"Za nás se to dělalo takhle."

agnes_123
27. kvě 2020

Ahoj,
od včerejška jsem smutná z toho, že tchán se do mě pěkně obul. Sice mile, avšak stejně, mi řekl, že oni dělali věci jinak a líp a nechápe, proč o své osmitýdenní dítě pečuju tak a tak.
Zkritizoval mi způsob koupání, způsob držení lahvicky při krmení, množství krmení, používání monitoru dechu, využívání služeb laktační poradkyně, úmysl jít na kurz manipulace s dítětem, málo procházek a celé to zabalil do toho, že všechno řešíme a že oni nic neřešili a byli v pohodě. Jsem prvorodička a mám uzkostnou poruchu. Ano, své dítě řeším a ano, jsem neobratná. Proto asi chci jít na kurz...
Jsem z toho fakt smutná. Nikdy jsem nechtěla starší generaci házet s radami přes palubu. Naopak jsem se aktivně ptala, jak to dělali oni a inspirovala se tím. Myslím, že na oplátku jsem si teda kritiku zasloužit nemusela :- ( Takhle to akorát skončí tím, že já se v tom ut svém jen utvrdím a jim řeknu, ať si to dělali jak chtěli, dneska je to jinak.

iris92
27. kvě 2020

Ano, dneska je to jinak. A oni to meli taky jinak nez jejich rodice. Kazda generace to dela tak jak nejlepe dokaze a resime to proto, ze se na nas (narozdil od nich) vali informace ze vsech stran a my z toho musime vybrat to nejlepsi. Kurz doporucuju, taky jsem byla vynervovana z manipulace a mela jsem doma jen knizku od Kiedronove, ktera mi byla uplne naprd. Jakoze zvladli jsme to, nakonec jsme se ty klokanky a klubicka nejak naucili, ale byl to stres. Jesteze uz maly beha sam 😀 doporucuju clanek o "rodicovstvi dnes" na mentalniminimalismus.cz
Je to tam krasne popsane jak to delame dnes a proc 😉

pajula123
27. kvě 2020

Já ti úplně rozumím. Švagr mi radil, ať devititydenniho syna nechám vybrecet. Přesto ti radím jedinou věc: zkus se na to povznést a postupně se naučit, jak ty lidi slušně umravnit, protože rad, připomínek a často i blbych keců bude s rostoucím dítětem přibývat. Nenech se otrávit, děláš to, jak nejlíp můžeš ❤️

squezy
27. kvě 2020

Mám to stejně s moji mamkou. Kluci dvojčata mají 15 měsíců a rad jsem dostala už milion a zatim jen samé "kraviny", co se dnes nedělají. Když mi chytře radila, ze bych mela klukum od narození pretahovat pindourka, jak se to delalo za nás, tak když jsem se zeptala pediatricky, tak tak brutálně vykulila oči a až zakřičela "neee, to teď v žádném případě" 😁 a takhle to bylo se vsim. Kojeni není pití, ve 3p stupnich horkach musí mít čepičky. Nic si z toho nedělej, resp. popros je, ať si chytré rady nechaji pro jiné. Taky jsme neměli s dětmi manipulovat a je mi líto, že jsem nešla na žádný kurz, protože kluci maji a meli slabé brisko a krk a existuje spousta poloh chovani, pri které by mohli ty správné svaly posilovat. Takže.. Dělej si to podle sebe. Oni, kdyby měli ty stejné informace jako my teď, jak oni by se zachovali?? To se tchana zeptej ;)

bonavoxa
27. kvě 2020

@agnes_123 Třeba vím, že mamka i tety musely brzy do zaměstnání, ale i tak měly hodně práce kolem domácnosti, takže děti byly často v ohrádkách nebo si hrály se sourozenci samy. Tehdy byla móda Sunar, ačkoli u nás se kojilo. Aspoň ze začátku. Maminky byly s dětmi často samy, byli chlapi, co zaregistrovali dítě, až když aspoň mluvilo.
Tahle věta, že tehdy to bylo jinak, to beru jako fakt. Ale člověk v tomto hodně rychle zapomíná, protože, kdyby měl všechno v živé paměti, tak by si další děti snad ani nepořídil.
Mamka mi přiznala, že jsme byli hodnější, nechci to generalizovat, ale doba je rychlá a moje děti se už narodily hodně aktivní.
A v neposlední řadě, dobře vidím, že každé dítě je jiné a každé zvyky jsou jiné, že každá ta rodina má jiné priority a návyky. Někdy něco odkoukám, někdy se utvrdím v tom, že tohle by u nás neprošlo.
U nás se i bije to, že manžel je z pěti dětí a já mám jenom bratra. Ale je fakt, že ta úzkostnost je pro starší generaci divná.
Měli jsme super dětství, i proto, že jsme lítali po venku od rána do večera a nikdo nás nehlídal, nikdo neřešil, že se můžeme ztratit nebo si něco udělat. Běžné dětské nemoci byly běžné dětské nemoci. Ale se mi občas zdá, že to byl jiný svět.

lolam10
27. kvě 2020

Co se tyce deti tak ma kazdej potrebu se vyjadrovat,tak to hold je.zkuste se nad to povznest...

sigyn
27. kvě 2020

Tohle musíte brát s nadhledem. On každý to zpětně vidí úplně jinak a poněkud růžověji. Je to podobné jako třeba s maturitou - když ji máte před sebou, máte děsné nervy, přijde Vám to jako nejsložitější věc na světě a jakmile je po všem, tak to přece byla pohodička 🙂. Vy jste prostě rodiče, vy jste za dítko zodpovědní, takže nějaké takové řeči pouštějte jedním uchem dovnitř a druhým ven. Oni to většinou ani nemyslí špatně, prostě za nich se dělaly věci jinak. Stejně jako třeba vaše děti si budou myslet, že vaše postupy byly špatné a jejich správné. Mně třeba mamka vyčítala, že dítko málo oblíkám, další den přišla tchýně a řekla mi, že ji oblékám zase moc (bylo oblečené úplně stejně 😀). Nestresujte se s tím.

meganx
27. kvě 2020

Příště rekni, ze predtim se to dělalo jinak, teď se to dela tak a za 30let to bude zase jiné. Tomu se proste rika pokrok. Zdravotnictví musí jít dopředu.

summer2012
27. kvě 2020

Řekl ti svůj názor, jak to vidí a dělali oni a že si myslí, že to tak bylo lepší...na to má každopádně právo...navíc jak píšeš ti to řekl mile, což se cení...není důvod se kvůli tomu trápit...stačí mu mile říct, že teď se to prostě dělá takhle...vývoj jde kupředu a to nezastavíš...dřív se hodně věcí dělalo jinak, protože měli jiné možnosti a informace...nás zase jednou nebudou chápat a v lecčem překonají naše děti....a co víc, rozdíl v názorech nemusí být ani mezigenerační. Těch informací a teorií je dnes tolik, že rozdílné názory mají i maminky současné mezi sebou...v tom to dřív měli jednodušší, prostě se to dělá takhle,tohle očkování teď, tohle potom, teď příkrm, odstav a šup do procesu...my máme možnost volby téměř ve všem, dává nám to svobodu, ale zároveň neskutečný stres z té zodpovědnosti, rozhodnout se a vybrat to nejlepší...ano z jejich pohledu to dělali jednoduše a moc neřešili a náš přístup, kterým si to "komplikujeme" je pro ně nepochopitelný, stejně jako pro nás ten jejich "laxní"...Rady a názor bych si vyslechla, ale v dobrém bych řekla, že děkuji za názor, ale že si to budu dělat po svém, že žiju v téhle době a mám možnost čerpat z aktuálních poznatků...taky neperu na valše, přestože svého času to byl převratný vynález oproti mlácení prádla bůhví čím v potoce, když už vynalezli automatickou pračku 😉 zas na druhou stranu se dnes v hodně věcech vracíme zpět, takže bych si rady neodmítala vyslechnout, někdy v nich člověk může najít moudrost a odpověď, na kterou se v dnešní hektické době pozapomnělo...

martiniquest
27. kvě 2020

@agnes_123 Zazila jsem to taky (a kdo ne). Svym zpusobem jsou vsechny tyhle reci v jedne veci nesmirne prinosne - zenska ma sanci konecne dospet, stat si za svym nazorem, byt silna, vytvorit si hranice. A uz je na kazdem, jak to pojme 🙂

knuffel
27. kvě 2020

Ženo, trochu sebevědomí... Buď si to přestaneš brát osobně a budeš to okamžitě vypouštět (ať si žvaní, blablabla, stejně si to uděláš po svém), nebo mu řekni, že tohle už je passé a teď je to jinak. Jako co? Prostě udělej hmhmhm, já to dělám ale takhle a konec diskuze. SEBEVĚDOMÍ!!!!!!!

puhelin
27. kvě 2020

I jejich generace si vyslechla nevyzadane rady. A i nase generace bude protivna nasim detem, az jim budeme chtit predat nase moudra. Nic se nezmenilo 🙂
Drzim pesti. Myslela jsem si, ze u druheho ditete uz mi daji pokoj a porad to zkousi. Jedina rada je "jednim tam, druhym ven".

agnes_123
autor
27. kvě 2020

@martiniquest Tak to je hřebíček trefený na hlavičku. Placám se v tom tak, že Váš komentář mě dostal, jak trefný to je. Děkuji za něj.

zuzita15
27. kvě 2020

@agnes_123 u nasich mam stesti, ze respektuji pokrok, takze mi sice reknou, ze za nich se to delalo jinak, ale ze chapou, ze doba je jina a ze se i vi vic veci, proto se neco uz nedela. Tchan mlci, tchyne je horsi a nejhorsi je svagrova 🤣 Tchyne vyznava nazor “ja jsem u deti delala tohle a tohle a taky jim nic neni” a svagrova, ac ma deti male, tak z me zahadneho duvodu prebira “moudra” z dob pred 30 lety a jeste si mysli, ze kdyz ma dve deti, tak ma patent na vychovu. Jde mi to jednim uchem sem a druhym ven, tchyni obcas usmernim, svagrovou se chystam poslat do p..... protoze uz me to nebavi poslouchat 😂 ty jsi matka a ty vis, co je pro dite nejlepsi!

mourovatakocka
27. kvě 2020

@agnes_123 Naběhla sis svým přátelským přístupem. Teď budou nevyžádané rady na denním pořádku. Přijímej řeči s úsměvem, řekni, že ty to budeš dělat takto a šmitec. Některé věci dříve běžné jsou dnes překonané a je dobře, že se chceš vzdělávat. Něco zjistíš, že je stejné, protože my jsme taky na jejich péči neumřeli 🙂 Ale je pravda, že nejlepší pro dítě je spokojená poučená maminka, sebejistá a vyrovnaná. Do budoucna doporučím domluvu s manželem, čím dřív potahnete za jeden provaz, tím lépe pro vztahy v rodině.

zuzkasim
27. kvě 2020

Myslím, že to není problém tvého tchána, sama píšeš, že ti to řekl mile. Může ti přece říct svůj názor, zvlášť, když vidí, že se v tom trochu plácáš (kurz manipulace s dítětem, jako taky to považuju za něco "zbytečného"). A je na tobě, jak ty si to vezmeš, jestli jako snahu o pomoc, což tak on určitě myslel, nebo jako útok na svou osobu. Jsi dospělá, máš nyní zodpovědnost za své dítě, takže si to uděláš sama podle sebe, půjdeš klidně na kurz, je to tvoje věc, ale to přece neznamená, že ti nikdo nemůže říct, že to jde dělat i jinak. Připrav se na to, že spousta lidí ti bude ohledně dětí dávat nevyžádané rady, tak to prostě je. Záleží, jestli jsi přesvědčená o tom, že ty to děláš správně, nebo je vyslechneš a zapřemýšlíš, jestli třeba nemají v něčem pravdu, nebo se budeš utápět v tom, že si někdo dovolil ti něco říct.

tensorflow
27. kvě 2020

Mam moc rada citat od Grace Hopper: “The most dangerous phrase in the language is it's always been done this way.” Svet se vyviji a poznatky o tom jak se starat o miminka taky. Klidne bych se tchana mile zeptala, jestli tedy muze doporucit nejake misto, kde nalovit dobre pijavice a nema kontakt na nejakou spolehlivou babu korenarku...

Na druhe strane to pusobi, ze se tim materstvim opravdu prilis stresujes, coz samozrejme vyvolava prival nevyzadanych rad. Bohuzel po navratu z porodnice kazda prvorodicka panikari a vyuzivaji toho ruzni predatori (jako Kiedronova, Herman), kteri se jim snazi namluvit, ze je jediny spravny zpusob, jak se starat o deti a jinak si ponesou trvale nasledky.

Taky jsem byla takova vydesena prvni dva mesice po porodu, udelala spoustu zbytecnych impulzivnich nakupu a cetla hromadu zbytecnych clanku/videi a ve stresu si to prakticky neuzivala. Takze za mne opravdu zkus se uvolnit a trochu relaxovat. K doktorovi s ditetem urcite chodis, takze vis, ze dobre prospiva a dari se mu, takze se o nej ocividne staras dobre. 🙂

peleta
27. kvě 2020

Máš říct: bez urážky dědo, ale tvoje časy jsou už dávno pryč 😀 Dřív se dělalo všechno, ale úplně všechno jinak. Ne jen konkrétní činnosti, ale ten přístup k dětem. Dnes tomu říkají pohrdavě "kult dítěte", ale za nás to byl zase trend děti šoupou nohama, když se baví dospělí. Až co jsem sama měla děti jsem si uvědomila, co oni dělali špatně, protože to tak zkrátka dělali všichni. Stačí se podívat jen na dobové filmy, na porodnictví atd. Na názory dětí nikdo nebral ohled, natož na jejich pocity. Všichni rádi kritizují dnešní generaci, jak za nás nebylo mobily a děti běhaly venku.... Kde jsme běhaly? My pražáci jsme se akorát flákali po sídlišti. Dneska se rodiče dětem věnují, tráví s nimi čas a ukazují jim svět. Myslím, že když to někdo netáhne do extrému, tak můžeme říct, že my to děláme dobře 🙂

veruuu_kubesovic
27. kvě 2020

Jaký kurz? jsi skvělá maminka a určitě pro své dítko děláš vše, jak nejlíp umíš ❤
Vůbec se nestresuj tím, co děláš dle ostatních špatně a prostě máš miminko, první vytoužené a hold jsi na něj nedostala návod, není to věc, tak prostě je jasné, že děláš věci po svém (tím nechci říct, že špatně, ale starší generace tohle nechápe)
Já třeba jsem nepochopila, když mi bylo starší generací vnucováno, že já jsem MATKA = jen já, jen já se mám starat o děti, tatínek má přeci vydělávat a přece se nebude starat o děti? máme s manželem 2 děti, o které se manžel dokáže postarat stejně jako já, navíc se chce starat, ne že bych ho do něčeho nutila...

kakba
27. kvě 2020

@peleta presne. Ja bych pouzila jako v reklame. Az to budu natirat priste, vy uz tady nebudete. 😀😀😀

herminka
27. kvě 2020

Já se vždycky musím smát, když do toho začnou kecat chlapi z generace našich rodičů, kteří většinou o dětech moc páru neměli, jen věděli, že se po domě pohybují nějací malí lidé 😀, a teď jsou z nich najednou experti na výchovu.

cherie24
27. kvě 2020

Je to asi úplně normální. 🙂 Já taky podle tchýně vymýšlím a utrácím peníze za kraviny, přitom to vůbec nepotřebuju a dřív takové bejkárny vůbec nebyly .... :D u nás konkrétně kritizují šátkování. Já bych bez šátku nic neudělala doma a hrozně mě to i uchvátilo a podle nich ji mám nechat se vztekat, že jsem jí akorát rozmazlila a zaplatila za kus hadru spoustu peněz. Já už to neřeším. Je to moje dítě a chci si ho užít. Je to miminko, moje jediné, na první má člověk ještě čas, tak jí nenechám někde brečet, protože mi tchýně řekne, že jí moc rozmazluju a je to potřeba. Byla jsem i na kojeneckých masážích s prckem a uspávat na rukou, kdo to kdy viděl. Nenech se a užívej si to, rychle to uteče 🙂

rebe
27. kvě 2020

Ano, generace našich otců a dědů nic neřešila a byla šťastná. Generace našich matek a babiček se mohla servat, protože celá domácnost a výchova dětí byla jenom na nich a ještě do toho musely po půl roce zpátky do práce, takžejim nezbývala síla a energie ani na radost ze života. A generace našich rodičů a nás znala otce jen od vidění a matky u plotny a rodina se vídala tak maximálně u večeře. A tahle doba už naštěstí skončila a dneska se to dělá jinak. Ber to tak, že nám jenom vracejí to, co slýchali a dostávali zase oni od svých rodičů a tchánů. Pozitivní je, že ty tenhle kruh můžeš rozetnout, dělat věci po svém, být spokojená a jednou s láskou respektovat zase metody svých dětí.

beruna84
27. kvě 2020

Ty jsi máma a děláš vše podle nejlepšího vědomí a svědomí. Dělej tak, abys byla spokojená ty i tvé dítko a na řeči se zkus povznést. Určitě to děláš dobře, nenech se vyvést z míry a rozhodně nedělej něco, co je ti proti srsti, jen proto, že to radí někdo jinej.. Poradit se, vyslechnout, inspirovat, ok proč ne. Ale ve finále jsi to stejně vždy ty a TVÉ dítě. Oni uz si svoji výchovou prošli, tak at jsou ti ted podporou.. Ja sem na tyhle řeči jakože 'za nás tohle a tamto' alergická. Můj tchán se taky nad vším podivoval, na co monitor dechu, na co hrací deka, jak oni vůbec mohli přežít a vyrůst a blabla. Je doba jaka je, jiné možnosti, proč to nevyužít když můžeme. At se třeba poprdej 🙂 moje máma když ma tendenci rypat, ze oni to dělali jinak, řeknu ji v klidu a s úsměvem, vidíš to covece, a my to děláme zas takhle.. A je klid 🙂

prejeta_zaba
27. kvě 2020

Vím, že je to těžké, ale zkus to nebrat jako útok na tebe, ale prostě námět diskuzi. Oni to dělali takhle, hmm a ty to zas budeš dělat takhle. A hlavně, nezapomeň na vlastní úsudek, máš 2 extrémní protistrany - 30 let zastaralé "my to dělali takhle" a novodobé všudečíhající "tohle je pro děťátko nejlepší" - nenech se oklamat, ono je v tom taky spousta marketingu, reklam a peněz. Abys pak nezjistila, že vlastně ani nevíš, co děláš, jen je to samý "nezbytný" kurz, poradkyně a pomůcka. Viz třeba tu manipulaci s dítětem. Jako jestli ti to dle tvýho uvážení pomůže, jdi do toho. Ale možná bys to prostě dělala intuitivně i bez rad na internetu a kurzu, tak jako lidi po staletí. A neboj se udělat rázněji "pořádek", nezvaným radilům narovinu řekni, že nejsi neomylná, jsi prvorodička, ale chceš si to udělat po svém, rady ze všech stran tě akorát znejišťují a nejdůležitější je silná máma.

babanci
27. kvě 2020

Já jsem babča,ale tohle neříkám. Nač taky,dělalo se to jinak,jsem ráda,že to mám za sebou a mladí, ať si to dělají,jak chtějí. To tu vždycky bylo a bude,že to někdo vytáhne. Já bych v klidu řekla....ano?Ale já to chci dělat takto.

eithelwing
27. kvě 2020

Někdy je to asi o nervy. Mně těhotenství a mateřství postupně dodalo sebevědomí, s manželem se podporujeme, chceme zaujmout náš správný postup, který nám dvěma a i našemu dítěti sedí. Ano, je to jinak, než to dělali prarodiče, doba se taky dost změnila. Víc jsem se ale naučila věřit své intuici. A ano, člověk udělá chybu, ale ať naši rodiče netvrdí, že byli bezchybní. 🙂

Bohudíky naše oboje prarodiče mají jen poznámky "no jo, jiná doba, my to dělali takhle", ale nic nenutí. A když hlídají, dělají si to taky trochu po svém, ale to respektuji. Pokud tím neškodí na zdraví (dcera měla zablokovanou krční páteř, takže jsem víc dbala na některé věci a požadovala to i po ostatních), nechám to být.

bonavoxa
27. kvě 2020

@agnes_123 Ještě, co se týče té manipulace, tak si nemyslím, že bych byla nějaké kopyto, ale třeba se mi stalo, že když mi dali novorozenou nedonošenou dceru na klokánkování, tak škubla v momentě hlavou, i když jsem měla za ní ruku, tak přece jenom sestra se podívala ne moc příjemně. A u syna zase všichni spoléhali, že už jedno dítě mám, ale to mělo tehdy už pět. Takže syna mi donesli po porodu a on blil krev, což taky sestra byla moc rázná, že ho mám honem točit..a že nereaguju tak rychle. Syn má dva roky a něco, a kdybych měla zase držet miminko, chvíli by mi to asi trvalo. Stejně kojení,...
Monitor dechu je nezbytnost. Co by za to tehdy dali, když našli ráno miminko promodralé. Sama jsem ho používala minimálně do roku u obou, protože kolikrát se někde bouchli večer..a já mohla v rámci možností spát. Stejně tak při nemoci, kdy měli nějaké respirační potíže.
Ale celkově si všímám, že ta starší generace si myslí, že jsme málo venku a že moc řešíme nějaký déšť apod. Jenže, co si pamatuju, tak jsme běhali venku už strašně brzy sami bez dozoru, což bych si třeba v žádném případě u našich dětí nedovolila.

klea81
27. kvě 2020

Dost pochybuji, že tchán v mládí někdy držel dvouměsíční dítě a že ho sám koupal... 😇 Řekla bych, aha, zajímavé, já to dělám jinak a máma jsem tu s dovolením já 🙏

sudylichozrout
27. kvě 2020

Klidne bych na to odvetila, ze za "nich" se take stari lide strkali do duchodaku jak na bezicim pasu. Doba za nich byla zvracena v mnoha ohledech.

klea81
27. kvě 2020

@sudylichozrout tak to je stejný pořád, ne? Vždyť 80 % lidi umírá v nemocnici, ne doma 😔