icon

Zapíjení dítěte v době korony. Jak byste to řešili?

4. lis 2020

Ahoj, chtěla bych znát vás názor. Švagrovi se teď má narodit dítě, bude ho zapíjet a manžel mi oznámil, že půjde taky. Má mě za hysterku, jsem..?? Covid nechci, bojím se ho, nechci, aby to přinesl domu. Bude jich tam spousta. Máte radu, co s tím? Mám chuť mu říct, ať si jde, ale 14 dní pak nejde domu. Což taky není úplně nej řešení a určitě mě neposlechne. Nemyslím si, že je to jen chřipka. Jak byste to řešili vy? Omlouvám se za anonym, já se za něj v tomhle i snad stydím, zklamal mě

Strana
z6
jajulin
4. lis 2020

@sudylichozrout taky pravda.

mamikry
4. lis 2020

@jajulin Tohle je strašné. Mělo se to omezit na rodinu, ne počet. Nedovedu si představit, že bych se nemohla rozloučit.

sudylichozrout
4. lis 2020

@mamikry je to strasna cunarna a tohle opravdu Herr Primuli nemuzu odpustit. Svatba pocka, pohreb ne.

misina321
4. lis 2020

Tady je matematicky pravděpodobnost výskytu člověka s koronavirem na skupinové akci. Bylo to k tomu datu článku. Já bych řekla, že to procento bufe i horší, vzhledem k tomu, že teď to má zas víc lidí a navíc spoustu lidí v těch datech započtených není, protože nejdou s jasnými příznaky na test.
https://www.idnes.cz/technet/veda/jaka-je-pravd...
Bohužel vnímám, že to hodně lidí bere tak, že když to chytnou tak co, nemůže se jim nic stát. Ale už nevidí, že přes pár lidí mohou nakazit někoho, kdo se třeba starají o někoho nemocného nebo staršího. Kolem mě to má hodně lidí a zatímco někomu skoro nic není, jiní říkají, že to fakt není sranda a že jim bylo strašně a dokonce někdo je i jedna v nemocnici 🙁

merope
4. lis 2020

Ale ona není jen korona, teď díky ní vymizely chřipky a při své poslední chřipce bych taky měla problém se postarat.

Co se týče těch karantén a covidu a podobně - ano, to by asi měli ošéfovat, aby tam fakt nikdo nebyl nakažený ani v karanténě.

@jajulin Pokud jsou ti lidi aspoň trošku normální, tak udělají potom u někoho klasické posezení a tam se sejdou všichni i s vnoučaty. O to blbější, že nemohli na pohřeb. A mimochodem přesně podobná nařízení beru jako klíčový důvod, proč je stejně nakonec nikdo nedodržuje. Teda vedle toho, že jsem zjistila, že jak se to v jednom týdnu změnilo 4x, tak ta nařízení v podstatě nikdo nezná.

mamikry
4. lis 2020

@merope Chřipky zmizely, protože chřipková sezóna začiná až někdy v prosinci, ne kvůli covidu.

merope
4. lis 2020

@misina321 Škoda, že tam jako parametr nedali i ten počet nakažených. V článku počítají, že v celé ČR je 500.000 lidí, kteří jsou nakažení a ještě o tom neví, nejsou v karanténě a jsou nakažliví (což jsou typicky 2 dny před propuknutím příznaků nebo bezpříznakoví cca 10 dní od nakažení).

Kdyby bylo 50.000 nakažených denně a vůbec jsi je nezachytávala, tak to máš 40.000 bezpříznakových denně = 400.000 nakažlivých, co to o sobě neví + 100.000 takových, co onemocní v následujících dvou dnech (nebo budou bezpříznakoví).

Tento počet nakažených by ale znamenal cca 500 mrtvých denně (počítám 1%) a 2000 hospitalizací denně (4%). Anebo ten covid není až tak strašný, jak se říká (50 mrtvých denně by znamenalo, že má úmrtnost srovnatelnou s chřipkou).

Na druhou stranu kdyby tu bylo opravdu 50.000 nakažených denně, znamenalo by to mimo jiné 350.000 nakažených týdně = 1,5 milionu měsíčně. Jelikož se čísla momentálně spíše drží pořád stejná, tak neberu, že by tu byla nějaká exponenciální křivka. Resp. při těchto číslech již logistická a stejně bychom onemocněli všichni, co nemáme přirozenou imunitu.

jajulin
4. lis 2020

@merope Jestli mám dobré info, tak prý na základě nějakého práva na shromáždění je i této době možné se shromáždit v počtu max. 100 lidí a šlo by to napasovat na pohřby - je to shromáždění za účelem rozloučení se se zemřelým. Jenže o tom málokdo ví a hlavně lidi mají strach. Ne tolik z nemoci, ale že by z toho měli problém, museli by se s někým dohadovat atd... což chápu. Takže raději opravdu vyberou třeba jednoho zástupce rodiny nebo nejdou vůbec. Nikdo se v těch nařízeních neorientuje. Přitom obřadní síně i kostely, kde pořby bývají, nejsou většinou úplně malé a 50 lidí by se tam klidně rozprostřít mohlo. U nás teď pohřební mše komplet se vším všudy, se všemi zpěvy atd. trvá 35 minut. Nevím, jestli většina lidí ve velkých supermarketech je schopna nakoupit a vymotat se z obchodu během 35 minut.

merope
4. lis 2020

@mamikry Loňský rok, 44. týden roku, chřipka v Praze - http://www.hygpraha.cz/dokumenty/aktualni-vysky... - vlivem podzimních prázdnin pokles na nějakých 700 případů na 100.000 obyvatel, sezóna mírná. U školkových dětí pokles na 2000 na 100.000 dětí (ze skoro 3000). Jako jo, pořádné znaky epidemie to začíná mít až v únoru (1600 nemocných na 100.000 obyvatel), ale už od listopadu je tam jasný výrazný nárůst.

Mimochodem - letos ty grafy ještě ani nezačali zveřejňovat.

bassetlady
4. lis 2020

Kdyby tohle napadlo manžela, tak buď já odjedu na 14 dní s prckem k babi nebo se stěhuje on.
Každopádně kdyby onemocněl, tak ať se o něj stará švagr.

veronika9595
4. lis 2020

Případně bych manželovi řekla, že jestli to přitáhne domů, tak horečka nehorěcka vaření uklizení a péči o rodinu bude zajišťovat on a ať si to dělá jak chce 😅

merope
4. lis 2020

@jajulin Tak na vyznání se ve všech pravidlech by to chtělo tak vystudovaná práva... myslím, že na tohle by měly upozorňovat pohřební služby. A vůbec by se mělo říct, že rozestupy 2 metry a pokud to jde, tak proč nemít i větší pohřeb? Mimochodem do kostela jen tak se může... můžu jít do kostela, když tam je pohřeb?

Do supermarketu se může, tlačenice šílená, lidi se na sebe lepí (se mi dneska lepila ženská na záda u pokladny... ☹ ) a takovéhle věci jsou prostě "nedůležité"... prostě lampasák ☹.

Pak se diví, že pravidla jsou nějaká a nikdo (ani členové vlády a parlamentu!!!) je nedodržuje.

jajulin
4. lis 2020

@merope přesně tak. O tom to je, že nikdo nezná pravidla přesně a než aby riskoval nějaké popotahování, tak to radši zabalí ☹

hojda
4. lis 2020

@merope Švagrové zemřel tatínek, pohřeb byl bez obřadu a rozloučení bude asi až na jaře, až bude vhodnější doba rodina se bude moci sejít.😔

hanka_12345
4. lis 2020

@levandule_k to mas.pravdu

takyjedna
4. lis 2020

No trochu hysterka ses. Protoze to muzete chytnout kdekoliv a kdykoliv. Nejspis nejste cela rodina zavrena v protiatomovym krytu, ze jo. Na druhou stranu, poradat ted opileckou oslavu o 30ti lidech, asi neni dobry napad. Ne ani tak kvuli viru, ale az si toho všimne nejaky soused a nabonzuje to, tak to bude pekne tucna pokuta a nejspis nejenom to. Snazila bych se s manželem dohodnout nejaky kompromis. Oslavu ano, ale nejakou klidnou, treba s max deseti nejbližšími...

veruuu_kubesovic
4. lis 2020

Do 20:59h to bude evidentně party všech dob 😂 myslím si, že přeháníš, rodí se za dob korony, stejně tak je vhodné miminko zapít...
A jen tak mimochodem koronu můžeš chytnout kdekoliv, ne zrovna na zapijecce miminka...

hojda
4. lis 2020

@jajulin Tam bude spíš pak problém s tou smuteční hostinou, než s tím samotným obřadem.

jajulin
4. lis 2020

@hojda nerozumím. Jaká smuteční hostina, když jsou restaurace zavřené? Jako že by si u výdejního okénka dali něco na stojáka 🙂?

blondynka400
4. lis 2020

Já v tom nevidím problém. Je to dospělý člověk a má svůj mozek a ty mu rozhodně nemáš říkat co může a nemůže a už vůbec ne ho "14 dní nepustit domů". Jestli se bojíš (ač ten důvod nechápu, ale ok, každý to máme jinak), na 14 dní se izoluj sama.... Jen jsou docela odvážný, "kamarád" bonzák se bohužel najde skoro vždy, jak smutná tvář dnešní doby....

autor
4. lis 2020

@veronika9595 no a on mi to odkejve a pak to stejne bude na mě, protože chlap je nešťastný i z rymicky.. Víš jak..

blondynka400
4. lis 2020

@jajulin na stojáka bez alkoholu 😀 Protože ten jim u okénka nikdo nedá... 😀 Dokonce i lahváč, který prodá restaurace je problém, když ho prodá obchod, je to ok. Tak kde to jsme.... :-/

autor
4. lis 2020

@veruuu_kubesovic děkuji za názor 🙂 říkám, že potřebuji slyšet i tyto vety 😉 vím, že se to dá chytnout všude, ale proč jít tomu naproti? Na druhou stranu chápu, že zapijeni za měsíc dva už to není ono

hojda
4. lis 2020

@blondynka400 Oni to měli kolem 20. října a to platilo toto: Svatby a pohřby se od pondělí mohou v Česku konat jen s omezeným počtem účastníků, kvůli koronaviru jich může být nejvíce 30. Dosud platila pro tyto akce výjimka z přijatých restrikcí a mohlo se jich účastnit libovolné množství lidí. Následné svatební oslavy a smuteční hostiny v restauracích mohou být do půlnoci. Od minulého týdne jsou přitom restaurace, bary či kluby zavřené a lidé si v nich mohou jídlo koupit jen ve výdejových okénkách.Svatební oslavy a smuteční hostiny v provozovnách stravovacích zařízení mají podle vládního nařízení výjimku. Pokud se v nich uskuteční nejpozději následující den po svatbě či pohřbu, platí v nich zákaz přítomnosti veřejnosti mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.

autor
4. lis 2020

@blondynka400 já myslím, že tu takový kamarád nehrozí. Tady je poměrně pospolita komunita.
Takže tobě by to nevadilo? Potřebuji znát takové názory, ať se hodím do klidu..
Mně tahle společnost děsí, protože koronu vůbec neřeší. Tak mám dojem, že to prostě tam určitě někdo mít musí. Na druhou stranu, já jsem třeba fakt hysterka

blondynka400
4. lis 2020

@hojda popravdě teď nevím, k čemu mi to píšeš, nedočítala jsem... Jenom jsem reagovala na @jajulin a její příspěvek a docela mne ta představa pobavila

jajulin
4. lis 2020

@blondynka400 mně právě ta představa pobavila taky 😁

hojda
4. lis 2020

@blondynka400 To bylo k té smuteční hostině.

blondynka400
4. lis 2020

Tak to buďte rádi, že tam někdo podobný není..... .-) Já už se v dnešní době nedivím ničemu....
Jasně že nevadilo, jak už tu bylo napsáno, nakazit se může všude. To by člověk nemohl nic. Já se současnýma opatřeníma nesouhlasím, tak jak jsou totálně nelogická a akorát si škodíme....

jajulin
4. lis 2020

Tyjo, asi jsem teda hysterka taky, ale rozhodně bych s touto akcí manžela nesouhlasila. Nejvíc by mi vadilo, že to může způsobit další šíření viru. Stačí, aby to měl jeden člověk, nakazí dalšího jednoho atd. atd. a na konci může být několik zbytečně mrtvých. Zrovna v této době by se hodilo, aby se snažili opravdu všichni.

Strana
z6