icon

Dáváte si s partnerem o Vánocích dárky?

beditha
18. pro 2014

Jak je to u vás? Dáváte dárky pouze dětem? A co dospělí sourozenci, rodiče a příbuzenstvo?

My si s partnerem nedáváme nic. Když jedeme mezi svátky někam na návštěvu, tak bereme něco lepšího na zub. Přítelova rodina (synové a bývalá žena) s tím nemá problém. Oslavy s nimi byly skvělé - společné vaření a co dítě, to jeden dárek. Jednou jsme byli u našich a byl to horor. Milión kravin pro každýho a dítě zmatené a nervozní. To, že nedáváme dárky se mojí polovině rodiny urcitě nelíbí, ale neřeknou nic.

Strana
z6
latkovkybrno
19. pro 2014

@lenka5731 tak to už vůbec ne 😕

koncita
19. pro 2014

@betelgeuzz jasný.....víš co, k té obálce - mě to proto tolik irituje, protože náš syn; jejich jediné vnouče od nich ještě za celý život nic nedostal, ani pitomý chrastítko....ani zrnko zájmu....a mě ty jejich prachy fakt netěší, nejraději bych jim tu obálku hodila na hlavu a řekla, že když jim vnuk nestojí ani za to, aby vymysleli plyšáka, tak udělají lépe, když nebudou dávat nic! Ale to už by bylo na jiné téma.....a velký téma 😒

tarra27
19. pro 2014

@koncita rozumím ti, jak to myslíš....vše je o vztazích....a pro decka je toho všude mraky.... 😉

koncita
19. pro 2014

@tarra27 no.....bylo by to na velké vyprávění.....nechápu je a mrzí mě to kvůli klukovi, zatím je malinkej, ale až bude větší, tak se určitě bude ptát, proč mu Ježíšek u babičky nic nenadělil....jsou to studený psí čumáci!

maraida
19. pro 2014

Já to mám s babičkami udělané tak,že mi před vánoci dají peníze na malou,já jí nakoupím co sama chci a oni si pak věci převezmou,zabalí a dají pod stromek.

tarra27
19. pro 2014

@koncita říkej si lepší než kdyby se snažili až přespříliš a tchýně si hrála na matku....ale je tto smutné. chápu tě.

dracula
19. pro 2014

Teda tato diskuze ukazuje, jak některé ženy opravdu o Vánocích řeší kraviny. Proboha při čtení těchto řádků si jen říkám, ať si to každý dělá, jak chce. Hlavně, že to vyhovuje jemu. My si dáváme dárky, aby syn viděl, že i nám něco ježíšek přinesl. Nemáme s tím problém. Možná, až syn bude větší, tak si už dárky nebudeme dávat, abychom se vyhnuli narvaným obchodům. 🙂 Takže tak u nás. Celkově Vánoce pro mě nejsou o dárcích, ale o setkání lidí.

beditha
autor
19. pro 2014

@latkovkybrno No jo, teď to vidím. Stejně si po této diskuzi připadám jako zlej člověk, když neobdarovávám🙂

latkovkybrno
19. pro 2014

@beditha ale prd 😉

mafeska
19. pro 2014

s přítelem si dárky dáváme, i když jsem letos přišla s návrhem že si nic dávat nebudeme, souhlasil ale po pár dnech přišel s tím že je to divný a že si dáme aspoň něco, se ségrou si nedáváme nic - dohodly jsme se, že budeme nakupovat jen dětem, pak kupuju mým rodičům a babičce. S dalšími příbuznými si dárky nedáváme. Přítelovu stranu neřeším, se svým sourozenci si koupí něco navzájem (většinou to bývá nějaká láhev, neprožívají vánoce tak jako jsem zvyklá já) a s jeho rodiči letos opravdu netuším, citelně se zhoršily vztahy..

jokerka
19. pro 2014

Nedáváme s přítelem (letos nic nedal, ale já jemu ano) .Jinak si dávám s rodičema, sestrou s dětma a švagrem.

gabcapatis
Odpověď byla odstraněná
maraida
19. pro 2014

@gabcapatis u nás je to taky hodně o voucherech.To jsou věci,které bychom si asi jen tak nekoupili.Takže manžel ode mě letos dostane wellness pobyt,jízdu na segwayi a simulovaný let dopravním letadlem.
Já si jezíškovi napsala také o nějaký pobyt,parfém,Bayles a různé vouchery(kadeřnice,masáž kosmetika,pedikúra,manikúra).Tak jsem zvědavá čím mě ve středu překvapí 🙂

lenka5731
19. pro 2014

@tarra27 já myslím, že jsme si porozuměly velmi dobře, protože ve virtuální písemné komunikaci není řada věcí tak, jak se zdá na první pohled být 🙂 😉

tarra27
19. pro 2014

@lenka5731 přesně 😉 🙂 souhlas leni 🙂

kacca11
19. pro 2014

Tak jsem si prosla celou diskuzi a neda mi, abych se k tomu nevyjadrila. Predne chci zduraznit, ze nejdulezitejsi je, aby to, jak to doma funguje vyhovovalo obema partnerum, ale mne samotnou prekvapilo, kolik lidi si na vanoce darky nedava. A nejspis ani na narozeniny, protoze smysl toho obdarovavani je prece pokazde stejny. Kdyz to vezmu podle sebe, tak mne dela radost vymyslet radost pro manzela, je to pro me nejblizsi clovek, takze vim, co ma rad, do ho bavi a jake ma zajmy. A opravdu rada budu travit cas tim, ze proniknu do jeho zajmu, abych ho mohla nalezite obdarovat. Musim rict, ze me darky vetsinou mivaji /u vsech, nejen u manzela/ uspech. Stejne takovou peci vyberu darku pro me venuje manzel a take jsem pokazde nadsena z toho, co vymysli, jak moc me zna a jak vi, co bych si prala. Uprimne si nedovedu predstavit, ze bychom si nedavali nic nebo se odbyli svickou a sprchacem... Pro me je davani darku o tom, jak to s nami ve vztahu je, jak moc velky zajem o sebe mame. Samozrejme netvrdim, ze darky jsou na vanocich to nejdulezitejsi, to ne, ale prave ty spolecne chvile, vzajemna pozornost, pece jednoho o druheho...

Co se tyce kupovani kravin, darky pro darky, tak to u nas opravdu nehrozi. Komukoli kupuji darek, tak se zamyslim nad tim, co ma rad a co ho bavi, aby to byl darek skutecne na miru. Rozhodne nikoho neodbydu tak, ze bych mu koupila darek pro darek v Albi nebo mu frkla poukaz na prvni vec, co na me bafne na slevomatu. Jak tu nekdo psal, urcite nedam nekomu, kdo miluje motorky, hrnek.

Poukazy jsou dalsi vec, kterou radim mezi kontroverzni darky. Samozrejme, ze pokud nekomu, kdo miluje masaze, koupim poukaz na nejakou exkluzivni masaz, tak je to nanejvys super, ale pripada mi, ze posledni dobou je poukaz neco, co bez pece vyresi obdarovani kohokoli. Myslim tim hlavne to, kdyz nekdo bezmyslenkovite rozdava poukazy na neco, co melo na slevomatu nejvetsi slevu a dava to kazdemu, bez ohledu na to, jestli ma danou vec rad nebo ne, navic nakonec clovek zjisti, ze si musi tu sluzbu doplatit, nebo ze je dany podnik fakt pajzl... Ale takhle to berou lide, co si mysli, ze poukaz /svicka, sprchac,.../ darek pro kazdeho, proste neco, aby neco bylo. Ale to je chyba v pristupu, ne v obdarovavani samotnem.

JAk jsem psala v uvodu, nejdulezitejsi je, aby to vyhovovalo vsem zucastnenym, ale proste nerozumim tomu, proc by mely darky dostavat jen deti. Vanoce nejsou svatkem deti, ale svatkem rodinnym a tak si myslim, ze je dulezite, aby dite vedelo, ze se to tyka i ostatnich a ze Jezisek obdarovava i rodice, babicky a teticky... Uprimne mi pripada zvlastni, aby dite dostalo nekolik desitek darku, aby nakonec nikdo jiny nedostal nic.

koncita
19. pro 2014

@kacca11 tak desítky dárků pro dítě mi připadají zvláštní též, to rozhodně doma praktikovat nebudeme, chtěli bychom jít nějakou zlatou střední cestou, učit synka i jiným hodnotám a skromnosti a jak jsem psala - zatím z toho nemá rozum a až mít bude, tak pod stromkem táta i máma nějakou maličkost taky najdou...to ale
nic nemění na tom, že nám to takto vyhovuje a na dárky využíváme hlavně narozeniny a svátky.... 🙂 A nelibí se mi zase takové to psaní "mezi řádky", že když si s manželem na Vánoce nic nedáváme, tak že o sebe snad nemáme zájem nebo něco takového, to zkrátka není pravda, ale těžko vysvětlovat.....hlavně, že my dva doma víme jak to spolu máme 🙂

lenka5731
19. pro 2014

@koncita ty desítky dárků ... podle mě je zavádějící, co kdo považuje za dárek a jak se to zabalí. Zabalit můžeš desítky balíčků s minimální hodnotou a věci, co by se kupovaly stejně - pastelky, fixy, vícebarevnou pastelku, vícebarevnou propisu, tričko, legíny s kamínkama, ponožky s oblíbenou postavičkou, novou aktovku a podobně. Máš spoustu balíčků a "klasický dárek" v podstatě žádný. 🙂

koncita
19. pro 2014

@lenka5731 jo tak to potom jo 🙂

kacca11
19. pro 2014

@koncita Ja nepisu nic mezi radky. Naprosto toleruji, ze to ma nekdo jinak, ale to cele, co jsem psala, je muj postoj, muj nazor. Neodsuzuji jine nazory, ale tak, jak jsem to popsala, to citim ja. Kdyby mi manzel na vanoce nic nedal, budu to brat jako projev nezajmu, pokud mi da darek uplne mimo, budu uvazovat nad tim samym. To jsou proste me pocity, tak bych se citila, kdyby to u nas fungovalo tak, jako u vas. Tim nerikam, ze je to u vas spatne, bylo by to spatne pro me.

ined77
19. pro 2014

Manžel vždy pár pěkných dárků dostane, to si nedovedu představit jinak, nejvíce pak jde samozřejmě dětem, pak kupujeme dárky ještě pro babičku a dědu, na synovce a neteř přispíváme švagrové penízky (to je oboustranné)...ale už dál neřešíme, jak s penězi naloží..někdy se to ponechá na hory atp. Osobně jsem typ, který rád připravuje překvapení a raději dává než dostává 🙂 ...vždy raději přijmu od manžela nějakou tu korunku a mezi svátky si dojedu dokoupit šatník ve slevách...ačkoliv se mnohdy stane, že nedojedu pouze s oblečením výhradně pro sebe 😀 . Ale to už si můj drahý celkem zvykl (ačkoliv si komentáře samozřejmě neodpustí)😀 .

dracula
19. pro 2014

Ještě mě napadá v souvislosti s tímto tématem jedna věc. Jak tu někdo psal, že pokud by od manžela dostal nevhodný dárek, tak že by to chápal jako důvod k zamyšlení, co za tím vězí. Tak podle mých rozhovorů s mnoha kamarádkami to tak většina mužů má, že neumí obdarovat. Nic bych za tím nehledala. Holt někdo nemá nadání na vymýšlení dárků. My se v práci s holkami vždycky mezi sebou zasmějeme té "hitparádě" dárků od mužů. Např.: thúje k narozkám, sirovátkové mléko k svátku ("vždyť si chtěla žít zdravě"), předražený parfém otřesné vůně, který člověk celý den nedokáže nosit... 🙂 Já spíš vnímám, jak se k sobě chováme. Proto Vánoce bez dárků od muže pro mě jsou jednoduše představitelná představa. 🙂 Nejsem materialista ani krapek.

kacca11
19. pro 2014

@dracula Tak jasne, pokud je nekdo vylozene antitalent na davani darku, tak se ceni i ta snaha, i kdyz prece jen by me nektere veci docela prekvapily. Ale jak rikam, u takovych se ceni alespon ta myslenka, ktera je vetsinou pozitivni. Na druhou stranu si myslim, ze skutecny antitalent na darky je opravdu jen malokdo a spousta muzu darky vybirat "neumi" jen proto, ze proste nemusi, nemaji duvod lamat si s tim hlavu.

koncita
19. pro 2014

@kacca11 skutečný antitalent na vybírání dárků leží momentálně vedle mě na gauči 😀

dracula
19. pro 2014

@kacca11 Fakt antitalentů je dost. Přesto své muže milujeme. 🙂

sisstin
19. pro 2014

@kacca11 tak já třeba dárky nedostávám tak od 12 let a nějak to neřešim, vůbec by mě nenapadlo, že by mi je někdo dávat měl 😕 u nás má taky dárky jen syn, s našima si nic nedáváme, s babičkama taky ne, jiný příbuzný nemám...partnera mám ted necelej rok a hned jsem mu řekla, že si nic dávat nebudem a přišlo mi, že se mu teda ulevilo 😅

sisstin
19. pro 2014

jinak já jsem celkově totálně antislavící typ, strašně to nesnáším a neslavim nic s nikým 😅 nedělám výzdobu bytu atd, prostě tohle jde úplně mimo mě....dárky dávám jen synovi, aby mu to nebylo líto, že žádný nemá...to je přece jenom divný, ale jinak to vůbec neřešim 😕 😕

brunetka11
19. pro 2014

Dáváme si a s mužem se vzájemně dost rozmazlujeme. Dříve jsem psala seznam tipů, co by se mi líbilo. Ale opakovaně jsem zjistila, že mne muž zná líp než já samu sebe, takže letos jsem od toho upustila.
Také systematicky rozmazlujeme babičky 🙂 Ono je také zač...
Naše rodina se neustále rozrůstá - s bratry jsme se domluvili, že dárky dostávají jen děti.
No a pak přátelé, někteří blízcí kolegové...

sisstin
19. pro 2014

největší stres mám z toho, že mi někdo dá drahý dárek a bude očekávat dárek ve stejné hodnotě...noční můra moje 😅 😅

sisstin
19. pro 2014

na to byl expert můj exmanžel, kupovat hodnotné dary a očekávat za to bezmezný vděk a poslušnost a protislužbu 😝

Strana
z6