icon

Dáváte si s partnerem o Vánocích dárky?

beditha
18. pro 2014

Jak je to u vás? Dáváte dárky pouze dětem? A co dospělí sourozenci, rodiče a příbuzenstvo?

My si s partnerem nedáváme nic. Když jedeme mezi svátky někam na návštěvu, tak bereme něco lepšího na zub. Přítelova rodina (synové a bývalá žena) s tím nemá problém. Oslavy s nimi byly skvělé - společné vaření a co dítě, to jeden dárek. Jednou jsme byli u našich a byl to horor. Milión kravin pro každýho a dítě zmatené a nervozní. To, že nedáváme dárky se mojí polovině rodiny urcitě nelíbí, ale neřeknou nic.

Strana
z6
koncita
19. pro 2014

@beditha Už několikátý rok držíme dohodu s mými rodiči a sourozenci, že si vzájemně nic nedáváme - je to velmi osvobozující a mnohem lepší, než dávat "nepotřebné hovadiny jenom proto, aby se něco dalo" a zůstali jsme u toho obdarovávat děti svých sourozenců - to už jsme tedy taky zrušili a letos prvně vlastně obdarovávám jenom vlastního syna. S manželem si taky nic nedáváme, každý rok jsme se oba trápili s vymýšlením a skončilo to vždy nějakou nepotřebnou kravinou nebo každoročně stejným krémem....takže suma sumárum si asi mnozí myslí, že je to blbý nebo ochuzený nebo nevím co, ale já to vnímám naopak - Vánoce pro nás prostě neznamenají blázinec okolo darů nedarů, ale je to o pohodě, setkávání s rodinou a o radosti dětí, na které Ježíšek samozřejmě nezapomíná (až bude náš prcek větší a bude o tom přemýšlet, tak si s manželem nějakou maličkost pod stromek dáme, aby mu to nebylo líto nebo podezřelý, že nám Ježíšek nic nepřinesl 😉 ).
U manželovy strany je to jiné, tam se dárky "musí" dávat a je to každý rok stejný, nudný, strojený a zároveň my od nich nikdy nic nedostaneme, ani náš syn!!! - dají jenom jednu obálku s peněti pro celou rodinu - a to považuji za vrchol trapnosti, ignorace a emoční plochosti.

lenka5731
19. pro 2014

S manželem si dárky dáváme, ale kupujeme si je každý sám, pak se to zabalí kvůli dětem, aby viděly, že rodiče taky něco dostali ..
Neosvědčilo se nám pokusit se překvapit toho druhého. Zpětně jsme se shodli, že ty dárky (překvapení) byly úplně mimo a zbytečně vyhozené peníze. Já i on máme specifické koníčky a patříme mezi obtížně obdarovatelné lidi, nemáme rádi kraviny, což je 99% všech zmíněných překvapení do 500 🙂, takže se toto ukázalo jako nejlepší řešení. Manžel o svém dárku, který si koupil, mluví s nadšením už měsíc 😀

beditha
autor
19. pro 2014

@koncita Tak konečně někdo🙂 U nás je vzácný volný čas strávený společně. Přes rok se vidíme max. 2 dny v týdnu (někdy ani to ne), takže na Vánoce se těším právě na partnera samotného a taky, že si vypneme telefony. Dárečky si dáváme v průběhu roku. Měsíc před štědrým dnem jsme byli ve Vídni a nakoupili si, co už jsme nutně potřebovali a užili si předvánoční atmosféru. Taky se snažíme pozvat někoho na štědrovečerní večeři, kdo by jinak byl sám. Letos se nám to povedlo. Budeme si to užívat🙂

bebinka
19. pro 2014

My si s manželem dárky nedáváme, co chceme/potřebujeme, to si koupíme hned. Pod stromečkem máme něco od našich rodičů, takže děti vidí, že Ježíšek něco přinesl i nám. S manželem si jedeme před Vánoci koupit dobré víno a ústřice - to je náš rituál a na to se těšíme jako na dárek 🙂

misar91
19. pro 2014

my si s partnerem dáváme moc rádi,myslím že i dospělý si rád rozbalí nějaké to překvápko 🙂 pak kupujeme rodičům a sourozencům a jejich dětem.a našim babičkám většinou pořídíme nějakou vzpomínku,třeba fotku v pěkném rámečku nebo fotokalendář.to potěší vždy....

terkazel
19. pro 2014

My si dáváme, většinou nějakou kravinu, letos o bude po hrozně dlouhé době překvapení

nininka23
19. pro 2014

My si dárky dáváme a zároveň kupujeme rodičům z obou stran, sourozencům z obou stran a synovcům. Mezi sebou si děláme překvápko, takže ani já, ani manžel nevíme, co nás letos čeká. Teda občas si dáme něco společného ---např.noťas. Dárky kupuju ráda všem, jen náklady na ně raději nepočítám.

bobulka_216
19. pro 2014

My si dárky dáváme.... když jsme na nákupech tak vždycky manžela poslouchám co by se mu libilo a tak ... takže ja nemám problém koupit mu dárky co se mu budou libit ... manželovi většinou pišu dopis pro ježíška ... pak věcí co by se mi libilo a ať si vybere co chce ... jinak stejně koupi i něco jako překvapko 🙂 dáváme dárky rodičum oboum, a babičkám 🙂 jinak s brachou a manželkou od manžela jsme to zrušili ( sejdeme se většinu někde na vínko) , jinak mam jetě sestru a ta ma přítele, ten dárky neřeší tak tomu nic nekupujeme a sestře samozdřejmě kupuju 🙂 dělám to pro radost 🙂

maraida
19. pro 2014

My si s manželem dárky dáváme a doufám,že to tak bude i nadále.Dáváme si ale to co si přejeme a ne to co potřebujeme.
S rodiči mými i manželovými si dárky také dáváme.
Se sourozenci a jejich protějšky si dáme nějakou drobnost (čokoládu,svíčku...) a jejich dětem také dáváme.
Já vánoce miluju a myslím,že bez nějakého toho dárečku,i když třeba jen drobnosti,by to bylo smutné.

tarra27
19. pro 2014

my si dáváme dárky, a doufám, že i nadále budeme...i když rok co rok je těžší něco vymyslet, aby to nebylo o oblečení a nebo vecech do domácnosti....já mám dojem, že manžel vše má...zatím se mi vždy podařilo neco vymyslet....ale dá to větší a větší práci...tak uvidíme...

ted jsem četla krásný citát, že nezáleží za kolik penez nakoupíme, ale kolik energie a lásky do dárku vlložíme...

nemusí to být žádné drahe dary...potěšit se dá mnoha věcmi 🙂 ale myslím si, že by každý dárek dostat měl.....neumím si představit, že by manžel nic nedostal....a o tom, že se kupují kraviny - to je nesmysl, jelikož pokud druhého máme rádi, tak přemýšlíme, co koupíme...a rozhodne nekoupíme první vec co nás trkne na benzince...tudíž já žádný dárek nepovažuji jako kravinu, ale jako to, že druhý si dal práci a vůbec neco vybral pro mě... 😉

tak2014
19. pro 2014

@tarra27 naprostý souhlas

lenka5731
19. pro 2014

@tarra27 takze ty jsi ráda, že ti dotyčný něco vybral a už ti nevadí, že je to věc k ničemu? že bude někde v koutě pár let ležet? Takhle se na to koukat neumím. Nesnáším ten pocit, kdy rozbalím dárek, objevím věc k ničemu (což je většinou), darující na mě kouká a já na to musím nějak reagovat ... 😅

tarra27
19. pro 2014

@lenka5731 a proč by to byla od manžela nebo partnera vec k ničemu???předpokládám, že nechodím se sobcem a doma nemám blbce, takže i kdyby mi koupil hrneček, beru to tak, že je to proto, že si do něho ráno udělám já kávu a nebo on mi udelá do neho kávu....

nebo já si neumím představit, co by měla být ta "kravina"....my si teda doma kraviny nedáváme - me nevadí dosat kosmetiku, manžel ví, jaké značky mám ráda...nebo co považuješ za kravinu nebo věc k ničemu???

niki727
19. pro 2014

Tak my si navzájem darky dáváme. Já většinou tak od září chodím a ukazuji co by se mi líbilo, kabelky, peněženky, parfémy, šperky apod..... no a většinou dostanu vše, na co si ukáži. Je pro mě překvapní, co vše si zapamatoval a nejsem potom zklamaná, že vybral něco podle sebe. To samé on, i když on kolikrát ani neví, že si to přál 😀 .

orchidis
19. pro 2014

@lenka5731 Mě takhle sere tchýně... je neskutečně nadutá a tupá, NIKDY se nezeptá, co by se mi pro děti hodilo, nebo co potřebujeme, pak dotlačí něco, co děti už dávno mají a čeká, že jí asi budem za ten krám líbat nohy... pak se to tu válí...
no, taky to nemám ráda, tyhle "dary". Ale to je off topic, jiný je to s tchýní, kterou nesnáším a zvem ji jednou za uherák a jiný s partnerem, se kterým dotyčná žije 🙂.

tarra27
19. pro 2014

@lenka5731 navíc pokud tobě partner dává věci k ničemu, tak mě je tě upřímně líto....protože to svědčí o tom, že ty ho vůbec nezajímáš....a to nemyslím ve zlém....

my nemáme doma zavedeno mít hodně dárků pod stromečkem jedno co....a neumím si představit, že by mi partner - dával napříkal zapalovač když nekouřím nebo cokoliv nepotřebného......brala bych to, jako že se o mě nezajímá....ale to poznáš už z chování....

my doma všichni přemýšlíme, jak druhého potěšit.....a ne kupovat za každou cenu neco...a v tom je to kouzlo, nemusí to být nic drahého, ale něco, u čeho se zasmějeme...ale všichni i když vynechám partnera,přemýšlíme o druhých....co by jim radost uelalo....a o tom podle me jsou vánoce....

ne slepě nakupovat....to je povrchnost....a ani si říci nebudeme si nic dávat....tím ukazuje jeden druhému, že i když jsou vánoce, nepřemýšlím o tom druhém, radeji se domluvím, že si nic nedáme.... 😉 a tohle já doma zavádet nechci a nebudu

orchidis
19. pro 2014

A k tématu 🙂. My si dárky dáváme, vždy si koupíme co potřebujeme sami a pak nějakou maličkost jako překvapení a já teda musím říct, že mám skvělýho chlapa, protože i tu maličkost vždy vybral tak, že mi to udělalo ohromnou radost 🙂. Fakt má na to čich, je v tomhle skvělej. A já, když nevím, čím ho potěšit, tak nějaká dobrá flaška udělá radost vždy 🙂.

madre1
19. pro 2014

Vánoce jsou u nás hlavně kvůli dětem a sami sobě si většinou dáváme nějakou drobnost.Důležitější věci si koupíme během roku a hlavně podle sebe 🙂

kamino
19. pro 2014

My dáváme, přítel je modelář - vždy si napíše seznam panáčků, aut, budov či nářadí a něco z toho mu Ježíšek donese - te samé se mnou - kolem Vánoc začnu sýčkovat že mi došla oblíbená řasenka, významě hlásím, že už dochází oblébená Light Blue od Gabanna 🙂 A navíc fotím, takže nějaké ty filtry, baterky, či další cetepetičky se hodí vždy. Víme, co by si druhý přál, nebo potřeboval - mrzí mě, jak tu čtu, že dostávají kraviny a nebo neví co koupit.. těch lidí je mi moc líto, protože k sobě asi nemají tak blízko, nebo jsou bez koníčků, což je škoda..

lenka5731
19. pro 2014

@tarra27 nemyslím zrovna dárek od manžela... ale když už o tom píšeš, tak v době, kdy si manžel myslel, že mě musí překvapovat, tak mi kupoval parfémy, nějakou bižuterii, svíčky, dekorace nebo nevhodně vybrané knížky. Parfém používám léta stejný a velké balení mi vydrží roky, na nějaké experimenty nejsem zvědavá. Ostatní jsou pro mě věci, ke kterým nemám vztah a nevyužiju je. Takže se dá říct, že tohle všechno jsou pro mě kraviny a zbytečně vyhozené peníze. Kosmetiku používám roky, roky stejnou a jen pár základních věcí, navíc ji mám koupenou do zásoby, takže ani tady není prostor. Atd. Stejně se to dá napsat opačně, taky jsem manžela obdarovávala věcmi, které mu nic neříkají a radost z nich neměl.

koncita
19. pro 2014

@lenka5731 mám to nachlup stejně 😉 ale jsme tu koukám v menšině, k tomu ještě vyvoláváme v někom lítost, tak já nevím.....je někde něco špatně? 😲 😅

lenka5731
19. pro 2014

@tarra27 nesmysl ... chceš říct, že když neumím koupit manželovi dárek, který by ho zaujal, tak mě vůbec nezajímá (a naopak)? Nesvědčí to třeba spíš o tom, že ten druhý má specifické zájmy a koníčky? Já opravdu nebudu manželovi kupovat kolo na motorku, tlumič, jakýsi sprej na cosi do garáže a a ten a onen šroubek a matičku, protože tomu vůbec nerozumím. Proč takového člověka obdarovávat hrnkem a parfémem? 😕

lenka5731
19. pro 2014

@koncita ano v menšině ... k vánocům jsem si po dohodě s manželem koupila věci, po kterých jsem toužila, manžel mi je dopřál (tzn. "dovolil" mi za to utratit jím těžce vydělané peníze), protože ho vůbec nezajímám. 😀 Zajímavá logika.

koncita
19. pro 2014

@lenka5731 a já bych teda asi měla manželovi kupovat každý rok nové lyže, protože to je jeho koníček a já ho mám přeci ráda 😀

tarra27
19. pro 2014

@lenka5731 tady je diskuze hlavně o partnerovi...
jejda není a není neco blbě? Já nevím, ale mě by tohle nevyhovovalo.....

me se líbí, když muž vidí v koupelně, že mi dochází krém a on mě ho pak dá na vánoce.,...je to hezké....a za mě, parfemu není nikdy dost 🙂 nekdy změna potěší....stačí, když se zmíním, že mám ráda měnší balení, že se dá krásně nosit v kabelce a je jasné, že mi nekoupí 100ml....a pak se navoním ráda nečím novým....proč ne...
Navíc spodní prádlo, košilku na večer...mají tolik možností....

Já doma tohle zavadet nechci...

a s mamkou - kosmetika to jistí... a vždy ji potěší....a mě letos mamka koupila knížku....kterou jsem řekla, že sháním...a mamka neshánej, my ti ji dáme na vánoce....

já asi vím, jak to mysíš....a myslím si, že největší radost mají děti kolem vánoc, vánoce a dei to je nádhera, je t jiné, než když jsou jen dospele...ale pokud si tohle doma zavedeš, až jednou deti budou tzv z domu, jak budou vánoce u tebe 24. ?? To jako je nebudete řešit, protože si koupíškremy do zasoby sama a vše si koupíš sama?? A proč když ti dochází parfem, nenecháš manžela, aby Ti ho koupil??
V závěru to podobne pak končívá na narozeniny i svátky....a mě to přijde jak t posat nejlíp.....no nesbližuje to ty dva....a zbytečně to kazí atmosferu....

tarra27
19. pro 2014

@lenka5731 ty si to doma delej jak chceš, pokud to takhe máte zavede a vyhovuje vám to....

já to ak mít nechci a nebudu... 😉
hrnek parfem atd byl pouze příklad...můj mužby si sám nekoupil saitek, tak jsem mu ho koupila já.....předloni....nebo to samé dalekohled....atd...

ale nemá cenu vám to vysvetlovat.....

Já jsem ráda, že manžel a já to máme jinak než vy 😀 díky Bohu za to 🙂

tarra27
19. pro 2014

@lenka5731 ps právě v tom je to kouzlo - pokud má rád motorky, nedat mu parfem a hrnek 😀

lenka5731
19. pro 2014

@tarra27 no hlavně že to máme každý tak, jak nám vyhovuje ... ty i já 🙂 Mně to nic nekazí. Atmosféra přece není o darované věci. Jinak ten parfém, co používám, mi manžel dal tuším k vánocům 2011? Příští rok už mi možná začne docházet. Takže k příštím vánocům mu možná naznačím, že by mi mohl koupit nový. To je fakt. 😎 😀

lenka5731
19. pro 2014

@tarra27 ty rozumíš motorkám? Já vůbec, a tomu okruhu, kde tuším, že by ho něco zaujalo už vůbec ne. Takže vyřešeno.

lenka5731
19. pro 2014

@tarra27 ještě dotaz: proč se nade mě povyšuješ? proč ti ten tvůj způsob přijde lepší než můj? děkuju za vysvětlení.

"Já jsem ráda, že manžel a já to máme jinak než vy emoticon díky Bohu za to emoticon" Tuhle větu jsi napsala proč?

Strana
z6