Zbavení svéprávnosti dospělých osob

20. kvě 2021

Pisu radsi anonymne. . .moc usi. . . Jedna se o to, ze rodice partnera v posledni dobe jednaji dost nezodpovedne a nechavaji se natahnout od ruznych lidi - oprava auta, instalace anteny apod. . . Zaplati i 2x vice nez by cinila cena obvykla. Plus vrazeni penez do partnerova stryce nemakacenka. Lze nejak zabranit temto transakcim? Omezeni jednani s vyssimi financnimi transakcemi? Vice mene mne by to nemelo "rvat zily", je to vse budouci partnerovo dedictvi. Ale takhle vytoceneho jsem partnera dlouho nevidela. 🤷

budouci_maminka
20. kvě 2021

Heh cože?
Chcete zbavit svepravnosti mužovo rodice protoze rozhazuji SVOJE finance neboť se těšíte na dědictví? Si děláte srandu ne...

autor
20. kvě 2021

@budouci_maminka Az mi zustanou na krku protoze prosustruji bydleni tak co? Taky se mi to nelibi. . .

budouci_maminka
20. kvě 2021

To ze zaplatí za něco víc než musí nebo ze podporují strýce fakt není na zbavení svepravnosti. To máte smolika.
Lze přepsat nemovitost s vecnym bremenem jejich dožití pokud se tak strašně bojíte o jejich nemovitost

martt
20. kvě 2021

Ono zbavit dospělou osobu svepravnosti není jednoduché a pokud rodiče partnera nemaji žádnou duševní poruchu tak je nikdo svepravnosti nezbaví jen na základě toho , ze plati vic nez se obvykle plati nebo ,že finančně vypomahaji jiné osobě. Zpravidla se zbavují lidé svepravnosti, kteří jsou hodně duševně nemocní. Ale vždy tahle žádost musi projít soudem , který posoudí, ze to je vzajmu toho člověka co ho chcete zbavit svepravmosti .

malenka3
20. kvě 2021

Ne, pokud jsou svéprávní, se svým majetkem mohou nakládat dle libosti. Nesvéprávnosti se zbavuje kvůli nemocem, ne finanční negramotnosti.

autor
20. kvě 2021

@budouci_maminka To vim, ze to na zbaveni neni a ani to vlastne nechci. Jen spise jde o to, aby za chvili meli na bydleni. O vice mi nejde, blbe jsem ten zacatek napsala.😔 Fakt nejsem typ ktery ceka na dedictvi. . . penize stesti dost casto nenosi. Jde o to jak najednou jednaji, drive byli opatrni, takze tohle nechapeme.

autor
20. kvě 2021

@malenka3 To si taky myslim, jen fakt nechapu jak se najednou meni ke stari. 😔

malenka3
20. kvě 2021

Bohužel. Buďte rádi, že nevychovávají malé děti. Takových lidí je nemálo a často v mnohem horších rodinách. Nezbývá než se snažit je finančně dovzdělat nebo se od nich distancovat.

autor
20. kvě 2021

@malenka3 Je mi z toho ouzko. Nebyli takovi, premysleli o vsem a najednou. . . Pritom o tom mluvili, partner jim i rikal kolik to tak stoji a bum. . .

budouci_maminka
20. kvě 2021

Mno já si takovou zprávu od své snachy přečíst tak je milý syn bez dědictví tuplem..

alik20
20. kvě 2021

Daji se ubavit svepravnosti pokud si např. Půjčují peníze od banky apod., Pokud sami nemuzou hospodarit s penězi (např v domovech duchodcu) atd., Musel by na to byt znalecky posudek, a kze omezit svepravnost na nejakou castku, napr ze nemuzou hospodarit s vetsim obnosem nad 5.000kc treba. Všechny vetsi transakce museji potom jit přes soud, aby je schvalil. A musi se taky ustanovit opatrovnik. Ale jeste jsem nevidela, ze by se zbavili manzele svepravnosti, vetsinou jen jeden a druhy dela opatrovníka, takže byste si moc nepomohli

veroniqess
20. kvě 2021

Myslím, že byste se vy i váš partner měli raději starat o sebe a svoje peníze a nebrat dědictví jako samozřejmost, nemusíte dostat taky nic a to by byl asi partner teprve vytočený.

michaela666
20. kvě 2021

Tak po tomhle "výlevu" by bylo nejlepší, aby tchánovi všechny peníze a majetek roztočili. Ať si to, co celý život střádají a budují pořádně užijí. Aspoň by nikdo nemusel být vytočený, že mu z dědictví rozhazují. Fakt vypočítavost...

betysch
20. kvě 2021

Já půjdu proti proudu a chápu tě.U nás když umřel děda tak jsme se komplet vzdali dědictví v babičcin prospěch.Aby mohla jet třeba na dovču v Egyptě,kávičky,lázně,kdyby byla potřeba pečovatelka.Prostě aby mělakrásné stáří.Jenže babička zblbla.A posílá třeba 100tis cizímu 20letému floutkovi.Takže teď čekáme na koho přepíše byt. Obvoďák ji poslal k psychiatrovi -tam ona odmítá jít.Rozhádala se s celou rodinou.A nenaděláš nic.Jsou to její peníze.Akorát jsme naštvaní a čekáme kdy se jako bezdomovec objeví někomu z nás za dveřmi.

ai30
20. kvě 2021

Zas tu nehystercete, op to blbe napsala, ale ta obava z takove zmeny pristupu je myslim docela opravnena.

anetka9
20. kvě 2021

Ja si nemyslim, ze je to nejaka vypocitavost nebo touha po dedictvi, naprosto to chapu. Naopak je to pomoc tem lidem. Tihle manzele tedy jeste nejsou ve fazi, kdy je to hodne a kdy by se to dalo nejak omezit, ale ono to je vetsinou pro jejich dobro...k cemu jim je, ze zaplati cenu dvakrat nebo ze nekomu cizimu neco daji? Kdyz se by se to zachovalo, zbyle penize prave muzou rozhazet - dovolena, neco do domacnosti apod...pochybuju, ze je tesi, kdyz zaplati cenu opravy dvakrat...no nicmene k dotazu - toto na omezeni v nakladani s penezi stacit nebude, vetsinou to vyzaduje psychickou nemoc a ani to neni zaruka omezeni nakladani

bramarfi
21. kvě 2021

Zbavit svéprávnosti už nelze, lze ji omezit, rozhoduje o tom soud na základě odborných posudků. Ovšem, v tomto případě zákonný důvod pro omezení svéprávnosti není.