icon

Musíme na Vánoce utrácet za drahé dárky?

berenika39
4. pro 2024

Ahoj, nějak to blbě nesu. Je to skutečně tak, že Vánoce - rovná se mobily, roboti, pračky, sušičky, fény, lednice, počítače, tablety, vysavače, prostě dárky za tisíce? Však pokud takovou věc potřebuji a mám na ni, koupím si ji. Pokud ne, ok, našetřím. Běžná spotřeba, nic, co by bylo jako pozornost, dárek proto, že chci s nápadem udělat radost. Je možné, že to vnímám jinak, ale prostě si v rodině vyměnit tisícové částky.... já jim, oni mě... na to nehrajem.
A beru i negativní názory...

Strana
z6
somalicats
7. pro 2024

@klokanka31 Ten prodej kaprů tímto způsobem už hraničí s týráním zvířat. Ještě je OK to, když tam toho kapra hned klepnou. Ale největší hnus je tahat živého kapra domů do vany. To, že je to tradice, je mi fuk. Nemám problém s tím jíst maso, vyrostla jsem na vesnici, zvířata jsme na jídlo chovali, ale taky jsme se k nim chovali slušně.

klokanka31
7. pro 2024

@cherie24 A víš jak je velký rozdíl v chuti, když máš čerstvě zabitého kapra, a nebo už koupený kus z obchodu?

klokanka31
7. pro 2024

@somalicats Jenže týrání zvířat máš teda i chytání ryb (chudáci si propíchnou tlamu háčkem), výlov ryb (asi víš jak to vypadá, když se metráky ryb mlátí o sebe, lítají kolikrát vzduchem, jako otlučený musejí být fakt dost), atd. Za chvíli si ochránci vzpomenou že celá konzumace masa je týrání zvířat, a budeme jíst červy nebo co? To je jako řeči jak se musí chránit planeta, furt všechno třídit, nejlíp zakázat plasty, spalovací motory, aby lidi netopili uhlím, nejlíp ani dřívím, ale už nikdo nekouká kolik sr*ček se dostane do ovzduší třeba z letadel. Ale leteckou dovolenou si lidi neodpustí, aby teda planetu chránili.

corry21
7. pro 2024

Já osobně za vánoce dám fakt spoustu peněz, jenze já vánoce miluju a dělá mi to radost, můžu si to dovolit a nijak mě to neomezí. Ne abych něco dala, ale protože to mám fakt ráda, ať jsou to věci po kterých touží, nebo když nevím, tak klidně dám i tu kosmetiku nebo poukázku, protože prostě jednu babičku z dárků nevynecham jen protože zrovna nenapadá co dát. Vánoce mám ale ráda se vsim, atmosféru, trhy, pečení cukroví, nemám z toho ani stres ani nerva že něco nestíhám. S kamarádkama si klidně dáme tu svíčku a mám z ní fakt radost. Ať si to každej dělá po svým, jediný čemu já nerozumím tak je brani pujcek na dárky. Ale i to je lehký odsoudit když v té situaci člověk nikdy nebyl, byť je to cesta do pekla.

cherie24
7. pro 2024

@klokanka31 rozdíl v chuti vnímám, ale v tom, že když vím, že zvíře umřelo důstojně a rychle, tak mi to maso chutná líp i zmrazené, než čerstvé maso zvířete, které trpělo. Jako maso z takovéhle kapra by mi fakt nechutnalo. 😉 Já se celkově zajímám a radši si připlatím za maso zvířete chovaného na pastvě nebo si dojedu pro mléko a jogurty od krav, které vidím, jak vypadají a které mají přístup k pastvě než bych si ve slevě koupila rychlo rostlé Vodňanské kuře v Lidlu za 40 korun nebo pakl mlíka po desetikoruně. A kdybych na to peníze neměla, radši si to maso nekoupím vůbec. Protože takové potraviny chutnají úplně jinak než to co tu popisuješ a ještě se oháníš tradicemi a tím, že se to tak dělá odjakživa, tak to tak budu dělat jak ovce dál. 😉

hojda
7. pro 2024

@j.a.n.i Šla jsem pro pyžamo, dcera nechce nevánoční a sehnat bavlněné nevánoční pyžamo je celkem problém, tak proto. Online už jsem jí všechna ukázala a nevybrala si, tak jsem z cestou z práce vlezla do pár obchodů. Já už skoro vše nakupuje většinou online.

hojda
7. pro 2024

@martulka88 viz výše.

veronicka89
7. pro 2024

Obalky dostavame jen z pritelovy strany .
S nasima si davame ,,hezke,, darky : knizky , obleceni , dekorace do bytu , sperky , parfemy hodinky - prosterakoveveci co kazdy odbaluje a ma radost 🙂 ale letos jsme si rekli ze si dame 1 vec + ze na hare pojedem spolecne do barcelony nebo italie 🙂

( v lete jedem s nima na dovcu na 100%)

Jinak deti maji hracky + i obleceni 🙂

Jako nerikam ze se utrati uplne malo ale predavani obalek to neni a v hl. Roli nejsou penize ...

Udelame si hezky vecer. Projdem se ... byt bude vyzdobeny ...mame to takhle radi ...

Dokonce ted premyslim , jestli na veceri nekde nepujdem 🙂 at nemusíme nakupovat jidlo a stat v kuchyni + resit nadobi 😀

Jednou jsme byli i na hotelu na horach a to byla taky parada .
Kazdy, by mel mit vanoce jake ma rad 🙂

j.a.n.i
7. pro 2024

@hojda Tak tam by snad mela vlezt ona, aby si mohla vybrat, ne?

kupi
7. pro 2024

@cherie24 a jak víš u mrazeneho kapriho masa z obchoďáku, že ten kapr před tím netrpěl? Jinak pro Lidl, Tesco apod, je to dobrá reklamní kampaň a byznys jasně, že nedovolí prodej živých kaprů u jejich prodejen, když prodávají mražené za mnohem vyšší cenu. My si kupujeme kapra přímo na sadkach, rovnou nám ho tedy i zabíjí. Kapra ve vaně, jsme měli doma, když jsem byla dítě taky, je tedy pravda, že ve studnicni vodě a ještě mu taťka dělal nějaké vzduchovani, takže mi to jako tradice přijde taky.

klokanka31
7. pro 2024

@kupi Dobrá reklamní kampaň jak pro koho, třeba já bych si vážila spíš těch obchodů, co by prodej nezakázali.
Já si dvakrát koupila už chlazenýho kapra, když táta ani brácha zrovna žádnýho nechytili, a už nikdy víc. Vůbec to dobrý nebylo.

cherie24
7. pro 2024

@kupi tak celkově je velko produkce zvířat pro konzumní společnost drsný a nelítostný byznys. Jsou i jiné zdroje, kde se dá maso nebo živočišné produkty sehnat. Ale pořád lepší koupit už řízek, než to, co se děje v rámci tradice na ulicích. 🙂 Ryby ze sádek jsou určitě mnohem lepší volba. Vždyť kolikrát jim v těch kádích plavou už polomrtvé nebo mrtvé ryby. Už jen z toho důvodu nechápu, že má na ně někdo chuť ... A studniční voda je fajn. Vadí ta kohoutková a to v podstatě všem vodním živočichům. Mě zrovna kapr ani trochu nechutná, ač ryby mám jinak ráda.

hojda
7. pro 2024

@j.a.n.i To jde těžko, když marodí a má antibiotika.

alubif
8. pro 2024

Žij a nech žít!!! Ať si každý udělá Vánoce jak chce, dá si co chce a za kolik chce!!!

j.a.n.i
8. pro 2024

@hojda No nic, nechme toho, na celem netu si nevybrala, ale ty ji v krámě bez problemu bez ni vyberes neco, co se ji bude libit a jako bonus to treba ani nepujde vratit. Úžasná konstrukce abys mohla tvrdit, jak si tam musela a bylo to naprosto hrozný. A ještě bylo nezbytně nutny nejaky novy zrovna v tu chvili koupit.

hojda
8. pro 2024

@j.a.n.i Ne, nevyberu jí ho bez problémů, posílám jí fotky na Whatsup a kupuju ho teď, protože je to jeden ze dvou dárků, o které si řekla. Já nechápu tu tvou neustálou útočnost. Snad nikdy jsem tu od tebe nečetla nějaký pozitivně naladěný komentář, ale možná se pletu a čtu to jen negativní od tebe. Každý máme někdy špatný den, ale u tebe mi přijde, že jich máš 365 v roce. Pěkný advent.

marketa11112
8. pro 2024

Teď budu asi ukamenována.😁
Dnes manžel přišel s tím, že by bylo dobré koupit synovi jednu věc, drahou věc, po které touží a která by mu udělala radost, a přitom ji využije mnoho let. Hodně jsem to promýšlela, kvůli té ceně.
Syn si tu danou věc přeje, z obdobných menších již vyrostl, podporuje pohyb, což on potřebuje, je to jedna z mála věcí , se kterou si hraje a zvládne ji. Navíc věří na Ježíška a v dopise pro Ježíšku byla. Jen jsme původně řekli ne, protože je to na naše poměry opravdu dráha věc ( jiní by asi mávli rukou). Nakonec jsem začala manželovi pomáhat prohledávat net, najít nejlepší model a nejlepší cenu. Zjistili jsme, že je problém mít danou věc do Vánoc. Nakonec jsme ale možnost našli a já se opět rozmýšlela. Ta cena. 😭. Čeká nás zaplatit pojistka na auto a oprava auta po bouračce ( naštěstí díky pojistce to bude ,,jen,, 5000, ještě že ji máme, naštěstí se nikomu nic nestalo, jeden blbec nám málem pokazil Vánoce ) . Pak přinesl syn dopis pro Ježíška, co má za oknem , s tím, že ho Ježíšek ještě neodnesl. Byl smutný . A že by si moc přál ....no, tu danou věc. Ty jeho oči, ta touha, ale i pokora k tomu, že ví, že to asi nedostane, že je to velká věc, mě přesvědčily. Takže jsme to s manželem tajně objednali. A doufáme, že to do Vánoc přijde. Syn má nízkofunkční PAS ( mimo jiné ), někdy je složité mu vysvětlit danou situaci, nechápe některé pojmy, často není schopen rozlišit cenu věcí. Vánoce jsou pro něj těžké, ale těší se. Teď už jo. Každý rok je lepší a lepší , je třeba dělat to samé, mít doma ty samé věci, stromeček , světýlka, svícen, to samé jídlo, dodržovat stejné tradice. Ale je skvělý, Vánoce, narozdíl od Velikonoc, má rád. Teď už je schopný koukat i na pohádky ( i když tu jednu a samou vidíme stokrát, holt si vždy jednu oblíbí), jet k babičce a dědovi, jít pro betlémské světlo. Ale např. v obchodech má problém i normálně, teď by mu vadila ta masa lidí, takže přes měsíc už v žádném obchodě nebyl. Teď šel pro to potřebné jen manžel. Dárky, něco jsem nakoupila včas, něco jsme objednaly na netu, manžel to jen vyzvedl nebo nám to přivezli či ještě přivezou domů. Řešili jsme navíc dárky od babiček, ty řeknou jen danou částku. Myslím, že jsme to vyřešili krásně, děti dostanou vše, co si přály a co finančně zvládneme. Možná, že to jsou poslední Vánoce, kdy věří na Ježíška, než jim to pokazí děti ze školy. Vánoce se u nás letos tedy nečekaně prodražily, ještě že manžel i já budeme mít odměny. Ale vůbec toho nelituji. Děti budou neskutečně šťastné, možná to dokonce budou jejich nejlepší Vánoce. A za to mi to stojí.
Upozorňuji, že během roku nedostávají věci jen tak, krom svátků a narozenin , drobnosti od zoubkové víly a Mikuláše. Ale běžně nechodíme do hračkářství, nekupuji kraviny v supermarketech, apod. Opravdová přání vydrží dětem celý rok a pak na ně čekají pod stromečkem. Nekupujeme žádné značkové oblečení, jen dobré boty, děti nemají drahé kroužky, platíme hlavně terapie. Šetříme, využíváme slevy na vše možné, pěstujeme, zavařujeme, vaříme. Ale pak se to holt na ty Vánoce sejde. Snažíme se dodržovat běžné zvyky, letos máme šupiny pod talíře z vlastnoručně uloveného kapra ( prvního kapra mého syna), půjdeme pro betlémské světlo, konečně snad využijeme sadu na lití olova, zpíváme koledy, navštívíme se s příbuznými a známými, pečeme cukroví, zdobíme společně stromeček, dáváme světýlka, na Mikuláše chodíme na zdejší čertovské divadlo. (Ikdyž je začátek těžký, moc lidí), koukáme na pohádky, chodíme na procházky koukat na světýlka ( ikdyž děti mají sluneční brýle kvůli epilepsii a snažíme se vyhnout světlům, které hodně blikají). Ale milují to. Letos jsme vyráběli ozdobičky z keramické hlíny, ve středu by mě mělo čekat glazování. Pak vypálit a snad do Vánoc budou doma. Na mši nechodíme, synovi vadí hluk a větší množství lidí, problém jsou i trhy ( jedině jít v době, kdy tam není moc lidí).
Takže ano, Vánoce sice nejsou o drahých dárcích, i má malá dcera říká, že je důležité, že jsme spolu. Ale dárky, navíc ta velká splněná přání, mohou ty Vánoce hodně vylepšit. Půjčku na Vánoce tedy moc nechápu, my vždy kupujeme jen to, co si můžeme dovolit. A popravdě, šetříme pořád, tak alespoň na ty Vánoce chceme trošku povolit. My s manželem si dáváme jen drobnosti. Manžel pro mě něco má. Já mu objednala dárek a zjistila, že mu bude malý..tak jej posílám zpět. A nemám nic. Jsem teď trošku bezradná. A přestává to být legrace. Alespoň něco bych pro manžela chtěla. Zaslouží si to za to, jak moc se o nás stará.

j.a.n.i
9. pro 2024

@hojda Ja si tu na rozdil od tebe nestezuju na hrozné obchody, tak nevim, kdo tu ma negativni prispevky.

izz76
9. pro 2024

@marketa11112 Vzdyt se nemusíš obhajovat, Vánoce jsou proto aby děti měly radost,aby se jim plnila přání. Taky se snažíme dopřát dětem to po čem touží. Nejmladší dcera si napsala Ježíškovi 16 dárku, všechny nedostane,ale nebyla tam dražší věc než za 500. Nic velkého si letos nepřeje, nepotřebuje,tak dostane hodně menších dárků. O tom to je,aby byla šťastná 🙂

lallaa
9. pro 2024

Příspěvek o Vánocích a i tady se hádáte 🙈

mourovatakocka
9. pro 2024

@berenika39 Tady si ve volné chvíli ráda přečtu komentáře 😊
Já to mám tak, že čím jsem starší, tím víc nesnáším obdarovávání mezi dospělými 😔 Pro někoho vymyslet snadné, pro někoho boj, nervy a stres. Ve finále často přesouvání peněz v obálce. A následně chlubírna na sockach z vysokopříjmových rodin 🤷 My dětem dáváme, co potřebují a chtějí během roku. Starší sedmileťačka si napsala tři celkem skromné dárky, mladší tříleťák v knihovně složil knihovnice, když na otázku, co chce k Vánocům, řekl, že hraček má dost a že deštník si koupí za svoje peníze 😁 Nakonec něco vymyslel, ale původně psát dopis ani nechtěl 🙈 A pak čtu, jak si někdo napíše dvacet věci a dostane třicet - když se sečtou všichni příbuzní. Pro mě děsivá představa. Pak abych se bála, že v té dětské povánoční chlubirně budou děti za socky jen proto, že zatím jedou na zážitky a ne na krámy.

swan42
9. pro 2024

@hojda nene, nepletes se, nic milyho jsem od ni taky nikdy nevidela 🙄🤦‍♀️🤷‍♀️

swan42
9. pro 2024

@klokanka31 a uvedomujes si, ze nektery lidi davaji prednost soucitu s ostatnimi obratlovci nez chuti a plnymu brichu utrpeni?
Jsi vubec schopna pripustit, ze nekdo uvazuje jinak? A dokonce ze by tvuj nazor mohl byt ten spatnej?
Trochu pokory by ti fakt neuskodilo, temer v kazdy diskuzi vystupujes fakt arogantne, mistryne sveta, co vi s j.a.n.i vsechno nejlip a ostatni jsou hlupaci...

klokanka31
9. pro 2024

@swan42 Já nevím všechno nejlíp, ale ať chceš nebo ne, kapři jsou prostě na jídlo. A když si koupíš už zabitého kapra, nevíš jak s ním bylo zacházeno, a zabitý prostě je tak jako tak. Výlov je mnohem drsnější než když jsou kapři už v kádích.

marketa11112
9. pro 2024

@izz76 To není obhajoba. 🫣 Jen popisuji, jak to bude letos u nás doma. Nakonec je to jinak, než jsme mysleli. Ale věřím, že to bude skvělé. Jak to mají jiní, neřeším. Vždyť každý má rád něco jiného, každý má jiné možnosti a jiná přání.

swan42
9. pro 2024

@klokanka31 Podle tebe jsou na jidlo. Cervi jsou taky na jidlo. Podle zas nekoho jinyho. A koneckoncu, lidi taky. At chces nebo ne, to, ze SE neco nejak dela neznamena, ze je to tak spravne a normalni. Jedinej argument je, ze SE to tak dela uz jak dlouho 🤦‍♀️
Ty tvoje kydy jen dokazuji, ze o zviratech vis jen to, jak chutnaj, vic nic...

evik19
9. pro 2024

@klokanka31 A myslíš si, že ten kapr v kádi před tím nezažil ještě výlov? Tenhle point fakt nechápu. Jakože už si zažil hrůzu při výlovu, tak mu to týdenní týrání v kádi a následně ve vaně může být jedno? A to ani nemluvím o tom, že většina lidí neumí kapra dobře zabít, takže ho pak masakrujou další půl hodinu. Já to taky beru tak, že zvířata nejsou lidi a ano, jsou součástí našeho potravního řetězce, ale pořád jsou to živý bytosti a nechci, aby před tím, než je sníme, ještě zbytečně trpěly.

klokanka31
9. pro 2024

@swan42 Jsi vegetarián nebo co?

swan42
9. pro 2024

@klokanka31 a ty si nejak dementni nebo co?
Uplne stejne relevantni dotaz jako ten tvuj 🤷‍♀️

klokanka31
9. pro 2024

@evik19 No právě že každý kapr na prodej zažije výlov, takže trpí i bez kádě. Byla jsi někdy přímo u kádí, u prodeje ryb? Jsou vyhlášky, takže nesmí být kádě přeplněné, musí se provzdušnovat voda, není to tak že ve stojaté vodě jsou kapři nacpaní a ještě břichem vzhůru jak to tady někde už taky zaznělo.

Strana
z6