icon

Křtiny, co je k tomu potřeba? Manželka pokřtěná není

meor
28. lis 2014

Dobrý den..
Chtěli bychom se zeptat, jak pak je to s křtinami..??
Manželka pokřtěná není já však ano, no a chtěli bychom naše mimčo nechat pokřtít také...
Co je k tomu potřeba..??
Jestli nám může někdo poradit... 🙂
Moc děkujeme..

Strana
z5
nonacek
29. lis 2014

@marketa233 moc te nechápu jak to myslis😨

werumka
29. lis 2014

Holky, můžu se zeptat - zajímá mě odpověď více lidí, protože vím, že ty odpovědi můžou být fakt různý.
Jak byste definovaly slovo "církev"? Bez nějaké nápovědy na netu, v katechismu - prostě svýma slovama. Hodně se ten termín používá v různých souvislostech, tak by mě zajímalo, jak ho konkrétní lidi vnímají.

nonacek
29. lis 2014

@werumka Já církev neřešim to slovo na mne působí jako sekta.........
věřící jsem.... ale jak jsem tu už psala do kostela nechodím a kněz me nemá za co kárat....ani vyslichat a Já taky nestojím o jeho žvásty kterým některý sám neveri . sám není bez hříchu... jedu si podle svých pravidel..

denyzuza06
29. lis 2014

@marketa233 můj muž i jeho matka třeba křtění jsou a oba jsou bez vyznání. Neni to nic neobvyklého, jsme lidi myslící a máme svůj názor a pokud se neshoduje s názory církve není důvod do ní patřit jenom proto abychom byli v nějakém společenství. Církev si vymysleli lidé je to způsob jak ovládat skupinu lidí ale Bůh nepotřebuje církev ke své existenci, to církev potřebuje Boha. Bůh i víra jsou a budou i kdyby žádná církev nebyla. Já nepotřebuji společenství lidí co mě budou každou neděli utvrzovat ve víře, jsem dost silná osobnost a moje víra je pevná. A nezlob se na mě jestli si někdo myslí že když dá stovku do kasičky a řekne deset otčenášu je jeho špatné chování smazáno tak je to narušený člověk se špatným vnímáním reality a mezi takové lidi já patřit nechci, člověk se ke svým činům musí postavit čelem a přijmout za ně odpovědnost a ak teprve může doufat v to že mu bude odpuštěno.

zmrz_lina
29. lis 2014

@werumka podle mě je církev instituce 😉 jak to vnímám já (jsem nevěřící, nekřtěná) - víra může existovat bez církve (člověk může věřit, aniž by patřil k nějaké církvi apod.), ale církev nemůže existovat bez víry těch, kteří jsou v ní sdruženi.

denyzuza06
29. lis 2014

@werumka já bych nerada urazila přítomné co do nějaké církve patří, jde pouze o můj subjektivní názor, já osobně církev vnímám jako stádo (oni sami se často nazývají ovečkama), společenství lidí co sami o sobě jsou slabí ale pod vedením té správné osoby se z nich stává dav kde perfektně funguje davová psychoza. Řídí se pravidly, které opět vymyslel převážně člověk a staletími je další "mocní" upravovali k jejich potřebám a která často odporují zdravému rozumu a svobodnému myšlení. Takto vnímám církev já a chápu že je to názor pobuřující a pokud se někoho dotkne tak se omlouvám, ale já to tak prostě cítím

aaababy
29. lis 2014

Musite byt krteni oba. Me krtili spolu se synem.

aaababy
29. lis 2014

Do kostela nechodim ani nepatrim do zadne sekty krestni list mi neprekazi.

polaks
29. lis 2014

Za mňa,je cirkev len organizácia,pod ktorú spadá nejaká viera.Som veriaca katolíčka,do kostola chodím,absolvovala som všetky sviatoti,ktoré do kresťanstva patria od krstu,až po sviatosť manželstva.Cirkev ako samostatnú riadiacu oorganizáciu veľmi neuznávam,pretože sú veci,ktoré si viem predstaviť,že by sa mali v tej organizácii robiť inak.To ale neznamená,že ako veriaca opovrhnem kostolom a motlidbami. Ak chce niekto dieťa pokrstiť,mal by si uvedomiť,že sa tým zaväzuje plniť príkazy cirkvi,do ktorej sa hlási.Ak s tým človek nechce mať nič do činenia,tak nechápem,na čo krst? Krst slúži na zmytie dedičného hriechu,v ktorý ale samozrejme veria len veriaci danej viery.Ak veríte v Boha,no odmietate chodiť do kostola a držať sa 10 prikázaní,načo chcete deti krstiť? Akože len tak pre istotu?
Motlidba je rozhovor s Bohom a ten rozhovor by sa mal viesť denne,nie len vtedy,keď niečo poterbujeme..TO samé platí o kresťanskom krste,je to niečo,čo ide s človekom celý život a nedá sa to nijako zmazať,pokrstené dieťa je navždy zapísané v cirkevnej matrike !

denyzuza06
29. lis 2014

@polaks ale my se řídíme desaterem a kostel neodmítáme jen jsme přesvědčení že Bůh je všude kolem nás a není třeba za ním chodit každou neděli do kostela protože si to před iks staletími nějaký člověk vymyslel. Taky tu nikdo netvrdí že se modlíme jen když něco potřebujeme, já třeba často když jdu spát a přemýšlím o své rodině si říkám jaké mám štěstí a poděkuji Bohu za své děti za svou rodinu a za zdraví kterému se všichni těšíme a příjde mi to nohem přirozenější než si každý večer před spaním kleknout k posteli sepnout ruce a mechanicky odříkat otčenáše protože mě tak k tomu církev vede

marketa233
29. lis 2014

@denyzuza06 Není třeba chodit do kostela, Bůh je všude, ale nepokřtít děti by byla tragédie? To nějak nechápu.

marketa233
29. lis 2014

@aaababy Co je křestní list? To je nějaký diplom od Boha?

marketa233
29. lis 2014

@denyzuza06 Ještě by mne zajímalo - Bůh má radši pokřtěné?

polaks
29. lis 2014

@denyzuza06 ale to je v poriadku,Veriť v Boha,neznamená byť súčasťou nejakého kresťanského spoločenstva.Veriť v Boha po svojom môžete a nepotrebujete k tomu ani krst,ani cirkev.
Ja som len chcela povedať,že krstom práve človek vstupuje do spoločenstva veriacich ktoré spadá pod nejakú církev.a krstom sa zavezuje,resp. rodičia sa zavezujú,že sa budú riadiť tým,čo tá cirkev vyznáva a teda aj jej pravidlami a že budú k tomu istému viesť aj svoje dieťa.Nechať pokrstiť dieťa a potom sa neriadiť tým,čo ste pri krste sľúbili je úplne zbytočné.
Môj manžel tiež verí v Boha,ale nieje pokrstený,nechodí ani do kostola,neuznáva církev ako organizáciu a je to v pohode!

polaks
29. lis 2014

@marketa233 Křestní list,je to isté ako rodný list.Rodný list máte v matrike mesta.A krstný list je založený v cirkevnej matrike.

aaababy
29. lis 2014

@marketa233 nejak nechapu tvoji otazku. Bud si delas legraci nebo jsi dost hloupa osoba. Do kostela nechodim 5let z osobnich duvodu. Nejsem katolicka a je to kazdeho vec.

marketa233
29. lis 2014

@polaks Já mám tedy svůj rodný list doma. Tak mne zajímalo, jestli se v kostele taky dává nějaký papír.

polaks
29. lis 2014

@marketa233 áno dáva.Doma máš síce rodný list,ale máš ho aj na matrike.len nie v takom formáte,ako máš doma.

denyzuza06
30. lis 2014

@marketa233 nikdy jsem neřekla že nepokřtít dítě by byla tragédie a nejspíš bych to i přežila kdyby křtěné nebyly ale nemusím, můžu si je nechat pokřtít tak proč jim to nedopřát

denyzuza06
30. lis 2014

@polaks já jsem u křstu slíbila vést dítě k víře a to dělám, nedala jsem žádný slib církvi ale Bohu i když chápu že to ta církev může brát samozřejmě jako příslib jí

denyzuza06
30. lis 2014

@marketa233 myslím že ti docházejí argumenty tak už plácáš pěkný nesmysli, jestli má Bůh rád někoho víc nebo miň se budeš muset zeptat jeho, nemyslím si že by nám příslušelo něco takového posuzovat. Proč jsem svoje děti křtila už jsem uvedla stokrát a proč se nehlásím k žádné církvi taky, nemyslím že je nutné to pořád dokola rozebírat a pitvat, já mám svůj názor na věc a své svědomí a jsem se svým životem spokojená a je mi upřímně jedno co si o tom kdo myslí.

marketa233
30. lis 2014

@denyzuza06 Pořád jsi ale nevysvětlila, proč své děti křtíš, když to nemá žádný praktický význam. Krom toho, že je tím hlásíš k členství v církvi, což ale nechceš.

Takže ještě jednou:
1. Je křest přihlášení do konkrétní církve?
2. Lze věřit v Boha bez křtu?
3. Má Bůh raději pokřtěné? Bůh vyžaduje křest?

somalicats
30. lis 2014

@marketa233 Já myslím, že odpovědi na své otázky jsi tu již dostala v různých příspěvcích od různých lidí. Proč se v tom neustále pitváš?

marketa233
30. lis 2014

@denyzuza06 Mimochodem tady nejde o mé argumenty. Snažím se klást otázky, abych pochopila logiku křtění v křesťanské církvi, když člověk není a nechce být křesťan. A zatím pořád nechápu. Vychází mi z toho, že je to zadarmo, pěkný ceremoniál a navíc třeba Bůh bude hodnější.

denyzuza06
30. lis 2014

@marketa233 už několikrát jsem vysvětlila že křest považuji za přijetí dítěte/člověka do království nebeského a to mě jako důvod stačí. Církev je nutné zlo bez kterého to není možné provést.

Já sama křtěná nejsem a jsem věřící takže proč by to nešlo.

Koho má Bůh raději nebo nemá mi nepřísluší posuzovat a upřímně nad tím ani nepřemýšlím, nežiju podle své víry aby mě měl Bůh rád ale abych mohla mít ráda sebe sama a nemusela se za sebe stydět

somalicats
30. lis 2014

@denyzuza06 U nás se ke křtu sešla hlavně partnerova část rodiny, jsou věřící a chtěli být u toho. Z mé strany jen moje mamka a ségra s neteří, taky jsem z toho nechtěla dělat divadlo.

denyzuza06
30. lis 2014

@marketa233 zadarmo to sice má být ale u všeho co církev dělá si řekne o dobrovolný příspěvek a taky nezapomene sdělit v jaké výši by si ho představovali, samozřejmě platit se nemusím ale dost pochybuju že by to nekde nevyhověl když mu církev taky vyhověla v jeho prosbě.
A že bude Bůh třeba hodnější to už je naprostej nesmysl a je z toho patrné že o víře nevíš vůbec nic, to kde tvá duše skončí nezáleží na tom jek se snažíš celý život Bohu zavděčit ale jak dobře či špatně jsi žila, jaké hříchy jsi posbírala a co jsi udělala pro své bližní, zřejmě považuješ křest a ostatní zvyky věřících za lezení do zadku pána Boha to pak chápeš všechno úplně špatně

somalicats
30. lis 2014

@denyzuza06 Asi tak.
My dnes byli na adventní mši, vzadu několik kasiček. Taky nedávám peníze na to, aby mi bylo odpuštěno, to je věc, ke které mám stejně jako Ty výhrady. Na vánoční dárky pro děti jsme ale přispěli rádi. Sice je vše "zadarmo", já ale vždycky zvažuju, když už někde finančně přispívám, na jaké účely mají mé peníze jít. Jinak nám farář žádnou konkrétní výši příspěvku pro kostel neřekl, nechal to čistě na nás.

denyzuza06
30. lis 2014

@somalicats nám při křtu římskokatolický farář řekl jakou má představu i při svatbě nám evangelíci řekli kolik si představuji za adekvátní částku za obřad ale konečná výše odměny byla vždy na našem uvážení.

Na mši taky děti občas vezmeme aby věděli jak to vypadá, ale kasičku se přiznám že ani nevím kde je. Stejně jak říkáš chci vědět kam mé peníze jdou a že opravdu pomáhají takže podporuji jednu konkrétní nemocnou holčičku.

sibara
30. lis 2014

No, tak já bych zrovna netransparentnost církvi ( římskokatolické v našem případě) minimálně na místní úrovni nevyčítala - alespoň tedy v naší farnosti kněz na závěr mše pokaždé uvádí, na co byly peníze ze sbírky, ať pravidelné či jakékoliv příležitostné, využity (nebo teprve budou).
Rovněž z hamižnosti bych je zrovna nenařkla, my jsme příspěvek po křtinách dávali, ale farář si o něj rozhodně sám neřekl ani nenaznačil a výši nechal na nás, žádné doporučení jsme nedostali. Zase nenasazujme všemu a všem psí hlavu, že...
Jinak mě vaše debata baví, byť zakladatel už asi musí být úplně mimo 😀

Strana
z5