Křtiny, co je k tomu potřeba? Manželka pokřtěná není
Dobrý den..
Chtěli bychom se zeptat, jak pak je to s křtinami..??
Manželka pokřtěná není já však ano, no a chtěli bychom naše mimčo nechat pokřtít také...
Co je k tomu potřeba..??
Jestli nám může někdo poradit... 🙂
Moc děkujeme..
@marketa233 jenže to nejsou siamská dvojčata..každý člověk je jiný, a i když základní věci členové jedné církve asi pojímají stejně, tak odchylky ve vnímání tam jsou. Každý má svou hlavu, své chápání, své myšlenky, které jsou jen jeho, ne stádní. Nikdo není dokonalý a neomylný. Jak bys mohla chtít aby miliony lidí mysleli, chápali, vnímali úplně stejně ve všech detailech, ve všech věcech. Základ je stejný, ten by měl ctít každý, každý člen církve, ale pak je spousta ostatních věcí, kde opravdu každý může mít trochu jiný názor na to. I v církvi funguje diskuze.
@marketa233 a k čemu je třeba tělo církve? proč církev potřebuje ovečky? víra bud je nebo není proč je církvi třeba stado které musí někdo řídit? To je právě ono co mi na církvi vadí, nechci patřit k žádnýmu stádu a poslouchat svého pastýře, chci jen věřit a mít svoji vlastní vůli.
@andelka s tím souhlasím... ono kdyby byly všichni stejného názoru a dodržovali striktně ustanovení své církve těžko by mi mohl římskokatolický kněz pokřtít nemanželské děti, aniž bych já byla křtěná, bez biřmovaného manžela a kmotra, bez snatku v kostele...protože takové děti jsou splozeny v hříchu a církev je tuším nazívá bastardy
@denyzuza06 církev ne, lidé.
Ono, v podstatě by je římskokatolický kněz pokřtít neměl, protože předtím rodiče prokázali že podle církve a víry nežijí a ani nechtějí (nejsou pokřtění, nejsou svátostně oddáni,svátost křtu chtějí ale svátost manželství ne? atd.). K tomuto církev směřuje, k tomuto ideálu, tomu věří, že takto by ten postup měl být správný..ale taky počítá s tím, že lidé ideální nejsou, z mnoha důvodů tyhle věci odmítají..ale stále církev věří že je možné že se jejich mínění změní. A taky v poslední době se věci hodně uvolnily, a ty podmínky se tolik striktně nedodržují. I když snad většina věřících o nich ví, jen z určitého důvodu se jimi řídit nechtějí, protože mají vlastní rozum.
Biřmování ani u rodiče ani u kmotra dneska už podmínka není. Jen aby byli pokřtění, aby aspoň nějaká jedna podmínka zůstala a byla splněná, jinak by z toho byl fakt už holubník.
@marketa233 nevím kde si nabyla dojmu že jsem obelhala kněze? Já jsem nikomu neslibovala při křtu že moje dítě bude patřit jejich církvi, o tom na obřadu nepadlo ani slovo. Ani při předchozím rozhovoru jsem mu nikdy neslíbila že moje dítě bude římský katolik, já jsem pouze slíbila že své dítě povedu k víře v Boha a to dělám, nikomu jsem nelhala a já myslím že i pan farář dobře věděl jak to je vzhledem k tomu že já sama nejsem křtěná tudíž ani já nejsem římský katolik.
@andelka ve vedlejší vesnici kamarádce nepokřtili dítě přestože oba manželé jsou křtění a měli svatbu v jejich kostele, ale bydli jinde tak chodí do jiného kostela ona ale chtěla své dítko pokřtít v kostele kde byla křtěná ona kde měla svatbu a kde má celou rodinu, měla smůlu pan farář to smetl ze stolu že nechodí do jeho farnosti tak nic nebude. O dědinu dál nepokřtil kněz dítě protože nebyl kmotr biřmovaný.... tohle je doslova holubník
@denyzuza06 a manžel se angažoval? když on pokřtěný je? Já bych asi taky volila křest u církve, která už v rodině tradici má. Pokud bych teda s ní v tom základu souhlasila. Pokud ne, tradici bych změnila.
@denyzuza06 je na kompetenci každého faráře zda svátosti udělí nebo ne. Nicméně postup prvního neschvaluju, protože je jedno kde je kdo pokřtěný. Můj starší byl křtěný tam, kde jsme měli svatbu. Druhý jinde, tam kam ani podle bydliště nespadáme. Ale chodívali jsme tam na mši a já jsem se účastnila akcí farnosti.
Všechno je to o lidech, ale všechno se dá urgovat, diskutovat o důvodech. Biřmování opravdu podmínka není. Ale taky je to na knězi, na jeho rozhodnutí. Mnohokrát se stává, že jeden odmítne, tak se zajde za jiným. Trochu na hlavu to je, ale kněží takové kompetence prostě mají.
@denyzuza06 jak jsem psala o té kamarádce, že je sice křtěná v ŘKC,a le hlásí se k jiné, tak svatbu nakonec měla katolickou. Jeden kněz ji odmítl, druhý na to kývnul. Mně to přijde na hlavu, jako lež, ale nakonec je to záležitost toho kněze a jeho svědomí, jak se s tím vypořádá, jaké měl důvody vyhovět.
@andelka křest jsem chtěla já a on souhlasil, zařídila jsem si ho také já sama, on se samozřejmě zúčastnil prvotní schuzky s farářem. Má stejný přístup k víře jako já stejně tak jako jeho matka, která ho k té víře vedla. Je věřící ale k žádné konkrétní církvi neinklinuje. On sám by na mě křest nevyžadoval pokud já bych nesouhlasila.
@denyzuza06 děkuji za vysvětlení 🙂
@andelka právě tyto paradoxy a "zlovůle" farářů mi nějak nejdou do kupy s tím "fungujícím společenstvím" když je to vlastně jen o tom jakej na to má názor ten konkrétní farář který zrovna v tom či onom kostele slouží
@andelka já děkuji za diskuzi a hlavně za snahu o pochopení
@denyzuza06 jo no, některé věci kdyby byly naprosto jasně dané, tak by to bylo jednodušší. Ale tyhle věci holt jsou o tom, že to je v kompetenci farářů a je to pak na nich jak si svůj postup zdůvodní. Nakonec je to o snaze o pochopení, toleranci, diskuzi a pokoře. Myslím že ty základní věci jasné jsou (že je nám kolikrát zatěžko je dodržovat je už jaksi naše věc 😅 ).
@meor jsme na tom stejne jak vy 😉 chteli jsme aby byl pokrteny a ne aby chodil pravidelne do kostela a ani my to nedelame 😉 zalezi na fararovi, jak to umi podat...ten nas to moc pekne vysvetloval a vubec mi neprislo, ze by nam chtel neco tlouct do hlavy 😉 kazde sezeni trvalo pul hodinky, takze to nebylo moc dlouho a uteklo to rychle 😉 za samotny krest nic nechtel ale my jsme mu dali do obalky 500kc a za svicku a decku chtel necelych 200kc, to si ani nevzal ale chtel, aby jsme to dali v kostele do "prispevku"
@denyzuza06 Já nechci, abys mě špatně pochopila - já Tvůj postoj k církvi chápu, v některých věcech jsem s Tebou zajedno. To, v čem se lišíme, je pohled právě na ten křest jako takový. Jinak s Tebou ale souhlasím - podstatná je ta víra....
Mně hlavně vadí to, že se z toho křtu stává jakási móda poslední dobou - on je to pěkný obřad, takový slavnostní, sváteční, sezve se příbuzenstvo... Ale že je princip úplně v něčem jiném, to řadě lidí vůbec nedochází. Co vůbec nechápu je, že někdo chce křtít dítě a přitom ví, že ho k víře vést nebude..
Ad rozdíly u farářů - souhlasím s tím, že někteří to až příliš hrotí. Mě právě dost mile překvapil ten náš, že je takový pokrokový. Bývalá kolegyně z práce chtěla křtít dceru (syna má pokřtěného) a protože se mezitím u nich změnil farář, budou nakonec křtít jinde - ten nový si dal podmínku, že bez církevního sňatku nebude ani křest, což oni odmítli.
@meor neviem ako v iných vierach ale v rímskokatolíckej je to takto: Jeden z manželov musí byť pokrstený,mať prvé sväté prijímanie a aj birmovku,(ideálne aj manželstvo uzavreté v kostole).Kmotr/a musí byť tiež veriaca a musí byť birmovaná,ak nie sú splnené tieto podmienky,tak krst v podstate nieje platný.Pri krste sľubujete,že budete svoje dieťa viesť k viere a tým pádom, že pôjde aj na prvé sväté prijímanie a následne birmovku.Budete potrebovať sviečku a křtíci roušku na ktorej bude vyšité meno dieťaťa,dátum narodenia a dátum krstu. Krstu predchádzajú sedenia s kňazom,ktorý vás poučí o tom,čo krst a vstup do církvi obnáša.Krst sa robí vo farnosti,do ktorej podľa trvalého bydliska patríte.Občas urobia kňazi aj výnimku a pokrstia dieťa aj z inej farnosti.
@somalicats s tím souhlasím, křest by neměl být pokud není potom dítko s vírou seznámeno, jako rodinou akci rozhodně ne, má to být otevření dveří k víře a Bohu. Pokud se chce někdo jen sejít pěkně oblečenej s rodinou a polít dítko vodou tak to může dělat kdekoliv jinde a nepotřebuje k tomu faráře.
My jsme paradoxně krom prarodičů miminek žádnou rodinu nesezvali, byla to čistě soukromá skromná akce, rodiče, prarodiče a kmotr, žádné divadlo.
@denyzuza06 Ty můžeš věřit jen, když jsi pokřtěná? Své děti můžeš vést k víře jen, když budou pokřtěny?
@marketa233 samozřejmě můžu vést děti k víře i bez křtu ale já chci aby byly pokřtěné a taky bych jim nerada jednou složitě vysvětlovala proč je vedu k víře a přitom jsem je ani nepokřtila. Především já jsem věřící tak je snad logické že chci své děti pokřtít. Jsem věřící bez vyznání, věř tomu nebo ne, ale to je dneska uplně běžná věc.
@denyzuza06 Já tomu věřím. Věřící bez křtu a bez vyznání, to chápu.
@denyzuza06 A je jasné, proč je takové pojetí moderní. Vybíráme si, co se nám hodí.
Nás to nestálo nic (jen obleček a peníze, které jsme dali dobrovolně do kasičky, plus pořízení svíčky a roušky). Ani nám nikdo nedělal přednášky. Bylo to moc hezké a jsme rádi, že jsme se tak rozhodli.
Bylo to ale u Husitské církve (je to hodně podobné katolické, ale mírnější) a je to hlavně o faráři, náš byl suprový.
Křest je duchovní rituál, nezáleží, zda jsem členem církve (tzn. zda chodím každou neděli), kněz křtem dítěti vyprošuje ochranu a vedení. Takže pro nás to mělo smysl, i když to máme s vírou tak trošku jinak, nejsme klasičtí věřící.
@meor A proč chcete kříit dítě, když nemáte a nechcete víru v Boha?
Já věřící jsem Dítě mam také křtěné , ale do kostela nechodím a knězove nějak neuznávám,vemte si kolik z nich se schovávají za sutanou a vírou..a jsou to uchilaci...... (samozřejmne ne vsichni) a zneužívají virů k naprosto k ne křesťankym a i lidských činum... a takový nám máj určovat co a jak má byt a ne byt....
když je potřeba pomodlim se doma a to my stači. Kdo četl bibli,tak ví,ze sám Ježíš neuznávál modlení na verejnosti.. , co se tyče křtu,tak mam pocit,ze každý má právo vstoupit do víry a nechápu proc stím oni dělají problémy.
...,@denyzuza06
😊
@nonacek Kdy je potřeba se modlit? 🙂
@marketa233 každý podle své potreby 😉
@nonacek Jo, když něco potřebuji, aha.

@hanih děkuji konečně mě někdo pochopil 🙂
@marketa233 křest beru jako závazek že povedu své dítě k víře, respektive že dostane možnost být věřící, že se dozví všechny informace o církvi a víře at dobré či špatné a sama si zvolí svoji cestu, jde mi o to aby tu cestu k Bohu měla odmalička otevřenou a nemusela ji hledat jako já, církev at si vybere pokud do nějaké bude chtít patřit
Já nemám výhrady ke knězy, každý člověk je samostatná jednotka a to že slouží své církvi je o jeho přesvědčení což ale neznamená že je špatný člověk, jen má jiné názory než já, což má většina lidí na světě, pořád je to on kdo by měl být Bohu nejblíž a kdo je oprávněný jako jeho služebník dítě do království nebeského přivítat a přijmout, to je jako bych si nenechala udělat nehty u paní jenom protože dělá pro vietnamce i když odvádí svou práci dobře.
@somalicats víš já jsem přesvědčená že církve si vymyslel člověk právě proto že mi lidi děláme vždycky rádi věci složité a rozporuplné. mi je církev jako společenství ukradená jde mi jen o víru k Bohu proto mě všechny tyhle věci kolem nechávají chladnou a neřeším je. Církev není důležitá pro mě a myslím si že nebude ani pro moje děvčata a pokud bude jistě nebude problém přestoupit k církvi kterou si vyberou. Bůh je jeden, víra je jedna a křest znamená vždy to stejné ostatní není důležité