icon

Změna křestního jména u dítěte

kocicinka
25. bře 2016

Máte někdo zkušenost? Dceru jsme pojmenovali Josefína, byl to můj nápad. Problém je, že jí, a hlavně manžel říkají Pepina, což se mi nelíbí a tahá mě to za uši. Jinak jí moc říkat nejde... ☹ Další důvod je ten, že mi zemřela maminka a já bych chtěla zpětně dceru pojmenovat po ní. Jmenovala by se Marie Josefína, takže o tu Josefínu by tak úplně nepřišla. Ta Maruška mi k ní sedí prostě mnohem líp. Problém je, že manžel o tom ještě neví a rodina a všichni kolem by se na mě dívali jako na blázna. Řešil jste někdy něco podobného, že jste se se jménem dítěte prostě nesžili?

Strana
z6
prostejina
26. bře 2016

Sakra, přestante hanit jméno Marie!! :D já jsem Marie a nikdo mi teda mařeno, mařko, máňo, atd neříká :D ale je fakt, ze by spis bylo hezčí jméno Marie připsat. Josefina Marie. Přeci vaše maminka dceru znala jako Josefinu... Což je mimochodem překrásný jméno ;) s manželem si ujasnete oslovování, pepina fakt není uplne...hezká... Ale Josefinka, a tak, krásný je 🙂

rituska88
26. bře 2016

@kocicinka Jak už jsem tu psala, tak my máme doma Josefa a nám se právě naopak oslovení typu Pepa, Pepča, Pepí...líbí. Ale ještě jsem si vzpomněla, že jeden můj kamarád je taky Josef a tomu naopak Pepo nikdo neříká - oslovují ho Jožka, Josífek, Chosé...a já jako jediná jsem mu kdysi začala říkat Josí - tehdy mi řekl, že se mu to hrozně líbí a že mu tak nikdy nikdo neřekl. A dodneška je to pro mě Josí 🙂 Pro holčičku Josefínku taky určitě vymyslíte nějaké oslovení, které se vám bude líbit. Přece jste jí to jméno dali z nějakého důvodu, muselo se vám líbit. Jak tu holky píšou, tak maminku vám změna dcerčina jména bohužel nevrátí a pokud už neplánujete další dítko, kterému byste jméno po mamince mohla dát, bylo by lepší to nechat uležet a úctu mamince vzdát jinak. Ta Josefínka má opravdu výhodu v tom, že jich je málo a s největší pravděpodobností nepotkáte žádnou, která by vám to jméno zprotivila, kdežto u Marušky bych si tím tak jistá nebyla. Já třeba chtěla holčičku Veroniku po mojí zesnulé babičce, pak teda zvítězilo jiné jméno a nakonec se narodil kluk, ale kdybych teď tu Veroniku měla, rvala bych si vlasy, protože shodou okolností mi jedna Veronika nedávno málem rozbila rodinu. Zkuste se s manželem dohodnout, aby holčičce říkal nějak hezky a třeba dejte i druhé jméno po mamince (ale opravdu to dobře zvažte, někdy jsou dvě křestní jména spíš komplikací a člověk stejně nakonec převážně užívá jen jedno). Nebo pokud není ještě pokřtěná a křest plánujete, tak ji můžete nechat pokřtít Marie a v rodném listě to neměnit. Každopádně ať už se rozhodnete jakkoli a třeba i úplně přejmenovat, udělejte to s ohledem na holčičku co nejdřív. Držím pěsti ať to vymyslíte co nejlíp pro vás všechny 😉

prostejina
26. bře 2016

@rituska88 koukam, ze taky mate problém s Veronikou...taky nám jedna taková malem všechno rozbořila..

kocicinka
autor
26. bře 2016

Veroniky asi budou pěkné mrchy 😀

marcicek84
26. bře 2016

@prostejina - no a vidíš já znám Marie a každý jím říkal Máňo či Mařko, Maruška už bylo moc dlouhé...

rituska88
26. bře 2016

@prostejina Opravdu? To je mi líto. Ale je dobře, že jenom málem, že se jí to nepodařilo. My jsme to taky naštěstí ustáli. Já vím, že to jméno za to nemůže, ale od jisté doby ho prostě už nemám ráda kvůli té dotyčné a dceru bych radši pojmenovala Zpytihněva než Veronika 🙂

zuzka_b2
26. bře 2016

@kocicinka je tolik krasnych variant jak ji rikat, Jofinka, Sefinka, Jofi, Sefi, Fina, Jofka... Po mamince bych ji Marii taky dala jako druhe jmeno, ale nedelala bych takovou radikalni zmenu.

prostejina
26. bře 2016

@rituska88 jakkoliv!! :D jsem rada, ze jste to ustáli..u nás zas začíná vystrkovat růžky, ale naštěstí vim, ze muzu manželovi věřit, ze ví, jaká je to nana nafoukana 🙂

prostejina
26. bře 2016

@marcicek84 mne říkají maru, marusko, manžel a děda madlenko, Mařenko, Máří 🙂

guinea
27. bře 2016

@pethy Jen faktická poznámka, ani u nás si člověk nemusí vybrat jméno před porodem. V zákonu je, že rodiče se musí v "rozumné době" po porodu dohodnout na jménu, jinak ho určí soud. Rozumnou dobou je klidně měsíc po. Porodnice tlačí na výběr jména před porodem kvůli penězům - dokud nemá dítě jméno, nemůže mu být přiděleno rodné číslo, a bez něj pojišťovna porodnici neproplatí péči o něj. Já jsem v porodnici dopředu oznámila, že se budu chtít po porodu v klidu rozmyslet, a nikdo neřekl ani ň. Rozmýšlela jsem se dva dny 🙂

nerreidda
27. bře 2016

Všechny jména jsou hezké. Jen na vas záleží,jak se ji bude říkat. Pokud ji někdo řekne Pepino,tak upozornete,ze není pepina,ale Josefinka nebo Jofi. Mi máme kluka Jana,ale nelíbí se ni Jenda,Jeník a tak.Takže od narozeni je to Honzík a pokud mu řeknou jinak,tak je opravim a už si na to dají pozor. Manžel se s tím jménem dlouho sziival ( neshodli jsme se na zadnem ,tak jsem si měla rozhodnout jméno sama), říkal mu všelijak - Jene,fufa,miminken,zbesily,miminko.... 🙂 A ted už mu říká Honzi,Honziku ... 🙂 Tak hodně štěstí pri rozhodování🙂

olga_
27. bře 2016

@kocicinka Jak se mi to přes noc uleželo v hlavě, tak nevím - nevyčítáte si třeba, že jste ji Marie nepojmenovala rovnou, a teď to chcete "napravit"? Psala jste, že Josefínu jste si prosadila Vy, že o Marii jste taky hodně uvažovali. A Josefína se Vám vlastně, jak píšete, líbí pořád.
Nikdo ani neví, jak by se na to vlastně Vaše maminka dívala. Líbilo by se jí to vůbec? Jak dceři říkala ona? Nebyla by to třeba vhodná varianta pro oslovování Vaší dcerky?
Nepřenášela bych zmatky svého života radikální změnou jména i do života svojí dcery...

kocicinka
autor
27. bře 2016

@olga_ Ano, to si právě vyčítám, a moc! Já jsem byla strašně nerozhodná. Původně jsem měla v papírech prohlášení o jménu Marie Josefína, a pak jsem si to nějakým hnutím mysli v poslední chvíli rozmyslela a moc toho lituji. Josefína se mi líbí stále, to není o tom, že se mi přestala líbit Josefína a začala líbit Marie. Mamka měla taky s její oslovením problém, Pepina se jí nelíbila.

shine2015
27. bře 2016

@kocicinka kdyz se josefina libi tak ji neplette hlavu jen proto ze Vam zemrela maminka

olga_
27. bře 2016

@kocicinka Jenže už jste se rozhodla. Je to stejné jako s tím píchnutím uší... Pokud jí ke jménu přidáte Marie, je to určitě ok - v pořadí Josefína Marie. Nebo prostě jméno přidejte sobě. Ale nedělejte z dcery svoji maminku. Dcera si zaslouží, abyste k ní přistupovala jako k jedinečné bytosti. To, nad čím přemýšlíte, má v sobě i pro mě, jak už psal někdo výše, vlastně jistý druh morbidity - ta motivace - a nekladla bych to na malé dítě. Kus maminky je v ní - ve vás obou - i tak. To má příroda zajištěno.
Takto se to jeví spíše, že to děláte jen kvůli sobě. Dceři tím můžete zkomplikovat život - vnímání vlastní identity atd. V tomto ohledu je to vlastně sobecké a alibistické. Omlouvám se.

kocicinka
autor
27. bře 2016

@shine2015 ale to není jenom proto, má to víc důvodů, jak už jsem psala.

petronelka20
27. bře 2016

Ja nevidim nic spatneho, kdyz nechate pripsat jmeno, pokud to tak citis, tak to udelej, ale podle myho to problem s Pepinou neresi. To, ze bude mit druhe jmeno, na to si lidi casem zvyknou, ale otazka, kdo vsechno ji tak bude rikat. My mame deti se dvema jmeny, od narozeni jsem jim rikala obema jmeny, aby si na ne zvykly a ted vetsinou oslovujeme jen jednim. Dali jsme jim take jmeno jako pamatku (dceri po moji mamince a synovi po manzelovo tatinkovi-jmenuje se tak i on) a i kdyz dcerce s manzelem rikame z 95%druhym jmenem, Ivetko ji rekneme opravdu jen vyjimecne (ja chtela to jmeno opravdu jen jako pamatku, jelikoz se mi Iveta nelibi, je to takovy tvrdy a Ivetko ji nebudou rikat vecne), tak ji okoli tak oslovuje, rika ji tak 80%pribuznych a i ve skolce. Obe deti ale slysi na prvni i druhe jmeno,

gwennie
27. bře 2016

... no a my máme 1,5letého syna Davida, kterému už od asi 20tt říkáme Ferdinand... 🙂 A říká mu tak plno lidí v rodině 🙂 Dokonce na to i slyší 🙂

alikam
27. bře 2016

@zuzapra Určitě ne, starý RL mi sebrali, čekali jsme dva týdny na úplně nový.. Nikde tam není ani zmínka že by se předtím jmenovala jinak, prostě úplně jako původní RL akorát s tím novým příjmením.. To mají uvedené asi u sebe někde ale v RL to nemá

lu_mik
27. bře 2016

@kaccistar co mi rikala znama tak ho lze zmenit pouze u plnolete osoby, ale ne u maleho ditete... Pise se to i v papirech ktere odevzdavas v porodnici. Ted na to koukam...

leryl
27. bře 2016

@gwennie A proč jste mu tedy dali jméno David?

marcicek84
27. bře 2016

@kocicinka - jak to tady čtu, tak si myslím, že by se asi u malé nemělo měnit nic. Pokud budete mít i svaté přijímání, pak bych malé dala i jméno Marie, ale jinak ne. Naopak bych si promuvila s manželem jak malou oslovovat, např. Jofi, Fínko apod. ve škole ji asi taktéž budou mít tendenci říkat Pepča, či Pepina, ale třeba u nás bylo zvykem že se paní učitelky ptaly, jak dítěti je říkáno doma a to pak dodržovaly i ve škole, tak se to zažilo i mezi spolužáky...no a taky nevím, jestli v pubertě se třeba více nezalíbí právě to oslovení Pepina, nebo to třeba bude používat jako přezdívku..Nejhorší varianta, jak by ji mohli říkat je pro mě právě ta Jožka. Už to prostě nechte tak, nechte to po smrti maminky ještě tak pár měsíců uležet, než odejde smutek, možná sama přijdete na to, že prostě měnit, nebo přidávat jméno je zbytečné...

marcicek84
27. bře 2016

@kocicinka - noa ještě mi to nedá to hle nenapsat, ono tou změnou jména můžete malé změnit, osud, možná i osobnost, protože údajně i jméno má na tohleto vliv...takže to, že jste dítě nějak pojmenovali má pro něj určitý význam, asi bych si nevzala na svědomí přejmenování a pak bych se dívala, kdyby se malé v životě nedařilo, hodně bych si to přejmenování vyčítala...

gaxi
27. bře 2016

Jozefína je skvělé jméno, a moc se mi líbí i to oslovení Fína, co zaznělo v komentáři výše! Neměňte, Máňa je každá druhá, zato Jozefínek je jen pár.

lucisa
27. bře 2016

@lu_mik to se mi nezda. Mela jsem ve cviceni maminku s malou Adelkou. Rodicum pak nekdo poradil, ze ji to jmeno spolu s prijmenim nejak karmicky neladi, tak pridali jeste jmeno Hana. Uplne v pohode na matrice, mala nemela tusim jeste ani rok. Dnes ma v RL obe jmena a rodice ji rikaji Hanicka.
Takze to asi jde i u tak malych deti, zrejme ale za nejaky spravni poplatek.

lu_mik
27. bře 2016

@lucisa ano, ale ja nemluvim o pridani druheho jmena, ale o uplne zmene - tzn. Jmenuji se Lucie a ted se budu jmenovat misto toho Bara. Tak to nejde... Pridani druheho jmena urcite jde.

olga_
27. bře 2016

@lu_mik Podle toho, co se píše na stránkách Ministerstva vnitra, tak to jde, ale může to být i zamítnuto:
"Změna jména nebo příjmení se nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého."

Více viz:
http://www.mvcr.cz/clanek/jmena-a-prijmeni-zmen...

romca05
27. bře 2016

@zuzapra RL se vydává nový. Já si vzala manžela až po narození syna a synův původní RL jsem odevzdala a dostala nový s mým novým příjmením. Vypadá to trochu divně, že má RL vydaný až po roce a půl od data ,kdy se narodil, ale je to tak. 🙂

ivetka7686
27. bře 2016

@petronelka20 vim o cem mluvis 😁 Iveta je opravdu moc tvrde 😐

adjanni
27. bře 2016

@marcicek84 nechci se nějak vysmívat, ale karma a změnění jména, potažmo by se změnou jména přestalo dítěti dařit, je na mně moc a tomu věří kdo? 😀 🤐 😕

Strana
z6