delat kolega, ale to v domacnosti neplati, tam proste musi delat oba nejakym spravedlivym dilem. A netvarit se, ze tim tomu druhemu delam nejakou laskavost, za kterou by mel byt vdecny...
@lucieevita A jaký model budete mít až se vrátíte do práce? To totiž dojde na to lámání chleba, protože utáhnout práci, domácnost a přípravu děti do školy je vysoko nad možnosti jednoho člověka.
@irmamala To je prvni,co me napadlo....Si do tabulky zanese,ze zvedl uterku v minulem tydnu 2x a ona vubec?
Nevim,nekdy je mozna dobre netlacit na pilu,tahat tak,jak je potreba a vyjit si vstric... At se proste sbali a vyrazi nekam s kamoskama na vylet a ty muzes jet dalsi vikend...
Vidis vsechno, co delas ty, vcene toho, ze NANDAS jidlo. Nezlob se, ale nejak to pusobi dojmem, ze jsi presvedceny, ze toho delas az dost. Z textu to rezonuje a nejak si myslim, ze to obcas zene neopomenes zminit, ze toho delas spoustu. Je to urcite fajn, ze pomahas, ale - opravdu luxujete jen 1x tydne? Nebo to si toho vsimnes, protoze to delas ty, tak to tam je uvedene, ale celotydenni uklizeni bytu se deje nejak samo?
Ma tva zena minutu pro sebe? Podle toho co pises,tak nema.
Nepročítám diskuzi, takže jen můj názor, děláš toho na chlapa hodně. Jinak teda část úklidu se dá dělat i s dítětem, prostě dám do nosítka a můžu vysát, vytřít, utřít prach apod. I vařit se tak dá a dá se u toho i kojit 😅 takže ono je to spíš o vašem nastavení. Když máš volno, vzala bych děti ven nebo aspoň do jiné místnosti, ať nevidí mámu a pak taky vydrží dýl. A ona si mezitím může uklidit nebo co potřebuje 🤷 osobně bych klidně měnila 🤔
Ve 2 a pul letech ji dite jen kasi ?
Holky mají pravdu v tom, že větší pomoc by byla vzít si děti!!! Mluvím z vlastní zkušenosti. Nejmenší dítě mi nikdo nepohlídá. Ani babička dětí. ta se věnuje nejstaršímu, případně i prostřednímu. Taktéž manžel. Taky mi říkají, že já jsem matka a umím to nejlíp. A že malý chce být se mnou. Tak jistě, když není zvyklý jinak. Mě třeba i vadí, že když už někdo pomáhá, což není často, tak to ani muž, ani babička neudělají samostatně. každé dvě minuty mě volají-kterou mikinu mu dát, ať ho přebalím já, že jim to nejde. Co maj dát dětem jíst (lednice narvaná), že má kluk studené ruce, že má nudli u nosu, že děti srazily hlavama malej brečení a nejstarší je špatně. Že malej nechce polévku. Kde mám teploměr-za chvíli , že to nejde sklepat. Až jim donesu knížku s pohádkama. Ať jim donesu stavebnici. Ať umeju malému zadek. Jestli ho nechci dát už spát (v 17 hodin!!!! Ideální čas!!!). Pak chvíli klid a pak znova, jestli ho přeci jen nechci dát spát, že je mrzutej. V 17.15. jestli ho nechci dát spát, že si taaakhle tře očíčka a vzteká se. A že to je divné, že tak málo spal. Proč nespal? A kolik spal? A furt kolem dokola.
@veronicka89 Mladší je půlroční.
@dalimil123 největší problém vidím v tom, že partnerka nemá čas pro sebe a Ty také ne. Furt je s dětmi, furt jste spolu. Možná proto pak argumentuje, že děláš vše ve větším klidu.
Jinak mi přijde, že to máte rozdělené hezky. Být Tebou, tak bych navrhla, abyste dvě odpoledne/podvečer nebyli spolu. Tj. Ty třeba s kamarádem ve všední den po práci (sport: pasivne, aktivně), partnerka třeba v sobotu odpoledne. Ono i ty dvě hodiny (mezi kojením anebo může odstrikat mléko) bez dětí je doslova balzám na duši a mohlo by to pomoct od všeho (u vás obou), poodstoupit 🤷🏼♀️ Co partnerku bavilo před mateřskou? Nechtěla by třeba vyzkoušet nějaký kurz? Nebo cvičení? Má nějakou kámošku?
@superkousky hej a kdo říká že.uj chlap dělá hovno?!!!!! Právě že chlap má 3prace!! Proto nemá čas 🙈😂😂😂 bože 🙏
Ja bych rekla, ze to mate rozhozene skvele a klobouk dolu, ze se tak snazis. To opravdu maloktery chlap dokaze.
Ze svoji zkusenosti muzu navrhnout jen jedno - o tom vikendu se zkus vic venovat detem a min domacnosti.
My mame s muzem obcas podobne diskuze, protoze on se taky hezky stara o domacnost (hlavne teda vari a myje nadobi), ale z meho pohledu je unavne, ze mam porad ty maly smrady za zadkem 24/7 🤣. Takze jsem obcas byla na chudaka chlapa hnusna, proc uz zase ksakru meje to blby nadobi. Protoze ja bych ho klidne umyla, kdyby se kousnul do zadku a venoval se chvili tem detem misto me. Ja vim ze je to pro vas chlapy tezsi s takhle malejma detma, protoze nemate ty hormony a instinkty ktery vam reknou co delat, ale da se to proste naucit. A pro tu zenskou fakt je kazda pulhodina kdy se nemusi starat o decka balzam na dusi. Jasne, deti vic visi na mame protoze jsou na ni vic zvykly - cim vic casu s nima budes travit, tim vic si zvyknou na tebe. Na uvod to mozna bude tezky, ale zlepsi se to (s vyjimkou problematickych chvil treba kdyz jsou nemocny, po ockovani nebo kdyz rostou zuby - to proste potrebujou maminku a ty se muzes stavet na hlavu a nepomuze to).
Drzim palce, jsi skvelej, ze se snazis to konstruktivne resit.
@dalimil123 Děláš toho doma fakt hodně to snad vidí i Tvá partnerka Zkus si aspoň na chvíli nebo někam na hřiště brát tu starší dle svých možností S miminkem moc nepomuzes ale já si třeba říkám o pomoc typu odnést miminko na deku do postele i to je pomoc (aspoň pro mě) i když to vypadá jako maličkost Já kupříkladu v jednom kuse vařím nakupuju ať už pro sebe nebo pro malou taky 6M
@dalimil123 Aniž bych měla čas číst všechny komentáře, řekla bych, že problém bude v tom, že ona si od té péče o děti nemá kdy odpočinout. Pro mě je nejlepší varianta, když se manžel postará o dceru a já si můžu v klidu uvařit, vyprat, dojet na nákup, bože i to vytírání bych brala, prostě cokoliv bez asistence dcery, aspoň na chvíli. Pokud teda nepočítám variantu, kdy můžu úplně vypadnout z domu, třeba na kafe 🙈. Ta mentální zátěž a stereotyp je ubíjející.
Ahoj! Necetla jsem uplne vsechny komentare, takze se omlouvam, pokud budu opakovat, co tu uz zaznelo. Podle me se snazis a rozhodne toho malo nedelas. Tak v cem je vlastne problem? V komunikaci. Proste se ji naferovku rekni, ze bys byl rad, kdyby byla spokojena (a nezapomen ji pripomenout proto, ze ji moc milujes - je to pravda, ne?) a uprimne se ji zeptej, co by potrebovala. Jedine ona ti k tomu da klic.
Jinak tohle se deje uplne vsude. Prichod deti zamava vztahem jak svina 😅 Ja treba na svem muzi velice ocenuji, ze sebere decka a mimino do kocarku a treba na tri hodiny s nema nekam vypadne. Se starsima klidne i na nekolik dni. A ja se muzu realizovat a hlavne si psychicky odpocinu.
Jeste se zeptam - je nutna ta pracovni doba 9-17? Kdyby sis privstal a pracoval treba 6-15, tak by ta pomoc byla efektivnejsi. Odpoledne by sis vzal holky a nekam s nima vyrazil 🤷🏼♀️ a manzelka by dachla 🤗
@pincola no tak to je “pomoc” 😅 zkus nekam vypadnout, at si poradi sami 😅 mam osypky jenom to ctu. Posilam obeti a pevne nervy 😀
Máte 2 malé děti, dost stereotyp a žádný čas pro sebe. Oba jste unavení. Neobvinujte se, co kdo dělá víc, ale zkuste si představit, jak náročné to má ten druhý. Kolik máte reálně času na sebe, na spánek? Ten prvy rok je náročný.
Ja bych doporučila, pomohla by vám myčka nádobí, sušička prádla. Starší dítě už vydrží s babičkou nebo dětské skupince.
6 měsíční dítě už může jíst příkrmy, nemusí se pořád kojit a nějaké 2 hodiny bez mamy vydrží.
Nám ještě hodně pomohlo, pro psychickou pohodu, že 1 - 2 týdne chodime na hodinu cvičit. Každý sám. Nebo jen na prochazku, prostě mít chvilku pro sebe.
@mia_von_prag no presne. Ten stereotyp to zabiji. Vy vlastne delate jenom same nudne a otravne prace 😅 Delat to furt dokola, tak to by me stvalo taky. co kdybyste nektery den byli trochu punkaci, nechali doma bordel a vyrazili nekam za zabavou?
Podej si ruku s mým chlapem 😅 my se sice nehadame ale absolutně nevidí potřebu nějaké chvilky bez děti a tu já mám ☺️☺️

Za mě osobně toho na typického českého tatínka děláš opravdu hodně. Ale přidám se k většině, myslím si že by manželka víc ocenila mít víc klidu od dětí. A třeba u toho dělala nějakou práci. Ale mít nonstop ve dne v noci kolem sebe děti je opravdu vyčerpávající. A za mě osobně nejvíc tatínek pomůže když si prostě vezme děti ven.