icon

Jaké jídlo na oběd na Štědrý den? Inspirace vítána

alice180
19. pro 2024

Potřebovala bych inspiraci. Doposud jsme jedli k obědu na Štědrý den klasický Kubu. Bohužel spíš ostatní z donuceni, jelikož já ho mám ráda. Partner ho nejí, dcera už taky nechce. Tak se chci zeptat, co děláte na oběd vy ? U nás v čele rodině se dělá právě Kuba jen ségra dělá čočku, ale tu já dělám na Nový rok. Díky.

Strana
z4
te_reza
19. pro 2024

Bože, se na ten houbovec taky strašně těším 😂 dítě odbydu, polovička čeká na zlaté prasátko a já celý den užírám ten houbovec 🫣😂

jane46
19. pro 2024

@alice180 O octu slysim poprve... Ale ano, jsou to podusene houby na cibulce, rozmixovane, koreni a smetana. Vanocka k tomu. Nekdy do ni orestuju zampiony jako "dekoraci". To byla tradice v nasi rodine, vyrostla jsem na tom a k me radosti je z toho nadseny i manzel a deti 🙂
My mame k snidani rajcatove chlebicky a cukrovi a k veceri 7 chodu za kazdy den v tydnu, jak to bylo driv 😁 (teda v nekterych krajich jich meli 12 za kazdy mesic, ale to jsme si uzili jen jednou...to uz bylo moc). U nas se neji nonstop kdeco cely den, jak tady casto ctu.

alice180
autor
19. pro 2024

@jane46 aha zajímavý. No u nás se takhle dělá houby jen na másle bez cibule teda a klasicke koření a nakonec ocet. A nemixuje se teda.

jane46
19. pro 2024

@alice180 Tohle je jemna smetanova omacka, vyborna. Jime ji jen jednou za rok, slavnostni 😊

nagojka
19. pro 2024

Mi půst nikdy nedrželi a ani s tím nehodlám začínat...k obědu máme vinnou klobásou buď s kaší nebo se salátem..🙂

patypresdevaty
19. pro 2024

@jane46 u nás se taky nejí nonstop 🙄 ale prostě kdxz přijde hlad, něco sníme.
Naopak si nedovedu představit jist o Štědrý den nějaký plnohodnotný oběd, jíme celkově spíš min

sikkacirek
19. pro 2024

u nás hrachová polévka a rybí polévka :D ,půlka rodiny jí to a druhá to :D

terulin
19. pro 2024

U nás se jede Kuba (toho rád manžel), nebo hubník (ten ráda já).

simkrk
19. pro 2024

Dukatove buchticky, zemlovka nebo cocka... 😁 Ale spis vyhrávají ty buchticky 😊

hojda
19. pro 2024

Bílá zelňačka s holečkem https://www.pazitka.cz/polevka/budejicka-zelnice/ a kuba.

la_amanita
19. pro 2024

My chodíme na Štědrý den do zoo, s sebou si děláme klasické zapečené toasty se šunkou a sýrem. K tomu ochutnáme cukroví od přátel, s nimiž chodíváme.

rezina96
19. pro 2024

Nemáme oběd. Ráno si uděláme nějaké jednohubky, dáme na stůl cukroví a máme až večeři.

swan42
19. pro 2024

@martulka88 a jakej je rozdil -podle tebe- mezi timhle (houby, brambory, mrkev, petrzel/celer, koreni, zasmazka) a bramborackou?

rajdamajda
Odpověď byla odstraněná
michaela666
19. pro 2024

@swan42 To co popisuješ je i za mě houbová polévka. Protože naše bramboračka nemá kořenovou zeleninu ani hříbky. Nedávno mě přesně tímhle dostala tchýně, protože její bramboračka= moje houbová. 😀
Asi záleží z kterého kraje člověk pochází 🤔.

martulka88
19. pro 2024

@swan42 My odjakživa říkáme houbová, manžel bramboračka 😉

renata_davi
19. pro 2024
boban
19. pro 2024

Na snídani máme vánočku s máslem - s máslem a domácí marmeládou - Nutella....
Přes den máme chlebíčky - z domácí veky a domácích pomazánek plus obložení...a cukroví... oříšky...
Večeříme kolem páté 😉

swan42
19. pro 2024

@martulka88 ja se ptala, jak podle tebe teda vypada bramboracka, kdyz ne takhle, ale diky za odpoved, uz me to asi nezajima 😄

alice180
autor
19. pro 2024

Děkuju všem za inspiraci

kolunka
19. pro 2024

hráškový krém a brambory s tvarohem. V našich rodinách bylo zvykem jíst zelovku, ale tu naše děti nemusí, tak jsme si našli něco nového, co chutná všem. Řízky a klobása s br salát až na štědrovečeři

arielka222
19. pro 2024

Hovězí vývar s nudlemi a chlebíčky

martulka88
19. pro 2024

@swan42 Pro mě bramboračka je bez hub, jsem tak naučená odjakživa 😉 Pro něj je houbová krémová.

petulkadodo
19. pro 2024

@alice180 My obědváme jen polévku. Rybí nebo kuřecí

4formy
19. pro 2024

My většinou vývar ,hodně nudlí a mrkviček...druhý chod nemá smysl,všude cukroví,chlebíčky.sýry...Až pak večeře...

dendy88
19. pro 2024

@alice180 my děláme česnekovou polévku, všichni se na ni těší , děláme ji jak v restauraci , opečeme chleba, nakrájíme šunku a sýr 🙂. Houby nejime, játrový knedlíčky mi taky neji , vývar máme běžně, tak jsem kdysi vymyslela tohle. A večer klasika salát ( nějaký děti kaši) , klobása ( nějaký děti sýr) . Řízek děláme 25.12 když přijde tchýně.

luckamiksova
19. pro 2024

Vinnou klobasu s bramborovou kasi 🙂

veroniquecz
19. pro 2024

@alice180 u nás snídáme vánočku, přes den se zobe cukroví, na oběd čočkovou polévku a večeříme kolem 17 - 18 hodiny, podle toho kdy se muž vrací ze směny.

jirovapa
20. pro 2024

@alice180 z nás doma se taky jedl na Štědrý den Kuba, ale nyní mi to u manžela a dětí neprojde. U nich doma je zvykem k oběda vinná klobása s pečivem. Já bych raději toho Kubu, ale přizpůsobila jsem se. Takže si dám jen kousek a večer se najím normálně večeře. Půst neřešíme.

glimmer
20. pro 2024

dělám jen vývar s nudlemi ... protože každý zobe tu cukroví, tu chlebíček, jednohubky a tak ... tak spíš pro ten pocit, aby děti měli něco teplého a pořádného 🙂 ... večeříme tak kolem 17-18 hodiny

Strana
z4