icon

Rozhodnutí o křtu dětí v nevěřící rodině: Zkušenosti rodičů

denuliss
26. led 2023

Zdravím 😊
Už dlouhou dobu přemýšlím nad křtem svého syna a nemůžu se nějak rozhodnout. Já jsem věřící, pokřtěná, mám i svaté přijímání, do kostela občas chodím, čtu si Bibli. Manžel pokřtěný není a nevěří v Boha v církevním pojetí. Věří si tak nějak po svém, v přírodu, ve Stvořitele. Ohledně otázky křtu se neshodneme. Manžel nejdříve se křtem nesouhlasil. Říkal, že toto by si měl každý za sebe rozhodnout sám. Potom ale řekl, že jestli chci, ať křest domluvím, ale že nebude v kostele nic slibovat. S farářem jsme už na toto téma mluvili a křest by umožnil. Já ale pořád nějak tápu. Říkám si, jestli mám malému určovat v tomto směr a zapsat ho k určité církvi (římskokatolická). Taky mám k církvi určité výhrady, i co se historie týče. Zároveň ale je prý křest cestou spásy a vstupu do Božího království (nyní ale už církev tvrdí, že Bůh sám není vázán na své svátosti a spásy tedy může dojít i člověk nepokřtěný, podle toho, zda byl dobrým člověkem).
Takže teď nevím, jak se mám rozhodnout a dost mě to trápí.
Zajímá mě tedy, z jakého důvody jste nechali nebo nenechali děti pokřtít?
Máte někdo zkušenost se křtem batolat nebo starších dětí? Syn bude mít příští měsíc 2 roky a narozeniny vychází na neděli, tak přemýšlím, jestli křest domluvit na den narozenin. Zároveň mám ale obavu, jestli syn v kostele po dobu obřadu vydrží a zda při samotném křtu nebude neklidný nebo zda nebude plakat.
Předem děkuji za Vaše zkušenosti.

Strana
z4
antoinet
27. led 2023

@izz76 Ježíš se nechal pokřtít ve 30 letech😉 Pak teprv působil mezi lidmi.

marcicek84
27. led 2023

@andelka no ja pochazim z rodiny kdy jsem krtena a sestra ne a sestre to bytostne vadi do ted,proc neni taky,ze 2 roky se ucit o bohu,wby se mohla pokrit je dost...proto ti pisu,ze je to divne,ja to tak u holek nechtela,tak jsou obe...

marcicek84
27. led 2023

@denuliss poplatky se plati v Nemecku,jestli i v Rakousku nevim,ale ne to mozne a kdyby placeni doslo az sem,tak bude cele cesko plne krtenych ateistu

lenatko91
27. led 2023

@denuliss mě křtili jako mimino, měla jsem necelé 2 měsíce. Biřmování jsem měla, když mi bylo 28 🙂 bylo to super v tom, že jsem se rozhodla sama a brala jsem to jinak, než děcka v 15 letech, které do toho většinou dotlačí rodina (aspoň tady u nás to rak často bývá)

andelka
27. led 2023

@marcicek84 já mám dost důvodů,proč jo. Akorát ten miminkovsky, batolecí čas jsme už propásli, a taky to z dalších důvodů nebude tak jednoduché.

martinka_33
27. led 2023

@denuliss Apoštolská církev https://www.sborliberec.cz/, celkově je to velmi sympatická a moderní církev, podle mě přesně do dnešní doby 👍

veronicka89
27. led 2023

@denuliss Jo platí se něco ale to nikdo neřeší... Ve školce a škole byly jediné nepokřtěné děti cizinci
Třeba 1.svate přijímání je pro ně taky úplně obrovská událost
. Tou projdou taky vsichni

denuliss
autor
27. led 2023

@veronicka89 Tak jsem se dívala na statistiku a v Rakousku je ŘKC nějakých 57% obyvatel. Takže to asi nebude platit úplně pro všechny. Ale určitě jsou víc náboženský založení, než Češi.

cherie24
27. led 2023

@denuliss já jsem pokřtěná, ale bydlela jsem v bytě, který tentkrát, po vrácení církevního majetku, spadl do vlastnictví arcibiskupství a po tom jednání s nimi, se mi celá církev zhnusila na tolik, že bych dítě nedala pokřtít, ani kdyby byl otec dětí zapřísáhlý biblomil. Už i v historii, co vznikla církev, tak jen hrabou a hrabou a nemají nikdy dost a pak hlásají, jak nemáme lpět na majetku a být chamtivý. To ať se jdou bodnout fakt. 😤 Několik hádek, vyhrožování pokutami (a to jsem byla těhotná), několikrát zvyšované nájemné, přivlastňování majetku v bytě, který jsme si kupovali sami, opravdu se předvedli. Pár byty jsem si prošla, vždy jsem se všemi vycházela, majitelé ochotní a vstřícní vs. arcibiskupství. 🤦 To radši budu věřit v jiné věci mezi zemí a nebem než v církev ... 🙂

lenkalubina
28. led 2023

@andelka záleží na faráři.. čekali jsme miminko a přišli o něj. Farář nám udělal soukrome rozloučení v kostele..pak jsme se vzali na úřadě,ale nechali jsme si posvětit prstýnky. Máme tady dva mladé kněze a oni nemají problém..takže i křest je ok. Ale vím,že jsou tací co to nepovolí. Sousedka si vzala rozvedeného a bývalý farář s tím měl dost problém. Šli krtit jinam 🤔

veronicka89
28. led 2023

@denuliss u nas tak :

Die Daten zeigen, dass 68 % der Vorarlberger*innen sich einer christlichen Religion zugehörig fühlen (darunter 61 % römisch-katholisch, 4 % orthodox und 3 % evangelisch). 19 % der Befragten bekannten sich zu keiner Religion, 12 % zum Islam, und weniger als 1 % zu einer „anderen Religion, Konfession oder Glaubensgemeinschaft“ (worunter u.a. Judentum, Hinduismus und Buddhismus zusammengefasst

70% vericich a ti fakt deti krti vsichni ... ;)

Proste u nas opravdu neni dite nepokrtene ve skole a skolce 😅

martinka_33
28. led 2023

@cherie24 zejména katolíci 👎 Naštěstí všechny církve takové nejsou.

gdpr
28. led 2023

@denuliss mňa chcela mama pokrstiť len otec bol proti, potom sa rozviedli a ja som išla do školy na náboženstvo a aj som s mamou začala chodiť do kostola a tak som sa k tomu dostala

andelka
28. led 2023

@lenkalubina musela bych si holt obejít asi víc farností. Uvidíme.

petrak15
29. led 2023

Mám pokřtěné obě děti, kvůli rodinné tradici. Holkám bylo v tý době skoro 3 a skoro rok, měly to společně a účastnila se jen nejbližší rodina. Pak jsme šli na slavnostní oběd. Křest je pro moje prarodiče velmi důležitý, jsem za to ráda.

denuliss
autor
30. led 2023

@petrak15 Děkuji za zprávu 😊 chtěla bych se zeptat, jestli jste plánovala pokřtít obě děti až zároveň nebo jste si u toho prvního křtem nebyla ze začátku jistá? Já právě taky přemýšlím, zda to odložit a pokřtít třeba až obě děti zároveň. A tříletá zvládla křest v pohodě? Neutíkala nebo neplakal?

petrak15
30. led 2023

@denuliss já to chtěla i u té první hned, ale nějak jsem to moc neřešila, vzala jsem si cizince hlubokého ateistu, takže tam ta podpora nebyla. Řekl mi, že vadit mu to nebude, ale musím to zařídit sama. Trvalo mi to do druhé dcery. Nakonec přijela i jeho rodina a byli nadšení.
Starší dcerku jsem vzala týden předtím do jiného kostela se podívat, čistě jako turistky, vysvětlila jsem jí, co tam vidí, že je tu klid, mluví se potichu a lidé mohou rozjímat. Že se bude křtít a že se nemusí bát, protože mluvit nemusí. Co jsem jí neřekla, že ji budou lít vodu na čelo, nenapadlo mě, že to by mohl být problém. Takže trochu plakala. 🙈
Jinak hezký zážitek, malý kostel na venkově, jen rodina, pan farář byl rád, že máme o křest zájem.

petrak15
30. led 2023

@denuliss ještě doplním, že jsem chtěla křest jako pokračování tradice. Aby děti někam patřily. Ve světě se to všechno mele, v Evropě je už náboženská všehochuť. Chtěla bych, aby děti věděly, že křesťanství z nás Evropanů vychází. Že moje babička a děda celý život chodili do toho římskokatolického kostela a že oni vždy věděli co bude až nebudou.
Nenutím je veřit v Boha, k tomu ať si dojdou samy nebo taky ne, ale pokřtít je bylo pro mě důležitý.

terka99554
30. led 2023

@denuliss Ahoj, u nás je to tak, že já pokřtěná jsem a nevěřím a partner není a víru má. Syna jsme pokřtít nechali. Až bude starší ( teď má 16 měsíců) tak se mu pokusíme vysvětlit víru a bude na něm jestli bude věřící nebo ateista. Máme dětskou formu bible. Je krásně ilustrovaná a vše je tam krásně vysvětleno. Pokud nebude chtít věřit nemusí. Pokud se ale rozhodne jít cestou víry bude to mít snazší protože už je pokřtěný a nemusí si projít složitějším procesem. Jako ateistka jsem si řekla, že pokud mu to nepomůže, určitě mu to že je pokřtěný neublíží

ruzovyjednorozec77
1. únor 2023

Krtem se zavazujes, že dítě povedes k vire. Z tohoto důvodu me děti krtrne nejsou, ikdyz otec ano. Nevím proč bych mela lhat. Kluci chodí do náboženství, zajdeme občas i do kostela, ale ja své děti ve víře nevychovam, když sama věřící nejsem. Pokrtit se můžou nechat v dospělosti.

kopernici
1. únor 2023

@denuliss Věřící nejsem,manzel ano, deti pokrtene mame(jedno az v roce a uplne v pohode). Kdysi jsem slysela myšlenku - male dítě se take nerozhoduje,zda se bude očkovat nebo ne, rozhoduji to rodiče, aby ho pred necim chranili ( ted si odmyslim odpůrce ockovani). Pokud chces dite k víře vést, tak křest k tomuto tak nejak automaticky patří.

klarak12
1. únor 2023

Ahojky, já jsem z části věřící rodiny ( matka ano , otec ne) a takto to má i manžel ( ten, ale do kostela přestal v pubertě chodit a max jde jednou za rok s nama , aby mi udělal radost , ale v Boha věří.Vždy říká nač chodit do kostela , když Bůh je všude ) Obě děti máme od miminek pokřtěné a dcera 6 let semnou chodí v neděli do kostela , malý má 1,5 , tak zatím je s manželem doma je totiž střeštidlo a rušil by při mši. Pokud dítě budeš v tom vést , nevidím v tom problém .Pokud ne, nekřtila bych a nechala bych to , ať se rozhodne sám . Při křtu se tím zavazuješ , tak na co lhát a mít kvůli tomu pokřtěné dítě.

lenniik
1. únor 2023

Do kostela jako nevěřící chodím častěji než manžel (evangelík) 🙂 Nejstarší je pokřtěný asi v 4m vůbec nebrečel, mladší není z důvodu covidu a teď nejsme schopni si najít čas s rodinou a kmotrem. Takze to necháme i s nejmladší. Nejdřív jsem byla proti křtu, ale nakonec jsem souhlasila. Sice si v dospělosti rozhodne sám jakou víru, ale teď co by dítě, stejně do kostela bude chodit, tak proč pro rodinu a přátele nepokřtít. Jinak dvouleťák je na kázání zvyklý, takže vydrží, ale jak se mu případně bude líbit zbytek nevím.

j.kriv
1. únor 2023

@veronicka89 jenom dotaz ze zvědavosti, při jaké příležitosti v té školce a škole zjistí, jestli je dítě pokřtěné? Někde se to vyplňuje?

odvarkova
1. únor 2023

@denuliss křest ti z dítěte lepšího člověka neudělá, to musíte vy jako rodiče výchovou. Já jsem křtěná, manžel ne. Máme pět dětí a ani jedno není křtěné, i když jsem na začátku měla tu myšlenku je dát pokřtít, tak farář mě ujistil, že je nedám. Bylo mi řečeno, že když otec není křtěný, tak nám je nepokřtí, jen když by se manžel nechal s nimi. To mě odradilo, takhle vydírat skrs děti, aby se dal pokřtít manžel. Svatbu nám v kostele neudělali ze stejného důvodu. Už to mě odradilo. Z dětí se osobnost utváří díky výchově, ne díky křtu. Až z toho budou mít dost rozumu a budou chtít sami, přichystám jim křtiny jak se patří. Můj manžel je v tomhle ohledu skvělý, a chová se mnohdy líp, než ti co jsou křtění a chodí do kostela, když je kolikrát vidím, jak rovnou z kostela táhnou do hospody, tam karbaní, chlastají, sprostě nadávají, tak si říkám, že je to k ničemu 🤷🏻‍♀️

denuliss
autor
1. únor 2023

@ruzovyjednorozec77 A v rámci toho, že děti chodí do náboženství, nebudou křtěné třeba po roku docházky tam? To pak bývá tuším zároveň s prvním přijímáním, možná dřív. Nebo co Vám k tomu řekl farář? 🙂

denuliss
autor
1. únor 2023

@klarak12 Spousta lidí děti pokřtí a pak už do kostela nechodí. Já do kostela občas chodím a čtu si doma Bibli. Malému chci začít číst z dětské Bible. Chtěla jsem ty křtiny domluvit teď v únoru, jak bude mít syn narozeniny, ale asi bych z toho byla nervózní, jak by ten křest probíhal. Plánujeme další miminko, tak si říkám, jestli neudělat ten křest pak zároveň. Ale napadlo mě, jestli se mě třeba pak jednou syn nebude ptát, proč jsem ho nepokřtila jako miminko. Zase na druhou stranu, když bude starší, aspoň si ten křest bude pamatovat.

jerrabina
1. únor 2023

Já bych asi dětem dala na vybranou když už budou vnímat o co jde. Klidně kolem 4.roku se jich zeptat, jestli s ními od malička o víře mluvíš - já ve svých 4-5 letech měla docela jasno. A kdyby mi tehdy dal někdo vybrat, šla bych se nechat pokřtít. Na druhou stranu teď křtěná nejsem, ale je to částečně nedostatek impulzu a částečně se mi nechce upsat se nějaké konkrétní církvi. Ale na jednu stranu mě trochu mrzí, že mi mamka na ten křest řekla, že až budu trochu starší a budu chápat víc souvislostí (protože s vírou mě seznamovala od malička i když ona sama věřící není, její maminka byla). Je to u mě trochu podobný princip, který můj tatínek říkal u svatby - když do toho člověk nejde z mladické nerozvážnosti, nejde do toho už nikdy :D (ale na otázku jestli je rád že byl nerozvážný a maminku si vzal odpověděl už na vážno, že asi je. Že to má výhody a nevýhody, ale možná je spíš rád) A něco podobného to pak může být s tím křtem. Na druhou stranu do kostela může člověk chodit i když křtěný není a to co mě zpětně trochu mrzí je spíš to, že jsem jako dítě nikdy nebyla na mši a jako dospělá jsem se soustředila hlavně na to koukat co dělají ostatní a tolik jsem si to neužila (vyjma jedné, kde jsem nahlédla do kostela a u těch dveří jsem zůstala stát 2 hodiny a nadšeně a zaujatě poslouchala, že mi málem ujel mezimestský autobus 😁)
Ale je to i o lidech které v té konkrétní církevní komunitě člověk zrovna potká a o faráři, který káže (z jedné mše jsem zase hodně chtěla utéct kdybych neseděla uprostřed lavice, hrozná ztráta času) a tak.
@veronicka89 přesně jsme se shodli s tatínkem mojí dcery, že dceři určitě nepichneme uši dřív, než si o to sama řekne. Tak už na 4 letech dírky má, ale protože to chtěla sama a ne proto že se někdo rozhodl za ni 🙂

andelka
1. únor 2023

@denuliss nás se teda ještě žádné z dětí nezeptalo, nebo si to aspoň nevybavuju. Jeden ve 4 měsících, druhý v 16 měsících. A teda nevěřím tomu,že by si křest pamatovalo dítě mladší řekněme 5-6 let, a to spíš matně a podle fotek.

@odvarkova církevní sňatek kde je věřící, pokřtěný jen jeden je přece běžný. Jen se žádá o dispens.

denuliss
autor
1. únor 2023

@lenniik Vy teď čekáte třetí miminko? 🙂 S dvouletým chodíte do kostela? Já jsem se synem byla zatím jednou, aby se podíval na jesličky a chtěla jsem vědět, jak bude reagovat a v pohodě, akorát pořád něco během mše povídal a když jsme se dívali na betlém, tak dělal zvířecí zvuky 😁 po pár minutách už v kostele nechtěl být, tak jsme zhruba v půlce mše odešli. Tak jsem si právě říkala, jak by teď reagoval při tom křtu. Nemá moc rád, když k němu přijde neznámý člověk. Takže nevím, jak by na faráře reagoval.

Strana
z4